КАТ дебне със 100 радара за Великден; Пролетен вирус атакува очите; Ясновидка вещае катаклизми и политическо убийство

Кошмарен трафик по празниците; Хора в парламента свързани с наркотрафика; Партиите ще се измъкнат безнаказано от скандала с трафика на лични данни

КАТ дебне със 100 радара за Великден; Пролетен вирус атакува очите; Ясновидка вещае катаклизми и политическо убийство

24 часа
Село остана с 24 жители, въпреки кметска заповед да не се умира
Продължава обезлюдяването на българските села. Опустяват не само планински селища, но и такива, които се намират на главен път. С 24-те си жители видинското село Скомля е сред най-застрашените от изчезване. Изглежда оживено заради международния път Е-79, но дори обитаемите къщи са толкова тихи, че крадците не се свенят да ги обират посред бял ден, съобщи bTV.

„Питате ли се сам човек, който вече не може, как реагира на такива неща. Каквото намерил, зарядно, телефон, част от пенсията прибрал и ето таз пазачка - кучето, стои и го гледа”, разказва Венета Костова от село Скомля.

Без да се замисля, възрастната жена се нахвърля върху крадеца. „С дръжката на брадвичката го тупнах, а беше над 50-годишен и от полицията ме питат как посмяхте”, разказва още възрастната жена.

Тировете пак напълно свободно по магистралите
Още по-либерален режим за движението на тировете по празници и в почивните дни въведе държавата за тази година, като ги пусна да се движат свободно не само по магистралите, но и по първокласните пътища.

Това става ясно от заповедта на пътната агенция, която традиционно се издава преди активния летен сезон. Според нея камионите над 12 тона няма да се движат в периода от 1 юли до 15 септември в петък от 18 до 21 часа и в неделя от 14 до 20 часа.

Също така се забранява движението им целогодишно в последния работен ден преди официален празник от 18 до 21 ч и в последния почивен (празничен) ден от 14 до 20 часа.

Мотивите - осигуряване по-висока безопасност на движението в тези периоди, както и доказаната досега “ефективност и превантивност с цел предотвратяване и/или установяване на нарушения на обществения ред при ползване на тези пътища, както и с цел осигуряване на безопасни условия за живота, здравето и имуществото на гражданите”.

Но се оказва, че осигуряването на по-високата безопасност се налага само за 6 отсечки в страната - първокласни и второкласни.

Труд
Кошмарен трафик по празниците
Изключително натоварен трафик се очаква на 18,19 и 21 април, предупреди шефът на КАТ комисар Антон Антонов.

Най-големи задръствания се очертават в двете посоки по пътищата за Гърция през граничните пунктове Кулата и Илинден (виж картата). Освен българи към южната ни съседка ще пътуват и много румънци.

Проблеми може да възникнат в отсечката София - Перник през Владая, затова полицаите препоръчват на шофьорите да използват магистрала “Люлин”.

Големи колони ще се образуват и заради ремонти. На 67-ия километър на магистрала “Тракия” движението ще става само в две платна, той като няма техническа възможност да се използва аварийната лента като трето. Камионите ще се отклоняват по Подбалканския път през Карлово или по стария път от Пловдив за Пазарджик.

Двупосочно в едното платно ще се кара и в участъка от километър 50-54 на магистрала “Хемус”, близо до тунел “Ечемишка”, където ремонтът е заради свлачище.

Опасни заради потока от Румъния ще бъдат пътищата Русе - Бяла - Велико Търново и Дуранкулак - Варна - Бургас. Особено натоварени там ще са участъците около Обзор и Старо Оряхово. Това е така, тъй като много от автомобилистите, пътуващи от София за Варна предпочитат да минат по магистрала “Тракия” до Бургас, след което да поемат на север.

Въведена е пълна забрана за камиони с тегло над 12 тона по всички пътища, включително и магистралите, от 18 до 20 часа в петък и от 14 до 21 часа в понеделник.
   
Омбудсманът: Не е редно да не връщат книжка заради глоба
Отказът на КАТ да бъде подновена или върната шофьорската книжка, докато не са платени глобите на притежателя , нарушава правата на гражданите. Същото важи за забраната да бъде направен технически преглед на колата, ако не е внесен местният данък. Това заяви омбудсманът Константин Пенчев. Той отбеляза този проблем като един от многото, с които се е опитвал да се пребори през 2013 г.

Стандарт
Четирима наши премиери били масони
Четирима български премиери са били сред членовете на масонското общество у нас. Биографиите на Александър Малинов, Драган Цанков, Богдан Филов и Константин Стоилов са част от изложбата по случай 100-годишнината на ложа "Заря", която беше открита вчера в столицата. Захари Стоянов, Георги Раковски и Константин Величков пък са представени като първите български масони. Сред известните учени в тайното общество са били проф. Асен Златаров и проф. Георги Златарски. Братът на Иван Вазов - ген. Владимир Вазов, също е бил масон.

Харесаха еколог за шеф на потребителите
Председателят на Политически клуб "Екогласност" Емил Георгиев може да стане новият шеф на Комисията за защита на потребителите. Името му се спряга неофициално в кулоарите на парламента от високопоставени източници на управляващите, научи "Стандарт".

