ВИДЕО: Живко Желев е носител на Голямата награда за цялостен принос в българския фолклор на БНР

Живко Желев е композитор, аранжор и диригент. Работи в сферата на музиката от 35 години, като от 32 години е в ПФА „Добруджа”. Понастоящем е диригент на хор и оркестър в ансамбъла.

ВИДЕО: Живко Желев е носител на Голямата награда за цялостен принос в българския фолклор на БНР

В тазгодишното издание на класацията „Надпяване” на програма „Христо Ботев на Българското национално радио, на 8 април му беше връчена Голямата награда за цялостен принос в развитието на българския музикален фолклор през изминалата творческа година. За отличието в нарочна пресконференция днес съобщи Ванко Иванов - пастпрезидент на Лайънс клуб Добрич, който работи с музиканта от 15 години и инициира съвместни проекти за неправителствената организация.




През м.г. Желев работи върху следните проекти: Авторски юбилеен албум, озаглавен „Музика, която оставя следи”, музикална визитка на Лайънс клуб Добрич „Музикални мостове”, музика към електронна визитна картичка на град Добрич, Албум на община ген. Тошево, двоен юбилеен албум на Калинка Вълчева, трета и четвърта част на самостоятелните албуми на Дичо Дичев „Бисери от Странджа”, музика към танците „Кукери” и „Северняшки танц”, аранжименти към 6 песни на Верка Сидерова и изпълнения на Галина Дурмушлийска, юбилеен албум „Традиции и съвременност” на ПФА „Добруджа” по случай 60 години от основаването му, аранжименти на 9 пиеси от добруджанския изпълнител на акордеон и хармоника Стефан Георгиев, албум с песни на Атанаска Станева, музика към филма „На смърт ранени от любов”. Живко Желев и е ръководител на оркестър „Бисери”, с който участва в концерти и сватбени тържества, осъществява записи в БНР и БНТ, работи върху самостоятелни проекти, съвместно със своя син Пламен Желев като експериментира в смесването и на различни стилове, като фолк и фънк.

Последната му награда е най-голямата в кариерата му, сподели Живко Желев и допълни, че това е огромно признание за дейността му и го прави щастлив.

Вижте и чуйте част от неговите композиции в изпълнение на хора на ПФА "Добруджа" в акомпанимент на пианиста Пламен Желев: