Съдебната власт поиска по-високи заплати; Махат таксите и за стари банкови заеми; Първа диплома след IХ клас

4,7 млн. тона жито прибираме това лято; Не плащаме сметки за ток, надути с 50%; Кръвната проба за алкохол - незаконна

Съдебната власт поиска по-високи заплати; Махат таксите и за стари банкови заеми; Първа диплома след IХ клас

Труд
Еврокомисията ще следи под лупа здравеопазването ни
Европейската комисия (ЕК) ще следи под лупа здравеопазването ни. Тя ще наблюдава как се финансират болниците ни, каква е организацията и достъпът до здравни услуги на болните българи.

Това заявява Натали Чейз, началник-отдел в Генералната дирекция "Здравеопазване и политика на потребителите" в ЕК, в писмо до Националната пациентска организация и федерацията "Български пациентски форум".

До изявленията на ЕК се стигна, след като в началото на февруари т.г. двете пациентски организации алармираха еврокомисаря Кристалина Георгиева и всички български евродепутати как с водената политика от здравния министър д-р Таня Андреева и приетите от правителството на 15 януари краткосрочни мерки за здравеопазването се погазват евродирективите за подобряване достъпа на болните до лечение. "Вместо да вървим напред, ние се връщаме назад, преди 10 ноември 1989 г. Хората умират, без да им се осигури лечение, и то в ХХI век!", каза тогава д-р Станимир Хасърджиев, председател на НПО.

Получавайки писмото на двете организации, Кристалина Георгиева го изпраща на здравната дирекция в ЕК и вчера отговорът бе оповестен.

Съдебната власт поиска по-високи заплати
Висшият съдебен съвет (ВСС) реши единодушно, че трябва да поиска 25 млн. лв. от правителството, за да бъдат увеличени заплатите на магистратите и администрацията с близо 7 на сто.

Предложението за това направи шефът на бюджетната комисия на съвета Михаил Кожарев, който в пламенна реч пред колегите си описа колко се е подобрила работата на системата през последните години. Той се позова и на изследване на Европейската комисия, според което България е на последно място в съюза по пари, отделяни за правосъдието на глава от населението. У нас всеки дава близо 30 евро, а в повечето държави от ЕС сумата е в пъти повече.

Стандарт
Махат таксите и за стари банкови заеми
Задължително предоговаряне на вече сключените договори за банков кредит ще бъде предложено за гласуване в парламента, научи "Стандарт" от депутати. Идеята е новите промени в Закона за потребителския кредит да важат и за старите договори, като за целта банките няма да имат право да откажат на клиентите си искане за предоговаряне на вече изтегления заем.

Ако сте взели ипотечен кредит за срок от 10 г. и са изминали 5 г., банката ще трябва да се съгласи да подпише анекс към него, който да премахне наказателната такса за предсрочно погасяване на заема, обясниха депутати. Самите депутати обаче признават, че идеята може и да не мине при гласуването в пленарна зала.

Засега около 50 депутати от различни парламентарни групи са посочили, че ще подкрепят гореописаната идея. Същевременно представители на небанкови кредитни институции заявиха на пресконференция, че слагането на таван на годишния процент на разходите (ГПР) по бързите заеми не е удачен вариант. Мутри с бухалки и лихвари ще дойдат на наше място, посочи изпълнителният директор на една от компаниите за бързи кредити. Докато течеше тази пресконференция, Комисията по бюджет и финанси прие за 30 минути промени в 4 закона. Общинската такса за издаване на удостоверения за липса на задължения да бъде премахната от 1 януари 2015 г., решиха депутатите на първо четене. Мотив за това е, че премахването на таксата ще коства 550 хил. лв. на общинските бюджети, като дупката по закон трябва да бъде покрита от републиканския бюджет, а средства за 2014 г. не са предвидени.

Първа диплома след IХ клас
Диплома за основно образование да се взима след девети клас. Това е един от вариантите за законови промени, обсъждани в просветното министерство. Министър Анелия Клисарова потвърди, че има такова предложение, но то е само едно от многото.

Със сигурност обаче ще има промени в досегашните проектозакони, които от осем години не успяват да влязат в сила. Те предвиждаха учениците да завършват основно образование след седми клас. В момента това става след осми. Клисарова поясни, че повечето учители й се жалвали, че ако се завършва след седми клас, те няма да успеят дори да ограмотят децата. Много от тях пък няма да продължат по-нагоре в гимназиалния етап. Затова идеята е образованието да се завършва по-късно, така че учениците да бъдат задържани максимално дълго в училище, обясниха депутати.

