Заразяват умишлено с птичи грип; Вадим изтребителите за Гергьовден; Плащаме 6 пъти повече за колата, отколкото за здраве

Абитуриентите по градинки и паркове; Албена с още две плажни библиотеки; Над 60% от българите не са пътували в друга страна от ЕС

Заразяват умишлено с птичи грип; Вадим изтребителите за Гергьовден; Плащаме 6 пъти повече за колата, отколкото за здраве

24 часа
Заплати се вдигат с 20%, ако бъде поправен Кодексът на труда
Заплатите в България ще може да се увеличат с до 20%, ако бъдат приети поправки в Кодекса на труда. Това обяви в интервю за в. "24 часа" президентът на КНСБ Пламен Димитров.

Според него най-голям потенциал за ръст на заплащането има в индустрията.

Текстовете, които регламентират как да се определят заплатите в момента се подготвят от експертите на синдиката.

КНСБ ще внесе 40-50 предложения, които ще подобрят правата на работниците, заяви Димитров.

Български хайтек стикер предпазва от скиминг
В света всяка година се крадат милиарди долари от източване на банкови карти чрез скиминг. Автори на повечето измами са българи. Този път обаче четирима млади сънародници създадоха специалния стикер SkimProt, който спира подобен тип “удари”, които ни прочуха по света.

Скимингът е метод за събиране на данни от кредитна, дебитна или друга банкова карта чрез банкомат или ПОС терминал. Измамник предварително е монтирал на машината записващо устройство тип скенер - скимер, което разчита и копира данните от магнитната лента на банковата карта. Човек не може да ги забележи и когато сложи картата си в “заразеното” устройство, скимерът моментално записва данните от банковата карта. След това получената информация се нанася на нова пластика и се използва за източване на средствата на нищо неподозиращата жертва.

Стандарт
Вадим изтребителите за Гергьовден
Родни изтребители ще летят над София за Гергьовден. За първи път от пет години бойната авиация ще участва в традиционния военен парад.

Очаква се над центъра на столицата да се появят МиГ-29 и МиГ-21, както и хеликоптери "Кугър", Ми-17 и Бел-206. Имало е идея по жълтите павета да преминат и танкове, но това струва още доста пари и затова е малко вероятно. Всичко зависи от бюджета, който можем да си позволим за празника, обясниха за "Стандарт" от военното министерство.
При всички случаи тазгодишният парад ще бъде много по-внушителен спрямо тези по времето на кабинета "Борисов", твърдят висши офицери. Очаква се в него да участват 800 души от всички видове въоръжени сили. За първи път ще набиват крак и военните полицаи, които ще покажат новите си джипове "Пустинна котка".

Парадът ще струва около половин милион лева, като най-големите харчове са за самолетите. Те ще изгорят поне 100 тона керосин за тренировките и участието.

Албена с още две плажни библиотеки
Плажните библиотеки в Албена този сезон стават три, съобщиха от курорта. Те ще бъдат пред хотелите "Калиакра" и "Гергана", а първата в ЕС плажна библиотека бе открита миналата година пред хотел "Калиопа" с над 2500 тома на повече от 10 езика. Ползването на книги е напълно безплатно. Плажуващите имат възможност да си вземат томчетата от рафтовете, да оставят свои книги, дори да си тръгнат към дома с недочетената книга от плажната библиотека, но при условие, че оставят друга в замяна.

Новинар                                                                                                                                 Заразяват умишлено с птичи грип
Целта била да се облажат фармацевтичните гиганти

Италия е разтърсена от грандиозен международен скандал, след като стана ясно, че политици от управляващата коалиция, бизнесмени и медици от министерството на здравеопазването са замесени в трафик на вируса на птичия грип.

Опасната зараза била нарочно разпространявана с цел фармацевтичната индустрия да трупа печалби, пише седмичникът „Еспресо”.

Изданието се позовава на данните от международно разследване, водено под ръководството на прокуратурата в Рим от Специализираното поделение на карабинерите за борба с фалшификациите на хранителни стоки и медикаменти.

