Осъдиха крадец на вода в Добрич; Половин милион въоръжени срещу МВР; Учителки се сбиха в забавачка

Готвачът Борис Петров спаси дядо, хванат да яде вафла в супермаркет; Взимаме по 100 лв. като втора пенсия; Домакинствата са задлъжнели двойно повече за година

Осъдиха крадец на вода в Добрич; Половин милион въоръжени срещу МВР; Учителки се сбиха в забавачка

Репортер
Днес е крайният срок за получаване на пенсия
Днес - 17 април е крайният срок, в който възрастните хора могат да получат пенсиите си от пощенските станции.

Заради великденските празници от НОИ започнаха изплащането преждевременно и то ще приключи три дни по-рано от обикновено - на 17 април.

Хората, които не успеят да получат пенсиите си до тази дата, ще могат да ги вземат едва през май.

Половин милион въоръжени срещу МВР
Стрелците подготвят окупация в София за 24 часа
Близо половин милион българи – притежаващите оръжие и техните семейства – застават срещу МВР. Причината е предложената от ведомството промяна разрешителни им да важат не 5, а 3 години.

Армията от стрелци е готова за окупация на ведомството до часове, ако мерките влязат за разглеждане в Министерски съвет, обясниха пред РЕПРТЕР представители на авджиите у нас.

Идеята за 3-годишния срок е факт след трагичната операция в Лясковец, при която загина полицай Емил Шарков. Прилагането й означава хората всяка година да минават една от най-тежките процедури за разрешителни в света, като се издават всевъзможни документи и тестове от съда, полицията, следствието и пр.

Сега
Доходността на пенсионните фондове пак тръгна надолу
Към края на 2013 г. българите са спестили средно по 1642 лв. за втора пенсия
След относителната стабилизация доходността на пенсионните фондове отново тръгва надолу през 2013 г. Това показват данните на Комисията за финансов надзор. При средна доходност на универсалните фондове през 2012 г. от 7.39% миналата година тя е паднала почти наполовина - на 4.65%. Намаление има при всички фондове с изключение на един. Въпреки че през 2012 г. имаше дружества, които регистрираха над 10% доходност, година по-късно има само един фонд, който успява да надхвърли 6% - ING. При някои фондове намалението е повече от наполовина.

За периода 2009-2013 г. доходността на дружествата, които събират парите за втора пенсия на родените след 1959 г., варира между 3.86 и 6.29%, като само две имат над 6% средногеометрична доходност за този период. Най-катастрофалната година за допълнителното задължително пенсионно осигуряване обаче беше 2008 г., когато фондовете регистрираха отрицателна доходност от минус 20%.

В универсалните фондове вече се осигуряват над 3.3 млн. българи. На едно осигурено лице се падат средно близо 1642 лв. към края на декември м.г. Година по-рано сумата е била с 257 лв. по-малко. Средният размер на месечните постъпления от осигурителни вноски се е увеличил от 38 лв. на 41.6 лв. Брутните постъпления от осигурителните вноски са 794 млн. лв., с 92 млн. лв. повече от края на 2012 г. Дружествата обаче са удържали 91.6 млн. лв. от приходите за различни видове такси. Заедно с удръжките в професионалните и другите фондове сумата става 108 млн. лв., с 15 млн. повече спрямо 2012 г.

В доброволните пенсионни фондове към края на м.г. се осигуряват 589 000 българи, което е незначително намаление спрямо края на 2012 г. Тогава в тези фондове се осигуряваха 591 000 души. Средният размер на натрупаните средства в третия стълб е 1135 лв. В доброволните пенсионни фондове по професионални схеми внасят вноските си над 6200 души. Те са успели да натрупат по средно 1151 лв. на осигурено лице.

