Евтин хляб заради Украйна; Воден режим грози Добруджа; Преди изборите още 45 000 безработни

Рязък спад в потреблението на ток заради жегата; Лекари и пациенти: 2.90 лв. при джипито за пенсионерите от юли

Евтин хляб заради Украйна; Воден режим грози Добруджа; Преди изборите още 45 000 безработни

Стандарт
Евтин хляб заради Украйна
Кризата в Украйна бута цената на пшеницата. За да попълни хазната, страната масово разпродава запасите от зърно. Това срина котировките на житото с близо 10%, споделиха търговци. В момента тон зърно от черноморския регион е 350 лв., докато до началото на седмицата беше 370 лв. Не е изключено скоро това да се отрази и върху цената на хляба у нас.

Прогнозите са поевтиняването да е също 10 на сто. Поевтиняването обаче не може да стане веднага, коментират от бранша. Според търговци ефектът ще се усети най-рано след месец, когато фурните заредят брашно от евтината пшеница. Богатата реколта в Аржентина и Южна Африка допълнително ще натисне цената на зърното. У нас също се очакват рекордни добиви това лято.

Дама поема ЦИК, нищят в зала спорния мандат
Очаква се днес парламентът да гласува новото ръководство на ЦИК. Комисията най-вероятно ще поеме изпълнителният директор на "Института за модерна политика" Ивилина Алексиева, подкрепена от няколко граждански организации, както и от БСП. Алексиева е юрист с дългогодишен стаж и е най-обединителната фигура от гражданските организации, коментираха депутати. ГЕРБ също предложиха кандидатура за председател на ЦИК - доц. Маргарита Златарева, която ще бъде гласувана в ръководството, но като вице на Алексиева.

Зам.-председател ще стане и предложената от "Атака" Мария Мусорлиева. Секретар на ЦИК ще остане Севинч Солакова, номинирана от ДПС. Освен двете кандидатури за председател, БСП и ГЕРБ ще влязат във втора фаза на спора за броя на членовете. Депутатите на Бойко Борисов искат шест места, а от левицата смятат, че им се полагат пет. Накрая те решиха да оставят на президента Росен Плевнелиев, който трябва да издаде указ, да реши спора. Но той отказа да участва в междупартийната битка. Сблъсъкът в парламента за ръководството на ЦИК ще бъде повече протоколен, коментираха неофициално депутати от всички партии. От комисията пък свикват днес последното си заседание.

Новинор
ДКЕВР поиска лицензите на ЕРП-тата
Дружествата трябва да отстранят нарушенията си до седмица
Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) откри процедури за отнемане на лицензите на EVN България Електроснабдяване, ЧЕЗ Електро България и ЕНЕРГО-ПРО продажби. Това реши енергийният регулатор след закрито заседание.

Целта е да се прекратят незаконосъобразните действия на дружествата, обясниха от ДКЕВР. Оттам подчертаха, че са установени нарушения на ЕРП-тата след проверки по жалби на НЕК. EVN и ЕНЕРГО-ПРО са прихващали свое вземане с насрещно задължение към НЕК, като по този начин са нарушили разпоредбите.

По информация от НЕК задълженията на трите електроснабдителни дружества са нараснали до 347, 6 млн. лв. Най-много пари дължи EVN - 216, 6 млн. лв. Борчовете на ЧЕЗ и ЕНЕРГО-ПРО възлизат съответно на 67,3 млн. лв. и 63,7 млн. лв.

ДКЕВР даде на ЕРП-тата 7-дневен срок, в който да отстранят нарушенията. Дружествата имат и две седмици, за да предоставят писмени становища по решението за откриване на процедура по отнемане на лицензите. Това ще бъде обсъдено на открито заседание на комисията на 7 април.

Регулаторът даде на ЕРП-тата срок от 24 часа в понеделник, за да платят задълженията си към НЕК. ЧЕЗ изплати на НЕК над 8 млн. лв. в сряда, но по-късно от държавната компания уточниха, че парите са внесени за покриване на текущи задължения, а не за стари плащания.

