С 5000 лева санкционираха работодател за смъртна злополука

Една смъртна трудова злополука има от началото на годината в региона и тя е в зърнобаза в село Стожер

С 5000 лева санкционираха работодател за смъртна злополука

Работещ като охрана пенсионер при опит да включи осветлението губи равновесие и пропада в технологична вентилационна шахта, дълбока около 5 метра, съобщи директорът на Областната инспекция по труда Младен Мартинов.Работникът е бил на трудов договор.



Вследствие на множеството фрактури на ребра, гръбначен стълб и черепно-мозъчни травми, работникът е починал. Таблото за осветление е било в помещение, от което по стръмна метална стълба се слиза на площадка, където се намира въпросната шахта, поясни Мартинов. По принцип пазачът е трябвало да влезе само в преддверието, където е разположено таблото за осветление и да го включи, но имало висок праг на помещението, който по времето на инцидента през февруари е бил заледен. Версиите са, че работникът се е спънал или подхлъзнал на прага, пада по стълбата, като не успява да се задържи и на площадката под нея и пропада в шахтата, където е открит на сутринта от колегите си.

Приключило е следствието. От инспекцията са изчакали резултатите от аутопсията, защото е имало предположения, че може пазачът да е получил инсулт или инфаркт. Заключението на съдебния лекар е категорично, че смъртта е настъпил вследствие на тежките травми, получени при жестокото падане, съобщи още Мартинов. Работодателят е санкциониран с 5000 лв. за неосъществен контрол по безопасни условия на труд. Достъпът до шахтата вече е ограничен, а таблото е изместено. Проведен е извънреден инструктаж с цялата охрана.