Цонко Цонев спи с перце от AC/DS под възглавницата; Лудниците празни, улиците пълни с болни; Само осем вуза вдигат таксите

Принц Чарлз награди посмъртно български герой; Половин България не ползва интернет; Кубрат Пулев победи хърватина Ивица Перкович

Цонко Цонев спи с перце от AC/DS под възглавницата; Лудниците празни, улиците пълни с болни; Само осем вуза вдигат таксите

24 часа
Цонко Цонев спи с перце от AC/DS под възглавницата
На вратата на кмета на Каварна Цонко Цонев пише “Кметъл”. В кабинета му досега е имало цяла колекция от рокерски атрибути, които му подарявали гостите на традиционния рокфестивал.

От началото на април част от безценната кметска сбирка тръгна на турне из страната. Първата спирка бе Rockers Bar And Music Club във Варна, където под надслов “Музеят на Кметъла” Цонко Цонев подреди уникалните си подаръци. Сред тях е и колажът, който “24 часа” подари на кмета на Каварна.Оттам през 2006 г. стартира рок турнето на вестника за 15-годишнината му.

Експозицията съдържа оригинална китара VORX на рокдинозаврите от група “Меноуър”. Ценното е, че черният футуристичен инструмент е украсен допълнително с автографи на бандата, включително и на вече починалия им барабанист Скот Кълъмбъс. До нея на видно място е подпряна червената баскитара на Глен Хюз след дълго обикаляне по световните сцени.
Това кътче до входа на варненското кафене се превърна в любимо място за снимки на рокерите. Там в деня на откриването Цонко Цонев и кметът на Варна Иван Портних грабнаха двете култови китари. След години мълчание инструментите отрониха, макар и нестроен, звук. До двете китари с култовия рокерски поздрав се наредиха и най-малките рокери, посетили “Музеят на Кметъла” - Борко и Гюро от Варна.

Принц Чарлз награди посмъртно български герой
Принц Чарлз удостои посмъртно с кралския Орден за храброст българина Пламен Петков, който спаси дете от удавяне, но сам загина преди близо две години.

На церемония в Бъкингамския дворец британският престолонаследник връчи ордена на майката на героя Антоанета Петкова завчера.

Кралският Орден за храброст се присъжда в много редки случаи на хора с изключителни прояви на храброст. Основан през 1974 г., той е връчван не повече от 1000 пъти.

Майката Антоанета Петкова сподели пред БНТ, че това признание изпълва с гордост всички близки и приятели на Пламен и в България, и във Великобритания.

Повечето от носителите на престижния британски медал за храброст са наградени посмъртно. Такъв е случаят и с 32-годишния българин, който се удавя на 26 май 2012 г. на плажа на Уест Уитъринг в Западен Съсекс, но успява да спаси от бурното море 5-годишно момиченце.

Пламен минава с приятелката си по плажа, когато забелязва в морето дете в надуваем гумен пояс, което се отдалечава от брега. Скача веднага във водата, за да помогне.

Доплувал до детето, младият мъж вече не достига дъното Момичето успява да се измъкне от пояса и да се покатери на главата и раменете на Пламен. Той плува обратно, но остава потопен под водата. Близо до брега детето е поето от жена, която после се връща да помогне и на Пламен. Правят му изкуствено дишане, след около 40 минути пристига и медицински хеликоптер, но вече е късно. Смъртта на българина е обявена на място. Предполага се, че е получил инфаркт във водата.

“Това е един истински български герой - заяви британският посланик у нас Джонатан Алън след новината, че Пламен ще получи кралския орден. - На плажа в Уест Уитъринг в онзи слънчев майски ден е имало много хора, но само Пламен Петков е откликнал на виковете за помощ на отчаяната майка и е намерил сила у себе си да скочи в опасните води... Благородният подвиг на Пламен Петков дълбоко разчувства британския народ, а съдебният лекар към случая похвали храбростта му и посочи, че за петте му години на този пост това е “най-безкористният жест, на който е ставал свидетел”, изтъква Джонатан Алън.

Пламен Петков живее на Острова повече от 7 г. Българинът е учил в професионалната гимназия по електроника “Джон Атанасов” в Стара Загора, бил отличник в специалност “Микропроцесорна техника”. Завършва през 1998 г., малко по-късно заминава за Англия. Сестра му Женя също заминала при него във Великобритания. Пламен работел като електротехник във фирма в Сътън.

