Добричлийка се готви за класиране на Балканиадата по бикини фитнес

Събуждам се сутрин с желанието за тренировка, споделя Мария Георгиева, която освен състезател е и персонален инструктор в зала "Арена".

Добричлийка се готви за класиране на Балканиадата по бикини фитнес

Спортът е здраве и красота. Доказателство за това е Мария Георгиева, чийто живот се променя към по-добро, когато открива ползите от тренировките. Посвещава им се изцяло и резултатите не закъсняват – добро здраве, перфектна фигура и амбиции за успехи в спорта.


Мария Георгиева е на 27 години, от Добрич, завършва право в Дъблин, Ирландия, след което се завръща в родния си град, работи в семейната фирма и като инструктор в зала „Арена“.

Занимава се с фитнес от сравнително скоро. Започва да тренира преди 3 години, когато е на 24.

Преди това, докато бях студентка в Дъблин, начинът ми на живот бе тотално различен, като при всички млади хора включваше дискотеки, заведения, бърза храна, газирани напитки - много кола, алкохол, споделя Мария. Всички тези неща вече са напълно изключени от ежедневието й и тя е много доволна от своя избор.

Начинът й на живот като студентка води до влошаване на здравословното й състояние и дори се налага да влезе в болница. През този период осъзнава нуждата от промяна и необходимостта от спортуване. До тогава Мария не е тренирала сериозно никакъв спорт. Решението й да се захване с фитнес съвпада със завръщането й в България. Вече 3 години тренировките са важна част от живота й.

Фитнесът ми дава абсолютно всичко, тялото ми е много по-здраво от преди, от 3 години нямам здравословни проблеми, стойката ми се промени, станах по-уверена, имам самочувствие, обяснява Мария как фитнесът й е помогнал.

Денят й започва с кардиотренировка, след това отива на работа, а вечер е във фитнесзалата, като отделя 2-2.30 часа за упражнения. Тренира 7 дни в седмицата, не е пропускала ден от месеци. Тренировките ме зареждат много, не ми се налага да почивам, казва Мария.

За добрите резултати е много важен и хранителният режим. Стриктно знае какво и по колко ще яде в следващите дни, всичко се подготвя предварително. Изключително лесно се приготвя храна за режим, противно на общоприетото мнение, че е трудно, категорична е Мария.

Мария Георгиева
Снимка: Кирил Христов, Full Frame Studio

Логично, с оглед добрите резултати от тренировките, идва решението и за участие на състезания.


Дебютът е през септември миналата година, като добричлийката се явява на републиканското първенство по бикини фитнес, проведено в София. Тя се състезава в категория до 163 см. За разлика от културизма, при бикини фитнеса водеща е цялостната визия на участничките, търси се красота и излъчване, което включва грим, прическа и др.

Мария Георгиева
Снимка: Списание "Мускули и фитнес"

Мария планира и през тази година да участва на републиканското първенство – през септември в Бургас. Преди това обаче съвсем скоро й предстои друго голямо състезание – на 26 април ще се проведе Купа „Пловдив“, като надпреварта се явява квалификация за Балканското първенство. Победителките в отделните категории ще добият правото да представят България на шампионата на Балканите.

Амбицирана съм да спечеля в Пловдив и да се класирам за Балканиадата, подготовката ми е много сериозна и се отнасям с професионализъм към нея, заяви Мария.

Тя също така е и персонален фитнес треньор в зала „Арена“ – на мястото на бившата дискотека „Амон Ра“. Знам как трябва да се провежда тренировката и какъв е подходящият хранителен режим за всеки занимаващ се с този спорт, за да има видим резултат още след месец, обяснява Мария. Има и много хора, които ги мързи да тренират сами, особено тези с наднормоно тегло нямат воля – в тези случаи е важна ролята на инструктура, смята тя. Работила съм с хора от различни възрасти, с различно телосложение и резултат от фитнеса винаги има, категорична е Мария. Според нея тренировките са подходящи както за мъже и жени, така и за деца  - вече има много доказателства, че този спорт не пречи на развитието на детето, а дори помага, особено когато родителите се доверят на професионален инструктор.

Идол на Мария в културизма е Арнолд Шварценегер, от когото се вдъхновява. Той е дал много на този спорт и продължава да дава, отбелязва тя. Сред жените любимка й е бразилката Наталия Мело – Мис Олимпия бикини 2012.

Разговорът ни с Мария завършва със съвета й към читателите ни - да водят по-здравословен начин на живот и да обръщат внимание на децата – какво ядат и какво спортуват.




Снимка: Кирил Христов, Full Frame Studio