Деца шариха Великденски яйца (+снимки)

Традиционно боядисване на яйца под надслов „Писано яйце, шарено...” с деца от клуб „Златна ябълка“ при СОУ „Св. Климент Охридски” се проведе днес в Етнографската къща в Добрич. Уредникът Лена Кирилова запозна децата с богатството от ритуали и символи, свързани с най-светлия християнски празник Великден.

Деца шариха Великденски яйца (+снимки)



Още в древността хората посрещали събуждането на природата, възкръсването на всичко за нов живот, разцъфването на цветята и завръщането на птиците с едно красиво писано яйце. Те вярвали, че това яйце е символ на възродената природа и на слънцето.


В ранната сутрин на Велики четвъртък стопанката ставала преди изгрев за а нареди най-красивите глинени съдове около себе си и да сложи вътре най-различни пъстри бои. Първата задължително трябвало да бъде червена, защото първото яйце, което ще боядиса с нея ще донесе здраве и ще предпазва от лошотии. Следващите яйца са с цветовете на природата – жълто, като слънцето, зелено като ливадите, синьо като небето. След това стопанката започва да пъстри яйцата с най-шарените и красиви бои, извлечени от билки и треви, които тя е намерила сред природата – жълт цвят от лайка, зелен от тревите, червен от риган.


В писаните яйца стопанките влагали цялото си умение и майсторлък. Най-красивото червено яйце остава до следващата година или пред домашната икона, или го пазим, за да гадаем ще има ли плодородие и здраве догодина.