Националният гаранционен фонд е подкрепил 13 кредита за над 3 млн. лв. на местни производители

Националният гаранционен фонд (НГФ) е подкрепил 13 кредита в размер на над 3 млн. лева по Програмата за развитие на селските райони 2007-2013 г. в област Добрич. Бенефициентите по Програмата от региона са получили облекчени кредити от търговски банки, обезпечени със средства от Фонда. Това стана ясно в Добрич по време на информационна среща за популяризиране на възможностите на Гаранционната схема по ПРСР.

Националният гаранционен фонд е подкрепил 13 кредита за над 3 млн. лв. на местни производители

В събитието участваха експерти от НГФ, банкери и бенефициенти по мерки 121 „Модернизиране на земеделските стопанства”, 122 „Подобряване икономическата стойност на горите” и 123 „Добавяне на стойност към земеделски и горски продукти“. Информационната кампания е по проект на Министерството на земеделието и храните. Тя предвижда общо 55 информационни срещи в цялата страна, на които експерти ще разясняват подробно условията на Гаранционната схема по Програмата.




„Повечето гаранции, издадени от Фонда, са по проекти,  за чиято реализация са ползвани кредити до 200 000 лева“, посочи Добромир Люцканов,  главен експерт „Връзки с наредители и бенефициенти” в НГФ. Той уточни, че схемата предвижда земеделските производители да получат облекчено финансиране от търговските банки срещу закупената техника и гаранцията на Фонда.

НГФ издава допълваща обезпечението гаранция в размер до 80% от размера на заема. Кредитите са с по-ниски от стандартните лихви, като бенефициентите са освободени от такси и комисиони. Гаранциите, издавани от НГФ, са до 10 години, а крайният срок за получаване на финансиране по схемата е септември 2015 г.

От старта на схемата в началото на 2013 г. Фондът е издал гаранции на общо 215 бенефициенти, като по този начин е подкрепил отпускането на кредити в размер на 92 млн. лева.

Утре, 12 март, от 11:00 часа, ще се проведе информационна среща в читалище „Димитър Дончев – Доктора“ в Тервел.