Пенсионните фондове увеличиха за една година печалбата си с 16.6% и завършиха 2013 г. с близо 37 млн. лв. на плюс, показват окончателните данни на КФН за всички видове дружества - универсални, професионални и доброволни. От управление на собствените средства фондовете са спечелили с 30 млн. лв. повече спрямо по-миналата година и печалбата по това перо е стигнала 162 млн. лв. За положителния годишен баланс е помогнало и намалението на разходите с 2.3 млн. лв. до 7.5 млн. лв.

В професионалните пенсионни фондове, където се осигуряват работещите при условията на I или II категория труд, от вноските са се натрупали брутно близо 78.2 млн. лв. Те са отбелязали ръст от около 3 млн. лв. на годишна база. Тук на осигуряващите са им взети общо близо 10 млн. лв. за такси.

Домакинствата са задлъжнели двойно повече за година
Ръстът на доходите изпреварва този на харчовете само с 1%, отчита статистиката
2013 г. е била поредната тежка година за домакинствата, показва годишната статистика на НСИ. Те разчитат на двойно повече заеми, за да закърпят семейния бюджет, а в същото време ръстът на доходите едва успява да вземе превес над увеличението на разходите.

Ако през 2012 г. средно на човек от домакинство са взети 58 лв. годишно заем или кредит, то през м.г. сумата се е увеличила до 123 лв. На фона на този драстичен ръст доходите от спестявания остават непроменени - по 154 лв. средно на лице в домакинството.

Доходите от заплата на лице в домакинството са се увеличили за година средно с 276 лв., или 12 на сто спрямо по-миналата година. Така средният годишен доход от възнаграждение на всеки от семейството стига до 2557 лв. Общият доход на лице от домакинството (заедно с пенсиите и другите източници) за м.г. е бил 4814 лв., което е с 11 на сто повече спрямо 2012 г. В семейния бюджет полученото от обезщетения за безработица също расте с 3 лв. - м.г. се падат средно по 32 лв. на човек. Доходите от пенсии и добавки също растат, защото бяха увеличени през 2013 г., след като през последните няколко години бяха замразени.

Увеличението на разходите почти настига ръста на доходите. Харчовете са се увеличили с 10 на сто на годишна база. Така м.г. българските домакинства са изразходвали средно по 4466 лв. на човек. Най-много на бюджета ни струва храната - 33.4% от разходите отиват за изхранване. На годишна база сериозно са се увеличили и харчовете за транспорт - с малко над 19 на сто. Така средно всеки е изхарчил по 304 лв. за годината за транспорт (при 255 лв. през 2012 г.). Отново има ръст и при разходите за здравеопазване - с 10 на сто до 233 лв., което само потвърждава тенденцията през годините българите да плащат все повече от джоба си за медицински услуги. Разходите за съобщения са с над 7 на сто по-високи и вече достигат 192 лв. Общите разходи за жилище, вода, електроенергия и горива растат с близо 2 на сто. Макар че данъците не са пипани, за тях човек отделя по 224 лв., или с 20 лв. повече спрямо по-миналата година. С 35 лв. растат и разходите за изплатен дълг или даден заем (205 лв. средно на човек).

Преса
Брюксел ни съди заради боклука
Причината е, че не сме закрили 130 стари сметища, които не отговарят на изискванията, а в същото време не сме изградили нови
България не успя да се отърве от съдебно дело заради боклука. На 4 април ЕК е внесла иск срещу страната ни в Европейския съд в Люксембург, съобщи зам.министърът на околната среда и водите чавдар Георгиев в интервю за в.“Преса“. Причината е, че не сме   закрили старите си сметища и не сме изградили нови. Санкцията, която ни грози ще бъде в размер на няколко милиона евро.

Георгиев  отказа да съобщи точна сума, но практиката показва, че глобите могат да варират от  1000 до 3000 евро за всеки ден от периода на неизпълнението.

