Две лекарки с присъди за смърт на дете; В Добрич ще изнасят водомерите от апартаментите в общи табла ...

Бронхит тръшка след грипната вълна; Младите теглят заеми,баба и дядо плащат; Депутатите ще оставят забраната за пушене само в малките заведения

Две лекарки с присъди за смърт на дете; В Добрич ще изнасят водомерите от апартаментите в общи табла ...

24 часа
Две лекарки с присъди за смърт на дете
Две смолянски лекарки получиха присъди от ВКС за смъртта на 4-годишната Никол Сурчева. Джипито на детето д-р Денка Лалова и д-р Мария Ирикева, поела Никол в “Спешна помощ”, са осъдени условно на 1 и 2 години, като се лишават през този период и от правото да упражняват лекарска професия. Решението е окончателно без право на обжалване.

Момиченцето почина на 20 септември 2009 г. от бързо развиващ се сепсис след варицела. То е единственото дете на Николай Сурчев и Мая Илиева. “Мамо, не мога да говоря”, са последните му думи, а от болка стискало уста и си счупило зъбче.

Първоначалното обвинение за смъртта на Никол бе срещу 5-има медици. По-късно обвинението срещу един падна, а тежко заболяване спря временно производството срещу друг лекар.

На подсъдимата скамейка останаха джипито д-р Лалова и двама лекари, поели детето в “Спешна помощ” - д-р Мария Ирикева и д-р Виктор Господинов, който бе оневинен. В мотивите на ВКС се сочи, че смъртта на детето не е била неизбежна.
“Нуждаело се е от квалифицирана медицинска помощ, която родителите своевременно са търсили, но за него не са били положени необходимите медицински грижи”, твърдят магистратите.

Родителите на Никол работят в Испания. Предстои да уточнят какви искове ще предявят към осъдените лекарки. “Не съм виновна, не съм направила нищо да предизвикам смъртта на детето”, коментира д-р Лалова. Тя е джипи от 14 г., сега 2000 нейни пациенти трябва да отидат при друг лекар, докато изтече наказанието .

Рекорд! 41 000 на стадион "Васил Левски"
“Лудогорец” подобри рекорда си за продадени билети за своя мач срещу "Валенсия".
От разградския клуб съобщиха, че още до вторник вечерта са продадени 41 000 билети, след което касите са затворени. Толкова е разрешеният капацитет на националния стадион “Васил Левски” за европейските мачове. Малък брой непродадени билети има в сектора за гости, но няма как там да бъдат пуснати привърженици на българския отбор, за да не се получат нежелани сблъсъци с испанската агитка. Все пак от ръководството на “Лудогорец” са успели да издействат от дежурния делегат буферната зона да е по-малка,  като по този начин са се появили допълнителни 1500 места.

Труд   
Всеки асансьор с GSM
На около 2000 асансьор трябва да се монтират и устройства, които да блокират движението им при претоварване. Целта е да се предотвратят инциденти като този в 'Майчин дом' преди години, когато падна претоварен асансьор пълен с родилки.
Стотици левове трябва да се вложат в осъвременяване и обезопасявяне на всеки стар асансьор в страната в следващите 10 години. Инвестицията ще е нужна, за да се изпълнят новите изисквания към съоръженията, приети вчера от кабинета.

Сред тях е и поставянето на телефон със SIM карта с постоянна връзка с фирмата, която обслужва съоръжението при аварии. Такива устройства трябва да се сложат в около 100 000 асансьора.

Парите за осъвременяване на съоръженията ще се поемат от тези, които ги ползват. За жилищните сгради това са обитателите им, които трябва да предвидят разхода при събирането на парите за входа. По груби сметки за осъвременяването на някои асансьори ще отидат около 500 лв., без да се включва телефонът в кабината.

Новите правила засягат съоръжения, пуснати на пазара преди 2002 г. В около 100 000 от тях до 31 декември 2016 г. трябва да се осигури “двустранна разговорна връзка между пътниците в кабината и фирмата, която извършва аварийното обслужване”.

