Друсат марихуаната със смъртоносен химикал; Задържаха ученик за клането в Джебел; Григор Димитров триумфира с трета титла

Данъчни звънят след празниците; Албена става най-голямата безплатна Wi-Fi зона в Европа; Съдебната власт предпочита да работи с 6 банки

Друсат марихуаната със смъртоносен химикал; Задържаха ученик за клането в Джебел; Григор Димитров триумфира с трета титла

24 часа
ДКЕВР заседава за лицензите на ЧЕЗ, Енерго-Про и EVN
Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) ще заседава от 10.00 часа, за да решава за процедурите за отнемането на лицензите на електроразпределителните дружества, заради задълженията им към Националната електрическа компания, съобщава "Фокус".

Заседанието на комисията е относно решение на ДКЕВР за откриване на процедура за отнемане на издадената на "Енего – Про Продажби" АД лицензия от 13 август 2004 г. за извършване на дейността "обществено снабдяване с електрическа енергия", решение на ДКЕВР за откриване на процедура за отнемане на издадената на "ЕВН България Електроснабдяване" ЕАД лицензия от 13 август 2004 г. за извършване на дейността "обществено снабдяване с електрическа енергия" и решение от 19 март 2014 г. на ДКЕВР за откриване на процедура за отнемане на издадената на "ЧЕЗ Електро България" АД лицензия от 29 ноември 2006 г. за извършване на дейността "обществено снабдяване с електрическа енергия".

Труд
До 1220 евро за загубен багаж при полет
Идва сезонът на големите пътувания. Понякога обаче пътешествията са свързани и с неприятни случки като закъснение на полети, загубен багаж и др. В такива ситуации гражданите на Стария континент имат право на различни обезщетения, гарантирани от европейските разпоредби.

За загубен, повреден или закъснял багаж при пътуване със самолет обзщетението достига 1220 евро, става ясно от сайта на Европейската комисия. За целта трябва да бъде подадено искане за обезщетение до превозвача в срок от 7 дни, а ако куфарите са пристигнали със закъснение - до 21 дни. Въпреки че правото на компенсация е гарантирано, пътниците трудно се добират до нея. “Трудно се доказва какво е имало в куфара и обикновено се изплаща обезщетение на килограм багаж”, коментира Игнат Арсенов от Европейския потребителски център. Това обаче не винаги удовлетворява потърпевшите.

Стандарт
Данъчни звънят след празниците
Ако не сте платили данъците върху доходите си до 30 април, очаквайте след Гергьовден позвъняване от Националната агенция за приходите. За разлика от други години, сега служителите от НАП ще действат много бързо. Още през май те ще преслушат всички, които не са се издължили към хазната в срок. Той изтича в края на април. Заедно с подаването на данъчната декларация трябва да се внесат и дължимите налози. За тези, които не го направят, още от 1 май започва да тече наказателна лихва от 10,04%. Ако не се отзовете на любезното напомняне по телефона, ще получите официална призовка, че трябва да си платите до седмица. Следващата стъпка е принудително събиране на задълженията, като най-често се запорират банкови сметки и заплати.

Новинар
Наш курорт става най-голямата безплатна Wi-Fi зона в Европа
Студенти ще спасяват туристическия сезон през лятото

Черноморският ни курорт Албена ще се превърне в най-голямата зона с безплатен интернет в Европа.

От това лято туристите ще могат свободно да сърфират в откритите зони и на плажа в комплекса. Безплатен интернет ще има не само в хотелите и ресторантите, но и на плажа и по алеите, така че от връзката ще могат да се възползват всички гости на курорта. Този сезон туристите в хотелите отново ще могат да се възползват и от другата безплатна услуга, която комплексът предлага – безплатен чадър и шезлонги.

Междувременно стана ясно, че предстоящият летен сезон по Черноморието все пак ще бъде подсигурен с кадри. Тази година хотелиерите ще разчитат основно на студенти, които желаят да работят на различни длъжности по курортите или на практиканти от специализираните училища по туризъм, които да изкарат практиката си и в същото време да получават възнаграждение за труда си.

Монитор
Обработват тревата с ацетон и амониева селитра
Друсат марихуаната със смъртоносен химикал
Цигара от опасния наркотик струва 20 лева
Марихуана, друсана със смъртоносен химикал, за да бъде по-силна и по-скъпа, вече се продава по улиците в България. Обикновената трева, която е най-лесна за гледане и най-лесно достъпна, се суши и обработва с веществото UR-144, което от 2012 година е забранено. За честите случаи на злоупотреба с този синтетичен наркотик потвърди пред „Монитор” токсикологът д-р Петко Загорчев. Той обясни, че този вид дрога се предпочитал и заради това, че бил неуловим от тестовете за наркотици.