Предложението за завършване в девети клас е внесено от синдиката на българските учители, начело с Янка Такева. Тя поясни, че ако то се приеме, математическите и езикови гимназии могат да бъдат преименувани в лицеи, за да запазят ранния си прием. Ако училище се завърши в девети клас, гимназията ще остане три години и няма да се разделя на два етапа, както предвиждаха досегашните проектозакони.

Клисарова съобщи още, че ще бъдат отпуснати 46 млн. лв. за ремонти на училищата през лятото. Те ще дойдат от бюджета, а други 172 млн. евро за ремонт трябва да постъпят от Европа до 2020-а година.

Монитор
Според прогноза на Световния съвет по зърното
4,7 млн. тона жито прибираме това лято
Слънчогледовата реколта с 500 хил. т по-малко
Реколтата от пшеница в България ще бъде 4,7 млн. тона според последната прогноза на Световния съвет по зърното, обявена вчера от експертите на  Со­­фийската стокова борса. Количеството е много добро, но това вероятно отново ще натисне надолу цените на житото, както се получи и през миналата година. Очаква се световната реколта от най-популярната зърнена култура за предстоящия сезон да бъде 700 млн. т. В Европейския съюз добивът ще бъде 144 млн. т жито, Русия ще прибере 51 млн. т, а Украйна – 20 млн. тона, според оценките на съвета по зърното.

В момента търговията с пшеница е спокойна, като има разнопосочни тенденции от двете страни на Атлантика, коментираха специалистите. На годишна база щатската пшеница е поскъпнала с 10 на сто, докато във Франция и Германия има отчетено поев­­тиняване с 10%. При­чина за голямата разлика е преди всичко спекулативната реакция на пазара в САЩ, където отдадоха твърде голямо внимание на кризата в Украйна.

Слуховете за спрян износ от Крим бяха силно надценени, особено като се има предвид, че само 5 на сто от експорта на Украйна е минавал през тамошните пристанища.

Спадът в цената на годишна база на българската пшеницата е 15%, в момента средната цена е 340 лв./т без ДДС при 400 лв./т през миналата година по същото време. Брашно тип 500 в пакети по килограм на едро без ДДС в момента е около 70 ст. на пакет. При тази стока има понижение с 16 на сто спрямо миналия април.

През тази година се очаква у нас да се приберат с 500 хил. т слънчоглед по-малко от миналата година, съобщиха още от ССБ.

Не плащаме сметки за ток, надути с 50%
Ограничават ДКЕВР да променя цените на тока до 4 пъти годишно
Днес депутатите ще решат дали да позволят на клиентите на енергото да не плащат сметката си за ток, ако тя е с 50% по-висока от средната им сметка за последните 6 месеца. Както и дали да забранят на енергото да ни спира тока, ако имаме до 2 неплатени сметки, или ако е една, но е над 170 лв. (от минималната заплата). Същите текстове важат и за клиентите на газоразпределителните компании.

След близо 3-часови дебати вчера депутатите отложиха за днес гласуването на промените в Закона за енергетиката, предложени от БСП. Според депутати от БСП, въпреки несъгласието на ДПС с голяма част от измененията, те все пак ще бъдат приети днес на първо четене.

Между първо и второ четене текстовете ще претърпят промени

Освен опцията клиентът да се ожали и да не плаща при 50% по-висока сметка, докато енергото не му отговори на жалбата, депутати от БСП предлагат и възстановяването на захранването не само да е безплатно, но и да става за 8 часа, за колкото сега се прави при експресната услуга.

Сега
Европарламентът изправи България на позорния стълб заради корупция
Препоръката за спиране на еврофондовете няма законодателни последици, но отправя политическо предупреждение
Европейският парламент препоръча вчера с голямо мнозинство да се спрат европейските фондове за България поради корупция и неспособност да се управляват коректно. С 496 гласа, 72 "против" и 44 "въздържал се" бе приета резолюция за освобождаване от отговорност на Еврокомисията за изпълнение на бюджета през 2012 г., в която чл. 296 е обособен като самостоятелен раздел под заглавие "Липса на напредък в България". Всички присъствали в залата български евродепутати с изключение на Антония Първанова от НДСВ се обявиха против този текст, въпреки че той няма законодателни последици и не означава, че европарите за България ще секнат, както стана през лятото на 2008 г.

