Водопад от катаклизми застига България; Застреляха Манджуков; Търговци в бели престилки

Къщата на Ванга отваря врати; Ябълки до икона на Богородица даряват с рожби; Наше ромче си докарва по 30 евро на ден от просия

Водопад от катаклизми застига България; Застреляха Манджуков; Търговци в бели престилки

24 часа
Ябълки до икона на Богородица даряват с рожби
Една жена ридае в храма на асеновградското с. Горни Воден - дошла е отдалече, но закъсняла за празника на Богородица. От благодатния хляб няма и троха. Богомолката приема това като лош знак, че няма да бъде чута молбата  за рожба.

Възрастният свещеник се опитва да я утеши, като  дава ябълка, оставена в дар пред изображението на Божията майка. Жената я изяжда и не след дълго ражда дете.

Чудото е описано през 1765 г. от Ананисий Клинис, тогава игумен на близкия до селото манастир “Св. св. Кирик и Юлита”. Той добавя, че след като “неплодната родила, украсила богато иконата и  дарила ябълка от чисто злато”.

Затова и църквата в Горни Воден, сега квартал на Асеновград, е известна като “Св. Успение Богородично - Златна ябълка”. На 5-ата събота от Великия пост (тази година е на 5 април - б.а.) в храма е истинско стълпотворение - идват бездетни от цялата страна и чужбина, за да си вземат варакосана (златна) ябълка.

Повечето плодове са донесени от богомолци и са престояли 5 седмици като венец над иконата, смятана за чудотворна. “Хората вярват, че ябълките са придобили от силата  и ще бъдат благословени с дете, както е станало в историята за неплодната богомолка”, казва отец Живко Николов, който служи в църквата.

Обичаят повелява плодът да се раздели на 2 и да се изяде от съпрузите, а семките, дръжката и обелките се заравят на чисто място. От храма жените си вземат и специални коланчета, изплетени от бели конци, които се носят на кръста до раждане на детето. Традиция е възникнала след 1800 г.

Фейсбук обновява новинарската лента
Обновяване на новинарската лента (News Feed) на фейсбук започнаха разработчиците на социалната мрежа. Служителите на Марк Зукърбърг съобщиха това официално в блога на компанията Facebook for Business.

Промените засягат размера на публикуваните снимки - в новата версия те стават още по-големи и шрифта, който се използва на страницата.

Ще се смени и общият фон на новинарския поток – постовете и линковете ще излизат, както и преди, на бял фон, но останалите елементи вече ще се показват на сива подложка.

Авторите на блога описаха измененията така: “Макетът и навигацията, които се харесват на хората, ще останат, но ще се променят шрифтът и изображенията, които ще се уголемят”.

Представители на социалната мрежа отбелязаха, че размерите на рекламните блокове в новинарския поток ще останат непроменени. Като цяло внедряването на новия дизайн ще отнеме няколко седмици и ще засегне само версията за компютри – дизайнът на мобилната версия няма да бъде променян.

По думите на администрацията на фейсбук алгоритъмът за показването на постове в новинарската лента също няма да се пипа.

Стандарт
Не признаваме Крим, но и не искаме санкции
България не признава резултатите от проведения в Крим референдум. Но тежки икономически санкции към Русия са неприемливи, тъй като страната ни ще пострада от ответна реакция на Москва.

Около това становище се обединиха участниците в Консултативния съвет за национална сигурност при президента Росен Плевнелиев. Изключение от него прави само лидерът на "Атака" Волен Сидеров. Според държавния глава, премиера Пламен Орешарски, председателя на парламента Михаил Миков и Лютви Местан, Бойко Борисов и Янаки Стоилов допитването в Крим е в разрез с международното право. Членовете на КСНС призоваха за изпращане на мисия на ОССЕ в Украйна като важна стъпка за гарантиране на мирното решаване на конфликта и защита на териториалната цялост и суверенитета на Киев от страна на международната общност. Страната ни подкрепя подписването на политическо и икономическо споразумение между ЕС и Украйна, след провеждане на президентски избори в страната, се казва още в становището.

