Дните на Унгария в Добрич ще завършат с бизнес – семинар

Дните на Унгария в Добрич, които се провеждат от вторник в нашия град, ще завършат с бизнес – семинар – дискусия на 18 март (петък) със специалното участие на унгарския посланик Нейно Превъзходителство Юдит Ланг и министъра по европейските фондове Томислав Дончев. Темата на форума е „България – Унгария - Мостовете от миналото към европейското бъдеще”.

Дните на Унгария в Добрич ще завършат с бизнес – семинар

Форумът ще се проведе в парк-хотел Изида.

 

Участие в него ще вземат Нейно Превъзходителство Юдит Ланг - посланик на Република Унгария в България, министърът по управление на средствата от ЕС Томислав Дончев, Детелина Николова - кмет на Добрич,Атила Доспот - зам. кмет на побратимената община Залаегерсег и Андре Декани - общински съветник, председател на Комисията по градско планиране, Йордан Йорданов - почетен консул на Унгария в България, представители на Община Добрич и фирми от града.

 

Днес пък дните на унгарската култура в Добрич продължават с представяне на Издателство „Ерго” и на най-новите му унгарски издания в Огледална зала „Нели Божкова” от 18.00 часа. Поредицата „Модерна европейска проза” на издателство „Ерго” представя най-значимите, най-вълнуващи и актуални книги от европейското културно наследство.Ето и някои от най-новите унгарски заглавия на Издателство "Ерго": "Историята на жена ми" (Милан Фющ), 2010, "Три плюс 1" (Петер Зилахи), 2010, "Баща на мъртвите" (Балаж Дьоре), 2009, "Живоговорене" (Ищван Кемен), 2009, "Пътуване около моя череп" (Фридеш Каринти), 2008, "Белият цар" (Дьорд Драгоман), 2008, "Сивия гълъб" (Шандор Тар), 2008 и др.

 

Отново днес (17 март) от 12, 15 и 17.30 часа в Общински младежки център "Захари Стоянов" любителите на киното могат да гледат унгарския филм Хамелеон. Лентата е отличена с награди от 40-ия преглед на унгарското кино, Будапеща, 2009: наградата на портала film.hu (зрителски гласове) от 40-ия преглед на унгарското кино, Будапеща, 2009. Сюжетът: Професията на Габор Фаркаш е „измамник”. Оплита в мрежите си самотни и грозновати жени, обещава им любов, а после ограбва банковите им сметки. Накрая обаче му писва от тези игри, желае истинско предизвикателство. Така се среща с Ханна, богата и хубава балерина, която се опитва отново да се върне на сцената след преживяна травма. Габор прилага всички възможни хитрини, за да го вземат на сериозно, снабдява се с луксозно жилище, спортна кола, лекарска диплома, дори цяла болница, щом се налага. Но накрая той самият се оплита в мрежата от лъжи и самият той вече не знае дали целта са всъщност само парите.