Земеделци с яхти с еленски кожи; Нова скала за оценки от матурите; Българският мъж все по-дебел

1 000 000 българки бити в детството; Пак частник печата изборните книжа; Пенгезов и Пеевски влязоха в кален сблъсък

Земеделци с яхти с еленски кожи; Нова скала за оценки от матурите; Българският мъж все по-дебел

Новинар
Земеделци с яхти с еленски кожи
Скандални поръчки като 18-метрови яхти с каюти в еленски кожи, суперлуксозни автомобили и самолети са били одобрени през 2011-2012 г. по програмата за селските райони.

Част от тези общо 73 проекта са били осъществени, като са закупени най-вече ултраскъпи коли. Това съобщи земеделският министър Димитър Греков. Той беше категоричен, че подобни проекти ще отпаднат. „Еврокомисията няма да признае и тези средства, които са вече изразходвани”, каза още министърът.

След проверка Брюксел ще реши дали парите да се връщат или не. Зам.-министърът Явор Гечев допълни, че общо за транспортни средства са платени 60 млн. лв.

Греков подчерта още, че въпреки установените нарушения по европроектите за момента няма индикации Европейската комисия да спре средствата по програмата за селските райони. „Правим така, че да не загубим нито едно евро”, изтъкна Греков.

Заместникът му Явор Гечев уточни, че проблеми по програмата има и дори се очакват санкции, но няма да има бомбастични загуби на евросредства.

Греков обясни, че от стартирането на програмата до момента са направени 4 одита, които обхващат периода 2010-2013 г.

От тях е станало ясно още, че има множество нередности при провеждане на процедурите за обществените поръчки, уточниха от фонд „Земеделие”. Става дума за нарушения в над 100 проекта за 39 млн. евро. Заради това в момента фондът, аграрното ведомство и експерти изработват екшън план. Целта е проектите да се разгледат отново един по един и да се направят необходимите корекции.

Шефът на фонд „Земеделие” Мирослав Николов обясни, че е заварил 6000 отлежаващи проекта по програмата. По думите му предшествениците му са оставили хаос в администрацията, липсващи документи от ЕК, недостиг на средства за фермерите и др.

Два дни без пари на морето през май
Броим 24 лв. на ден за тузарска почивка на Златни пясъци
Масови промоции за туристите през май и началото на юни пуснаха хотелите по родното Черноморие, показа проверка на „Новинар”.

Сред най-апетитните оферти са безплатни два дни на база all inclusive в луксозен хотел в Ахелой, ако резервираме преди това стая поне за седмица. Така при платени 9 нощувки например за 40 лв. на вечер, можем да останем в хотела допълнителни 2 дни напълно безплатно с включени храни и напитки на корем.

Осигуряват се шезлонг и чадър за плажа. Освен това в комплекса може да се използва басейн и фитнес. И тази година децата до 2 години в повечето комплекси се настаняват безплатно.

С отстъпка през май може да резервирате и тузарска стая в курорта Златни пясъци. Цените през пролетта са почти тройно по-ниски в сравнение с топсезона през юли и август. За 24 лв. на човек на ден може да отседнете в модерен хотел, като в цената влизат закуска и вечеря.

В офертата са включени и спортни забавления като използване на волейболно и футболно игрище. Има още открит басейн, детски въжен парк и билярдни маси.

За голф на морето пригответе повече пари. Цените на нощувките в 5-звездните хотели са солени дори и през май. Около 150 лв. на човек на ден излиза почивката на база all inclusive в лъскав комплекс с голф игрище и огромен басейн. Безплатни са спа услугите, фитнесът, чадърите и шезлонгите за плажа.

Най-евтини и тази година са частните квартири по Южното Черноморие. За 10 лв. на ден може да резервирате уютна стая с климатик, интернет, хладилник и баня в Равда през май. През юли и август за същото помещение ще ви вземат с 2-3 лв. повече. Къщата за гости се намира на 100 метра от плажа. Децата до 5 години се настаняват безплатно.

Монитор
МАЛТРЕТИРАНИ ЖЕНИ У НАС МНОГО, ПОДСЛОНИТЕ ЗА ТЯХ – МАЛКО
1 000 000 българки бити в детството
Издевателствата ескалират по празниците
1 000 000 българки са били бити и малтретирани в детството си. Това показва проучване на Агенцията на Европейския съюз за основните права (FRA). Резултатите от изследването са въз основа на 42 000 интервюта, проведени през 2012 г. с жени на възраст между 18 и 74 години от всички 28 страни членки на ЕС. Интервютата са взети на база социо-демографски характеристики за всяка страна или средно по 1500 жени от всяка държава членка са участвали в изследването.