Кралският Орден за храброст е граждански орден от трета степен във Великобритания. Той се дава за изключителни прояви на храброст предимно на цивилни. В редки случаи с него са награждавани и военнослужещи. Наградените получават инициалите на ордена QGM след името си. Пламен Петков бе награден миналата година и от България посмъртно с орден за храброст. На церемония в посолството ни в Лондон роднините му получиха “Свети Георги II степен”, в мисията ни пристигнаха и съболезнования от британското кралско семейство.

Стандарт
Само осем вуза вдигат таксите
Само осем университета са поискали вдигане на таксите през следващата учебна година, става ясно от проект на постановление, качен на страницата на просветното министерство.

Най-големите висши училища в страната категорично са се отказали от увеличения на цените. Така че студентите в тях и родителите им могат да са спокойни, че няма да се налага да плащат повече отколкото сега.

Онези университети, които все пак са поискали по-високи такси, са посочили минимален скок. Някои пък са предложили повишението да е само за отделни специалности.

Годишните такси по изкуство в Националната музикална академия скачат с 50 лева - от 1150 на 1200, става ясно от проекта за постановление. С 20 лева повече ще плащат възпитаниците на Икономическия университет във Варна. Оттам искат да се вдигне от 320 на 340 лева цената на икономиката, туризма и администрацията и управлението. Първата специалност се увеличава и във Висшето транспортно училище "Тодор Каблешков". Студентите там ще плащат 450 лева вместо сегашните 400. Библиотечният предлага символичен ръст - от 688 на 707 лева за информатика, от 752 на 793 в специалност "Национална сигурност", както и ръст от 523 на 538 в специалностите, свързани с обществени комуникации и информационни науки.

Новинар
Кубрат Пулев победи хърватина Ивица Перкович
Кубрат Пулев записа юбилейна 20-а победа на професионалния ринг. На боксовата галавечер в Рощок хърватинът Ивица Перкович издържа едва три рунда срещу Кобрата и се отказа. Българинът, който не беше заложил интернационалната си титла на Международната боксова федерация в тежка категория, не остави никакви шансове на 39-годишния си съперник.

Още в първия рунд Кобрата показа, че е по-стойностният боксьор и респектира съперника си с няколко прави удара. Българинът беше предпазлив, но не пропускаше да тормози хърватина с лявата си ръка. Втората част беше още по-трудна за съперника на Пулев.

Високият 193 см, но и доста тромав Перкович нямаше никакви аргименти срещу разнообразната игра на Пълев и отнесе доста мощни крошета, предаде Sportal.bg. С всяка изминала минута съпротивата на Перкович ставаше все по-рехава. В края на третия рунд Кубрат Пулев направи впечатляваща серия от удари, след която опонентът му едва се задържа на крака.

Половин България не ползва интернет
България е на последно място в Европейския съюз по достъп до интернет.
Малко над 1,4 млн. домакинства могат да влизат в мрежата. Над 50% от тях използват интернет редовно - най-често за изпращане и получаване на електронна поща и четене на вестници и новини.

Общото ниво на достъп до интернет у нас е 54%, което е самото европейско дъно. В ЕС средният процент е 79. Отличник е Холандия, където 95 на сто от домакинствата имат интернет връзка, предаде Vsekiden.com.

Малко над 2 милиона българи пък изобщо не са се „докосвали" до глобалната мрежа, отчетено през 2013 г. Все пак бройката на не технологични българи в последните години постоянно пада. През 2010 г. те са били 3 млн. души, година по-късно се стопяват до 2,5 млн., а през 2012 г. - до 2,38 млн.

Монитор
Плъзна нова измама „Спешно е, обади се”
SMS от Украйна или Конго ни зарибява да звъним на импулсни телефони
Нов вид измама с SMS на кирилица „Спешно е. Обади ми се...” се разпространява през последните няколко седмици. Това предупредиха вчера от националната полиция. В последните дни жалбите срещу такива съобщения се увеличили.

Схемата е добре позната, но малко модифицирана. На телефона си човек получава съобщение, почти винаги на български с текст “Спешно е. Обади ми се...”. Посочен е и телефон за връзка. При проверка на кода се установява, че е на чужда държава - Италия, Украйна, Нигерия, Конго и др. От полицията  съветват хората да не отговарят на подобен тип съобщения, тъй като пращането на SMS или опит номерът да бъде избран, дори без да се провежда разговор, може да доведе до начисляване на висока сума на сметката на българския абонат.