От ЕНЕРГО-ПРО също преведоха малко над 8 млн. лева. ЕVN пък искаше да внесе 32 милиона като жест на краткосрочно финансиране.

От НЕК обаче уточниха, че в платежното нареждане пише „предложение за заем“ и по закон компанията няма право да го приеме.

Старият бряст в Сливен води в гласуването за "Европейско дърво на годината"
Старият бряст в Сливен е на път да придобие световна слава, влизайки във финалната надпревара на "Европейско дърво на годината 2014". Победителят ще бъде обявен в сградата на Европейския парламент в Брюксел.

В надпреварата участваха дървета от десет европейски държави - Чехия, Унгария, Словакия, Ирландия, Полша, Шотландия, Франция, Италия, Уелс и България.

Победителят се определя от резултатите от електронното гласуване. Според неофициална информация именно Старият бряст ще бъде провъзгласен за първенец, тъй като до последно той водеше в гласуването.

Монитор
Заради топлата зима
Воден режим грози Добруджа и Пловдивско
Някои от реките вече са под минималните си нива
Воден режим заплашва някои региони в страната.

„Традиционно в Пазарджик, Пловдив и в Добруджа ще има дефицит на вода заради започващото засушаване”, заяви шефът на дирекция „Управление на водите” в екоминистерството Асен Личев. Къде още ще има режим на питейната вода, ще стане ясно в края на април, уточниха от Министерството на околната среда и водите. Причината за командно подаване на вода е

липсата на сняг през зимата

По думите на Личев и в момента има реки в страната, които са под нормалното за сезона.

„Трябва да се построят язовири, които да събират водата от валежите, която след това да може да се използва и да няма воден режим”, допълни още Личев. Той успокои, че появилата се информация за режим на питейната вода в Пернишко заради празния наполовина язовир „Студена” не е вярна. Както „Монитор” писа, 68 язовира в страната са в предаварийно състояние. Това са малки водоеми, които са отдадени под аренда, като голяма част от тях са били превърнати в рибарници. Според доклад на МОСВ стените на язовирите и дигите около тях са в много лошо състояние, а собствениците на съоръженията нямат пари за ремонт. Веднага след сигнала от предприятието „Язовири и каскади” опасните съоръжения са били източени с между 90 и 70 на сто от капацитета им. Нито едно от останалите водните съоръжения не е покачило нивото на водите си и няма опасност от наводнения, уточниха от МОСВ. До края на март трябва да бъде сформирана междуведомствена работна група, която да извърши преглед на нормативната уредба и да предложи промени в нея. „Това, около което всички се обединяваме, е, че трябва да има единен контролен орган за всички язовири в страната”, заяви зам.-министърът на околната среда и водите Атанас Костадинов. В момента  екоминистерството прави карта на рисковите места от наводнения в страната, която се финансира с пари от ЕС. Към ГД „Пожарна безопасност и защита на населението” пък ще бъде създадено ново звено, което да работи за превенция от наводнения. Идеята е да се  реализира проект, които да следи онлайн нивата на всички реки и на падналата снежна покривка.

ЕСО наложи ограничения за производство на всички централи
Рязък спад в потреблението на ток заради жегата
Жегата свали сериозно потреблението на ток в страна и Електроенергийният системен оператор (ЕСО) започна да налага ограничения на производството на централите. От миналия петък досега товарът в електроенергийната ни система е паднал с над 1000 мегавата. Ако към 11 часа на 14 март товарът в системата е бил 4560 мегавата, то към същия час вчера той беше едва 3463 мегавата.

За да овладее разликата между производството и консумацията, вчера ЕСО разпореди ограничаване на производството. От оператора

не посочиха с колко са ограничили различните производители

но обясниха, че рестриктивната мярка първо е била приложена за АЕЦ „Козлодуй” и ТЕЦ-овете. След като не е дала резултат, се е прибегнало към ограничаване на производството и на ВЕИ централите. За тях ограничението вчера важеше от 10 до 17 часа.