В аферата е замесена Илария Капуа – вирусолог с международен авторитет, която в момента е депутат от управляващата коалиционна партия „Граждански избор”.

Тя е поддържала близък контакт с разследвания мениджър на фирмата за ветеринарни медикаменти „Мериал”, част от фармацевтичния гигант „Санофи”, Паоло Кондоли.

В зловещата конспирация са замесени и генерални директори и други високопоставени служители на министерството на здравеопазването, както и членове на консултативната комисия за ветеринарни лекарства.

В аферата изплува и името на генералния директор на националния съюз за птицевъдство на Апенините Рита Паскуарели. Повод за мащабното разследване е обявената през 2005 г. национална тревога за опасност от епидемия на птичи грип.

Това принуди тогавашното правителство на Силвио Берлускони да разпореди унищожаването на огромни количества пилета и други птици, както и да закупи лекарства за 50 милиона евро, които впоследствие останаха неизползвани, тъй като епидемия така и не възникна.

Монитор
БЪЛГАРИНЪТ ОТКАЗА ПРОФИЛАКТИЧНИТЕ ПРЕГЛЕДИ
Плащаме 6 пъти повече за колата, отколкото за здраве
Даваме 1267 лв. годишно за автомобила и само 212 лв. за лечение
Плащаме шест пъти повече за ремонт и поддръжка на колата си годишно, отколкото изразходваме за личното си здраве. Българинът отделя от бюджета си в пъти повече средства за своя автомобил, отколкото за превенция и здравословен начин на живот.

По данни на Българския автомобилен съюз и Националния статистически институт нашенецът изразходва средно 1267 лева за бензинов 10-15-годишен автомобил с мощност 101 конски сили.

В тази сума са включени разходи като задължителните данъци винетки и застраховки - на стойност около 667 лв., неизбежната смяна на зимни и летни гуми, които излизат около 100 лв., смяната на масла и филтри, които струват на собственика още една стотачка. Ако няма сериозни повреди по колата, годишните поддържащи ремонти обикновено са между 300 и 500 лева. В извадката не са включени средства за гориво, които при пробег от 20 000 км годишно са около 5000 лева,  уточниха от сектор „Здравеопазване” на „Сименс България”, който е поръчал проучването за 7 април – Световният ден на здравето.

В същото време, по данни на Националния статистически институт средният разход за здравеопазване изразходен от едно лице за година, е 212 лева.

Съпоставката между двете суми на годишна база показва, че българинът отделя приблизително шест пъти повече средства за поддръжката на автомобила, отколкото за да се грижи за своето здраве.

„Данните красноречиво показват, че все още не осъзнаваме важността на грижата за здравето. Профилактиката е лична отговорност и зависи единствено от самите нас. Надяваме се, че тази статистика ще провокира хората да се замислят върху изключителното значение на превенцията", коментира Тодор Воденичаров, шеф на сектор „Здравеопазване” и припомни, че ранната профилактика е водещ фактор за откриването на опасните болести в ранен стадий.

Българинът обаче не осъзнава това. По данни на Националната здравноосигурителна каса над 3000 нашенци по-малко са отишли на задължителния годишен профилактичен преглед при своя джипи през миналата година. Това са направили 3 546 855 души.

Сънародникът ни обаче е изключително съвестен по отношение на изправността на своя автомобил. Той се старае да е изряден при минаването на технически преглед, плаща данъка и гражданската му застраховка. В същото време той намира безброй извинения, за да не отиде веднъж годишно на медицински преглед, въпреки че е длъжен да го направи.

Щателна проверка на трагедията показа
4 ченгета аут за стрелбата в Лясковец
Махат шефа Търновската дирекция, наказват предшественика му и уволняват двамата с камерата
Търновската полиция има основна вина за трагедията в Лясковец, където един спецполицай беше убит, а трима негови колеги ранени. Това се доказва категорично от проверката по случая, която вчера беше представена от вътрешния министър Цветлин Йовчев и главния секретар Светлозар Лазаров. Заради резултатите от разследването ръководството на МВР е взело решение сегашният шеф на областната дирекция във Велико Търново главен инспектор Христо Христов да бъде свален от длъжност. Неговата вина е, че не е упражнил достатъчно контрол над служителите си и най-вече над двамата униформени, които ден преди акцията на 14 март са били забелязани от стрелеца Петко Петков. 

