Скандалът с ЕГН стигна до ЕК; Зимни гуми до Великден

Преглед на печата: Плащаш 300 лева и подслушваш телефони, Раждаемостта се срина на рекордно ниски нива

Скандалът с ЕГН стигна до ЕК;  Зимни гуми до Великден

24 часа

МВР чака война заради изгорени в кола 70 кг кокаин

Наркогрупировки правят разследване за палежа на 70 кг кокаин, скрит в тайник на ситроен в Димитровград.

За унищожаването на дрогата през октомври м.г. съобщиха от МВР. Наркотикът бил поставен в трансформаторна кутия, използвана за тайиник в колата, която била паркирана на площадка на изкупвателен пункт за черни и цветни метали в Димитровград.

24 часа

53 лв. за Великден в София, 44 лв. - в Смолян

Великденската трапеза излиза по-евтино в малките градове, показа проучване на "24 часа". В Смолян миникошницата за четиричленно семейство струва 44 лв., докато в столицата същите продукти са 53 лв. Причината - в Родопите може да се намери агнешко по 10 лв./кг, а в София цената е поне с 2 лв. повече. Всъщност във всеки град има доста големи разлики в цените на продуктите.

Труд

Плащаш 300 лева и подслушваш телефони

Софтуер за подслушване на мобилни телефони свободно се предлага за продажба в интернет на цени между 299 и 1000 лв., установи проверка на "Труд". "Наемът" за лиценза е за 12 месеца. След като платите таксата, получавате мейл с пълни инструкции как да инсталирате програмата.

Юристи и експерти обясниха, че продажбата на подобен софтуер и устройства е забранена от закона. Използването им също може да доведе до проблеми с правосъдната система.

Труд

Скандалът с ЕГН стигна до ЕК

Скандалът с ЕГН, които могат да се проверят в партийните подписки на сайта на ЦИК, стигна и до Брюксел. Евродепутатът Ивайло Калфин е отправил питане до Европейската комисия дали възможността да се проверяват по ЕГН политическите пристрастия на гражданите не противоречи на европейското законодателство за защита на личните данни. Според него е тревожно, че така могат да бъдат контролирани политическите предпочитания на избирателите, което ограничава свободата им да избират. Калфин пита и дали е допустимо политически партии и организации да разполагат с лични данни на граждани, за да регистрират листи за участие в избори. Отговорът на ЕК трябва да дойде до 8 седмици, тоест след изборите.

Стандарт

Зимни гуми до Великден

Връщайте зимните гуми, призоваха от КАТ. От днес до неделя се очакват студ и дъжд, който по високите места ще преминава в сняг. Затова пътните полицаи ще спират колите, които се канят да щурмуват проходите с летни гуми.

Шосетата още не са почистени от пясъка, който през зимата бе хвърлян заради леда. В комбинация с дъжда се образува по-опасна настилка от снега, обясниха от КАТ. Ще се пързаля дори и в кварталите в полите на Витоша, които са на над 900 метра надморска височина. Още от снощи започна голямото преселение за празниците. Очаква се и днес да има засилен трафик, особено в посока от София към провинцията. Синоптиците пък предупредиха, че градусите няма да надхвърлят 15, а в сутрешните часове - 5. За Възкресение обаче се очаква слънцето да се покаже, а температурите да скочат до 18 градуса.

Стандарт

Общ фронт за Южен поток

Държавите, през които трябва да минава газопроводът "Южен поток", да се обединят и да защитят проекта. Това стана ясно от изявление на министъра на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев по повод гласуваната от Европарламента резолюция срещу проекта. Вчера депутатите призоваха газопроводът "Южен поток" да не бъде изграждан, както и да бъдат потърсени други източници на газови доставки за Европейския съюз. В резолюция за руския натиск над Украйна те настояха за повече санкции срещу Москва и особено срещу енергийните й компании.

Монитор

Великден на промоция по-евтин

С една пета по-малко ще платят за великденската трапеза хората, които са оставили пазаруването за последните минути преди празника. От вчера повечето големи магазини и търговски вериги обявиха празничните си оферти, които ще важат до неделя. Средно с 20 на сто са по-евтини основните продукти за великденската трапеза. „Въпреки че пазаруването в последния момент обикновено е много инфарктно, намалените цени си струват", споделят домакини, които тръгнаха вчера на лов за тънки сметки.

Сега

Раждаемостта се срина на рекордно ниски нива

България няма скоро да обърне станалите вече устойчиви негативни тенденции - населението намалява и застарява, раждат се по-малко деца, а смъртността остава висока. Раждаемостта у нас се е сринала на нивата от 2002 г., които са най-ниските за последните 14 години. Към края на декември 2013 г. у нас живеят 7 245 677 души. За една година населението на страната е намаляло с близо 39 хил. Всеки пети българин е на 65 г. или повече. Това показват данните на националната статистика за демографската картина в страната за 2013 г.

Дума

ЕС ще преговаря с Русия за газа

Европейският съюз се съгласи да проведе преговори с Русия относно газовите доставки за Европа през Украйна, като предупреди Москва, че позицията й на енергиен доставчик е заложена на карта. "ЕС одобри вашето предложение за консултации с Руската федерация и Украйна относно гарантирането на доставките и транзита на газ", каза председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу в отговор на писмото от президента Путин. В писмото, изпратено до 18 страни членки на ЕС, Путин предупреждава, че Москва няма да толерира закъснение на плащането за доставките на газ за Киев и заплаши да прекъсне доставките напълно, ако не се предприемат действия.

Капитал дейли

Платени медии

"Сергей Станишев засади топола в подножието на "Дунав мост 2" и пожела на Северозапада да се развива по-бързо от нея." Тази история трудно може да се класира в жанра "новина", но това не й попречи да попадне през седмицата в десетина от основните български медии. Обяснението е просто - преди избори вестници, радиостанции, уебсайтове и телевизии се превръщат в рекламен носител на партийната пропаганда. Срещу заплащане все повече медии са готови не просто да публикуват карета или предизборни клипове, а да извършват услугата "отразяване на предизборната кампания". В смисъл да пишат материали за партията, която плати. Партиите, които нямат пари (или намират това за нередно), не получават шанс за отразяване.