От ЕСО не се ангажираха дали и през следващите дни ще се налагат ограничения, тъй като това зависи от времето.

Конкретно за АЕЦ е било разпоредено намаляване на мощността на 6-и блок с 30%, научи „Монитор”. За ВЕИ централите в Югоизточна България разпореждането на ЕСО е да ограничат мощността си с 60% от 10 до 17 часа, съобщиха по-рано от ЕВН. От енергото коментираха, че спазват стриктно разпорежданията на ЕСО и при неспазването им ще спрат достъпа на съответното ВЕИ до мрежата за времето на ограничението.

Ограничаването на производствените мощности не е новост у нас. За първи път до такива мерки за овладяване на системата се стигна миналата пролет. Рекордният засега спад беше регистриран по Великден, когато

товарът в системата падна до невиждано ниско ниво

– 2000 мегавата. Това се случи в 5 часа на 5 май 2013 г. Седмица преди това – на 28 май, беше регистриран предишният рекорд по ниско потребление – 2440 мегавата. Няколко дни по-късно – на 2 май, 5-и блок на АЕЦ „Козлодуй” беше спрян за планов ремонт.

Тази година 5-и блок ще бъде спрян за годишния си ремонт също по великденските празници. Очаква се това да стане около 17-18 април и да продължи 35 дни. Макар да не се казва гласно, вероятно има връзка между спирането на блока точно преди четирите почивни дни по Великден.

Разликата между миналогодишната криза с ниското потребление и тазгодишната е, че тази година износът се възстанови значително, след като паднаха добавките за зелена и кафява енергия от цената за пренос. Сега той се движи в рамките на 1000-1200 мегавата, докато миналия март бяха отчетени нива от 100 мегавата.

Преса
Преди изборите още 45 000 безработни
Армията от 400 943 безработни, регистрирани в бюрата по труда, ще набъбне с още 45 000 души точно преди евроизборите през май. Причината е, че договорите на временно назначените (по различни мерки и програми) от

есента на миналата година изтичат през април и май. Това силно тревожи властта и я кара да търси спешен изход от ситуацията. Във вторник късно вечерта на заседание на групата на Коалиция за България бе призован социалният министър Хасан Адемов. Търсенето на изход от кризата продължило над два часа, научи „Преса“.

Разчетите сочат, че за да се устроят на работа новата вълна безработни, трябват допълнително около 60 млн. лв. Червеният депутат Милко Багдасаров призна, че единственият начин е тези пари да се набавят от бюджета. Стана ясно, че кабинетът от април ще назначи 5000 селски патрули на минималната заплата, за което са необходими 15 млн. лв. От септември страната ни ще може да разполага с еврофинансиране за следващия програмен период (2014-2020). От БСП увериха, че от април можем да ползваме 1% от този ресурс, а след това Брюксел да ни го върне. Това означава, че в помощ на пазара на труда може да се използват около 20 млн. лв. Останалите 25 млн. лв. няма откъде да дойдат и затова управляващите се молят за силен летен сезон, в който хотели и ресторанти да осигурят препитание на останалите без работа.

За 2014 г. бюджетът отпусна за пазара на труда 73 млн. лв., въпреки че Адемов бе поискал двойно повече. От БСП настояваха за същото, но финансовото министерство остана непреклонно. През 2009 г. парите за заетост от хазната бяха 190 млн. лв.

Сега
МВР призна провал на акцията в Лясковец, но ще накаже само "пионки"
Висши началници си измиват ръцете с нисшестоящи полицаи. БСП се опита да припише на ГЕРБ саботаж на трагичната операция
Ръководството на МВР призна фрапиращата си неадекватност, липсата на грижа за сигурността на невинните граждани и чист късмет, че няма жертви сред тях, при трагичната операция по обезвреждане на незаконно въоръжения Петко Петков в Лясковец в петък. Тогава при щурм на апартамента му загина командосът Емил Шарков, а трима негови колеги от отряда на баретите бяха ранени. "Акцията е провалена", с половин уста обяви главният секретар на МВР Светлозар Лазаров на безпрецедентно открито изслушване във вътрешната комисия на парламента. Уволнения най-вероятно ще има, след като на 3 април приключи проверката на инспектората по случая. От развоя на изслушването може да се предположи, че ще бъдат освободени двама търновски полицаи, независимо че главният секретар отново повтори, че е готов да поеме отговорност, ако се намери доказателство, че нещо е сбъркал.