Съветът излезе и с 4 препоръки. Правителството и Националният щаб за мониторинг на обстановката в Украйна ще продължат да следят случващото се и да вземат мерки за сигурността на страната ни, разбраха се политическите лидери при държавния глава. Изпълнителната власт от своя страна трябва да вземе всички нужни мерки да не бъдат нарушени енергийните доставки към страната ни и да се ускори работата по изграждането на интерконекторни връзки. Институциите да продължат диалога с украинските си колеги и да оказват съдействие на близо 300 000 българско малцинство, обединиха се още на КСНС. Правителството ще има за задача да аргументира българската позиция за случващото се в Крим и Украйна пред ЕС. "Коментирахме всички възможни рискове, най- вече икономически, но считаме, че на този етап не е голяма вероятността за широкомащабни санкции. Запазвам увереност, че няма да се стигне до такива. Разговорите по време на заседанието бяха конструктивни", заяви след съвета премиерът Пламен Орешарски. МВР шефът Цветлин Йовчев допълни, че с изключение на "Атака" участниците са постигнали консенсус. "Ситуацията в Украйна създава рискове и за регионалната и за глобалната сигурност. В никакъв случай не трябва да я подценяваме. Трябва да се положат усилия за трайно разрешаване на кризата", заяви още вътрешният министър.

"Нашата позиция е за европейската солидарност, стига тя да не бъде за сметка на страните членки", заяви след края на 5-часовото заседание Янаки Стоилов, който заместваше БСП лидера Сергей Станишев. "Трябва да е ясно, че е необходимо България да действа както като член на ЕС и НАТО, така и да отчита своята специфика като славянска и православна страна, за да може да се постигне отчитане на всички позиции на страните в Европейския съюз при предприемане на едни или други действия", допълни Стоилов. "По-добре е да няма санкции и правителството да вземе решения, участвайки в Европейския съвет, на съответните съвети, и да се опитаме да бъдем посредници за по-бързото решаване на тази криза", заяви и лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

Търговци в бели престилки
От 80 до 250 лева плащат кардиологични клиники на медици за всеки пациент, който им насочат за лечение или изследвания. Това е според "белите практики", при които има сключени консултантски договори между болниците и лекарите. Когато парите се дават под масата, без официални документи, може би тарифите са и по-големи. Последствията от тези практики са ясни и за децата - колкото повече пациенти можеш да пратиш, толкова по-добре, защото толкова повече печелиш. И ако сред тях е имало хора, които не са били съвсем болни, какво от това - та

медицината не е математика, може да си сбъркал в преценката си

Вярно, че здравната каса ще даде пари на вятъра, а човекът може и да пострада, "но всеки си носи риска", ще добавят някои. Други пък директно биха възразили, че тезата ми е невъзможна. Хипократ например сигурно би ми казал, че да си лекар означава да помагаш и да не вредиш. Или нещо такова. Аз не мога да не се съглася с него и да не сваля шапка на много невероятни лекари, които познавам и не и които ме карат да вярвам, че ние българите не сме загубили всичко човешко. Но няма и как да не му опонирам. Защото явно не малко медици през годините не устояха на недъзите на системата и се превърнаха в търговци. Съчувствам им за този избор и огромен компромис, който са направили със себе си. Но не мога да го приема. Защото той е опасен не само за тях, но и за другите. И за да не бъда голословна, ще дам няколко примера от моя живот, които са свързани все с корупцията и алчността сред "белите търговци". Преди пет-шест години отидох на преглед при едно софийско джипи със силно главоболие. След като разбрах, че не може да ми каже от какво е, защото не съм минала поне на ядреномагнитен резонанс, то ми изписа зелена рецепта със силно лекарство срещу епилепсия. В аптеката ме погледнаха съчувствено, усъмниха се в диагнозата и ми дадоха обикновено болкоуспокоително без рецепта. Главата ми мина, а една приятелка от Казанлък на другия ден ми каза, че тамошните лекари изписали същото лекарство на три нейни приятелки и те се чудели как да се отърват. Явно честотата на епилепсията рязко се беше увеличила или просто