От Държавната агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН), която следи за техническото състояние на асансьорите, обясниха, че става въпрос за вид телефон със SIM карта. Мярката се налага, тъй като в някои съоръжения мобилните телефони не работят и при авария хората няма как да потърсят помощ. Поставянето на телефоните ще струва от няколко десетки до няколкостотин лева, обясниха от ДАМТН.

10% от българчетата с бъбречни проблеми
При положение че 10% от българските деца са с бъбречни проблеми, няма как да съм доволна от здравната система. Това каза вчера министърът на здравеопазването Таня Андреева.

Безспорен факт е, че действащото правителство извади от "кошчето за боклук" здравеопазването по отношение на споразумението за партньорство, след като е разработена здравна стратегия, план за действие с финансова рамка, изтъкна министър Андреева.

В отговор на призивите от ГЕРБ и недоволни пациенти да подаде оставка тя заяви, че не би го сторила. Мотивите за искането били чисто политически, а не че не се работело за решаване на проблемите.

Стандарт
И Добрич излиза на протест в подкрепа на бабата на Меган
Добрич ще бъде част от национален протест. Днес от 11.00 часа пред сградата на областна управа в Добрич ще се състои протест–подкрепа под наслов "Да си върнем Меган", организиран от Женската структура на ББЦ- Евромайки, съвместно с Граждански контрол, Фейсбук групата „Да върнем Меган на семейството и" и женската организация на ВМРО.

Това съобщиха от офиса на "България без цензура", като добавят, че за четвъртък британският съд е определил изслушването на бабата на детето, която иска да вземе попечителството над детето и да го отгледа в България, вместо да бъде дадено за осиновяване на английско семейство при наличието на живи и здрави роднини.

Протестът в подкрепа на Меган ще се проведе в 20 града в страната, като "Евромайки" са избрали насловът „Да защитим децата на България", по повод съдбата на Меган и в подкрепа на майката на детето Елисавета Попова, на който съд отне детето.

В Добрич ще изнасят водомерите от апартаментите в общи табла
ВиК - Добрич, разработва проект за изнасяне на водомерите от апартаментите в етажните собствености в града и обособяването им във водомерни табла във входовете по подобие на електромерите. Това съобщи управителят на водното дружество инж. Юлиян Иванов, като добави, че ще се кандидатства с проектното предложение пред ПУДООС. Иванов заяви още, че очаква през април да започне предпроектното проучване на нов водопровод, който ще доведе до подобряване на водоподаването към града, като осигури вода от язовир "Цонево".

В момента тече процедура в МРР по избор на проектантски екип, уточни Иванов. Той допълни, че ако до два месеца не стартира проектът за воден цикъл на Добрич, то дружеството със собствени сили ще изработи до края на годината нов проект, с който през 2015 г. да кандидатства за финансиране по програмите от новия програмен период.

"Това е от изключителна важност, защото загубите на вода в Добрич са 84 на сто. Причината е изключително амортизираната остаряла водопреносна мрежа. Наред с откритите аварии има голямо количество скрити течове. За да намалим загубите на вода в компанията има звено от 9 души, които работят от 22 часа вечер до 4 часа сутринта и с техника прослушват системата, за да могат да откриват именно такива скрити аварии, които да се отстраняват. Амбицията е до края на годината да намалим загубите до 63 на сто" - каза още Иванов.

Монитор
Заседналите пътници трябва да имат радиовръзка с техниците
Слагат кантари и решетки на старите асансьори
Аварийна лампа осветява кабината при спрял ток
Специални кантари ще се монтират на асансьорите, които нямат устройства за контрол на товарите и кабините им са по-големи от стандартните. Това реши правителството вчера, като промени наредбата за безопасната експлоатация и техническия надзор на асансьорите. Уредбите, на които ще се монтират кантари, са само около 2000 на брой и произведени преди 2002 г.

Поставянето на измервателния уред трябва да стане до края на 2015 г. Живеещите в блокове със стари асансьори имат още един начин да предотвратят претоварване – да се монтира врата, която да раздели кабината и в нея да се качват по-малко пътници. Така няма да се стига до препълване и аварии.

Друго изискване е в кабините на асансьорите да има аварийно осветление. То  трябва да се включва автоматично при спиране на тока. Така пътниците, които са останали в асансьора няма да остават на тъмно и да изпадат в паника.