Българинът налага, унижава и насилва жената, любовницата, приятелката и дори майка си като в Средните векове. Всяка четвърта жена у нас, или 23%,  е била жертва на физическо или сексуално насилие от страна на партньора си. В немалко случаи едното е придружено от другото. 14 на сто също са преживели такъв тип насилие, но извършителят не е бил техен партньор. Данните съобщи Геновева Тишева - управител на Фондация „Български център за джендър изследвания” и председател на Сдружение „Алианс за защита срещу домашното насилие”.

Цифрите показват, че в Европа бият и насилват повече

отколкото у нас. 33% от жените там съобщават, че са жертва на физическо, психическо и сексуално насилие. Те не са емигранти от по-слабо развитите части на света, а европейки – коренячки. Тази цифра се доближава много до страните в арабския свят, където пердахът и малтретирането са честа практика. Най-много бият съпругите си финландците (30%), най-малко – австрийците (13%).

„Призналите за насилие срещу тях вкъщи в по-икономически развитите страни със стари демокрации са повече, отколкото в останалите страни, защото там има развити политики, възможности за превенция и хората са се научили да не крият проблема вкъщи”, поясни Тишева.

 Същевременно се оказва, че 29 на сто от жените в нашата страна, което е  един милион от общо 3 777 999 жени у нас, в детството си са преживели физическо, сексуално или психологическо насилие. В рамките на ЕС средният процент е 33.

Издевателствата у дома ескалират най-много по празниците, обясни Елена Трифонова от фондацията.

Независимо, че у нас всяка четвърта яде пердах вкъщи или е малтретирана, няма къде да отиде, ако положението стане твърде критично.

Точките за тройка ясни в деня на първия изпит
Нова скала за оценки от матурите
Възможни са повече слаби бележки, намекна образователният министър
МОН ще обяви точките за тройка в деня на първата матура на 21 май, когато абитуриентите ще се явят на изпит по български език.

Тази година за първи път ще имат твърда скала на оценяване, а не както досега, когато точките за оценки се определяха след проверката на писмените работи. „Вече натрупахме голям опит и е възможно да направим един минимум, да кажем, който е за тройка и съответно под този минимум да трябва да повторят младите хора”, обясни образователният министър Анелия Клисарова. Като база за сравнение за изграждане на новата скала ще бъдат взети

резултатите от всички матури

проведени досега. Така миналата година бяха нужни 23 точки за тройка на задължителната за всички матура по български език. „Идеята е да направим скалата не така, че да отчете много висок процент завършили матурите, а така, че да гарантираме, че този, който си е взел матурите, е

достатъчно подготвен за висшето

образование или за работа”, аргументира се образователният министър. 

Клисарова не изключва възможността новата твърда скала да увеличи броя на слабите оценки. „Надявам се да няма повече двойки, но не мога да го изключа”, призна тя.

Сега
Правозащитници обвиниха България, че се пази от бежанци с насилие
МВР контрира, че чужденците предлагали пари на граничните полицаи
След като България беше разкритикувана остро от Брюксел, Женева и неправителствени организации заради политиката си към нелегалните имигранти, вчера и международната правозащитна организация "Хюмън райтс уоч" обвини страната ни за редица случаи на насилие върху имигранти на границата с Турция. Според организацията граничната полиция е изблъсквала със сила обратно в Турция заловени на българска територия сирийци, афганистанци и други, търсещи убежище в страната. Това се прави систематично, включително и срещу цели групи, като са документирани 44 подобни случая с общо 519 души от ноември 2013 г., пише в доклада. Той ще бъде представен официално следващия вторник.

От правозащитната организация призовават правителството да прекрати масовото изгонване през границата с Турция на нелегалните имигранти и употребата на прекалена сила от полицията. Според международното споразумение, известно като "Дъблин 2", България е длъжна да пуска на територията си идващите бежанци, да ги настанява в подходящи лагери, но да не допуска да напускат страната ни в посока Западна Европа.

Пенгезов и Пеевски влязоха в кален сблъсък
Съдията обвини депутата в натиск. Той пък заплаши враговете си, сред които и президента, с бъдещи битки
Ден след като стана ясно, че прокуратурата ще изиграе ключова роля в избора на следващ председател на Софийския апелативен съд (САС), шефът му ген. Веселин Пенгезов обвини в натиск депутата от ДПС Делян Пеевски и съзря връзка между него и главния прокурор Сотир Цацаров. В понеделник Пенгезов е призован в ДАНС, където ще бъде обвинен за злоупотреби с европари по проект от 2008 г.

Пенгезов разказа на пресконференция, че адвокати и други емисари го уведомявали за желанията на Пеевски. Неуспелият шеф на ДАНС поискал например апелативните съдии да оправдаят бившия депутат от ДПС Митхат Табаков, който влезе в затвора за 5 години. Освен това изказал недоволство от пускането под домашен арест на нападателя на Ахмед Доган - Октай Енимехмедов. Пенгезов обяви, че Пеевски бил "човекът, който разпределя баницата в тая държава". По думите му за председателското място в САС се готвела съдия Богдана Желявска от Софийския градски съд, близка до депутата.