някой имаше сметка да изписва точно този медикамент

с нужда и без. По-миналата година отидох пък на гинеколог за редовен профилактичен преглед - цитонамазка. Оказа се, че съм здрава, но май не съвсем. Защото може би имало много малка вероятност да имам нещо, което не било сигурно, че имам. Но по-добре да съм отидела и на още едно изследване, защото така ще сме по-сигурни. След второто се оказа, че пак нямам нищо, но за още по-сигурно е добре да отида пак след 6 месеца. Отидох след една година и слава Богу още ми няма нищо. Разбира се, това са дребни неща, с които едва ли си струва да ви занимавам. и все пак ще разкажа един последен случай. След много тежка катастрофа спасиха баща ми в една малка общинска болница, за което ще съм вечно признателна. Но после за малко не го умориха. Тъй като за лечението му плащаха добре и от касата, и от доброволен здравен фонд, в болницата забравиха да го пренасочат към по-компетентно място, когато от един момент нататък възможностите им за лечение се изчерпаха. Баща ми е жив и до ден днешен благодарение на един от онези прекрасни и некомерсиални лекари, които са изчезващ вид или пък бъркам, дано. Той един ден просто отишъл при майка ми и й казал, че ако не го закарат в София, в общинската болница ще го уморят, защото не знаят как повече да му помогнат.

Държали го заради парите

Сигурно тук е мястото да цитирам онази фраза: Вън търговците от храма.
Само че се чувствам някак омерзена и вместо Библията ще ви припомня нещо друго - няколко аварски думи в отговор на въпрос на хан Крум, които съвсем скоро прочетох в "Български хроники" на Стефан Цанев и с това ще приключа. След като разбил аварите, страшният хан ги попитал защо се разпаднала държавата им, а те му отговорили: "От това, че съдиите се съюзиха с престъпниците и крадците; от взаимните клевети, които погубиха по-храбрите и умните; освен това от подкупничеството - всички станаха рушветчии; също и от търговията, понеже всички станаха търговци и се мамеха помежду си..."

Новинар
Наше ромче си докарва по 30 евро на ден от просия
Баща й купил къща и изпивал остатъка от парите
Седейки на масата на едно кафене в центъра на гръцкия град Солун, любувайки се на морските вълни и отпивайки от студената разхлаждаща напитка, подочух от съседните маси музика от акордеон.

Мелодията ми звучеше много познато. Не беше традиционна гръцка музика. Беше българската песен „Македонско девойче”. Обръщайки се да видя откъде точно идва звукът, видях едно малко момиченце със също толкова малък акордеон.

Тя обикаляше по масите и изсвирваше по някоя песен, а след това очакваше да получи някое и друго евро. Явно преди това тя беше чула българската реч от нашата маса и когато стигна при нас започна да свири познатата песен.

Когато приключи изпълнението си и зачака възнаграждението си, от устата й се чу въпросът „Ще давате ли пари?”. Оказа се, че малката Катя, на гръцки Катерина, както самата тя ни обясни, е българско ромче.

Едва 10-годишна тя заработваше пари чрез просия, които вечер предавала на родителите си. Катя ни обясни, че на ден изкарва по 20-30 евро.

„Ти изкарваш повече от нас”, беше възгласът от нашата маса, а момичето с широка усмивка ни каза „Еми да, защото вие не просите”.

Катя на дълго и на широко разказваше за семейството си, в което освен тя има и още 4 момчета и 4 момичета. Братята и сестрите й също работели в този „бизнес”.

„Сега гърците са много стиснати. Преди даваха много повече”, прескочи в коренно различна тема Катя и не пропусна да се похвали, че на Нова година изкарала цели 500 евро.

Едва от 5 месеца в Солун, тя е научила езика и е горда, че изкарва добри пари.

Момиченцето ни обясни, че в репертоара си за момента има около 5 песни, но и с тях успява да привлече интереса на хората.

Попитана какво правят със събраните суми, тя ни сподели почти със сериозността на възрастен, че баща й е купил къща, в която живее цялото семейство, а останалите пари изпивал.