Наредбата предвижда още до 30 юни 2016 г. шахтите на асансьорите да бъдат оборудвани с осветление, а върху покрива на кабината, в шахтата и ролковото им помещение да се монтират устройства за аварийно спиране. Така уредбите ще станат по-безопасни за техниците и служителите от метрологията, които проверяват изправността им.

До 31 декември 2016 г. трябва да се осигури аварийна двустранна разговорна радиовръзка между пътниците в кабината на асансьора и фирмата, която го обслужва аварийно. Така
най-бързо ще се отстраняват повредите и ще намалеят случаите, в които пътниците сами излизат от кабината и падат в шахтата или се нараняват по някакъв начин. Наредбата предвижда най-дълъг срок за монтиране под кабините на предпазен щит. Това трябва да стане до края на 2023 г. в жилищните сгради, а в обществените – до края на 2018 г. Щитът ще предпазва пътниците от падане в шахтата, когато напускат кабината при принудително отваряне вратата при засядане. По данни на Българската асансьорна асоциация в България има 120 000 асансьора. 80 000 от тях са на възраст между 20 и 80 г., една нова уредба струва между 20 000 и 40 000 лв. Монтирането на допълнителните устройства към старите кабини ще е 10 или дори 20 пъти по-евтино, коментираха експерти.

Трупат сметки за смартфони и кръчми
Младите теглят заеми,баба и дядо плащат
15% от просрочените бързи кредити взети от 20-годишни безработни
Млади безработни от т.нар. чалга поколение теглят масово бързи кредити, а нерядко се налага вноските по тях да се плащат от бабите и дядовците им. Това сочи проучване на пазара на Асоциацията на колекторските агенции в България (АКАБГ).

„Най-често те вземат парите от нефинансовите институции, за да си купят скъпи смартфони, да отидат с приятели в баровски кръчми или на почивка”, казва Борислав Христов, управител на една от фирмите за събиране на просрочени задължения.

Според него тенденцията е най-отчетлива от началото на миналата година. „Младите решиха да опитат бързо да имат всичко”, добави той. „Заради високите изисквания на банките те трудно биха взели заем оттам и затова се насочват към фирмите за бързи кредити или пазаруват на изплащане.

Най-често теглят от 400 до 1500 лв. и с тях основно купуват техника или ги използват, за да покрият текущи нужди, най-вече да върнат друг просрочен заем. Така кръгът се затваря. Затова много често, като звъннем да търсим длъжника, се обажда баба му или дядо му и казва: „Не го търсете, ние ще му плащаме вноските”, поясни бизнесменът.

Новинар
Бронхит тръшка след грипната вълна
Децата и възрастните са най-застрашени
Броят на болните от бронхит се увеличава, а малките деца и възрастните хора са най-рисковата група, алармират лични лекари.

Главният здравен инспектор д-р Ангел Кунчев уточни пред "Новинар", че има повишена заболеваемост от респираторни заболявания, която се проявява при рязка смяна на температурите.

По-точни данни ще има през идната седмица, увери той. По-думите му симптомите не са характерни за грипа, който се проявява със силно главоболие, висока температура и отпадналост.

Случаите на пневмония след усложнения от грип намаляват. Грипната вълна отшумява, а през последните 3-4 седмици броят на заболелите непрекъснато намалява.

Пожар лумна във варненския Фестивален център
Пожар лумна във Фестивалния център във Варна в сряда.
Пламъците тръгнали от късо съединение във вентилационната система на офис, категорични са огнеборците в града. Сигналът за бедствието е подаден около 13.50 часа. Отначало служителите се опитали сами да изгасят пожара.

Когато видели, че огънят обхваща и дървената облицовка, решили, че е време да повикат на помощ специалистите. Веднага са се отзовали два противопожарни автомобила, които са потушили пламъците мигновено. Нанесени са само материални щети. За щастие няма пострадали хора.

За известно време работещите в сградата са били евакуирани, за да не се стигне до тежък инцидент.