„Двамата, които са снимали предния ден и не са докладвали - вероятно при тях ще отидем към дисциплинарно уволнение”, подчерта министър Йовчев. От проверката става ясно, че без никакво разпореждане те са отишли да заснемат къщата, с което са предупредили Петков, че се готви акция срещу него. Така той е успял да се барикадира, да зареди оръжията си и да дебне момчетата от СОБТ от засада. Самите те по-късно обяснили, че са били очаквани на мястото и не са успели да го изненадат. Те са разчитали, че ще разполагат с 10-15 секунди, в които Петков няма да знае какво се случва. Вместо това той ги е дебнел в засада. Ако служителите на СОБТ са били наясно с това, те са щели да приложат коренно различен способ за провеждането на операцията, при който  нямало да има пострадали полицаи

Другият човек, който ще отнесе наказание, е бившият шеф на полицията във Велико Търнов комисар Живко Коцев. Той също е неглижирал случая, докато е заемал поста си през 2012 г. Главният секретар на МВР по това време Калин Георгиев е разпоредил да се предприемат действия срещу Петков заради множеството сигнали срещу него. Освен това разрешителното за оръжието му било изтекло. Георгиев е наредил да бъдат използвани всички оперативни методи и форми.

„В резултат на тези указания не е произтекло нищо. Няма отворени оперативни дела, единствено неколкократно е бил изпратен районният инспектор, което е несериозно. Както тогавашният шеф на ОД МВР, така и сегашният не са направили нищо”, категоричен беше министър Йовчев. Наказанието на Коцев ще е забрана да израства в службата за определен период от време.

Йовчев обясни, че освен тези четирима полицаи ще бъдат наказвани и редица служители на по-ниски нива. Не се предвиждат обаче каквито и да е мерки по отношение на СОБТ, тъй като те са действали „отговорно, адекватно и достойно”.

Сега
Над 60% от българите не са пътували в друга страна от ЕС
Последни сме по достъп до интернет от мобилния телефон, показва новият Евробарометър
Българите са пътували най-малко в други страни от ЕС в сравнение с другите европейци. Това показва изследване на Евробарометър, направено в периода 18-27 януари 2014 г. В него са участвали 27 739 души от целия алианс. На въпрос дали някога са пътували в друга страна от ЕС, българите са спечелили първо място по отрицателни отговори, като такъв са дали 63 на сто от анкетираните. В същата група са Гърция и Португалия, където 61% от населението не е стъпвало в друга страна от ЕС. Най-пътуващите в Европа са холандците - 72% са отговорили, че излизат от време на време в други държави в съюза. В изследването е посочено само, че има разлика в пътуванията на хората от централните и северните страни и тези в източните и южните страни, без да се дават подробности в какво се изразява тя. Средният процент на хората от всички страни, пътували в друга европейска страна, е 63%, като 34 на сто от тях дори са казали, че това им се случва поне веднъж годишно.

Наскоро България излезе на последно място и в друго подобно изследване на Евробарометър за нагласите към туризма - с най-кратка почивка. Главно поради финансови причини мнозинството българи рядко си позволява 2 седмици ваканция. 19 на сто не са пътували въобще през 2013 г. - най-голям дял в сравнение с другите европейци. 73% пък казват, че и тази година ще почиват някъде в родината си, вместо да пътуват в чужбина.

Тайнствен диск отложи решението за лицензиите на ЕРП-тата
Посланици и търговски аташета на страни от ЕС проследиха заседанието на ДКЕВР
Диск с нови доказателства за дълговете на ЧЕЗ, ЕВН и "Енерго-Про" към НЕК отложи решението на ДКЕВР дали да продължи процедурата по отнемането на лицензиите на електроснабдителните им дружества. То трябваше да бъде взето след вчерашното открито заседание, но вместо това бе отложено за 28 април. Дотогава трите компании могат да предоставят своите становища и възражения по новите доказателства. Какви са те обаче, така и не стана ясно.