Изслушването придоби изцяло политически уклон, след като депутатът от БСП Кирил Добрев пък се опита да припише случая като саботаж от страна на ГЕРБ, тъй като единият от въпросните полицаи бил бивш бодигард на Бойко Борисов по времето, когато е бил главен секретар.

"Самодейност" и "самоинициатива, която няма нищо общо с планираната организация" - така видимо притесненият Светлозар Лазаров обясни провала на операцията. От думите му стана ясно, че не са взети никакви мерки за предварителна евакуация на живеещите в кооперацията, която бе атакувана, и в съседните сгради. Лазаров най-напред обяви, че хората били изведени, след това уточни, че това е станало доста късно - "след критичната ситуация", а накрая призна, че говори за живеещите в околните сгради. Съседите на Петков на втория и третия етаж изобщо не са извеждани, а при тях се качил полицай, за да ги пази. Обяснението на главния секретар за странния подход на акцията беше, че е търсен момент на изненада. Това обаче си противоречи силно с факта, че операцията е започнала със силни викове пред входната врата на мъжа: "Петко, предай се!".

Оказа се още, че през цялото време Петков е бил контролиран от снайперист, който обаче не е получил заповед да стреля, за да не се таксува като убийство. Не беше отговорено защо поне не го е ранил така, че да го обезвреди. В резултат снайперистът е гледал как соченият за социопат мъж е избивал колегите му. Лазаров не обясни защо не се е предприел по-хитър подход, вместо тежковъоръжени да обграждат жилището призори и да крещят като луди. Вместо да хвърли повече светлина върху съшитите с бели конци моменти от акцията, главният секретар предпочете да се заиграе политически с ГЕРБ след удобния пас на депутата Кирил Добрев.

Въпреки видимите противоречия между планирано и случило се, Лазаров обвини за трагичните грешки двама оперативни работници от Велико Търново. Според версията му те са станали причина Петков и майка му да разберат, че срещу тях се готви нещо. Двамата полицаи, единият от които е Павел Ангелов, охранявал някога Борисов, са отишли без никой да ги е пращал ден преди операцията пред дома на Петков. Те влезли в контакт с паркираната между къщата и училището патрулка и пратили униформения полицай да снима и да звъни на вратата на Петков. След това си взели обратно фотоапарата и това е било забелязано от обекта им. Доказателство било, че двамата споделили това с патрулиращия си колега.

Според Лазаров тези действия са абсолютна самодейност. "Това е трудно обяснима практика. Това е самоволно. Имам докладни записки от областния директор, че подобно филмиране не е разпореждано", заяви той. По думите му двамата са докладвали на шефа на РДВР действията си, като премълчали, че Петков ги е видял. Началникът бил изненадан, защото нямало промяна във фактическата обстановка. Не стана ясно защо той не се е поинтересувал в подробности от действията им. Според Лазаров заснетите кадри били изпратени на баретите, без да им се каже, че мисията вероятно е разкрита. Главният секретар разказа случката с много ирония, като дори попита депутатите как така, след като двамата полицаи уж били добри професионалисти, Ангелов се самопрострелял при странни обстоятелства преди 2 години.

По този начин подготовката на акцията, чието планиране е започнало още на 5 февруари, е била напълно компрометирана, стана ясно от документите, които Лазаров изчете на депутатите. Тогава местната РДВР решила все пак да изземе оръжието на Петков след почти двегодишно отлагане. На 20 февруари шефът на полицията поискал помощ от баретите. Още същия ден главният секретар пратил искането на националната полиция по компетентност. От 24 февруари до 7 март се планирало как да се действа. Изненадата се оказала единственият възможен подход, независимо че поредният психопрофил на Петков гласял, че е агресивен, нестабилен и е склонен да противодейства.

