Фарът в Шабла чака туристи; Затвор за неплатени здравни осигуровки; Снимки от плажа провалят кандидати за работа

Войната на кабинета с ЕРП-тата води до по-скъп ток; Над 20 опасни градини и училища заплашват живота на децата

Фарът в Шабла чака туристи; Затвор за неплатени здравни осигуровки; Снимки от плажа провалят кандидати за работа

24 часа
Майката на лудия под непрекъснат контрол на полицията
Полицията в Горна Оряховица непрекъснато държи под контрол майката на лудия убиец от Лясковец. 76-годишната Стефанка Савова няма повдигнати обвинения. Официално твърдят, че е свободен гражданин, но при всяко напускане на приюта на пастор Христо Благинов я чака патрулка.

По същия начин вечер тя се прибира в спалнята на Евангелската църква. Когато излизала сутрин, винаги казвала, че трябва да се яви в полицейското управление. В понеделник вечерта Стефанка бе докарана с полицейска кола пред окървавената кооперация в Лясковец, за да си вземе дрехи.

Изплашиха я присъстващите журналисти и тя дори не слезе от автомобила. Полицаите я откарали отново в приюта, но излязла още в 5,30 ч сутринта. Питали дали ще се върне вечерта, но тя не отговорила. По-късно там получили информация, че бабата вече е настанена в друго социално заведение.

Плевнелиев на аудиенция при Елизабет Втора
Президентът Росен Плевнелиев разговаря с Нейно Величество Елизабет Втора - кралица на Обединеното кралство Великобритания и Северна Ирландия, съобщи прессекретариатът на държавния глава вчера.

Аудиенцията се състоя в Бъкингамския дворец в Лондон, където българският президент бе приет с почести.

Плевнелиев е вторият български държавен глава, който се среща с британската кралица. Преди него през 2001 г. Елизабет Втора прие тогавашния президент Петър Стоянов.

Според строгия протокол на двореца аудиенцията при кралицата е била на 4 очи и е траяла 20 минути. Започнала е точно в 12 ч местно време - 14 ч българско. Единствените хора, които по принцип присъстват на такива срещи, са кралският фотограф и преводач.

Плевнелиев е връчил на Елизабет Втора дар ръчно везана покривка с българска бродерия.

Труд   
Полицаи съгледвачи провалили акцията в Лясковец
Загиналият командос от Специализирания отряд за борба с тероризма (СОБТ) Емил Шарков е жертва на недопустима некомпетентност и небрежност, проявена от полицаите в търновската областна дирекция на МВР.

Това става ясно от служебните проверки на кървавата акция за задържането на въоръжения и опасен психично болен в Лясковец.

Баретите от СОБТ атакували къщата на Петко Петков по план, изготвен съгласно снимки и описания, предоставени им от местни полицейски съгледвачи.

Само че съгледвачите, пратени да фотографират къщата на улица " Капитан Дядо Никола", се държали така, че моментално  били забелязани от Петко и майка му Стефанка.

Предупреден по този начин за предстояща атака от сили на реда, параноичният тип се приготвил за война.

Така пристигналите на 14 март командоси попаднали на засада.

Учат инженери да полагат тръби без изкопи
Техническият семинар с демонстрация на технологии за подземната инфраструктура се проведе вчера в базата на ВиК-Варна. Гостите бяха запознати с най-съвременните технологии за обследване, рехабилитация и изграждане на комуникации под земята, които се извършват без или с минимални изкопни дейности.
Безизкопните технологии са по-евтини за полагане на водопроводи в сравнение с конвенционалния метод. Това обясниха представители на Индустриален клъстер “Подземна инфраструктура” на семинар за главните инженери на ВиК дружествата от Североизточна България, който се проведе във Варна.
Според лекторите у нас могат да се намерят средства за изграждане на нови водопроводи и рехабилитация на съществуващи с новите технологии. “Освен по-ниската цена предимство на безизкопната технология е бързото полагане и липсата на дискомфорт сред населението. Няма затваряне на улици, нивата на шум и прах са много ниски”, обясни председателят на Българската асоциация за безизкопни технологии Стефан Желязков. Пред инженерите бяха демонстрирани два типа машини. Според специалистите ВиК-Варна е едно от първите в страната, което полага водопроводи безизкопно.

Стандарт
Забавачката с отровното мляко свила 20 000 лева
Детската градина "Слънце", която миналата седмица сервира мляко с отрова за мишки на 127 деца, бе засечена и с финансови злоупотреби, научи "Стандарт".

20 000 лева от месечните такси на хлапетата са били отклонени с фалшиви кочани. Парите са били събрани от родителите, но след това не са отчетени в Община Асеновград, сочат данните от проверката, която се проведе в забавачката след инцидента с млякото. По думите на шефката на отдел "Хуманитарни дейности" към Община Асеновград проблемът с невнасянето на парите от таксите от страна на "Слънце" не е от днес. Преди време пак имало задържана сума в размер на около 13 хиляди лева, които са от такси за около четири месеца.