Доскоро измамата беше с кликване, а не с текстово съобщение. Мошениците набираха произволен номер за кратко и преди жертвата да е вдигнала затваряха. След това очакват абонатът да върне пропуснатото повикване, без да се усети, че кодът на номера е чуждестранен. Когато жертвата набере номера, дори без някой да е вдигнал  започва да му се товари сметката.

Имаше и случаи, в които се включваха момичета от секстелефон или туроператори, които предлагат ваканция в чужбина. Докато човекът се усети, че е станал жертва на измама, сметката му за телефон е набъбнала главоломно. Крадците на импулси използват няколко пренасочващи централи и е трудно да бъдат проследени. Мобилните оператори предупреждават, че освен по солената импулсна тарифа разговорът се оскъпява и от роуминга.

Лудниците празни, улиците пълни с болни
Никой не знае кога ще изпаднат в криза и ще станат опасни
Лудниците в страната са почти празни, по улиците на градовете и селата ни обаче се скитат психично болни. Никой не знае дали те си пият хапчетата редовно, от какво точно страдат и кога ще изпаднат в криза и станат опасни както за себе си, така и за околните. Това установи репортерска проверка на „Монитор”.

Оказва се, че малка България с едва 7-милионно население е с най-голям брой психиатрични легла в Европа. У нас те са 4500, което прави 10% от всички легла в лечебните заведения в страната, изчисли д-р Цветеслава Гълъбова, директор на Специализираната болница по психиатрия „Свети Иван Рилски” в Курило.

Парадоксът е, че в лечебните заведения те могат да бъдат лекувани до определен период според състоянието си. След изписването им оттам те се връщат у дома си и лекуващите лекари губят контакт с тях до следващия път, когато им ги докарат с линейка, придружена от полицейски автомобил.

През деня, когато близките им са на работа, не могат да ги наблюдават и следят
дали приемат медикаментите си и с какво се занимават. Никой не знае в кой момент, като влязат в метрото, тези хора ще решат да бутнат някоя жена под влака например, каза д-р Гълъбова. Докарват ни ги във влошено състояние и започваме терапията отново до следващия път, като в параграф 22, допълни тя.

Сега
Оптимизмът на финансовото министерство за икономиката внезапно се стопи
Безработицата няма да спадне осезаемо. Минималната пенсия през 2015 г. ще нарасне с 3.1 лв., показват ревизираните прогнози за периода 2015-2017 г.

Финансовото министерство ревизира прогнозите си за част от основните макроикономически показатели за развитието на икономиката. Експертите вече не са оптимисти, че пазарът на труда тази година ще се възстановява с ускорени темпове. Според новите прогнози безработицата ще намалее през 2014 г. едва с 0.1 процентни пункта при първоначално очакван спад от 0.3%. Ревизирани са и очакванията за растеж на икономиката, както и прогнозата за инфлацията.

Това става ясно от публикуваната на сайта на финансовото министерство средносрочна бюджетна прогноза за периода 2015-2017 г. Документът тази година е по-подробен и съдържа повече информация за планираните политики на кабинета.

По първоначални прогнози 2014 г. следваше да се характеризира с ускорено възстановяване на пазара на труда и по-осезаем спад на безработицата. Експертите очакваха безработицата да намалее от 12.9 на 12.6%, а заетостта да се увеличи с 0.5%. Прогнозата за 2015 и 2016 г. бе броят на заетите да расте годишно с около 1%, а безработицата до 2016 г. да падне на 10.9%. Според новата прогноза това ниво се отлага за 2017 г. За тази година безработицата ще отбележи скромен спад от 12.9 на 12.8%, а броят на заетите ще е с 0.1% по-висок спрямо 2013 г., сочат ревизираните прогнози на МФ. За 2015 г. безработицата се очаква да бъде 12.4%.

Сериозно ревизирана е и прогнозата за очакваната средногодишна инфлация за 2014 г. - тя вече не е за 1.8% инфлация за 2014 г., а за дефлация (- 0.2%). Значително занижени са и очакванията за преките чуждестранни инвестиции, които вече се оценяват на 2.7% от БВП вместо първоначално прогнозираните 4.1% (без в прогнозите да е включен евентуален старт на проекта "Южен поток"). На базата на новите прогнози и окончателните данни за 2013 г. финансовото министерство е намалило с близо 900 млн. лв. номиналния размер на БВП, като за 2014 г. вече се очаква икономиката да заработи 80.7 млрд. лв. вместо заложените 81.6 млрд. лв. С отчитане на прогнозираната дефлация обаче реалният растеж на БВП скача - от 1.8 на 2.1%. Понижение на прогнозите за размера на БВП има и за 2015 г.