ЦИК ще определи състава на РИК - Добрич

На проведените консултации при Областния управител политическите сили не постигнаха съгласие за ръководния състав на РИК.

ЦИК ще определи състава на РИК - Добрич

Областният управител на Добрич Недко Марчев проведе днес консултации с политическите партии за определяне състава на Районната избирателна комисия (РИК) за произвеждане на избори за членове на Европейския парламент на 25 май. Участваха упълномощени представители на партиите и коалициите, представени в 42-то Народно събрание и в Европейския парламент: ПП "ГЕРБ" - Живко Мартинов и Кина Драгнева; КП "Коалиция за България" - Мая Димитрова и Надежда Василева; ПП "ДПС" - д-р Ердинч Хаджиев; ПП "Атака" - Калина Балабанова, НДСВ - д-р Георги Желев, КП „Синята коалиция" - Нивелин Радичков.

Съгласно решение на Централната избирателна комисия, съставът на РИК - Добрич наброява 15 членове. Разпределението им по квоти е съответно - по петима представители на ПП „ГЕРБ" и КП „Коалиция за България", двама - на ПП „ДПС" и по един от ПП „Атака", ПП „НДСВ" и КП „Синята коалиция".

Кандидатурата за председател на РИК, предложена от ПП "ГЕРБ", бе за икономиста Даниела Димитрова, а на КП "Коалиция за България" - за адвокат Диана Далакманска. Секретарското място поискаха от ПП "ДПС" и ПП "Атака". Двете политически сили правят предложения и за 2-те зам. председателски места.

Участниците не стигнаха до споразумение за излъчване на председател, заместник председател и секретар на РИК и в рамките на 40 минути консултациите приключиха. Представените документи и кандидатури за състава на Районната избирателна комисия - Добрич са отразени в протокол, който днес ще бъде изпратен от Областния управител на Централната избирателна комисия. Тя ще се произнесе с решение и ще назначи РИК в законовия срок до 4 април.