По 30 сигнала на месец за бито дете; Врата за шистовия газ отваря парламентът; Иде кредитен туризъм

130 хиляди пушки окупират МВР; До 16 лв. за килограм агнешко; ДПС иска спешно нова бюлетина заради електората си; Ще задраскваме квадратче и кръгче на 25 май

По 30 сигнала на месец за бито дете; Врата за шистовия газ отваря парламентът; Иде кредитен туризъм

Репортер
130 хиляди пушки окупират МВР
Армията от български ловци се вдига на бунт заради готвеното съкращаване на срока на разрешителните за оръжие
Армия от 130 хиляди ловци окупира Министерство на вътрешните работи до седмица. Авджиите са на ръба на търпението, след като били обвинени за трагедията в Лясковец, при която от изстрелите на Петко Петков, бивш ловец, загина един командос и трима негови колеги бяха ранени.

Запасняците излизат на протест не само заради обидата, но и заради предложената от МВР промяна разрешителните им за оръжие да имат по-кратък срок от 5 на 3 г., обясни  пред РЕПОРТЕР шефът на  Националната ловно-рибарска организация  „Съюз на ловците и риболовците в България” инж. Иван Петков. По думите му има сериозно напрежение в цялата страна и нагласа за протести.

„Директно с ловните дрехи, кучетата и калъфите за оръжията ще окупираме МВР. Побеснелите хора ще протестираме, защото това, което гласят е подигравка. Заради Лясковец се насажда мнение, че ловците сме лошите – държим оръжия, стреляме хора, полудяваме.

Сега ще ни карат и да подновяваме документите си всяка година”, заяви пред вестника Васил Терзийски, собственик един от най-големите ловни портали у нас.

Затова всички авджии в страната координират действията си, а на МВР дават седмица, за да отговарят на становището, което са пратили по случая от съюза на ловците. „В противен случай тръгваме към София. Ние сме запасната армия на България и ще призовем всички пред портите на властта”, каза още Терзийски.

Врата за шистовия газ отваря парламентът
Народното събрание гласува до края на седмицата промени в Закона за подземните богатства
Законови промени в полза на добива на шистов газ ще одобри до края на тази седмица Народното събрание.

В програмата на депутатите е записано, че предстои гласуване на второ четене на корекциите в Закона за подземните богатства, предложени от Министерския съвет.

Още при дискусиите в Комисията по икономическа политика и туризъм представители на граждански организации и депутати от опозицията предупредиха, че поправките прокарват лобистки интереси в полза на компаниите, които иска да добиват шистов газ в България.

Въпреки това народните представители от Комисията одобриха корекциите и ги пуснаха за гласуване в пленарна зала. Оправданието – „Там ще има дебат”.

Според новите текстове законът вече няма да регулира „отпадъците, образувани при дейности по проучване, добив и първична преработка на подземни богатства в континенталния шелф на Черно море” на България и „инжектирането на води в земните недра…”.

Така фирмите, които кандидатстват за добив на природни ресурси от шелфа, вече не са задължени да представят план какво ще правят с отпадъците, предупреждават от гражданските организации. Оттам питат и защо държавата абдикира от контрола върху инжектирането на вода в подземните недра – именно по този начин се вади шистовият газ.

От комисията обясниха, че няма никакъв проблем, тъй като промените в закона се правят заради европейска директива.