Заседанието на енергийния ни регулатор премина при небивал досега дипломатически интерес. Посланиците на Чехия, Испания и Австрия, както и представители на посолствата на Германия, Франция, Италия, Румъния, Полша бяха сред гостите на откритото заседание. Представители на Българската фотоволтаична асоциация обаче не бяха допуснати до откритото заседание с мотива, че са добре дошли, но само ако има обществено обсъждане.

Масираното дипломатическо присъствие може да се обясни с факта, че ЧЕЗ и "Енерго-Про" са чешки, а ЕВН - австрийска компания. Немалко фирми от европейски страни от своя страна имат интереси във ВЕИ сектора. Именно проблеми около неплатения от държавата зелен ток доведоха до натрупване на сериозни дефицити при енергоразпространителите. След като те започнаха да си прихващат сумите от НЕК, последва процедурата за взимане на лицензиите им. Миналия петък еврокомисарят по енергетиката Гюнтер Йотингер в остро писмо до икономическия министър Драгомир Стойнев изрази притеснение, че ДКЕВР не е независима. Освен това според него спорът е чисто търговски и трябва да се решава в компетентен български съд.

Репортер
40 % от българите стягат куфарите за Великден
Тридневна автобусна екскурзия в южната ни съседка излиза около 300 лева, двойно по-евтин е уикенд във Велинград и Добринище
Хиляди българи вече са подсигурили пътуването си около Великденските празници. Очаква се около 40% от нашенците да пътуват в страната или чужбина около 20 април заяви зам.-председателят на Българска туристическа камара Йоанна Дочевска,

Най-предпочитани тази година са родните СПА курорти като Велинград, Девин, Хисаря, Добринище и Сандански, посочи пред РЕПОРТЕР Лили Миланова от една от големите туристически агенции в страната.

Тя обясни, че ако се резервира от рано уикенд за двама в хотел 2 или дори 3 звезди може да излезе от 150 от 300-400 лева.

Почивките в южната ни съседка могат да излязат дори по-евтино, ако туристите разполагат със собствен транспорт и нощувка за двама с включена закуска може да се намери и за 80-100 лева. Запазва се тенденцията хотелиерите да правят отстъпки за пакетни оферти, но имат изисквания за минимум три нощувки. Те излизат много по-изгодно, отколкото една или две отделни нощувки.
Почивките на о.Корфу започват от 240 лв. за 3 дни

Така автобусните екскурзии с три нощувки покрай празника, на остров Корфу и Халкидики например, с включена закуска и вечеря започват от 240 лева на човек, но в по-добрите хотели цената е дори двойно по-висока.

Абитуриентите по градинки и паркове
Изборите затварят училищата на 24 май
Поради съвпадането на празника 24 май и абитуриентските балове с изборите за Европейски парламент на 25 май 2014 г., тазгодишните зрелостници ще трябва да измислят алтернативни места, като дворове на църкви и градинки, на които да се събират преди празничната вечер.

Причина за това е, че достъпът до школата ще бъде свободен за завършващи само до 13 ч. на 24 май, съобщиха от образователното министерство.

В деня на изборите зрелостниците ще трябва да отидат в някой парк или двор на църква, вместо в училище преди бала.

На 25 май школата няма да бъдат достъпни за абитуриентите, защото в тях ще бъдат разположени изборни секции.

Младежите да се събират на алтернативни места, решиха от образователното министерство, МВР, ЦИК и Националното сдружение на общините, на среща организирана от проф. Анелия Клисарова.

От ЦИК припомниха, че датата на изборите е била определена от Европейския парламент и е нямало как съвпадението да бъде избегнато.

Регионалните инспекторати по образование и директорите на училищата ще избират къде и в колко часа да се събират зрелостниците преди абитуриентските балове, а от МВР ще се грижи за сигурността както на абитуриентите, така и за безпроблемното протичане на изборите.