Вкарват психоболните в е-регистър; Безработицата стигна рекордни за последните 10 г. нива; Учителските синдикати искат увеличение на заплатите

Над 59 млн. лв. са спестили средните училища за година; Българи чупят рекорди всеки месец

Вкарват психоболните в е-регистър; Безработицата стигна рекордни за последните 10 г. нива; Учителските синдикати искат увеличение на заплатите

Репортер
Националният център по обществено здраве: Българинът поглъща 36 кг захар годишно
С наднормено тегло са всеки втори мъж и всяка трета жена у нас

Около 36 кг захар годишно поглъща българинът под формата на различни храни и напитки, сочат данни на Националния център по обществено здраве и анализи (НЦОЗА). За сравнение преди по-малко от век този показател е бил до 2 кг. на човек.

Прекомерната употреба на добавена захар може да отключи редица здравословни проблеми като диабет, затлъстяване и сърдечно-съдови, обясни пред РЕПОРТЕР проф. Божидар Попов, председател на Българското дружество по хранене и диететика.

У нас с наднормено тегло са всеки втори мъж и всяка трета жена, показват още данните на НЦОЗА. От диабет пък по прогнозни данни страдат над 600 000 души, много от които не знаят за болестта си, обясни пред вестника Вяра Врагова, председател на Асоциация „Диабет тип 2”.

Българи чупят рекорди всеки месец
Славим се по света с всевъзможни идеи и оригинални хрумвания
Най-дългата пейка, най-дългата мартеница, бар с най-много предлагани коктейли в него, българин с най-голямата колекция бордни карти в света са само част достиженията, с които страната ни се слави по света.

Нашенци удрят нови постижения почти всеки месец. При последния случай - в началото на месец март тази година в Русе изработиха мартеница дълга цели 10 км 747 м 20 см, с което автоматично попадна в книгата с рекордите на Гинес. Процедурата по меренето продължи три часа. Километричното плетиво бе изработено от три седмокласнички и подобри постижението на деца от Нова Загора изработили мартеница дълга 5 км 30 м 30 см.

Освен с плетене на мартеници и подобряване на български рекорди нашенци попадат в Книгата на Гинес и с международни постижения.

Българският почетен консул в Бразилия Жоао Жилберто Ваз влезе в рекордите на "Гинес" с най-голямата колекция от бордни карти в света. Самолетните му пропуски от близо 90 авиолинии наброяват 2558. Ваз ги е събрал при пътуванията си по света от 1983 г. до началото на 2014 г. Статистиката на "Гинес" показва, че почетният ни консул в Бразилия е правил средно по 7,6 полета на месец, или по 91,35 полета на година.

Първият световен рекорд за най-много предлагани коктейли в едно заведение също е български. Пенчо Пенчев от Варна подобри собствения си рекорд от 2005 година, когато в менюто на заведението му се предлагат 974 миксирани напитки. През 2014 година световния рекорд за най-много коктейли, предлагани в бар отново е негов с 2014 предлагани питиета.

Прекалената употреба на захар при българите е съпроводена и от липсата на основни навици за здравословен живот - диета по собствено желание спазват едва 15% от мъжете и 25 от жените у нас.

Освен това около 50% от представителите на силния пол и 45% - на нежния прекарват в седнало положение близо 5 часа дневно. Спортува рядко или никога пък около 80 на сто от мъжете и 30 на сто от жените у нас.

Дневник
Зелените централи предлагат да се въведе енергиен борд
От Българска фотоволтаична асоциация обявиха в съобщение до медиите, че са силно притеснени от процесите, които протичат през последните дни в българската енергетика и за решаването им предлагат да се въведе енергиен борд.

Според организацията, в която членуват над 320 компании от соларния бранш, бордът трябва да се създаде с подкрепата на Европейската комисия, Световната банка, Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) и Европейската инвестиционна банка (ЕИБ), "които могат да осигурят необходимото финансиране за преструктурирането, финансовото оздравяване и модернизирането на сектора при спазване и съхраняване на легитимните права и отчитайки интересите на всички участници в енергийния отрасъл", посочват от организацията.