Дума
Филми от 151 държави кандидати за "В Двореца"
Най-добрите заглавия от европейското и световното кино ще владеят гости и участници във фестивала в Балчик
а дванадесета поредна година Балчик ще бъде домакин на международния фестивал за късометражно кино "В Двореца", който ще се състои от 28 юни до 5 юли. Изданието се очертава като най-силното до този момент с рекордните заявки от 151 държави. Най-екзотичната държава, която се бори за конкурса, е Кабо Верде. Режисьорът с най-странно име е Фанта Ананас от Етиопия. Първенството за най-къс филм държи "Мъртва птица" от Великобритания, чиято продължителност е едва 58 секунди.
"Автори и тенденции ще си съперничат за вниманието на фестивала и възможността да бъдат включени в някоя от конкурсните програми с фюжън от най-актуалното, съвременно и провокативно кино и музика", споделя Цанко Василев, директор на "В Двореца". "На 1 април съгласно регламента фестивалът преустанови приема на филми за изданието си тази година, а срокът за записване във всички програми и майсторски класове е 31 май", допълва Василев.
В рамките на фестивала ще се проведе и самостоятелно образователно събитие, наречено "Filmer forge". То има за цел да развива умения в областта на киното, съставящите го изкуства и аудио-визуалните технологии на професионалисти и непрофесионалисти. Събитието обхваща разнообразни лекционни курсове, тренинг програми, майсторски класове, питчинг с финансов грант и тренинг с фюжън от лекции, свързани с нови модели за финансиране, промотиране, филмово разпространение и маркетингови стратегии.
"В Двореца" - фестивалът, който променя разбирането за кино, се организира в партньорство и с подкрепата на община Балчик, Министерството на културата, Националния филмов център, ДКИ-КЦ "Двореца", фондация "Америка за България", Национален фонд култура. Селекцията за 2014-а ще бъде обявена на официалния сайт на форума   http://inthepalace.com/en/2014/news и на фейсбук страницата https://www.facebook.com/inthepalace  до 20 април.

До 16 лв. за килограм агнешко
Цените на агнешкото са като миналогодишните, съобщи вчера председателят на Националната овцевъдна асоциация Бисер Чилингиров, цитиран от "Фокус". Средната цена на живото тегло, закупено от фермата, е 6 лв. за кг. Все още има такива търговци прекупвачи, които изкупуват на 4,50-4,70 лв. за кг, каза Чилингиров. По неговите думи, в магазините цената е от 12-16 лв. за кг, което е добре. В големите градове като Пловдив, Варна, Бургас има силно търсене. Там цената на агнешкото месо варира между 7 лв. - 8 лв. на кг живо тегло, като агнето се капарира месец по-рано или напълно се плаща, обясни Чилингиров.
Бисер Чилингиров обясни, че българското агнешко е с червени и зелени печати, а вносното - със сини печати. Той посъветва да се купува розово и свежо месо, на което мастната тъкан да бъде бяла до леко жълта, а при натиск с пръст трябва моментално да придобие формата си. Ако пръстът не остави отпечатък в месото, и без пари да ви го дават - не го вземайте, допълни той.

Дневник
За евроизборите се регистрираха 18 партии, 6 коалиции и 5 инициативни комитета
За участие в евроизборите на 25 май се регистрираха 18 партии1 6 коалиции и 5 инициативни комитета. Срокът за подаване на документи за политическите формации изтече в 18 ч. днес, а за регистрацията на инициативните комитети, които ще издигат независими кандидати, е до 14 април.

ЦИК ще регистрира служебно всички партии, подали документи, но ако проверката на ГРАО, чийто срок е до 12 април, установи проблем с подписките от 2500 избиратели, регистрациите ще бъдат служебно анулирани.

Документи са подали партиите:

1. ГЕРБ
2. "Синьо единство"
3. БАСТА
4. Българска комунистическа партая
5. "Атака"
6. Българската левица
7. ДПС
8. Национален фронт за спасение на България (НФСБ)
9. "Глас народен"
10. "Зелените"
11. Съюз на комунистите в България
12. Зелена партия
13. Християндемократическа партия на България
14. Партия на Зелените
15. Национал-демократична партия
16. Българска демократична общност
17. Българска национално-патриотична партия
18. Партия на българските комунисти

Регистрация са заявили коалициите:

1. Реформаторски блок
2. България без цензура"
3. Коалиция за България
4. КОД – Антония Първанова, Илияна Раева – ОБ, НДСВ, СДП
5. АБВ
6. Националистически партии на България - "Свобода" и "Либертас България"

Регистрираните до момента инициативни комитети са за издигане на независимите кандидати за евродепутати Виктор Папазов, Александър Сандев, Румяна Угърчинска-Винсенти, Алекс Алексиев и Орлин Каменов Калев.

До 22 април ще са ясни окончателните кандидатски листи за евроизборите. До 23 април ЦИК ще определи чрез жребий поредните номера в бюлетината на партиите и коалициите от партии и независимите кандидати и ще ги обяви.

