Седмица на камерната музика в Добрич

Седмица на камерната музика в Добрич ще се проведе от 22 до 25 април под патронажа на Кмета Детелина Николова. Организаторът Община град Добрич в партньорство с Музикална къща "Катлин" и Българско национално радио поддържат и развиват една дългогодишна традиция, свързана с имената на изтъкнати музикални изпълнители от България и чужбина.

Седмица на камерната музика в Добрич

На добричка сцена ще прозвучат произведения от средновековието до съвременността в изпълнение на виртуози от България, Беларус, Франция, Германия, Италия и Швейцария. Гражданите и гостите на град Добрич ще имат възможност да се докоснат до вълшебството на класическата музика чрез изпълненията на Дуо Меглена Цанева и Любомира Тодорова; Шантал Стиляни; Петър Христов и Юлия Лонская; Български камерен оркестър град Добрич с диригент Алексей Измирлиев, Симоне Анджиппи и др. Седмицата на камерната музика e музикално събитие с дългогодишна традиция и национално значение. Първото издание е през 1975 година по инициатива на проф. Константин  Илиев и маестро Йордан  Дафов, като ежегоден празник на класическата музика, за популяризиране на българското изпълнителско изкуство. На сцените в град Добрич се представят утвърдени български музиканти – солисти и състави като: Николай Евров, Антон Диков, Стойка Миланова, Минчо Минчев, квартет „Димов”, дуо Ганеви, квартет „Еолина”, ансамбъл „Софийски солисти”, Софийски камерен хор „Л.Пипков” и много други. Гостували са диригентите Константин Илиев, Васил Казанджиев, Емил Табаков, Васил Арнаудов, Милко Коларов и др. От 2010 година Седмицата на камерната музика  е с международно участие.

Програма на Седмица на камерната музика
Огледална зала "Нели Божкова"

22 април (вторник)
Меглена Цанева – пиано, Швейцария
Любомира Тодорова – цигулка, Швейцария
В програмата:
Клара Шуман, Йоханес Брамс, Сергей Прокофиев

23 април (сряда)
Клавирен рецитал на Шантал Стиляни, Франция
В програмата: Йохан Себастиан Бах, Морис Равел,Клод Дебюси

24 април (четвъртък)
Петър Христов, обой, Германия
Юлия Лонская – китара, Беларус
В програмата: Йохан Себастиан Бах, Мауро Джулиани, Джоакино Росини, Атанас Уркузунов, Максимо Диего Пуйол, Андреас фон Вангенхайм, Том Жобим

25 април (петък)
"Оставете ме да пея"
Концерт Италианска музика
Български камерен оркестър Добрич
Диригент Алексей Измирлиев
Солист Симоне Анджиппи, Италия
В програмата: Джакомо Пучини,Оторино Респиги, Ернесто де Куртис, Луиджи Денца, Падре Мартини