Гурбетчия съди партии за кражба; Съд за купена шофьорска книжка; Започват масирани проверки на аптеките

Овчар с инфаркт след нападение на 250-килограмова мечка; Убийцата на Алекс иска в килия, бояла се от линч

Гурбетчия съди партии за кражба; Съд за купена шофьорска книжка; Започват масирани проверки на аптеките

24 часа


Алекс удушена с две торби, Атанаска опаковала главичката й в тиксото

Атанаска Георгиева, обвиняема за убийството на 8-годишната Александра Тодорова от Поморие, буквално е опаковала главата на детето с тиксо, след като нахлузила върху нея черна торбичка за смет, научи "24 часа". Лицето на момиченцето е било смачкано под лепенките, с това се обясняват кръвонасяданията по него.

След това 39-годишната жена сложила втора торбичка, която завързала под брадичката на детето. "Смъртта настъпила за 1 до 3 минути", каза в съдебната зала наблюдаващият прокурор Димо Маджаров. Той подчерта, че първоначално делото е образувано за отвличане, но след това обвинението е променено в убийство, извършено по особено мъчителен за жертвата начин.

Овчар с инфаркт след нападение на 250-килограмова мечка

78-годишният Атанас Стайков беше откаран в понеделник сутринта с високопроходима линейка към болницата в Смолян заради труднодостъпния терен до местността.

Човекът отишъл пеша до обора си, притеснил се от похищенията на огромен мечок над стадото му и му прилошало, докато извеждал на паша оцелелите от звяра животни.

Съпругата му Тотка дошла с линейката, след като  се обадил, че е много зле. Стайков има високо кръвно и е настанен в кардиологичното отделение, обясниха от "Бърза помощ" в Чепеларе.

Труд

Убийцата на Алекс иска в килия, бояла се от линч

"Желая да бъда задържана." Това бяха единствените думи пред съда на Атанаска Георгиева, която удуши първокласничката Алекс в Поморие.

39-годишната жена не обясни защо иска да остане в ареста. Според нейни роднини обаче тя се страхувала от линч от близките на убитото дете.

Труд

Такситата на преглед на всеки три месеца

Такситата може да започнат да минават на технически преглед на всеки три месеца. Такава възможност се разглежда, ако депутатите решат да удължат живота на жълтите коли от 10 на 15 години, съобщи в интервю за "Труд" зам.-министъра на транспорта Антон Гинев. В момента такситата минават на технически преглед два пъти годишно.

Стандарт

Гурбетчия съди партии за кражба

Гурбетчия ще съдии партии за кражба на подпис, научи "Стандарт". 32-годишният Александър Николов разкрил, че три формации, регистрирани за евроизборите, са използвали данните му без негово разрешение и знание. Той разбрал за кражбата вчера, след като Централната избирателна комисия даде възможност  всеки да провери чрез ЕГН-то си за злоупотреба с данните му. За часове интернет форумите се напълниха с гневни коментари на партийни "жертви".

Александър Николов първи обяви, че е решил твърдо да търси възмездие в съда.

"Не съм стъпвал на родна земя повече от година и не съм се разписвал в подкрепа на нито една партия", категоричен бе Николов пред "Стандарт". Той работи във Франция и не се интересува от политическия живот у нас.

Стандарт

БСП и ДПС №1 по членски внос

БСП и ДПС счупиха рекордите по членски внос. Двете управляващи партии отчитат значителен ръст на платените такси за членство за изминалата година, стана ясно от отчетите, публикувани на сайта на Сметната палата. При движението ръстът е рекорден - от около 550 000 лв. до почти два милиона лева през изминалата година. Левицата пък е събрала с около 400 000 лева повече в сравнение с 2012 година. Дарения на Столетницата са направили над 450 души, като общата сума е 245 000 лева. От субсидия сумата е 10 410 000 лева. ДПС не отчитат помощ от дарители. Нито един лев не е получен под формата на дарения и от ГЕРБ. Те обаче са раздали такива за 3 169 000 лева. Бившите управляващи имат приходи от държавната субсидия от общо 17 898 235 лева. От членски внос в хазната на ГЕРБ през 2013-а година са постъпили едва 61 606,20 лева. В отчета си ГЕРБ посочват още, че са спечелили 398 477,49 лева от лихви по депозити в банки. На влог те държат 21 489 хил. лв. - със 7120 хил. лева по-малко от предходната година. 2 986 000 лв. е сумата, която "Атака" е получила от държавната хазна под формата на субсидия. 1000 лв. са получили националистите от дарения, а приходът от членски внос се равнява на 372 хил. лв. В отчета си "Атака" са записали и "приходи от клиенти" - 29 хил. лв.

Монитор

Съд за купена шофьорска книжка

Инспекторите ще бъдат давани на прокурор, ако се установи, че не отбелязват коректно грешките на курсиста при практическия изпит за книжка. Това е най-тежката мярка, която ИА „Автомобилна администрация" може да предприеме при сигнал за нередност. „На изпитвача е дадено правото да каже дали човек получава книжка и той носи отговорност за своите действия", посочи Димитър Ганев, шеф на агенцията при представянето на новости в шофьорските изпити. И допълни, че дали има закононарушение, може да реши само съдът. А дали ще се отнема свидетелството за управление на автомобил, зависи от конкретния случай.

Сега

БНБ отчете срив на чуждите инвестиции за първите два месеца на 2014 г.

Сериозен срив на чуждите инвестиции в България през февруари отчете вчера БНБ. Тогава у нас са влезли едва 41.3 млн. евро. Това е със 72.9% по-малко в сравнение със 152.5 млн. евро през миналия февруари. Инвестициите са значително по-скромни и в сравнение с коригираните и завишени нагоре данни за януари, когато бяха отчетени 72.8 млн. евро. Така за януари и февруари у нас са влезли общо 114.1 млн. евро. В сравнение с първите два месеца на миналата година, когато инвестициите са били 223.3 млн. евро, намалението е с 48.9%.

Дума

Започват масирани проверки на аптеките

Изпълнителната агенция по лекарствата планира масирани проверки по аптеките и на търговците на едро с лекарства. Ще бъдат проследявани произходът, наличността и продажбите на най-често изнасяните лекарства, съобщават от агенцията. При установяване на нерегламентирани продажби от аптеки, включително и на търговци на едро, ще бъдат налагани максималните санкции, включително отнемане на разрешения за дейност.

Изпълнителната агенция по лекарствата започва и разработване на специални правила, чрез които да бъде определен редът и начинът на събиране и обработка на информация след постъпване на уведомление за износ на лекарствени продукти. Стремежът е да се осигури максимална прозрачност в действията на държавния орган при вземането на решения за разрешаване или забраняване на износ на даден медикамент.

Капитал дейли

Злоупотреба с лични данни или огромен гаф на ЦИК

След като в понеделник избухна скандал заради съмнения за злоупотреби с лични данни при регистрацията на партиите и коалициите за изборите за Европейски парламент (ЕП), по-късно се появиха и други съмнения - че проблемът е в програмата, използвана от ЦИК. За първи път с новия Изборен кодекс стана възможно всеки да провери дали фигурира в подписките, представяни в ЦИК за вота през май. Всяка формация, която иска да участва или всеки инициативен комитет, който регистрира независим кандидат трябва да представи 2 500 валидни имена на избиратели с техните лични данни и подписи.