Сега
Безработицата стигна рекордни за последните 10 г. нива
Най-сериозно е увеличението сред приоритетната за управляващите група - младежите до 29 години
Мерките за борба с безработицата продължават да не дават съществен резултат. Това показват поредни статистически данни, този път от наблюдението на работната сила през 2013 г. Според тях миналата година безработицата достига най-високото си ниво в последните 10 г. Най-сериозно е увеличението на безработицата сред младежите до 29 г., макар че те са основна приоритетна група на управляващите. Националният статистически институт (НСИ) отчита по-малко обезкуражени лица, които не вярват, че ще си намерят работа, но и повече безработни и по-малко заети. Нараства и броят на хората, които стоят без препитание повече от година.

Работната сила между 15 и 64 г. се е увеличила с около 19 000 българи до 3.323 млн. души, които са били 68.4% от населението в тази възрастова група. През 2012 г. коефициентът на икономическа активност е бил 67.1%. Безработните обаче нарастват съществено с 24 200 души до 433 200,а коефициентът на безработица за м.г. достига 13% и е най-висок през последните 10 г. Само през 2003 г. той е бил повече - 13.9%. През 2012 г. безработицата е била 12.4%.

Повече от година работа не могат да си намерят 250 300 българи според данните на НСИ. Те са 57.4% от всички безработни и се увеличават с 23 700 спрямо 2012 г. Тогава делът им спрямо безработните е бил 55.2%. Работа изобщо не си търсят 209 700 трудоспособни българи, защото не вярват, че ще си намерят. Продължава тенденцията т.нар. обезкуражени лица да намаляват, което от социалното министерство отчитат като позитивен ефект от дейността на трудовите посредници. Част от задачата им е да активират неактивните българи, като ги убедят да се регистрират в бюрата по труда, за да могат да се възползват от мерки и схеми за заетост. За целта Агенцията по заетостта има над 400 изнесени работни места в отдалечени градчета и села. Активирането на неактивните обаче води и до очакван ръст на безработните.

На пръв поглед нелогични данни отчита статистиката за младежката безработица, при която коефициентът се увеличава на фона на намаляващ или почти непроменен брой на безработните. Според социалния министър Хасан Адемов обаче обяснението може да се търси в друга негативна тенденция - намаляващия контингент в тази възраст, тъй като това е групата, от която излизат най-много емигранти. Младите допълнително намаляват и заради демографската криза. Българите до 29 г. без препитание са се увеличили само с 400 души до 128 900, но при тях е отчетен най-висок ръст при безработицата - с цял процентен пункт до 21.8%. Безработните младежи до 24 г. намаляват с 4600 до 65 100 души, но коефициентът на безработица при тях нараства с 0.3 процентни пункта до 28.4%. Сериозно намаление е отчетено при заетите младежи. Тези до 24 г. са 164 500, което е с 13 800 по-малко спрямо 2012 г. При българите до 29 г. заетите са намалели с 25 200 до 463 400 души.

Над 59 млн. лв. са спестили средните училища за година
Учителските синдикати искат увеличение на заплатите с 5%
През 2013 г. училищата в страната са спестили 59.485 млн. лв. от средствата по делегирани бюджети. Икономиите са с около 10 млн. лв. повече спрямо предходната година. Това показва справка на Министерството на образованието и науката, предоставена на учителските синдикати. Средният размер на икономисаните средства е в размер на 4% от делегирания бюджет.

Разпределението на парите по делегирани бюджети е по три основни пера, показва проучване сред повече от 500 учебни заведения, проведено от Съюза на работодателите в народната просвета. Най-голям остава делът на разходите за заплати, осигуровки и допълнителни трудови възнаграждения - между 75 и 95% от училищните бюджети. От 5 до 10 на сто от средствата се харчат за осигуряване на качество на образованието, а останалите между 8 до 15% са предвидени за осигуряване на здравето и сигурността на учениците, показват още резултатите от допитването сред училищните директори. Положително е, че училищата са успели да икономисат повече средства в сравнение с 2013 г. Размерът на тези средства не е голям, но би могъл да се използва за непредвидени нужди, смятат просветни експерти.