Улисана в приказки и радвайки се чисто по детски на прелитащ над главите ни парапланер, Катя с широка усмивка се сбогува с нас и се върна към ежедневните си задължения.

Местан предложи нов начин за съставяне на ЦИК
Нов начин за съставяне на ЦИК предложи Лютви Местан. Темата бе обсъдена между лидерите на ГЕРБ, БСП и ДПС минути преди началото на КСНС.

"Смятам, че правилният изход от ситуацията около ЦИК, е в закона да се уреди постоянният състав, но и да има разпоредба, в която да се запише, че той се попълва с членове от онези политически сили, които имат представителство в Европейския парламент", обясни Местан.

По думите му тази промяна трябва да се предприеме, за да се постигне баланс между политическите сили.

"Съставът на ЦИК трябва да работи напред във времето, но съставът сега отразява едно временно положение, какъвто е например със статута на НДСВ и Синята коалиция в ЕП. Днес имаме една партия и една коалиция, които са представени в ЕП, но не и в НС. След изборите на 25 май тази година може да се окаже, че те не са представени в ЕП, не са и в НС, а такова нещо като Синя коалиция май вече няма", посочи Местан.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов също заяви, че подкрепя прецизиране на текстовете, които да решат проблема с квотите в ЦИК.

Проблемът възникна, след като в четвъртък президентът издаде указ, с който даде мнозинство на ГЕРБ в ЦИК, като отне 1 място на ДПС в състава на комисията. Предстоят допълнителни дискусии между партиите, за да се стигне до консенсусно решение.

Монитор
Навръх Благовещение
Къщата на Ванга отваря врати
Къщата на баба Ванга в село Рупите отваря врати за посетители днес, след като 18 години беше затворена. Идеята на организаторите е освещаването на дома на светицата да бъде извършено навръх Благовещение, когато е и нейният имен ден. „Монитор” беше първата медия, която беше допусната до реновираната къщичка в петричкото селце. Цялата атмосфера в трите стаички е възстановена така, че да бъде максимално близка до автентичната. Като доказателства за съпоставка са поставени архивни снимки на любимите кътове в дома на петричката гледачка през годините с нейни гости.

„Във фондацията „Ванга” имаме много снимки с нея

и нейни гости, правени в стаите на къщата, и от тях възстановихме цялата атмосфера. Захабените от времето вещи като покривки, черги, килими ги бракувахме, но поставихме нови, които са също подарявани на светицата”, обясни управителят на храмовия комплекс „Рупите” Серафим.

От днес хиляди, които почитат и обичат баба Ванга, ще имат възможност да докоснат с очите си бялата стая, тази с камината и спалнята й. Както и двата къта, където пророчицата приемаше нуждаещите се от нейната помощ.

Отец Ангел Кочев ще извърши водосвета в 11 часа, след което хората ще могат да влизат свободно в покоите на Ванга, където пророчицата живееше в последните двайсетина години от земния си път.

„За 20-годишнината на храмовия празник на църквата „Света Петка Българска” на Рупите, 14 октомври, фондация „Ванга” подготвя

издаването на богат фотоалбум

проследяващ целия земен и следземен път на баба Ванга”, разказа още Иванов.

В музейната експозиция на къщата ще присъстват всички 1411 вещи и предмети, които бяха описани, преди да започне ремонтът на къщата в Рупите. Хората ще могат да докоснат с очи нейни лични чанти, дрехи, икони, картини и много сувенири, подарявани й през годините. Кандилото, което не престана да свети през всичките тези 18 години след кончината на баба Ванга, стои непокътнато на своето място.

„Няма да има никаква входна такса за посещения както за музейната експозиция в къщичката, така и за целия храмов комплекс Рупите”, допълни още Иванов.

След кончината на пророчицата на 11 август 1996 година наследниците на нейната сестра започнаха тягостни съдебни дела, за да придобият собственост над къщичката в Рупите. Опитаха се да оспорят в съда дори и автентичното завещание на баба Ванга, в което тя дари цялото си имущество и собственост на държавата. От тогава до преди 1 година последният дом на баба Ванга беше заключен и запечатан.