Сега
Кабинетът отпусна повече пари на театрите за продаден билет
Нови два вида културни институти ще получават също средства
Петър Стоянович настоява културните институти да получават пари и на база качеството на постановките, а не само за продадени билети.
През тази година театрите ще получават повече пари от хазната за всеки продаден билет. Лекото увеличение между 1 лв. и 10 лв. в единните разходни стандарти на държавните културни институти за 2014 г. бе прието вчера от кабинета. Реформата във финансирането на сценичните изкуства бе въведена през 2011 г. от тогавашния министър на културата Вежди Рашидов и даде много добри резултати. Наследникът му Петър Стоянович обаче обяви, че пълните зали натоварват бюджета на ведомството му. Затова Стоянович заяви в края на м.г., че готви коренна промяна в начина за финансиране на културните институти - делегираните бюджети да не зависят единствено от броя на зрителите, а и от качеството на продукцията им. Оттогава за реформата не се е чуло нищо.

Вчера стана ясно, че се създават и две нови позиции сред културните институти, които ще получават делегирани бюджети - експерименталните и театрално-музикалните центрове. Досега те не бяха включени за финансиране по единния разходен стандарт. Експерименталните ще получават допълнително по 27 лв. за зрител, а театрално-музикалните - по 40 лв. за продаден билет. Такава ще е сумата и за музикално-драматичните театри, средствата за тях не се променят.

Депутатите ще оставят забраната за пушене само в малките заведения
Внасянето на поправените текстове ще стане след изборите за европейски парламент
Яростните борци срещу забраната за тютюнопушене на обществени места в парламента направиха известни отстъпки, след като в края на миналата година проектът им бе отхвърлен. Според новите разпоредби, чийто основен автор е Хасан Хаджихасан от ДПС, пълната забрана за пушене ще остане единствено за малките ресторантчета и кафенета. За сметка на това в нощните заведения ще се разреши пепелирането след 21 часа, а не след 22 ч. Прави се реверанс към големите заведения - в тях употребата на тютюн ще е свободна в обособени за това помещения. Голяма част от собствениците им обаче махнаха загражденията веднага след като бе наложена забраната. "Има такива, които все още изплащат кредитите за тези помещения", мотивира отстъпката депутатът пред "Сега". На въпрос обаче дали ще има промяна и в други текстове, например за глобите, той посочи, че ще се фокусират само върху тези изменения. Което е известно отстъпление от първоначалните намерения за допълнителни санкции за неизрядните търговци.

Репортер
Оставаме без руски туристи
Милион от най-богатите летовници ни пропускат това лято
България остава без близо милион от най-богатите чужди туристи, идващи в страната, ако ЕС наложи санкции на Русия във връзка с кризата в Украйна. Очаква ни по-лошо от най-лошото, ако руснаците няма да могат да пътуват, обявиха от Българска хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА) пред Репортер.

В понеделник, след референдума за бъдещето на Крим – вън или извън Русия, Брюксел смята да приложи мерки срещу Москва. „Тук главното и важното ще са санкциите и рестрикциите, които ще бъдат приети и които евентуално могат да засегнат визовия режим. Това съответно би се отразило на българския туризъм”, обясни пред вестника директорът на Института за анализи и оценки в туризма Румен Драганов.

Така кризата удря туризма ни веднага след пиковата 2013 г., уточни председателят БХРА Благой Рагин. По думите му руснаците са най-голямата група летовници у нас - официално около 600 хиляди души, като повече от половината имат собственост и пращат близките си, което прави броят им значително по-голям от официалният.

Кмет заминава за Крим, надъхва българите там
Кметът на Тополовград Божин Божинов няма да се бие в Крим, каквито информации се появиха в медиите, а заминава за размирния полуостров с морална мисия – да подкрепи българите там.

„Майка България не ви е забравила!” Това послание ще занесе на сънародниците ни в Крим Божинов. Той и зам.-председателят на Общинския съвет Красимир Иванов са част от доброволческа делегация, която заминава за полуострова, ден преди референдума на 16 март. Божинов уточни, че пътуването му е изцяло на собствени разноски. Той посочи, че има лична покана от Центъра за геополитически анализ със седалище в Берлин още от края на миналата година.