Синдикатите обаче определиха размера на икономиите като "притеснително голям". По тяхно настояване училищата, в които икономиите са над 4%, трябва да предоставят план как ще похарчат парите и в кои учебни заведения заплатите не са увеличени с 8% през 2013 г. По тяхно настояване в тазгодишното указание за прилагане на делегираните бюджети изрично е записано, че размерът на икономиите не трябва да надвишава 4%. Спестените средства няма да се използват за капиталови разходи. Успоредно с настояването за информация за разходването на икономиите от синдикатите настояват и за увеличение на учителските заплати с 5%. По разчети на министерството на образованието за целта са необходими около 27 млн. лв., които не са предвидени в бюджета. Засега просветният министър Анелия Клисарова обещава увеличение само на стартовите заплати на учителите от 1 юли, но и за тях все още няма конкретика.

Брутната заплата на учителите през декември 2013 г. е била 786 лв., докато през декември 2012 г. учителите са получавали 727 лв. Средната заплата за средното образование е 717 лв., което според синдикатите е 15% под средната за страната.

Монитор
Министър Андреева обеща
Вкарват психоболните в е-регистър
Система ще показва всяко изпито хапче и ефектите от него

Всички психично болни ще бъдат вкарани в единен електронен регистър. Очаква се той да бъде готов до есента. Това съобщи пред БНР здравният министър д-р Таня Андреева. Парите за създаването му ще дойдат от Норвежкия финансов механизъм, който отпуска 15 млн. лв. за здравеопазване.

Регистърът трябваше да бъде готов още преди четири години. Бившият здравен министър Десислава Атанасова се зарече миналото лято, че той ще е факт до шест месеца. До момента обаче дори не е започван, разказаха членове на Българската психиатрична асоциация.

В бъдещия регистър ще бъдат вписвани пациентите

с конкретните им диагнози

епикризи, какви терапии и в коя болница са преминавали, продължават ли лечението си в диспансер, с какви лекарства се лекуват и ефектът от тях. Наблюдаващият психиатър ще отбелязва още дали пациентът е прескочил месец, в който не се е явил да си вземе лекарствата. По този начин медиците ще знаят във всеки един момент какво е състоянието на лекуваните и ще могат да прогнозират афектните състояния и кризи, в които могат да изпаднат.

Заради липсата на регистър сега психиатрите нямат реална представя как, с какво и

кой лекува изписаните от болниците

нито пък дали те се зачисляват за наблюдение в районния психодиспансер.

„По тази причина ние не знаем какъв точно е броят на тези хора в страната. Няма държава в Европа, която да не си знае психично болните. Защото те не могат да живеят независимо”, коментира за „Монитор” националният консултант по психиатрия проф. Вихра Миланова. Предполага се, че у нас около 2000 души на всеки 100 000 от населението трябва да бъдат под наблюдението на психиатър.

Болничен арест за убиеца от Лясковец
Убиецът от Лясковец, който застреля баретата Емил Шарков и рани трима негови колеги, остава арестуван  за болничното си легло и под охраната на полицаи. Това реши вчера Окръжният съд на Велико Търново. Вместо в съдебна зала магистратите проведоха заседанието си на по-необичайно място – реанимацията на великотърновската болница, където е настанен Петко Савов, който беше прострелян при обезвреждане от спецчастите. Съдът се премести в болницата, защото за подобен тип заседания е задължително присъствието на задържания, а убиецът сега не е в състояние да напуска леглото си. Желанието на лекарите беше опасният пациент да бъде прехвърлен в някоя от затворническите болници в Ловеч или София. Според съда и прокуратурата обаче 53-годишният мъж засега си остава в търновската болница.

Стандарт
Пестят от материали за саниране
Да се формират култура и знания в областта на енергийната ефективност. До този извод са стигнали участниците в Общото събрание на общинската мрежа "Енергийна ефективност", провело се в края на миналата седмица, в което участие взе и кметът на Добрич Детелина Николова - член и на УС на мрежата.

"От направените отчети и приемането на план за работа през настоящата година и бюджет, с колегите решихме да учредим два сертификата - А - за специалисти квалифицирани за упражняване на енергийно ефективни мерки или т. нар. енергиен мениджър в общините и сертификат Б - за община с постижения в областта на енергийната ефективност. Опитът и изводите на всички колеги показа, че културата е ниска в областта на енергийната ефективност, както и това, че масово фирми и граждани спестяват при санирането на сгради, което води до т. нар. блокиращ ефект. На практика мерките, които се предприемат не водят до спестяване на енергия. Друг сериозен момент, който отчетохме е, че общините нямат нормативна база, за да спират некачествено изпълнение на такива мероприятия и да осъществяват контрол", каза Николова.