След 16 дни неизвестност премиерът на Малайзия обяви официално:
Изчезналият боинг се разбил в Индийския океан
НИКОЙ ОТ 239-ТЕ ПЪТНИЦИ НА БОРДА НЕ Е ОЦЕЛЯЛ
Изчезналият самолет на Малайзийските авиолинии е паднал в Индийския океан, съобщи премиерът на страната Наджиб Разак, предаде Ройтерс.

Авиокомпанията е уведомила близките, че никой от 239-те пътници на борда не е оцелял. Текстът на

SMS-а до семействата на жертвите гласи

че "без никакво разумно съмнение" може да се приеме, че самолетът е загубен и няма оцелели.

"С дълбока тъга и съжаление трябва да ви информирам, че според новите данни полет MH370 е завършил в южната част на Индийския океан", заяви малайзийският премиер на пресконференция, като се позова на

нова информация от сателитни снимки

Съобщението на Наджиб Разак дойде в петия ден от международното издирване в южната част на Индийския океан. Въз основа на нови анализи на британската Агенция за разследване на въздушни инциденти и компанията „Инмарсат”, която предоставя данни от сателити, "заключихме, че MH370 е летял в южния коридор и че последната му позиция е била насред Индийския океан, западно от Пърт", съобщи премиерът на Малайзия.

"Това е отдалечено място, далеч от всякакви възможни места за кацане. Поради това с дълбока тъга и съжаление трябва да ви информирам, че според тези нови данни полет MH370 е завършил в южната част на Индийския океан", допълни той.

Откритието идва в деня, в който австралийските власти съобщиха, че техен самолет е забелязал два обекта в южната част на Индийския океан.

По-рано вчера беше съобщено, че китайски самолет Ил 76, участващ в издирването, е забелязал обекти,

оценени като интригуващи

в южната част на Индийския океан.

Страните, участващи със свои съдове в издирванията, концентрираха операцията около мястото, на което от спътници бяха засечени плаващи отломки на около 2500 км от Австралия.

Координатите на мястото, над което е прелетял самолетът, са 95,1113 градуса източна дължина и 42,5453 южна ширина, съобщи АФП.

Междувременно телевизия Си Ен Ен съобщи нови данни за разследването. След като самолетът е напуснал маршрута си за Пекин в първите часове на 8 март, той се е снижил до 3,6 км над морското равнище, съобщи телевизията, като се позова на източник, запознат с хода на разследването.

Това са последните изводи от проучванията и съпоставянето на данните от военните радари, които са продължили да следят самолета, след като спира работа предавателят на данни на борда, докато се намира над Южнокитайско море. Според Си Ен Ен това може да означава, че на борда е станало извънредно произшествие, което е принудило екипажа да предприеме съответните мерки.

Експертите, запитани от телевизията, отбелязват, че тези данни "изменят същността на играта". Според Мери Скиаво, която е бивш инспектор в министерството на транспорта на САЩ, обичайна практика е в случай на нужда пилотите да предприемат

рязко намаляване на височината на полета

в случай на бърза декомпресия, пожар или взрив. Именно в този случай е необходимо да се снижат, да обърнат и да се опитат да стигнат до летище, където могат да помогнат на изпаднал в беда съд, каза Киаво.

Височина 3,6 километра позволява да се възстанови сравнително нормален полет при разхерметизация. И по-рано имаше съобщения за рязка промяна на височината, но се даваха други противоречиви данни, отбелязва Ройтерс.

Сега
Русия и НАТО си играят на стражари и апаши край морската ни граница
Между два и десет пъти на седмица българските МиГ-29 излитат, за да прехванат руските разузнавачи Ил-20
От началото на годината са се увеличили драстично полетите на руски разузнавателни самолети в близост до българското Черноморско крайбрежие. Това е причината все по-често българските МиГ-29, които изпълняват задачи по Air policing, да излизат по нареждане на НАТО. Между два и десет пъти на седмица се е налагало на изтребителите да излитат от авиобаза "Граф Игнатиево", за да наблюдават руските машини и да им пречат да не навлязат в българското въздушно пространство, научи "Сега" от източници от Министерството на отбраната. Руските самолети досега не са нарушили българското въздушно пространство, но летят до границата му.