Баретите и полицията са били абсолютно изненадани и от укрепването на жилището на Петков. Входната врата е била подпряна с пружина на легло и с талпи. Всички прозорци са били облицовани отвътре с ламарини и радиатори. Метални пръчки с напречни дъски са блокирали всички подстъпи, а незаконно въоръженият и майка му са имали складирани хиляди патрони и провизии и са ги очаквали на бойна нога.

Една ефективна и две условни присъди за имамите в Пазарджик
10 други бяха глобени по делото за радикален ислям
Окръжният съд в Пазарджик произнесе една ефективна, две условни присъди и 10 административни наказания глоба, по делото за радикален ислям. Съдът призна за виновен Саид Муутлу - имам на град Сърница за виновен в разпространението на антидемократична идеология и го осъди на 3000 лева глоба. Той е признат за виновен и за ръководене на организация поставила си за цел, извършването на престъпления по Глава първа от Наказателния кодекс, а именно проповядване на антидемократична идеология на основата на салафитското направление на исляма и го осъди на 1 година лишаване от свобода с 3 години изпитателен срок. Съдът призна за виновен Абдулах Салих - районен мюфтия на Пазарджик, по същите обвинения по член 108 и 109 от Наказателния кодекс и го осъди на 3000 лева глоба и 10 месеца лишаване от свобода с изпитателен срок 3 години. Съдът призна за виновен Ахмед Муса Ахмед и го осъди по член 108 от Наказателния кодекс на 1 година лишаване от свобода по член 109 също на 1 година лишаване от свобода. Съдът го призна за виновен и по член 164 от Наказателния кодекс - за проповядване на религиозна омраза, като го осъди на 1 година лишаване от свобода и 5000 лева глоба. Съдът се произнесе, че той трябва да изтърпи и предишно наказание от 3 години лишаване от свобода с 5-годишен изпитателен срок, тъй като извършените от него престъпления са в рамките на изпитателния срок. Ахмед Муса Ахмед трябва да изтърпи едно общо наказание от 4 години лишаване от свобода при строг първоначален режим в затвора. Останалите подсъдими – Неджми Дъбов, Хайри Шерифов, Байрам Ушев, Ахмед Абдурахманов, Иззет Джалев, Мохамед Камбер, Юсуф Горелски, Найме Горелска, Али Хайредин и Али Ходжа също бяха признати за виновни за членство в нерегистрирана организация поставяща си за цел извършването на престъпления. Наложена им беше глоба в размер на по 2000 лева за всеки, само Али Ходжа е глобен с 3000 лева. Окръжният съд в Пазарджик отне в полза на държавата пари и компютри, иззети от подсъдимите по делото за радикален ислям. В полза на държавата остават иззетите от дома на Саид Муутлу 3000 лева, 5000 долара, 5795 евро и 597 саудитски риала. Освен това компютър и два лаптопа със захранващи кабели, отново иззети от дома на Муутлу. Мотивът на съда е, че същите са послужили за извършването на престъпление. Съдът постанови да бъдат върнати на мюсюлманското вероизповедание иззетите от дома на Абдулах Салих 17 725 лева, за които по време на делото се доказа, че са били за заплати на мюсюлманските духовници в региона. Окръжният съд в Пазарджик осъди 13-те подсъдими да заплатят по 631 лева всеки за направените разноски по време на делото за експертизи и вещи лица. Веществените доказателства - книги, съдът постанови да бъдат върнати на собствениците им. Окръжният съд потвърди взетата мярка за неотклонение „подписка” на 13-те подсъдими до влизането в сила на присъдата. Тя може да се обжалва в 15-дневен срок пред Апелативен съд - Пловдив. След произнасянето на присъдите повечето от подсъдимите по делото за разпространение на радикален ислям отказаха коментар, като част от тях заявиха, че ще обжалват присъдите. Веднага пред сградата на съдебната палата се събраха младежи, носещи български знамена. Пристигнаха и около 100 души, носещи мюсюлмански дрехи, жените всички с черни облекла и забрадени с бурки. До напрежение не се стигна, заради засиленото полицейско присъствие пред съда в Пазарджик. Органите на реда блокираха входа на съдебната палата и не позволиха на двете шествие да имат съприкосновение. В градината срещу съда те успяха да разделят двете групи протестиращи. Агресивно поведение, викове и крясъци последваха от множеството, което пристигна да подкрепи подсъдимите. Полицаите успяха да ги пренасочат към странична улица, като ги накараха постепенно да се разпръснат.