Фарът в Шабла чака туристи
Всеки петък през лятото нашенци и чужденци ще могат да изкачат емблематичния фар на нос Шабла и да се насладят на гледката от птичи поглед. Кулата ще бъде отворена за гости общо 9 пъти през юли и август.

За това се договориха кметът на Шабла проф. Райна Бърдарева и капитан III ранг Живко Йовков, представител на хидрографска служба на ВМС, стопанисващи обекта. Досега кулата посрещаше туристи само един ден в годината - за Дните на морето в града. Пред морския вълк дамата подчерта засиления интерес на гостите на Шабла да разгледат отвътре двувековното съоръжението, което е умалено копие на прочутия Александрийски фар. Той се издига на 32 м над околния терен. Фар Шабла е най-старият по българското Черноморие с най-високата кула. От всички български фарове той е с най-интересна история и с най-оригинална архитектура, само той е боядисан в два цвята - тъмночервено и бяло. Видът му привлича интереса на туристи от страната и чужбина и затова в общината на него гледат като на туристическа атракция, наред с Големия остров в Дуранкулашкото езеро.

Проф. Бърдарева допълни, че общината се е захванала да възстанови естакадата да премени района около фара. Кметът настоя да се освежи кулата. От общината отчитат растящ интерес към района от туристи, които са останали там за над 24 500 нощувки. За курорта Албена пък новият летен сезон вече чука на вратата. Комплексът ще посрещне първите си гости на 12 април. По традиция това са туристи от Германия, които идват чрез немския туроператор "Кур-клуб" и ползват балнеопрограми по черноморските ни комплекси. Първата група в Албена е от 35 човека. Няколко дни по-късно 6 хотела в курорта отварят врати за Великден, които ще посрещнат около 2000 туристи основно от Румъния.

Монитор
7000 младежи намерили препитание от началото на годината
Снимки от плажа провалят кандидати за работа
Препълнени с информация CV-та намаляват шансовете за успех
Снимки от плажа и от купони в CV-то се оказват препъникамъкът към мечтаната работа за хиляди български младежи.
„Неподходящата снимка е сред най-честите грешки, които правят кандидатите за работа. Другите грешки са лошият правопис и многото информация в CV-то”, обясни експертът в отдел „Човешки ресурси” в голяма хранително-вкусова компания Катерина Куртева. Според специалиста по подбор на персонала препълнената с информация автобиография, вместо да впечатли началника, би го отегчила и така кандидатът би загубил всички шансове да намери нова работа. Затова според специалистите автобиографията трябва да съдържа само най-важната информация която е пряко свързана с позицията, за която кандидатства безработният.

За да помогнат на младежите в подготовката на нужния документ, организаторите на 13-ото издание на „Дни на кариерата“ отвориха специално информационно гише „Клиника за CV”.

„Най-често ни питат дали да изпратят снимка и как да структурират автобиографията си”, допълни още Катерина Куртева. Тази година на изложението бяха дошли 122-ма работодатели, които предлагаха стаж и работа за младите хора. По данни на организаторите интересът към инициативата се покачва с всяка изминала година, а един от 6-има посетили на изложението през годините са намирали стаж или работа.

„През миналата година в Столична община стажуваха 70 младежи. Надявам се, че тази година ще удвоим броя им”, заяви кметът на София Йорданка Фандъкова при откриването на „Дни на кариерата“.

От началото на годината България се включи в европейската инициатива „Гаранция за младежта“, според която държавата трябва да намери работа на младежи до 25 г. до 4 месеца след като се дипломират. За целта експерти в бюрата по труда ще изготвят кариерни профили на безработните

на базата на които ще им търсят подходящ работодател. От януари 7000 младежи са започнали работа по тази инициатива, отчетоха от социалното министерство. „Още 6000 – 7000 младежи имат готови планове за действие и предстои да им бъде намерена подходяща позиция”, обясни зам.-министърът на труда и социалната политика Росица Янкова.

От Агенцията по заетостта заявиха, че до края на годината ще организират 128 трудови борси, на които търсещите работа могат да намерят препитание.

В становище ДАНС настояват
Решетки и за неплащане на здравни осигуровки
Родното ФБР предлага да отпадне затворът за загубени документи
Правосъдният министър Зинаида Златанова участва в общественото обсъждане на новия НК.
Да се въведе затвор за неплащане на здравни осигуровки от работодател са поискали експерти от ДАНС. В становище до правната комисия на парламента от родното ФБР са изпратили своята оценка на проекта за нов Наказателен кодекс, представен преди 3 месеца от Правосъдното министерство.