ЦИК обяви сигурните избирателни секции в страните от ЕС
Централната избирателна комисия обяви секциите, които ще бъдат открити автоматично в градовете в Европейския съюз, в които на изборите през последните пет години е имало образувана поне една избирателна секция, в която са гласували не по-малко от 100 избиратели.

Автоматичното откриване на секции в чужбина беше въведено с новия Изборен кодекс. Първоначално ЦИК обяви секции в 26 европейски държави (вижте прикачения файл), но впоследствие с ново решение ден по-късно заличи някои от тях.

От първоначалния списък отпадат Лил във Франция, Вилнюс в Литва, Загреб в Хърватия и Осло в Норвегия. ЦИК се коригира и като отбелязва, че Мостолес и Местолес е едно и също място в Испания. 

Извън автоматично откритите, могат да се открият секции по преценка на консула въз основа броя българи и подадените декларации. Ако за някои от градовете се съберат повече от 500 декларации, в нея може да се отворят и повече секции.

До 29 април е срокът, в който ще могат да се подават заявления за разкриване на изборни секции в страните от ЕС, където ще може да се гласува на евровота на 25 май. За да бъде разкрита секция, са нужни поне 20 заявления за населените места, в които има дипломатически мисии на България. В останалите населени места са нужни 40 заявления.

Сега
И старите ипотечни кредити ще се погасяват без наказателна такса
Няма да има нужда от предоговаряне на клаузи заради промените в закона
Забраната за налагане на наказателни такси при предсрочно погасяване на жилищни кредити ще важи и за вече сключени договори. Банките няма да могат да изискват компенсация от длъжниците, които се разплатят преди срока, независимо дали в договорите им съществуват подобни клаузи. Санкция, и то максимум от 1% от размера на предсрочно погасената сума, ще може да се налага, ако заемът е погасен изцяло преди внасянето на минимум 12 погасителни вноски.

Това реши парламентът при окончателното гласуване на промените в Закона за потребителския кредит вчера. По приблизителни данни решението засяга около 2/3 от съществуващите договори на домакинствата за жилищни кредити. Неустойките по тях варират между 3 и 5%.

Предложението за премахване на наказателните санкции и за старите ипотечни договори, сключени преди приемането на закона, бе лансирано в пленарната зала от депутата от "Коалиция за България" Янаки Стоилов. Той се аргументира, че не е редно банките да санкционират длъжници, които доброволно и предсрочно желаят да покрият дълга си. "Това е разумен текст, който намира баланса между интересите на кредитора и длъжника. Не ощетява кредитора, който ще получи парите си предсрочно, но в същото време дава възможност на длъжника да погаси задълженията си с лични средства или чрез рефинансиране при по-изгодни условия, без да бъде наказан", коментира Стоилов.

ДПС иска спешно нова бюлетина заради електората си
Ако промените бъдат приети, ще е нарушение на правилника на НС
ДПС е внесла в последния момент поправка в Изборния кодекс, с която иска да промени вида на интегралната бюлетина за евровота, стана ясно вчера. От движението настояват номерата на кандидатите, чрез които ще се отбелязват преференциите, да бъдат оградени в кръгче, а не в квадратче, за да се различават от номерата на партиите и да не объркват избирателите. Според кодекса вляво на бюлетината ще са изписани имената на партиите с поредните им номера, а вдясно само номерата на кандидатите, чиито имена ще бъдат изложени на видно място в изборното помещение. Според сега действащите текстове и двата номера ще са оградени в квадратчета. От ДПС обаче се опасяват, че избирателите могат да се заблудят кое точно от двете квадратчета трябва да задраскат. За целта от ДПС предлагат номерата на кандидатите вдясно да са оградени с кръгчета. От движението признават, че ще агитират избирателите си да не упражняват правото си на преференции и да отбелязват само номера на партията. В случай че избирателят се обърка и попълни само номера на някой от кандидатите, то бюлетината му ще бъде невалидна.

Монитор
За година търсенето нагоре с 10%
Руско преселение в морските курорти
Всеки четвърти инвестира, за да остане у нас
Руснаците купуват на поразия все повече ваканционни имоти в по-малките курорти по Българското Черноморие, за да се заселят там, научи „Монитор”.
Според Теофил Петров от Green Life всяка четвърта сделка по морето, сключвана от братушките, е с цел постоянно пребиваване у нас. „Предпочитанията им са основно за апартаменти с една или две спални, като близостта до морето, качественото строителство и разположението, както и инфраструктурата в района са сред водещите мотиви за сключване на сделка”, уточнява той.