Йовчев разкрил още имена в наркоаферата
Някои от тях били свързани с ГЕРБ
На закритото парламентарно заседание късно във вторник вътрешният министър Цветлин Йовчев е изнесъл още имена, замесени в наркоаферата около столичния общински съветник от ГЕРБ Орлин Алексиев, научи „Преса“ от присъствал на заседанието. Тези лица имали  участие във фирми, в които са били Орлин Алексиев и близки до него. „Някои от тях са свързани с ГЕРБ, но министърът не отбелязваше политическата им принадлежност“, разказа депутатът.

„Казах същото, което казахме и пред вътрешната комисия. Нова информация към момента няма, то и времето беше много кратко, за да бъде събрана такава информация“, посочи след изслушването Цветлин Йовчев. Той подчерта, че всички предприети действия, включително и по отношение на офиси и фирми, свързани с Орлин Алексиев, са били абсолютно обосновани. Сега на ход била прокуратурата.

От „Атака“ ще поискат разсекретяване на класифицираната информация, изнесена от Йовчев. „Все едно четях „Семейство Сопрано“. Чудя се как Алексиев още е на свобода и защо прокуратурата не предприема никакви действия. Това, което беше изнесено, е скандално и съображенията за класифицирана информация не важат“, обяви зам.-председателят на „Атака“ Десислав Чуколов след чутото в залата. Националистите са променили отношението си към вътрешния министър и вече няма да искат оставката му. Йовчев бе извикан по искане на Десислав Чуколов.

Монитор
Учителки се сбиха в забавачка
Скандал и бой между две детски учителки  в Кърджали завърши с образувано досъдебно производство за нанесена лека телесна повреда.

Случаят е от 25 март, регионалният пресцентър на МВР съобщи за него вчера. За него не са информирани до вчера  нито началникът на Инспектората по образованието Сашка Тръпкова, нито зам.-кметът Елисавета Кехайова, съобщи БГНЕС.

Причината за инцидента е повече от незначителна, заяви директорът Димитрина Стефанова: "Няколко от учителките се занимаваха с инсталиране на софтуер за интерактивна дъска. Една от колежките обаче помислила, че се провежда обучение и решила, че е игнорирана. Тя е на около 52 години, как е кипнала така, че се е нахвърлила върху по-младата, не зная. Много неприятно е в деня на Благовещение да се случи подобно нещо", коментира Стефанова.

Едната участничка в ръкопашната схватка се оплаквала от болки в ръката, другата имала одрасквания.

Инициаторката на побоя се снабдила с болничен лист за трудова злополука, но впоследствие документът не е бил признат в НОИ.

"Единственото добро е, че са се сбили на входа на сградата, а не пред очите на децата. И двете учителки ще отнесат дисциплинарни наказания за срамната си постъпка, това е недопустимо както според правилника, така и според Етичния и Трудовия кодекс", заяви директорката на детската градина.

След месец довършват оградата по границата с Турция
Чакаме нова бежанска вълна
Няма да правят още лагери, увеличават леглата в съществуващите
Има риск от нова бежанска вълна към страната, съобщи вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветлин Йовчев след правителственото заседание вчера.

„Оценяваме, че обстановката в Афганистан и Близкия изток се задълбочава

Очаква се местата на околните страни на Сирия за настаняване на бежанци да бъдат с препълнен капацитет и може би отново нашата страна ще бъде поставена пред засилен миграционен натиск. Това за момента е риск, който не е актуален, но с развитието на времето и в близките месеци може да стане. Именно затова трябва да имаме готовност”, посочи Йовчев.

Нови лагери няма да се правят, но за да не се стигне пак до криза, за съществуващите ще бъдат купени нови легла. „Този буфер ще бъде изграден в местата за настаняване, и то не към момента”, допълни Йовчев. Той обаче не уточни за колко точно легла става дума.

На вчерашното си заседание правителството прие план за реакция при засилен миграционен натиск. Той предвижда да се намали броят на нелегалните имигранти у нас и да се подобрят условията на живот в лагерите. Предвижда се довършване на оградата по границата с Турция. Вицепремиерът прогнозира, че при добро време тя може да е готова за малко повече от месец.