Засега официални данни за броя на самолетите няма, но случващото се беше официално потвърдено от министъра на отбраната. "В последните месеци по-скоро имаме зачестяване на полети на руски самолети, което поражда необходимостта да бъдат вдигнати във въздуха и съответно да бъдат контролирани тези полети от страна на ВВС", каза пред "Дарик" Ангел Найденов. По думите му почти всеки ден се налага българските МиГ-29 да излитат, за да прехващат руските самолети.

Причината, поради която изтребителите излитат, е, че руските самолети се намират във въздушното пространство над Черно море без полетен план и летят в близост до националните граници. Не е ясно какво превозват и каква е целта на полета им. Руските Ил-20 се използват за радиотехническо разузнаване и по неофициална информация, прелитайки в близост до въздушната ни граница, те целят да наблюдават радарите ни.

В играта на стражари и апаши вече се включиха и военновъздушните сили на Турция. На 3 март турски изтребители F-16 са препречили пътя на руски Ил-20 в близост до турското Черноморско крайбрежие, съобщи турската частна телевизия НТВ. След намесата на осем самолета F-16 на турските ВВС руският самолет, който летял паралелно на турското Черноморско крайбрежие, е останал в рамките на международното въздушно пространство. Ситуацията се следи отблизо и от натовски летящ радар AWACS, който се намира над Румъния.

Именно с напрегнатата ситуация над Черно море неофициално се обяснява и форсирането на второто техническо споразумение за Air policing, което България и Гърция подписаха миналата седмица. Първото - между правителствата на двете страни, беше подписано още през 2010 г. България вече има подобно споразумение и с Румъния. Според авторитетния сайт http://www.janes.com документът между София и Атина регулира охраната на българското въздушно пространство от изтребители на ВВС на Гърция, подобно на това между НАТО и прибалтийските републики, както и между Италия и Словения. Засега тази информация не се потвърждава, но споразумението ще позволи на България да разчита на гръцки изтребители в случай на нарушаване на въздушното й пространство.

Българските ВВС, които са част от Интегрираната система за противоракетна и противовъздушна отбрана на НАТО, осигуряват въздушния суверенитет на страната и са длъжни да предприемат мерки в случаи на констатирани нарушения на въздушното пространство на страната, на правилата за провеждане на полети в него, както и в случаите, когато в близост до морските граници летят въздухоплавателни средства без летателен план, с неизвестен товар и неизвестни намерения. В случаи на полети от подобен характер в зоната на отговорност на България над Черно море по команда от Обединен център за въздушни операции на НАТО българските изтребители, носещи дежурство за Air Policing, изпълняват задачи по откриване и съпровождане на въздухоплавателни средства, летящи без полетен план над международни води в близост до държавните граници.

Варненски бизнесмен е застрелян в София
В столицата е бил застрелян варненският бизнесмен Борислав Манджуков. Убийството е станало малко преди 20.00 часа пред входа на блок 73 в жк. "Бокар", където живее.
Борислав Манджуков е 39-годишен варненски бизнесмен, известен сред престъпните среди. Собственик е на веригата заведения "Версай", "Булгари" и дискотеки "Еxit". Притежава чейндж бюра и хотели.
На 9 декември 2003 г е отвлечена бременната му приятелка – Галя Пеева. Поискан е откуп в размер на 1 000 000 лева. В края на декември Галя е пусната и се прибира невредима.
До момента срещу него има заведени 48 висящи дела, които са предимно за измами. Те са предимно за измами и източване на ДДС.

Капитал
Партиите предлагат нови забрани за чужденците на пазара на земя
В сряда законът ще бъде гласуван на второ четене от земеделската комисия в парламента
Предложенията как да се ограничи продажбата на земя на чужденци буквално валят. Тази сряда депутатите от земеделска комисия ще разгледат на второ четене текстовете на Закона за собствеността и опазването на земеделските земи. Предложението за промяна дойде от БСП, а редакциите сега са от депутати от БСП, ГЕРБ и "Атака", като съдържанието е различно, но е все в посока ограничаване на чуждите инвеститори.