За смяната на сегашния шеф на КЗП Веселин Златев се заговори, след като депутатът от БСП Румен Гечев внесе поправка в Закона за защита на потребителите. Идеята е Комисията да стане изпълнителна агенция на пряко подчинение на министерството на икономиката. По време на дебатите Златев заяви, че промяната се прави заради "предсрочното прекратяване на мандатите на членовете на Комисията за защита на потребителите". Шефът на бюджетната комисия в парламента и член на икономическата комисия Йордан Цонев (ДПС) се обяви за увеличаване правомощията на КЗП, защото "потребителите са най-мачкана страна в целия икономически цикъл, кръг в България в последните години". В много суров вариант депутатите коментират и евентуалното сливане на Комисията за защита на потребителите с Комисията за защита на конкуренцията.

Новинар
Ясновидка вещае катаклизми и политическо убийство                                                     Пророкува нов трус в Перник, сеизмолозите отричат
Природни катаклизми и политическо убийство ще разтресат страната ни до няколко месеца. Това пророкува ясновидката Данка Радкова.

Според нея ще има кървав атентат в навечерието на изборите, отвличане на известна личност и природно бедствие през август.

„Виждам известен политик, паднал на улицата. Ще го гърмят отдалеч, може би със снайпер”, каза Радкова, цитирана от ПИК.

Благодатният огън пристига във Варна на Велика събота
Благодатният огън от Йерусалим ще бъде посрещнат във Варна на Велика събота.

Очаква се той да бъде в морската столица около 23.30 ч.

Самият Варненски и Великопреславски митрополит Йоан ще бъде в църковно-държавническата делегация, която ще донесе свещения огън на българска земя.

Монитор
Спират движението на тирове, светофарите на ръчен режим
КАТ дебне със 100 радара за Великден
Хайки за пияни и шофьори без книжки по празниците
Стотина радари ще бъдат извадени по всички основни пътища за великденските празници, където се очаква да има сериозен поток от автомобили. С тях патрулите на КАТ ще се опитат да предотвратят рискови изпреварвания и драстично превишаване на скоростта. От Пътна полиция разполагат със 148 радара, но тъй като част от тях веднъж годишно се подлагат на метрологично изследване, известно като тариране, а други се ремонтират, сега по пътищата ще ни следят с приблизително 100 уреда, научи „Монитор". Паралелно с контрола за скорост, при който на провинилите се на място ще се съставя акт или фиш, от Пътна полиция започват масови проверки за алкохол и неправоспособност. „По празниците винаги има риск почерпени водачи да се качат по колите си, а това не бива да го позволяваме", обяви вчера по време на пресконференция началникът на отдел „Пътна полиция" в Главна дирекция „Национална полиция" главен комисар Антон Антонов. Засилени ще са и проверките за водачи без книжки в малките населени места, тъй като заради липсата на ресурс и по-занижен контрол има опасност
младежи без свидетелства да се качат на коли и мотори.

ДЕПУТАТЪТ ОТ АТАКА ДЕСИСЛАВ ЧУКОЛОВ ОБЯВИ СЛЕД ИЗСЛУШВАНЕ НА МВР ШЕФА:
Хора в парламента свързани с наркотрафика
Бареков: Бойко ще свърши като Брендо, аферата „Кокаинови крале” го наближава
Депутати са свързани с наркотрафика. Бомбата хвърли парламентаристът от „Атака” Десислав Чуколов, след като народните представители изслушаха на закрито заседание МВР шефа Цветлин Йовчев за аферата с хванатия 1400 кг кокаин в гуми за ралито „Париж-Дакар” и обиските в офисите на общинаря от ГЕРБ и шеф на бюджетната комисия в СОС Орлин Алексиев, проведени веднага след нея. А също и за връзката между аферата и делото срещу Брендо „Кокаинови крале”, за която потвърди наскоро самият Йовчев. Изслушването продължи близо час, като след него Йовчев лаконично избягна въпросите. Чуколов обаче, по чиято идея беше проведено то, обяви: „След всичко, което чух, ми стана ясно, че в залата има хора, свързани с наркотрафика”. В залата бяха само депутатите и вътрешния министър без каквито и да било други външни лица освен стенографките. Чуколов обясни също, че Йовчев им е разказал схемите, по които са се перяли парите от дрогата, и допълни, че чутото било като сценарий на сериал, подобен на „Семейство Сопрано”, както и че „Атака” ще настоява за разсекретяване на стенограмата. „След като се разсекретят документите, ще стане ясно, че ГЕРБ не са били такива борци срещу престъпността, каквито се изкарват”, обобщи той.