Освен това кабинетът отпусна допълнително 105 000 лв. за МВР за назначаване на още 10 човека в Държавната агенция за бежанците. Те ще се занимават с изхранването на чужденците в приемателните центрове. За бежанците бяха отпуснати на МВР още 5,3 млн. лв. по линия на Европейския бежански фонд.

Вицепремиерът Йовчев отчете още, че месечно в България влизат по 160 – 170 човека, а броят на връщаните в родината им е по-голям.

Стандарт
Осъдиха крадец на вода в Добрич
Районният съд в Добрич осъди на 3 месеца условно лишаване от свобода с три години изпитателен срок и глоба в размер на 100 лева жител на Добрич заради кражба на вода.

Съдът е одобрил постигнатото между обвинения и Районната прокуратура споразумение, с което обвиненият се признал за виновен, че неправомерно се е присъединил към водопроводната мрежа и с това си деяние на практика е ползвал вода, която не се отчита от ВиК.

По време на изпитателния срок възпитателната работа съдът е възложил на районен полицейски инспектор.

Взимаме по 100 лв. като втора пенсия
Спестяванията ни за старини в частни фондове гонят 7 млрд. лв.                                                      Средно по около 100 лв. на месец ще получават първите пенсионери, които ще имат право на допълнителна пенсия от частните фондове след около 10 години. Това показва грубата сметка, базирана на данните за средните суми в личните ни партиди според статистиката на Комисията за финансов надзор (КФН). В момента хората на възраст между 50 и 54 г. са спестили по около 2200 лв. При положение, че до навършване на пенсионна възраст те имат да поработят поне още 12-13 г. би трябвало сумата да се удвои. Така, ако дадено лице има натрупани около 5000 лв. в частен фонд, когато прекрати активната си трудова дейност, от фонда ще му изплащат по около 100 лв. на месец към пенсията от НОИ, показват калкулатори на пенсионните дружества. Цифрата е валидна, ако човекът си пусне срочна пенсия за 5 години. Ако срокът бъде увеличен на 10 години, месечната сума пада на около 50 лв. При желание на осигурения да получава безсрочна пенсия от частния фонд, на месец ще може да разчита на около 25 лв. Осигурявалите се на по-високи заплати естествено са натрупали по-големи суми. Така при пенсиониране те ще могат да взимат и по 200-300 лв. допълнителна пенсия.

Труд
Готвачът Борис Петров спаси дядо, хванат да яде вафла в супермаркет
Звездата от кулинарното шоу Lord of The Chefs - готвачът Борис Петров, станал свидел на опит за арест на дядо, ядящ вафла в супермаркет, без да я е платил.

Един от най-добрите готвачи в България разказа възмутено в социалната мрежа за случката. Ето какво написа във фейбук Борис Петров:

"Защо?
Днес докато бях на касата в кварталния супер маркет, забелязах някаква суматоха на изхода. Двама от охраната на супера разговаряха с един дядо, беше около 75-80 годишен, чист, но много скромно облечен. Доведаха го до касата явно, за да си плати нещо, което се беше опитал да изнесе. Доближавайки се до мен, видях, че стискаше една Вафличка Корни за 85ст., която вече беше почнал да яде, опитваше се да изкара някакви пари да я плати, извади 2 лева и тихичко каза на касиерката да си хване 85ст, следейки го зоркия поглед на охраната, който държеше и някакво киви, което явно беше и част от голямата находка.

Хванах дядото за ръката и казах на касиерката, че аз ще платя тази вафличка, той ме погледна в очите, а в ръката му потреперваше двулевката, очите му се навлажниха, мойте също, все едно за секунда ми разказа за цялата си болка. Събрах всички сили и му се усмихнах, казах му, че всичко е наред, а в гърдите ми се появи онова кълбо от толкова мъка, пълна с жал толкова силна, че единственото, което чуствах, е болка толков силна , че нямах сили да обвиния никой, държава, правителство, синовете и дъщерите му, с колите им и ипотеките, нищо просто болка която не ми дава мира и ме боли още, единственото за което ми остава сила е,
-Защо?"