Всички ограничават, разликите са в нюансите

След като преди два месеца БСП предложи тригодишна уседналост за гражданите и фирмите, които искат да купят земя в България, а тези текстове бяха приети на първо четене със заявки за поправки, сега вече има поне три предложения за техни промени, научи "Капитал Daily". Свои проекти по текстовете ще внесат представители на БСП, ГЕРБ и "Атака".

Събраните дългове през съдебни изпълнители са се увеличили
Броят на новите дела е намалял, което се обяснява с изчистване на лоши кредити
Образуваните дела за просрочени вземания при частни съдебни изпълнители са намалели през миналата година, но общо събраните пари са се увеличили. Това показват данни от Камарата на частните съдебни изпълнители. Броят на изпълнителните дела е намалял за пръв път от 2006 г. насам, когато събирането на вземания вече стана и частна практика. Дотогава имаше само държавни съдебни изпълнители. По данни на камарата до 2012 г. средният годишен ръст на броя дела е бил около 20%, но за миналата намалението е с 16%. Само за дела, образувани по искане на банки, годишният спад е 22%.

Разчистване на тежестите

В същото време събраните пари от длъжници са се увеличили значително (виж графиката) и основната причина за тези две противоположни тенденции са няколко, обясниха съдебни изпълнители. От една страна, със затягането на кредитирането след 2008 г. лошите кредити постепенно се изчистват и така новите дела, образувани като последица от тях, намаляват. От друга – много дела приключват със събиране на дълга години след като бъдат заведени, така че през миналата година са били погасени доста стари вземания, обясни пред "Капитал Daily" Георги Дичев, председател на Контролния съвет на камарата.

Репортер
Водопад от катаклизми застига България
Страната ни е най-засегната от климатичните аномалии в Европа
Средиземноморието и Балканите, в частност България, са сред най-засегнатите от климатичните промени на Земята територии. Екстремните бури, жеги, студове и пр. природни бедствия, застигнали планетата през последната година, ще стават все по-чести и по-свирепи, а причината за тях са неспиращите интервенции на човека, предупредиха учени.

„Още екстремни явления ни чакат. Ще наблюдаваме климатични аномалии с повишена честота. Това важи в пълна сила и за България – страната ни е в една от най-неблагоприятните зони в Европа”, обясни пред „РЕПОРТЕР” проф. Валентин Казанджиев от НИМХ при БАН по повод информацията на ООН, че бедствията в света през миналата година имат връзка с климатичните промени, причинени от човека. Според генералният секретар на Световната метеорологична организация (СМО) Мишел Жаро не се наблюдава „пауза” в глобалното затопляне.

Така у нас аномалиите вече са факт - имаме топли безводни зими, повече от 60 дни засушавания, отсъствия на валежи, а през пролетта ще има постоянни градушки, вятър, бури, уточни ученият. По думите му топло и студено трайно се разменят.

Стрелецът от Лясковец влиза в затвора
Стрелецът от Лясковец Петко Петков е преместен в затворническа болница в София или Ловеч, съобщи говорителят на прокуратурата Катерина Лещакова.

Петков, който застреля един полицай и рани още трима служители на МВР, беше прострелян при полицейска акция на 14 март и настанен в болница „Д-р Стефан Черкезов във Велико Търново. След операция му е издаван левият бъбрек.

„Състоянието му е стабилно. Пациентът е захранен и може да бъде транспортиран”, обяви д-р Николен Стойнов, ръководител на лекарския екип, провеждащ лечението на Петков. От прокуратурата уточниха, че действията по транспортирането на Петков ще бъдат извършени от Охранителна полиция.

Междувременно на Петков и на 76-годишната му майка Стефанка са взети кръвни проби за ДНК експертизи и натривки от ръцете, анализите от които трябва да докажат дали и двамата са стреляли по баретите, които атакуваха дома им.