"Сега" изпрати въпроси до пресцентъра на ДПС дали тези твърдения са верни. Оттам отговориха, че официалната позиция на Пеевски вече е обявена пред агенция ПИК. Там той каза, че Пенгезов го клевети и набеждава и че всеки в държавата си оправдава греховете с него. Пеевски контрира защо шеф на съд се вижда с адвокати и призова да чуе имената им.

Дневник
Издръжката на живота е намаляла с малко спрямо 2013 година
Месечната издръжка на живот на един член от домакинството е 563.41 лева. Това отчитат за първото тримесечие на 2014 година от Научния институт на КНСБ. За четиричленно семейство това прави 2254 лева за всички необходими храни и режийни. Около 80% от българите живеят с общ доход под тази сума.    

В издръжката на живот има спад от 0.3% спрямо предходното тримесечие (октомври - декември 2013 г.) и с 0.5% спрямо същия период на 2013 година, с изненада откриват от института. Според ръководството на КНСБ това може да се обясни с триетапното намаляване на цените на електрическата енергия през миналата година, което общо се измерва със средно 13% по-ниски цени. Освен това са поевтинели някои стоки като зърното и в цял ЕС се отчита ниска инфлация. За България дори има дефлация от 2.3% в началото на тази пролет спрямо предишната.

Под линията на бедността - 213.68 лв. - през първото тримесечие на 2014 г. остават около 20% от българите, но се е увеличила групата на тези с доход на член от домакинството до 340 лв. Тази група, където са повече от 55% от българите, е особено уязвима, защото малки разлики и трудности могат бързо да ги приближат до линията на бедността, обясни Виолета Иванова от изследователския институт. Те са влезли там от следващата категория - с доходи между 341 и 563 лв., където има намаление от 25%, или около 844 хил. души, спрямо миналата година. Други 195 хиляди души от групата пък са отишли нагоре - при хората с доходи над издръжката на живот.

За последните 6 години издръжката на живот расте трайно, като за периода се е вдигнала с 25% от 460 лв. на човек през 2008 г. Много от хранителните продукти са с вдигнати значително цени - например захарта и захарните изделия с 20%, млякото и млечните продукти с над 22%, рибата с близо 30%. Ставките на акцизните стоки все повече се доближават до европейските, като от 2008 досега цените на алкохола и цигарите са се увеличили с 58%.

Успоредно е растял и годишният общ доход, като той вече е с 20% повече, отколкото преди кризата. В същото време расте и безработицата, като при младите хора е двойно по-висока.

Репортер
Пак частник печата изборните книжа
Фирма ще транспортира документите до областните центрове
Частна компания ще изработи и отпечата изборните книжа за евровота на 25 май, става ясно от обществена поръчка на Министерския съвет. Стойността на поръчката е 240 000 лв., а участващите компании имат само ден на разположение, за да подадат документи – крайният срок е до утре, в 25 април.

Спешността на поръчката се налага заради предвидените в новия Изборен кодекс срокове за изработване на изборните материали. До деня на вота остава точно месец, а в кодекса е записано, че външно министерство трябва да получи материалите най-късно 14 дни преди изборите.

На частника ще се падне и задачата да транспортира книжата до областните центрове в България и МВнР, като възложителят ще предостави конкретните адреси за доставка на фирмата.

Българският мъж все по-дебел
В София предстои европейски научен форум, посветен на борбата с излишните килограми
С наднормено тегло са 40% от българските мъже. От тях над 23% са развили по-тежката форма – затлъстяване. Проблем с килограмите пък има почти всяка трета българка – 29%. Със затлъстяване обаче са 24% от представителките на нежния пол у нас.

Данните за страната ни представят днес Юан Удлърд, изпълнителен директор на Европейската асоциация за изследване на затлъстяването (EASO) и доц. д-р Светослав Ханджиев, председател на БАСОРД и на Международния научен комитет на ЕСО 2014. Поводът е предстоящият европейски научен форум в София, посветен на борбата със затлъстяването.

От децата на възраст от 4-9 години със затлъстяване са 17.8% от общо 35.7% с наднормено тегло.

Тъй като затлъстяването се превръща във все по-глобален медицински и социален проблем, предстои и обсъждане на свързаната с това Европейска стратегия 2020, коментират експерти по хранене.

Една от опциите в тази стратегия е затягане на контрола над храните, които се предлагат в рамките на ЕС, обясни пред РЕПОРТЕР доц. Ханджиев.

Пример в това отношение е Дания, която чрез група от мерки, включително завишен контрол над хранителните стоки, е успяла да сведе проблема до минимум, допълни специалистът.