Галъп очаква три основни надпревари на евровота; Орешарски против санкции за Русия

Галъп очаква три основни надпревари на евровота; Орешарски против санкции за Русия
Преглед на печата: Изпращат сигнали до главния прокурор срещу Плевнелиев, Борисов, Цветанов и Павлова

Дума

"Галъп" очаква три основни надпревари на евровота

Кампанията за предстоящите през май избори за Европейски парламент ще съдържа три много оспорвани надпревари - между БСП и ГЕРБ, между "България без цензура", АБВ и Реформаторския блок и между "Атака" и НФСБ. Това съобщи вчера социологът Първан Симеонов при представяне на резултата от изследване на "Галъп", направено в периода 7-13 март сред 1007 българи.
На евроизборите за ГЕРБ биха гласували 20,7% от избирателите, за БСП - 19,5%, следвани от ДПС с 6%. От проучването става ясно, че процентите на малките партии, борещи се за представителство в Европейския парламент, са много близки. За "България без цензура" гласа си биха дали 5 на сто от избирателите, за Реформаторския блок - 3,1%, за АБВ - 3,2%, за "Атака" - 2,5%, за НФСБ - 1,9%. 29% от попитаните заявяват, че не биха участвали в евровота. Реформаторският блок сваля 1,5% доверие в сравнение с февруари, когато за коалицията са обявили, че ще гласуват 4,6%. Същата тенденция се наблюдава и при движението на Георги Първанов АБВ, като там спадът е почти 3% в сравнение с предходния месец. "България без цензура" губи 1,1% одобрение.
На традиционния открит въпрос от типа "Ако изборите за Народно събрание се проведат сега..." 19,9% отговарят, че биха гласували за ГЕРБ, 19% - за БСП, 6% - за ДПС, 4,9% - за "България без цензура" и ВМРО.

Монитор

Цацаров: Използват трагедията в Лясковец за политически цели

Главният прокурор Сотир Цацаров се обяви против критиките към МВР за акцията в Лясковец, при която загина един спецполицай, а други трима бяха ранени. Според обвинител №1 не прави чест на хора, които са работили в системата, да обясняват за неподготвеност, тъй като и те самите са били част от това ведомство.
„Когато всичко това се случи, някак си много бързо забравихме, че на първо място това е една трагедия - за семейството на загиналия, в един общ мащаб за едно министерство, защото тук не сме на война да броим загуби от едната и от другата страна. Тук сме в състояние, в което действията по обезвреждане на престъпника не предполагат жертви от страна на хората, които го правят", каза Цацаров вчера преди редовното заседание на ВСС.

Стандарт

Орешарски против санкции за Русия

Резерви към налагането на икономически санкции от ЕС над Русия изказаха премиерът Пламен Орешарски и лидерът на ПЕС и БСП Сергей Станишев непосредствено преди работната вечеря на Съвета на Европа в Брюксел. България обаче подкрепя въвеждането на ограничителен списък за пътуване и ползването на сметките на определени руски граждани в ЕС.
"Ние не бихме подкрепили широкомащабни икономически санкции преди оценка на въздействието, тъй като ще сме между страните, които ще бъдат най-сериозно засегнати", заяви министър-председателят. Според него обаче ЕС едва ли ще стигне до подобно решение, тъй като това "не е най-добрият инструмент за въздействие". Освен това решението за икономически санкции не се подкрепя и от други страни в ЕС.

24 Часа

Президентът поряза ДПС и БСП за ЦИК, а те - ГЕРБ

ГЕРБ ще има най-много редови членове на ЦИК - 6-има, а ДПС - с един по-малко от очакваните двама извън излъчения от движението секретар на комисията.


Така разреши вчера президентът Росен Плевнелиев големия спор за квотите. Левицата настояваше те да са 5:5, а хората на Бойко Борисов искаха 6 редови места плюс едно шефско.

В продължение на 3 ч пленарната зала вреше и кипеше от словесни престрелки, при които Мая Манолова бе жегната, че се прави на Рада Госпожина, а тя коригира като един Киряк Стефчов, че в ГЕРБ материалът е преподаван небрежно.

Труд

Изпращат сигнали до главния прокурор срещу Плевнелиев, Борисов, Цветанов и Павлова

Парламентарната комисия за борба с корупцията и конфликт на интереси изпраща на главния прокурор сигнал срещу президента Росен Плевнелиев и бившия министър на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова за злоупотреби с европейски фондове.
„Комисията реши да изпрати сигнала срещу президента Росен Плевнелиев и Лиляна Павлова на главния прокурор. Той е свързан с доста тежки финансови злоупотреби от европейски фондове. Експертите към комисията са преценили, че има достатъчно доказателства, че Плевнелиев като министър на регионалното развитие и в последствие Лиляна Павлова са злоупотребили с европейски средства в огромни размери - 1.5 млн. лв", обясни пред журналисти Илиан Тодоров, зам.-председател на парламентарната комисия за борба с корупцията и конфликт на интереси.


Източник: NEWSBG
Коментирай

Споделете в социалните мрежи:

Google+