Дневник
Кабинетът разреши изграждането на курорт в местността Карадере
На днешното си заседание, проведено във Видин, правителството разреши изграждането на " три хотелски структури и зони за обществено обслужване, част от голям комплекс с курортно предназначение" от инвеститора "Мадара Юръп" АД върху собствени имоти в община Бяла.

Местността Карадере попада в екомрежата "Натура 2000", в защитена зона "Камчийска планина" за опазване на дивите птици и защитена зона "Плаж Шкорпиловци" за опазване на природните местообитания и на дивата флора и фауна.

С решението си кабинетът определя проекта за приоритетен по Закона за насърчаване на инвестициите заради предвиденото вложение от над 100 млн. лв. и предвиденото разкриване на 500 работни места в общината, чието ниво на безработица към момента е над средното за страната.

Така проектът ще получи помощ от държавата под формата на индивидуално административно обслужване в съкратени срокове и институционална подкрепа от междуведомствената работна група. Не се поемат финансови задължения от страна на държавата.

Бургаската екоинспекция одобри изпълнението на проекта през май 2011 г. екосдружения тогава изпратиха жалба до министъра на околната среда, защото според тях има пропуски в становището на инспекцията.

Планът тогава предвижда застрояване на около 700 дка в местността Карадере и изграждането на ваканционно селище с 5000 апартамента и вили и капацитет за 15 400 души. Инвестицията се изчисляваше на близо 1 млрд. евро, припомня "Капитал". Този първоначален проект, наречен тогава Sea Gardens е изработен от едно от най-големите архитектурни бюра в света – Foster + Partners. В България студиото си партнира с арх. Георгий Станишев, брат на Сергей Станишев.

Проектът сега е преработен и на този етап обхваща разгърната застроена площ от 210 дка. Предвидено е изграждането на 1200 самостоятелни жилищни единици със среден размер от около 120 кв.м. разгъната застроена площ.

Според проверка на "Капитал" от май 2013 "Мадара Юръп" е новото име на "Мейфеър груп" – публична компания на Българската фондова борса, която не развива дейност. Основни акционери са регистрираното в Малта Rainbow Malta (Holdings) (94.99%), регистрираното на Британските Вирджински острови Rainbow Group Services (5%) и физическото лице Радослав Димитров (предприемач от Варна, занимаващ се с имоти). Според отговор на "Мадара Юръп" до "Капитал" "дружеството е създадено от два английски инвестиционни фонда (Rainbow Malta и Madara Bulgarian Property Fund), в които влизат като инвеститори английски финансови институции, пенсионни фондове и богати частни инвеститори".

Германски специалисти ще консултират пациенти с хемофилия в Университетската болница във Варна
От 24 до 27 март в Университетската болница "Св. Марина" във Варна ще гостуват специалисти от най-големия център по хемофилия в света - този в Бон, Германия. Българи с рядкото заболяване, а също и пациенти от Румъния ще могат да се консултират безплатно със светилата, съобщиха от "Св. Марина".

Прегледите ще са в Центъра по редки болести на Университетската болница. Гости в инициативата са основателят на Центъра по хемофилия в Бон проф. д-р Ханс Бракман и настоящия директор проф. д-р Йоханес Олденбург, както и доц. д-р Анна Павлова - ръководител на молекулярно-генетичната лаборатория към Института за експериментална и трансфузионна хематология в Бон.