От КНСБ пък предложиха да се наказват със затвор и работодателите, които не плащат заплати на служителите си.

Освен това експертите от ДАНС предлагат в проекта престъплението "загубване на носител, съдържащ класифицирана информация" да бъде определено като административно нарушение. По този член в момента подсъдим е лидерът на БСП Сергей Станишев.

В становището на ДАНС се изразява и общо несъгласие със занижаването на размера на наказанията "лишаване от свобода". Според юристите на агенцията ниските присъди "невинаги са оправдани от гледна точка на обществената опасност на деянието". Освен това от родното ФБР посочват, че "изключването на редица престъпления от кръга на тежките такива посредством занижаване размера на наказанието "лишаване от свобода", би довело до затрудняване на дейността на Агенцията поради невъзможност за прилагане на специални разузнавателни средства".

До правната комисия са изпратени и други становища на неправителствени организации. В писмото на Сдружението на българските футболни привърженици пък се изразява изненада и недоумение, че в него се предвижда да отпаднат разпоредби, инкриминиращи незаконни действия срещу честността на спорта, въведени през 2011 г. Няколко становища са посветени на посегателствата върху интелектуалната собственост. Фондация "Четири лапи" пък не приема намаляването на санкциите
за жестокост срещу животните.

Вчера проектът за нов НК беше обсъждан и с неправителствени организации на кръгла маса, организирана от правосъдното министерство. На форума от „Анимус” настояха да се налага затвор за изнасилване по време на брак. Друга организация пък предложи шофьор, каращ с над 50 км/ч над нормата, да отива зад решетките.

Сега
Над 20 опасни градини и училища заплашват живота на децата
Учебни занятия няма да се прекратяват въпреки нередностите, установени от строителния надзор
В 22 детски градини и училища в страната животът на децата е заплашен заради конструктивни промени по сградите и покривите, преустройства на цели етажи и на отделни помещения, за които няма документи или не са узаконени по съответния ред. Това показва проверка на Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК) заедно с представители на регионалните здравни инспекции и на пожарната в 3606 държавни и общински училища и забавачки в цялата страна, строени преди повече от 10 г.

Най-много - 903, са нарушенията на разпоредбите на Закона за устройство на територията, които създават и най-сериозна опасност за живота и здравето на децата, тъй като се изразяват в пукнатини по стени и плочи, пропадания, провисвания на козирки или плочи и течове вследствие нарушаване на хидроизолацията на покривите на съответните сгради. Така и не стана ясно обаче в колко сгради са установени те, тъй като в една може да има повече от 1 нарушение.

"При проверките са установени неизползваеми сгради и постройки в лошо състояние, които представляват опасност и могат да доведат до инциденти, застрашаващи здравето и живота както на децата, така и на работещите в тях", обяви арх. Николай Христов, шеф на строителния надзор. Според отчета със сериозни конструктивни промени са 6 детски градини и 4 училища. Още три школа и една забавачка са с нарушени покривни конструкции. В дворовете на три училища има изоставени сгради, които представляват опасност за децата. Има сгради, в които са правени реконструкции без документи.

Войната на кабинета с ЕРП-тата води до по-скъп ток
До ново поскъпване на тока може да доведе войната на управляващите с ЕРП-тата - ЧЕЗ, ЕВН и "Енерго -Про". Това се разбра от думите на председателя на ДКЕВР Боян Боев. Вчера политици от всички цветове, експерти и шефове на енергоразпределителни дружества се надпреварваха да дават мнения по спора между дружествата и НЕК, свързан с неизплатени стотици милиони за ток от зелени централи.

"Тези разходи са само част от всички разходи по системата. Те са за периода юли 2012 - юли 2013 г. и за да бъдат компенсирани, първо трябва да бъдат отчетени. ЕРП-тата следва да ги представят пред комисията до края на месеца, а не да ги прихващат по своя преценка", заяви вчера председателят на ДКЕВР Боян Боев. Ако разходите, които подлежат на компенсиране, се предявят пред ДКЕВР, регулаторът ще ги анализира и е възможно това да се отрази на крайната цена на тока за бита и за промишлеността. Боев обаче отказа да прогнозира каква точно би била промяната. На въпрос на "Сега" той отказа да уточни кое ЕРП колко точно дължи и препрати въпроса към НЕК.

Енергийният регулатор е глобил с 1 млн. лв. ЕВН и "Енерго -Про", а до края на седмицата акт ще бъде съставен и на ЧЕЗ, тъй като са прихванали пари, които НЕК така или иначе им дължи за зелен ток, от плащанията си към държавното дружество. Общата сума, за която НЕК претендира, е 318 млн. лв. От ДКЕВР смятат, че това застрашава сигурността на системата и че имат основание да започнат процедура по отнемане на лицензиите на дружествата, ако те не платят. Решение за това ще бъде взето на закрито заседание на комисията днес. Самите дружества също се жалват от забавени плащания.