Брокерът смята, че в сравнение с март миналата година има ръст на търсенето с около една десета и
пазарът по морето е по-активен

„Тенденциите в летните курорти недвусмислено говорят за новите възможности за развитието му”, казва Петров. „Още преди няколко месеца се усети отчетлива тенденция на интерес не само към класическите дестинации - по-големите градове и курорти на Черноморието - Варна, Бургас, Слънчев бряг, но и към малки градчета като Поморие, Созопол, Царево”, уточни той.

„Руснаците искат да прекарват колкото може повече време в имотите си в България”, смята Полина Стойкова от Bulgarian properties. ”Голяма част от тях планират след време, когато се пенсионират, да се преместят за постоянно у нас”, казва тя. „В Поморие те купуват жилища от години, в Св. Влас през лятото можеш да видиш само руснаци, в Созопол също. По Северното Черноморие също има интерес, както и към големите градове Варна и Бургас”, казва тя и добавя, че гражданите на Украйна никога не са били сред големите купувачи на имоти у нас. Според нея освен руснаците и българите по-голям интерес има и от холандци и от белгийци.

Пазарът на този тип имоти край морето ще продължи да разчита на руснаците и гражданите от други бивши съветски републики, смята Теофил Петров.

„Тези клиенти са основно бизнесмени и пенсионери

Представителите на деловите среди обикновено са хора от средния мениджмънт в Русия или с малък собствен бизнес, които отварят в България ресторанти, магазини, малки рекламни фирми, агенции за недвижими имоти или работят в областта на високите технологии. Очаквам тази година да има ръст на сделките не по-малък от 5 на сто, а при цените ръстът ще е от 1 до 3 на сто”, прогнозира той.

Петров смята, че за страната ни е много важно какви санкции би предприел ЕС, защото клиентите са основно от Русия и имотният ни пазар е зависим от възможността на тези хора да пътуват и безпрепятствено да купуват жилища у нас.

Два пъти повече обаждания за хлапета в риск през 2013 г.
По 30 сигнала на месец за бито дете
Родителите са най-честите насилници
По 30 сигнала за бито или неглижирано дете са постъпвали месечно на горещия телефон на Държавната агенция за закрила на детето (ДАЗД) през миналата година. В сравнение с 2012 г. обажданията за деца в риск са се увеличили двойно, отчитат от там.

„Преобладават случаите на насилие в семейството, а родителите са най-честите извършители”, обясниха от агенцията.

Най-често хлапетата са жертва на физическо насилие, за което сигнализират роднини и съседи

„Децата рядко признават за проблема. Тези, които решават да споделят, го правят след няколко обаждания, когато вече имат доверие на консултанта“, заявиха от Националната телефонна линия 116 111. 408 от подадените сигнали за бити и неглижирани деца са били прехвърлени на местните отдели „Закрила на детето“. 57 от непълнолетните са били свидетели на домашно насилие. В случаите, в които самото дете е било жертва на насилие, социалните са го извели от дома му и са го настанили при приемно семейство или в защитено жилище. През миналата година са проведени над 104 000 консултации на горещия телефон. Традиционно най-честите обаждания са от тийнейджъри, които търсят

съвет за гаджета и проблеми в училище

Според консултантите от Националната линия за деца в училищата трябва да има психолози, с които младежите да споделят проблемите си.

„Тези специалисти могат да окажат необходимата подкрепа непосредствено и бързо”, твърдят консултантите.

Немалко са и децата от сиропиталища, които търсят консултации на горещата линия.

Хлапетата от специализираните институции се притесняват от това какво ще се случи с тях, след като напуснат институцията. В края на миналата година в домове са живели над 4000 деца.

Социалните са успели са реинтегрират 1329 хлапета в биологичните им семейства. Други 3137 деца са били спасени от изоставяне, след като на семейството е била оказана финансова подкрепа или с тях са работили психолози.

