Добрич дава над 22 000 работници на черноморския туризъм

Туристическа трудова борса се провежда днес във фоайето на Висше училище Международен колеж - Добрич. 35 работодатели от Албена, Балчик, Кранево, Слъчнев бряг, Златни пясъци и други набират персонал за предстоящия сезон. Обявени са свободни работни места за всички позиции в сферата на туризма - управители, бармани, сервитьори, кухненски работници, администратори, камериерки и др. Туристическата трудова борса е ориентирана предимно към младежите до 29 години, но се набират и безработни лица от останалите възрастови групи. Тя ще продължи до около 15.30 часа.

Добрич дава над 22 000 работници на черноморския туризъм

Туризмът има проблем с кадрите, няма квалифицарана работна ръка и това важи за цялата йерархия - от миячката до управителя, заяви Димитър Димитров – председател на Браншовата асоциация на хотелиерите и ресторантьорите за област Добрич.


Ръст на заплатите имаше през миналата година, ще има и през тази, обясни той. В бранша няма по-малка брутна заплата от 680 лева, на камериеките започва от 700 лева, на готвачите от 800-900 лева, заяви Димитър Димитров. Драстичен ръст на възнагражданията през това лято не може да има, защото сме евтина дестинация, цените ни са ниски, за да сме конкурентни на Гърция и Турция, обясни председателят на Браншовата асоциация на хотелиерите и ресторантьорите за област Добрич.

Той съобщи, че хотелите не предвиждат вдигане на цените за сезон 2014, като леко увеличение ще има само при петзвездните.

Димитров прогнозира и през тази година да има ръст на туристите. Повече летовници ще има от всички държави, с изключение на Русия и Украйна. Със започването на кризата рязко спряха записванията от двете страни, но няма отказани резервации и очаквам ново раздвижване на тези пазари след 15-20 дни, коментира Димитров.

Между 22000 и 23000 добричлии работят на българското Черноморие през летния туристически сезон, съобщи той. ВУМК, местната гимназия по туризъм и КК Албена са известни с добрите кадри, които създават, обясни Димитър Димитров.