И трите ЕРП-та настояват за диалог, за да се уреди проблемът, който всъщност е резултат от бездействие на ДКЕВР в последната година. От ЕВН вчера обявиха, че ще осигурят на НЕК заем за 32 млн. лв. "В мотивите за плащане ще е записано "краткосрочна ликвидност", а не плащания по фактури за продадена електрическа енергия", обясни шефът на дружеството за България Йорг Золфелнер. По думите му ЕВН от близо 20 месеца играе ролята на кредитна институция за НЕК и сега ситуацията се повтаря. Золфелнер посочи, че държавната компания дължи на ЕРП-то 248 млн. лв. и затова то си е прихванало 104 млн. лв. В последните 10 месеца австрийското дружество е изпратило 105 писма до ДКЕВР, икономическото министерство, НЕК, БЕХ и др. с настояване проблемът да бъде решен. "Тези писма са изпратени до шестимата председатели на ДКЕВР и до 7-ината директори на НЕК през последните 10 месеца", заяви Золфелнер. Конкретен отговор и досега няма. От НЕК обаче остро разкритикуваха заема от ЕВН. "Платежното нареждане е предложение за заем. Следвайки закона, НЕК не може да приеме това предложение", заявяват от дружеството. Оттам допълват, че това е малка сума от борчовете на австрийската компания.

От ЧЕЗ също излязоха със становище, според което "в израз на добро желание" за диалог са превели на НЕК малко над 8 млн. лв., като до края на март са предвидени още две плащания.

Дневник
Президентът свиква извънреден КСНС заради кризата в Украйна
На 24 март в 10 часа президентът Росен Плевнелиев свиква извънредно заседание на Консултативния съвет за национална сигурност, съобщи прессекретариатът на държавния глава.

На заседанието ще бъдат обсъдени потенциалните рискове пред България, свързани с развитието на кризата в Украйна.

След като късно в понеделник руският президент Владимир Путин призна за независими Кримската република и град Севастопол в Украйна, той обяви анексирането им още във вторник.

Това стана по време на извънредното му обръщение пред Федералното събрание - съвместно заседание на двете камари на парламента на Русия, губернаторите и представители на обществеността.

Международната общност не признава референдума в Крим, нито анексирането от Русия. В понеделник външните министри наложиха санкции на руски и кримски представители заради кризата в Украйна.

Днес лидери на ЕС обявиха анексирането за незаконно и предупредиха Путин, че санкциите срещу Русия ще продължат.

Главният секретар на МВР ще бъде изслушан в парламентарната вътрешна комисия по случая в Лясковец
Главният секретар на МВР и заместник вътрешният министър Васил Маринов ще бъдат изслушани пред парламентарната вътрешна комисия за акцията на МВР в Лясковец от миналия петък. Тогава в опит да обезоръжат Петко Славов Петков един командос загина, а трима други бяха ранени.

От ГЕРБ поискаха оставката на Лазаров, който е ръководил акцията, одобрена и от Върховната касационна прокуратура, а председателят на вътрешната комисия Атанас Мерджанов заяви, че трябва да бъде направено пълно разплитане на случая и настоя за оставки.

Експерти и бивши служители на МВР определиха акцията като неуспешна, не добре подготвена и опит за пи ар на вътрешното ведомство. Въпреки че Лазаров даде пресконференция още в деня на инцидента и представи обилна информация по случая, все още неясноти около това какво се е случило в Лясковец.

Репортер
Плевнелиев саботира новата ЦИК
Сезират Конституционния съд за указ на президента, ако не спази Изборния кодекс
Саботаж на дейността на новата Централна избирателна комисия още преди официалното й назначение подготвя Росен Плевнелиев, научи „РЕПОРТЕР” от източници от „Дондуков 2”.

За целта държавният глава готви указ, с който да предостави на партия ГЕРБ седем квоти в новата комисия, срещу шест за БСП, по две на ДПС и Атака, и по едно за НДСВ и „Синята коалиция”, които успяха да вкарат евродепутати на последните евроизбори.

Според сметките на Плевнелиев по този начин ГЕРБ и сините ще имат блокиращ глас 19 членната комисия, тъй като според изборното законодателство решенията на органа се взимат с мнозинство от 2/3.

„Това, което президентът трябва да направи, е да раздели числото 13, колкото е съставът на ЦИК, на квотното представителство в Народното събрание”, заяви зам.-председателят на парламента Мая Манолова. По думите й от новия Изборен кодекс става ясно, че четири от местата в комисията не се разпределят от президента, а се избират от парламента.

Ако Плевнелиев изпълни плана си, депутатите от мнозинството ще сезират Конституционния съд за указа на президента. При негативно за държавния глава решение на съда, легитимността на назначената от него ЦИК за изборите може да бъде оспорена.