Тя добави, че у нас масово се санират сгради с фибран с дебелина 6 см, докато според промените в резолюция на ЕК това трябва да се прави с фибран 10 см. Николова изрази опасения и за това, че страната ни ще загуби европейски средства от предоставените за енергийно обновяване на българските домове. От стартирането на процеса общо 18 заявления от етажни собствености има подадени в Добрич, като най-старото заявление е от 2.07.2012 г., но до момента още не е започнала работа по нито едно от заявленията.

Майката на Петко се скри в църква
Съдии дойдоха в реанимацията на великотърновската болница "Д-р Ст. Черкезов", където е настанен стрелецът от Лясковец Петко Савов Петков. 53-годишният мъж бе опериран заради огнестрелните рани от престрелката в дома му, при която загина баретата Емил Шарков, а трима негови колеги бяха ранени.

Магистратите от Великотърновския окръжен съд решиха да наложат на Петко мярка "задържане под стража" след половинчасово заседание в болничната стая. През цялото време съдиите бяха охранявани от полицаи с бронежилетки. Говорителят на Окръжната прокуратура в старата столица - Катя Лещакова, каза, че Савов е разпитан и "с него са проведени процесуални-следствени действия, съобразени със здравословното му състояние, което е стабилно". Тя не пожела да коментира какво е казал обвиняемият по време на разпитите, нито дали ще обжалва наложената му мярка в позволения от закона тридневен срок. Петков през цялото време на заседанието е бил на системи. Той все още не може да става от леглото. Поискал е да му бъде наложена по-лека мярка за неотклонение и е казал, че осъзнава в какво е обвинен. Адвокатът му Димитър Димитров най-вероятно ще обжалва решението. Ако това стане, делото ще се гледа в петък от Апелативния съд. Това най-вероятно отново ще стане в болничната стая, тъй като на този етап състоянието му не позволява да бъде транспортиран в затворническа болница.

Децата от училище "Максим Райкович" в Лясковец пък поискаха школото им вече да носи името на загиналата барета Емил Шарков. Това съобщи директорът на училището Николай Кожухаров. "В града вече е спокойно, училището работи, децата са в клас", обясни той. В близките дни предстои класните ръководители да проведат беседи, за да успокоят учениците. В часовете ще влезе и училищният психолог, който ще напътства децата как да преодолеят стреса от станалото.
Учениците са виждали Петко Савов да излиза от къщата през последните 4 години, но намирали оградата на игрището, граничеща с неговият имот, намазана с грес и барикадирана с клони и ламарини. Те обаче са ставали свидетели на неговите заплахи.

В същото време стана ясно, че майката на Петко е намерила подслон в приюта на евангелска църква. Става въпрос за храма на пастор Христо Благинов в Горна Оряховица. Той нашумя с печалбата си от тотото, която вложи в църквата и приюта към нея.

24 часа
Издирваният компютърен специалист Иван Тодоров е открит мъртъв
33-годишният Иван Лъчезаров Тодоров, който бе издирван от столичната полиция, е открит мъртъв в събота - 15 март, съобщиха от СДВР.

Тялото на младия мъж е открито в изоставена постройка край Зимния дворец в столицата в събота следобяд. По него не е имало следи от насилие. Касае се за самоубийство, допълниха от столичната полиция.

33-годишният Иван Тодоров бе обявен за издирване от Първо РПУ на 4 март. Той напуснал психиатрична клиника на ул. „д-р Любен Русев”, където бил настанен за лечение.

Млада бургазлийка намушка 7 пъти поляк в хотелска стая
Кървав екшън се е разиграл в бургаския хотел "Парк",  ранен е 40-годишен поляк, съобщиха от пресцентъра на полицията.

Мъжът е опериран по спешност и е настанен за лечение в бургаската болница.
По горещи следи е задържан е извършителят. Това е 21-годишната Петя Р. от Бургас.
Според осведомени тя и полякът били гаджета, въпреки голямата разлика във възрастта.
При скандал между двамата в хотела младото момиче грабнало нож и започнало да мушка любимия си.
По тялото на поляка имало седем наранявания, като най-серизно били намушкванията в областта на гърдите.
Работата по случая продължава от служители на ОДМВР — Бургас.