Стандарт
Ще задраскваме квадратче и кръгче на 25 май
Седмица след като парламентът прие предложението на ГЕРБ за поправка в Изборния кодекс, с която членовете на ЦИК стават от 19 на 20, ДПС също внесе корекции, но на бюлетината. Квадратите вдясно за преференциалния вот да станат кръгчета е новата идея. Шефът на правната комисия Четин Казак (ДПС) заяви за "Стандарт", че лично е направил предложението. А мотивите му са, че така по-лесно ще се ориентират избирателите в самата бюлетина. И който не иска да гласува преференциално, просто няма да отбелязва нищо в кръгчетата.

При сегашния вид на бюлетината за евровота и номерата на партиите, и номерата на кандидатите за преференциалния вот са в квадрати. "Геометричните" промени на ДПС отначало ядосаха депутати от БСП, но социалисти коментираха, че ако се наложи, ще прегласуват и тези текстове в Изборния кодекс. Утре на заседание на правната комисия ще се дебатират текстовете по поправките между първо и второ четене. А най-късно следващия вторник на извънредно заседание законът трябва да е готов. С промените на ГЕРБ от ДПС ще получат още 1 място в ЦИК. И най-вероятно преференцията за евродепутатите ще стане ясно различима в новите кръгчета вместо в квадратите.

С архивни кадри най-големият ни курорт разказва историята си
По повод своя 45-годишен юбилей и с подкрепата на Столична община най-големият курорт по родното Черноморие - Албена, открива на 10 април на Моста на влюбените до НДК изложба.

Инициативата е и в подкрепа на кандидатурата на София за столица на културата през 2019 г. Над 100 фотоса и картички от периода 1969-1980 г., събрани в 56 пана ще представят пред погледите на минувачите по интересен начин красотите на родното ни крайбрежие и ще покажат развитието на морския туризъм у нас. Сред ценните експонати е снимка от 24 август 1969 г., която показва тогавашния държавен глава Тодор Живков, който прерязва официално лентата на курорта, разполагал по това време с 6 хотела, 4 ресторанта и 2 бара.

Интерес предизвикват и снимки от провежданите през годините конкурси за Мис и Мистър Албена и Мис Черно море. В паната място намират и картички, изпращани през годините от гости на курорта. Изложбата е част от инициативите, с които Албена ще чества тържествено 45-годишния си рожден ден през август.

Труд
Иде кредитен туризъм
Банковият туризъм се очертава като сериозен съперник на морския и планински това лято. Разцветът му може да бъде стимулиран от промените в Закона за потребителския кредит, приети окончателно от депутатите вчера. Текстовете трябва да влязат в сила след малко повече от 3 месеца. Те значително ще облекчат условията за рефинансиране на жилищните кредити и съответно смяна на банката, от която се теглят.

По предложение на депутата от левицата Янаки Стоилов парламентът почти единодушно прие, че таксата за предсрочно погасяване по жилищните заеми след първата година от срока на договора ще отпадне както за новите, така и за старите клиенти. Ако потребителят върне парите през първите 12 месеца, банката ще може да му наложи такса до 1%. За потребителските кредити остава досегашният ред - при променлива лихва няма такса, а при фиксирана тя може да е до 0,5% за първите година и до 1% след това.

10 пъти поскъпва газът по пътя до нас
Газ за поне 70 години ще може да продава "Газпром" на България и Европа. Това каза вчера Олег Кабанов, зам. генерален директор на "Газпром добив Урунгой" пред български журналисти в газодобивния комплекс №22, който е на 40 км от Северния полярен кръг.

През миналата година по тръбите от Сибир са транспортирани 97 млрд. куб. м газ. Да напомним, че потреблението на синьо гориво у нас е под 3 млрд. куб. м.

Близо 1600 рубли, или 45,71 долара е себестойността на 1000 куб. м газ, който произвежда газодобивният комплекс №22, съобщи Рустем Мухетдинов, зам.-директор по производствените въпроси на предприятието. Руският газ се продава у нас за 431,55 долара (611,88 лв.), без ДДС и акциз.

От Полярния кръг до България газът преминава през хиляди километри тръби, а за транспорта се плащат такси.В момента българските индустриални предприятия купуват природен газ на цена от 612,80 лева за 1000 куб. метра. Сумата е без включен ДДС и акциз, но в нея влиза и преносът през местната транспортна система.