Кампанията е част от стартирала в началото на годината "Twinning" програма между Центъра за редки болести във Варна и Центъра по хемофилия в Бон, Германия и Програмата за сътрудничество между Медицински университет – Варна и Института по експериментална и трансфузионна хематология в Бон. Заинтересуваните могат да получат повече информация на телефона на Центъра по редки болести във Варна - 0887 479040.

Репортер
Лекари и пациенти: 2.90 лв. при джипито за пенсионерите от юли
8-те млн. лв., които трябваше да покриват по-голямата част от сумата, стигат за 6 месеца
Още от юли може да се върне старото положение пенсионерите да плащат пълна такса за преглед при личния лекар – 2,90 лв., предупредиха пациентски организации.

Причината е, че 8-те млн. лв., които трябваше да покриват по-голямата част от таксата за възрастните така, че те да доплащат само 1 лв., ще стигнат едва до юни.

Това се вижда от финансовия разчет на средствата, преведени на джипитата в страната за януари - 1,4 млн. лв.

Посещаемостта на пенсионерите в лекарските кабинети вероятно ще намалее следващите месеци, но не съществено, така че до лятото парите вероятно ще свършат, потвърди пред вестника доц. Любомир Киров председател на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари. По думите му опциите са или да се върне старото положение и пенсионерите да плащат в пълен размер такса при джипито, или чрез актуализация на държавния бюджет да се отпуснат още средства.

Парите обаче не достигат и най-вероятно ще се върне пълната такса, смята Иван Димитров, член на надзорния съвет на НЗОК. 

От здравното ведомство не отговориха на РЕПОРТЕР как ще се процедира от лятото, с мотива, че финансовият им експерт, компетентен по въпроса, е натоварен със служебни срещи.

Бодигард на Борисов проваля акцията в Лясковец
Убиецът се готвил за кръгова отбрана, бронирал се с ламарини, заяви главният секретар на МВР Светлозар Лазаров
Двама цивилни полицаи, единият от които бивш гард на Бойко Борисов, провалили полицейската операция в Лясковец, при която на 14 март след престрелка загина служител на Специализирания отряд за борба с тероризма, а други трима бяха ранени.

Това заяви пред парламентарната комисия за вътрешна сигурност и обществен ред главният секретар на МВР Светлозар Лазаров.

„На 13 март, в деня преди провеждането на операцията, двама служители на МВР-Велико Търново са направили заснемане на къщата на Петко Петков, въпреки че още на 7 март от областната дирекция на министерството са предоставени видео и скици на жилището”, обясни Лазаров и допълни, че те не са получавали заповед за подобни действия. По думите му Петков забелязал полицаите и барикадирал къщата си.

Бившият гард на Борисов Павел Ангелов и колегата му не уведомили ръководителите си и спецполицаите, че са били забелязани, което премахнало елемента на изненада в операцията.

„Стрелецът се е готвил за кръгова отбрана. Разполагал е с противогаз, монтирал е ламарини на дрехите си в областта на гърба и гърдите, както и е поставил пружини от легло, с които е барикадирал вратата на жилището си”, заяви Лазаров. По думите му текат проверки дали става дума за саботаж, но е видно, че има самонадеяност, която няма общо с планираната операция.

„В ОД МВР – Велико Търново ще има оставки и уволнения”, заяви изпълняващият длъжността зам.-министър на МВР Васил Маринов. Той допълни, че е създадена работна група под ръководството на МВР за анализ на нормативната уредба за използване на оръжие.

Охранявал денонощно Борисов

Гардът се прострелял през 2012 г.

Бившият гард на Бойко Борисов Павел Ангелов, които провалил операцията в Лясковец, се прострелял неволно в крака през 2012 г. Инцидентът станал докато Ангелов се подготвял за работа, като последвала проверка е установила, че не става дума за опит за самоубийство.

Топлата връзка между Ангелов и Борисов датира от повече от 10 години, когато бившата барета охранява денонощно тогавашния главен секретар на МВР.