50% от престъпленията не се регистрират в полицията

В последните 4 – 5 години има много сериозен ръст на посегателствата върху личното имущество и живот, заяви в Добрич Румен Петков по повод признанието на вътрешния министър Цветлин Йовчев, че голяма част от битовите престъпления не се регистрират.

50% от престъпленията не се регистрират в полицията

Да не бъде сезирана полицията не е новост, каза още Петков, който припомни изказване на Бойко Найденов, докато изпълняваше длъжността главен прокурор, че и неговият автомобил е обиран, но не е информирал за това. До дълбоки увреждания в системата, деморализация и деангажираност на състава водят последните решения на властта за прехвърляне на БОП в ДАНС и изхвърляне на над 50% от служителите по този начин.



Декларираното намерение всички полицаи да минават през детектор на лъжата – контролът избива в недоверие и това допълнително демотивира съставът, който вече не вижда държавата до себе си, смята Петков. От друга страна, кварталните полицаи от 4 – 5 години не са получавали задачи за работа на терен, а горивата от 3 години са крайно недостатъчни.

Липсата на инспекторите по места води до огромно недоверие сред хората и вече не се заявяват 50% от криминалните случаи. Според бившия вътрешен министър, това е нормална практика и за Европейския съюз, където 8 – 12% от случаите не се регистрират, но тук впечатляващи са мащабите. Изводът му е, че след като половината от криминалните деяния са скривани, гражданите не виждат държавата