Варна рекламирала културата си на "пазарска маса"
Сериозно напрежение между Общинския съвет и кметската администрация във Варна възникна във вторник на заседанието на комисията “Туризъм, търговия и рекламна дейност”. Повод за конфликта бе представянето на града на Международното туристическо изложение “Културен туризъм” във Велико Търново, което се проведе от 10 до 13 април т.г.
“Две жени на пазарска маса са раздавали визитки, а останалите градове са били представени с големи щандове и множество рекламни материали”, обяви възмутен председателят на Общинския съвет Иван Луков (ГЕРБ), който присъства на заседанието. Реакцията му бе изненадваща за присъстващите, защото тази тема не фигурираше в дневния ред на съветниците. Нека припомним, че гр. Варна е в навечерието на финалното оценяване за “Културна столица на Европа 2019”.
Шефката на дирекцията по “Туризъм” Соня Ангелова се опита да обясни пред членовете на комисията, че представянето на морската столица на изложението в Търново е било в рамките на нормалното. Луков обаче я прекъсна със заканата, че ще покаже снимки, и допълни, че Варна е една от малкото общини без собствен щанд на туристическата борса.
Ангелова призна, че служителите са ползвали маса на домакините от Велико Търново. За рекламните материали тя обясни, че те се предоставяли от културната дирекция, а не от туристическата. Стана ясно, че има обявена обществена поръчка за нови рекламни материали, която още не е приключила. Това накара общинските съветници да се усъмнят в ефективното ползване на парите за популяризиране на Варна на изложения и борси. Те задължиха дирекцията да представи пълен отчет на участията на общината на туристически форуми от началото на годината. На следващото събиране на комисията Ангелова трябва да обясни колко служители са присъствали и какво са правили по време на изложенията. Информацията трябва да е съпътствана от финансов отчет и снимков материал за всяко събитие.
Луков вчера отказа да покаже обещаните снимки от търновската борса. В последните дни това е втори скандал, предизвикан от местната администрация по културните въпроси. Първият бе, когато под натиска на общината Градската художествена галерия забрани изложбата на Калоян Илиев-Кокимото.

24 часа
101 омлета забъркват в първия фест на яйцето
Около 5000 яйца ще бъдат сготвени, строшени или превърнати в произведения на изкуството на първия празник на яйцето, който стяга Павликени на 1 май. Уникалният фестивал ще събере на едно място всичко, което може да се прави с яйца - от кулинарията до козметиката, фармацията, спорта, каза кметът на Павликени Емануил Манолов. Празникът се организира съвместно от общината и местния яйцезавод.

На градския площад ще има слалом с велосипед и лъжица със сурово яйце в уста, хвърляне на сурови яйца в цел, келнерско надбягване с табли с яйца, та дори и руска рулетка, в която участниците ще чупят варени яйца в челата си, а сред тях ще има и едно сурово.

Специални награди - 10-грамови сребърни и златни яйца, изработени от бижутера на звездите Константин, ще има за победителите в кулинарните състезания. Кметове от цялата страна ще се включат в игрите за най-бързо обелване и нарязване на яйца. Кметът на Каварна Цонко Цонев ще готви миди с яйца.

За първи път България е против Брюксел за 400 млн. евро
За първи път България ще се обяви против предложено от Брюксел решение, което би ощетило страната ни. Постоянните ни представители в Комитета по земеделие са получили указания да гласуват против решение, което може да забави възстановяването на вече разплатени 400 млн. евро, обяви зам.-министърът на земеделието и храните Явор Гечев.

България ще гласува против решението на Комитета по земеделие на Европейската комисия, с което трябва да се уравнят плащания за близо 400 млн. евро по Програмата за развитие на селските райони за периода 2012-2013 г.