Първанов: Една от причините БСП да изгуби предстоящите избори е неадекватното отношение по руската тема

Лидерът на АБВ Георги Първанов, Румен Петков и ген. Михо Михов днес са на посещение в добрички регион. Преди обяд те се срещнаха с журналисти.

Първанов: Една от причините БСП да изгуби предстоящите избори е неадекватното отношение по руската тема

Присъствието на НАТО в Черно море не е изключение – Турция отдавна е брегова държава, така че в сегашната ситуация с провеждането на допълнителни учения в черноморския басейн не може да заплашва регионалния или континенталния мир, заяви в Добрич ген. Михо Михов. Неговото мнение е, че Черно море се превръща в притегателно място не само с проливите, но и с трансформационните процеси, които текат през годините и на Балканите. България трябва да гради политиката си на базата на равнопоставеността на правото им да ползват този басейн. Евентуален натиск спрямо Русия няма да е ефективен. Години наред ние също провеждаме съвместни учения. Активирането на върховния главнокомандващ  по темата, че руските самолети предизвикват излитането на българските дежурни изстребители и изразходват ресурса им непланово, за мен е силно пресилено и дори неработещо. Русия не лети само с транспортни самолети в Черно море. Нормално е и да има разузнавателни самолети, доколкото ние сме граница на НАТО и Европейския съюз. Наши разузнавателни самолети са летели на юг и на изток, и пр., и аз считам, че всичко е нормално, когато няма нарушение на държавната граница и на акваторията ни, каза още ген. Михов.


Георги Първанов заяви, че е изненадан от антируската кампания, която той следи от 2 дни – двама ключови министри – на отбраната, който заяви, че Русия ни подслушва и министърът на вътрешните работи, който се обяви за прекратяване на военното сътрудничество между двете държави. Създава се впечатлението, че наши министри заедно с президента се нареждат в редовете на най-големите ястреби на Запада по отношение на Русия в момента. Ние много ясно и категорично трябва да обосновем защо сме против санкциите не защото те са неефективни, а защото са несправедливи и по отношение на руския народ, а и  спрямо българския бизнес и граждани. Слабостта на институциите, невъзможността Парламентът да изработи позиция – такава, каквато изработиха в Чехия, в Унгария, в Кипър, е много лош знак в този момент и това ще се отрази и на вътрешната обстановка, сподели вижданията си президентът, изхождайки от позицията, че българите са чувствителни по руската тема.  Една от причините БСП да загуби предстоящите избори ще бъде и непоследователното, неадекватно отношение по руската тема, допълни Първанов.