Химикалът, познат още като синтетичен канабис, е открит от американска лаборатория, но най-масово се произвежда в Китай, откъдето се доставя до цял свят, включително и у нас.

Веднъж обработена с него

цигарата се продава за 20 лева

което е двойно на холандския канабис, който се смята за най-качествения. Това кара много родни дилъри да третират марихуаната по този начин. Основната причина е и лесният достъп до химикала UR-144, който се поръчва по интернет. Вероятността да бъде заловен на митницата била малка, тъй като на ден у нас влизат по 200 подобни пратки от Далечния изток. Само малка част от тях обаче минават през щателна проверка, и то само когато митничарите се усъмнят, че колетът може да съдържа забранени съставки.

Сега
Съдебната власт предпочита да работи с 6 банки
Шест са банките, с които са избрали да работят 2/3 от органите на съдебната власт. Това става ясно от справка, предоставена на "Сега" от Висшия съдебен съвет. Най-много съдилища и прокуратури са клиенти на УниКредит Булбанк - общо 83, а 58 са избрали ОББ. Следват ДСК, ЦКБ, СЖ Експресбанк и Сибанк, които обслужват между 37 и 20 структури на съдебната власт. Общо 15 са банките, с които работи съдебната система, в това число и БНБ.

Темата за банковите договори на съдебната власт се отвори като покрай избора на Ванухи Аракелян за председател на Апелативния съд във Варна в началото на годината. Тогава се разбра, че като шеф на Окръжния съд тя е избрала Корпоративна търговска банка (КТБ) да го обслужва, след това е преместила ипотечния си кредит от 140 000 лв. в нея, а после е изтеглила и потребителски заем от 50 000 евро с преференциална лихва. Затова "Сега" поиска от съдебния съвет по Закона за достъп до обществена информация справка за договорите с банките на всички звена на съдебната система, кога са сключени и дали клаузите предвиждат преференциални клиентски условия за магистратите в съответната банка, както и в какво са изразяват те. Бяха поискани и самите договори. От ВСС обаче предоставиха само списък на обслужващите банки с обяснението, че информацията за договорите е в звената на системата. Освен Окръжния съд във Варна КТБ обслужва и Окръжния съд в Габрово, Окръжния, Районния и Административния в Стара Загора, Районния в Раднево, както и Националната следствена служба.

Дневник
Григор Димитров триумфира в Букурещ с трета титла в кариерата си
Най-добрият български тенисист Григор Димитров записа бърза победа над шампиона Лукаш Росол във финала и триумфира с титлата в турнира от сериите АТП250 в Букурещ.

Хасковлията спечели със 7:6(2), 6:1 и заслужено се поздрави с третия си трофей от надпреварите на АТП в своята кариера след тези от Стокхолм и Акапулко.

Българинът показа много по-разнообразна игра от своя съперник и след оспорван първи сет наложи пълна доминация във втората част с три пробива, два от които на нула.

В Букурещ Димитров за първи път бе поставен под номер 1 в основната схема и се пребори за първата си титла на червени кортове, която е общо втора за него от началото на годината. Той ще добави 250 точки за класирането си в световната ранглиста, които от понеделник ще го върнат поне на 15-а позиция.

Репортер
Задържаха ученик за клането в Джебел
18-годишният Мерт Мехмед влязъл в дома на жертвите, за да краде
18-годишен ученик е задържан за жестокото убийство на майка и седемгодишното й дете в Джебел, съобщиха от полицията в Кърджали.

В събота бяха открити посечените тела на 24-годишната Джейлян Юсуф и дъщеря й Джейда. Като извършител на престъплението, малко след полунощ е задържан Мерт Мехмед, който е изпратен в ареста за 72 часа. Той е направил пълни самопризнания пред разследващите полицаи. Младежът признал, че е убил жертвите си с брадва.

Във фаталната нощ Мерт е влязъл през терасата на апартамента на Джейлян, за да открадне парите на семейството. Той знаел, че тя държи в себе си големи суми. Освен това е знаел и мястото, на което се намират. Предполага се, че Джейлян се е събудила и го е видяла как краде и се е опитала да го спре, а той я е убил, а на детето е посегнал, защото е станало свидетел на престъплението.

В Джебел се говори, че Мерт и Джейлян са имали интимна връзка. Местните разказват още, че момчето е било наркозависимо и е било в пробация, заради друго престъпление. Срещу младежа е повдигнато обвинение в убийство, извършено по особено жесток начин.

По случая е образувано досъбедно производство.
.