Преса
Пролетен вирус атакува очите
Хората го бъркат с алергия
 Пролетен вирус, който атакува очите и предизвиква конюнктивит, върлува в момента в страната. „Времето е променливо и има коктейл от респираторни  зарази“, съобщи за „Преса“ д-р Атанас Мангъров , началник на детското отделение на Инфекциозната болница в София. Специалистите наричат вируса парагрипен . За разлика от грипа обаче болестта протича леко, без висока температура, но с характерните симптом  - неразположение, хрема и диария при хлапетата. Заради сърбежа в очите хората често го бъркат с алергия и не взимат мерки, посочи д-р Мангъров . Рядко пациентите ходят на лекар, защото изкарват инфекцията на крак. „Ако е възпалена лигавицата на окото обаче, трябва да се потърси помощ“, добави той.

Най-много са болните в София-област, където всеки 129 на 10 000 са със симптоми на пролетния вирус. Седмица по-рано заразените са били под 100 на 10 000 население. Вирусът върлува и в Русе, Пазарджик, Плевен и Силистра. Най-малко са болните в Търговище , Кърджали, Благоевград и Перник.
Настинката поваля повече възрастни, отколкото деца. Обикновено отшумява за 3-4 дни и за лечението са достатъчни традиционните препарати като парацетамол  и витамин С.

Убийцата на Алекс от Поморие обрала златни накити от мъртвото дете
Атанаска свалила от телцето на момичето златна гривна, обеци и синджирче с ангел-пазител
 Убийцата на 8-годишната Александра Тодорова от Поморие обрала трупа на удушеното дете. Телцето на момиченцето било още топло, когато задържаната за зверското престъпление - Атанаска Георгиева, съседка на семейството, поставила трупа върху леглото си, свалила от ушите му златните обеци и внимателно разкопчала гривната с висулки, която била на ръчичката му. След това взела от врата на Алекс и златното й синджирче с ангел-хранител и буквичката А, която висяла на него и ги скрила на тавана си. Това разказаха вчера пред "Преса" източници, близки до разследването.

Едва след мародерството, Атанаска поставила найлонова торбичка за смет върху главата на детето, опаковала го с тиксо и го скрила под леглото си. Накитите били открити ден след убийството, когато Атанаска сама признала най-напред пред психолог, а после и пред полицаи, че тя е удушила детето с голи ръце. За разследващите в Бургас остава пълна загадка защо следовото куче, което МВР служителите откарали в тавана на Атанаска, за да търси следи от детето, не успяло да намери момиченцето.

"Отвличането на Александра е било планирано. Не е възможно да го е организирала сама. Ситуацията обаче се объркала и Атанаска решила да премахне свидетеля", допускат от най-близкия семеен кръг на родителите на Алекс.

Сега
Партиите ще се измъкнат безнаказано от скандала с трафика на лични данни
Прокуратурата, ЦИК и ресорната комисия се снишиха, въпреки че бяха залети от жалби на граждани, чиито имена са използвани в списъците за регистрация на евроизборите
Скандалът с очевидната злоупотреба с лични данни няма да доведе до наказания за партиите, които са се опитали с измама да се регистрират за евроизборите на 25 май. Грандиозната измама с ЕГН-та на българи бе засечена заради възможността, дадена в новия Изборен кодекс, гласоподавателите да проверят на сайта на ЦИК дали не са попаднали без свое знание в подписките на политически партии, коалиции и инициативни комитети. Още в понеделник социалните мрежи бяха залети от възмущение на граждани, а вчера започнаха да се подават и официални жалби в ЦИК, прокуратурата и Комисията за защита на личните данни /КЗЛД/.

Вместо да вземат мерки, институциите започнаха да си прехвърлят отговорността помежду си и да обясняват колко трудно ще бъде да бъде някой наказан. А ако изобщо се стигне до санкция, тя може да се очаква далеч след приключването на изборите. Освен това виновник ще се търси сред хората, събирали подписи, а не сред партиите, тъй като по закон отговорността е лична. Още по-скандално е, че фалшивите подписи няма да бъдат извадени от подписките, докато не приключат проверките, стана ясно от думите на говорителя на ЦИК Александър Андреев пред "Сега". Така на практика някоя формация може да премине изборната бариера и след това да се окаже, че не е имала необходимия брой подписи за регистрацията си. Засега отговор какво би се случило по-нататък няма.

Всеки втори с ипотечен заем е заблуден за лихвата
Една трета от длъжниците не планират предсрочно погасяване въпреки промените в закона
Голяма част от кредитополучателите не са наясно как се формира лихвата по ипотечния им кредит. Това показва проучване на финансовия портал "Моите пари". Според резултатите от него въпреки шума около промените в Закона за потребителския кредит българите продължават да не са наясно с условията на банките и с клаузите, записани в договорите им.

46% от ползващите ипотечен кредит не знаят как е образувана лихвата по него. 44% от длъжниците мислят, че тяхната лихва е фиксирана за целия период на кредита. Всъщност продукт с фиксирана лихва за пълния срок на заема изобщо не се предлага, обясни вчера Деян Василев, управител на "Моите пари". Допускаме, че неразбирането е резултат на объркване у потребителите, тъй като към момента такива условия се предлагат само за определена част от срока, обясняват от финансовия портал. 58% от хората, които в момента нямат жилищен кредит, също биха избрали заем с фиксирана лихва за целия срок на договора. Такива условия обаче няма и не са се предлагали от банките.