"Няма да спрат парите", коментира пред "Сега" от Брюксел вицепремиерът по еврофондовете Зинаида Златанова. Тя изрази възмущение, че резолюцията се тълкува като оценка за работата на сегашното правителство, което според нея се опитва да поправи визираното в документа наследство от лошото управление на ГЕРБ. "Приемам резолюцията като оценка на управлението на ГЕРБ, което обхващаше 4 от изтеклите 7 години", каза Златанова.

Документът не задължава Еврокомисията да предприеме финансови мерки срещу България, но има политическо значение, защото за първи път Европарламентът изразява толкова остра позиция. Въпреки че след изборите през май предстои смяна и на ЕП, и на Еврокомисията, текстът ще остане като сигнал за повече внимание към България при следващите проверки за правилното изразходване на бюджета на ЕС.

НАП: Бареков не е свалил банковата и данъчната си тайна
Не е ясно откъде идват парите, с които лидерът на "България без цензура" поддържа луксозен живот и щедро плаща за изявите на партията си
Поредната легенда, разпространявана от лидера на "България без цензура" Николай Бареков - че се е отказал от данъчната и банковата тайна и финансите му са публични, бе опровергана. На въпрос на в. "Сега" дали наистина има постъпил документ от Бареков в Националната агенция по приходите за това и дали данъчните му декларации и банкови сметки вече са публични, от пресцентъра на приходната агенция отговориха: "Към момента няма депозиран писмен документ в НАП от Николай Бареков, с който да изразява съгласие за разкриване на данъчно-осигурителна информация". От НАП отказаха повече данни, тъй като по нареждане на прокуратурата тече пълна данъчна ревизия срещу Бареков, депутата от ДПС Делян Пеевски и банкера Цветан Василев.

От няколко месеца Бареков не спира да се изтъква, че е първият политик, отказал се от банкова и данъчна тайна, за да е всичко на показ. Но категорично отказа да предостави на "Сега" документи за произхода на средствата, с които издържа партията си, гражданските си сдружения, офисите и турнетата си, както и за данъците, които твърди, че е платил.

Репортер
Кръвната проба за алкохол - незаконна
Стара наредба изкарва пияните шофьори трезвеници
Кръвните проби за алкохол, които се взимат на шофьорите у нас, са незаконни. Това е факт, тъй като остарялата наредба, която разписва правилата за това, не се спазва, обясниха експерти по безопасност на движението пред РЕПОРТЕР.

„Пробите не са достоверни”, заяви Владимир Тодоров от Асоциацията на пострадалите при катастрофи. Заради абсурдите в наредбата пияните шофьори остават безнаказани. Масово пробите се взимат от медицински сестри, а не от лекари, вече не съществуват и шишенцата, в които трябва да се събира кръвта според правилата – ползват се вакуумни бутилчици.

Няма и единна методика, а всяка лаборатория работи по свои правила. Водачите могат да са пили две водки, като в единия случай остават без книжка, а в другия излизат трезвени, уточняват експертите.

Според лабораторни лекари нито една от лабораториите у нас, които извършват изследванията, не е акредитирана и резултатите могат да се разминават сериозно. Това, заедно с неспазването на изискванията, е причина адвокатите да измъкват провинилите се шофьори в съда.

Образувано е дело за състава на ЦИК
Конституционните съдии ще разгледат жалбата на БСП и ДПС срещу указа на президента Росен Плевнелиев, с който бяха разпределени местата в Централната избирателна комисия.

Магистратите образуваха дело, по което ще излязат с решение дали държавният глава не е нарушил конституционните принципи на правовата държава и на разделението на властите. Поводът е, че Плевнелиев даде мнозинство на ГЕРБ в ЦИК. От БСП са на мнение, че мястото в повече е за сметка на ДПС. 117 депутати се подписаха под жалбата до КС.

Малко след като магистратите съобщиха за образуваното дело, в парламента бе взето решение да се промени броят на членовете на ЦИК от 19 на 20. Поправката мина с гласовете на ГЕРБ и на част от ДПС. От БСП гласуваха „против”.