Панихида в църквата и молитва в джамията за загиналите при трудови злополуки в региона

По случай Международния ден за безопасност и култура на труда - 28 април, днес бяха отслужени панихида за загиналите в храм „Свети Георги” и за първи път – молитвена служба в джамията в Добрич. По традиция те се организират от синдикатите в града.

Панихида в църквата и молитва в джамията за загиналите при трудови злополуки в региона



2768 трудови злополуки са станали в страната през 2013 година. 1006 от тях са с жени. Смъртните случаи са 92, а довелите до инвалидност – 12. В добричка област са регистрирани общо 60 трудови злополуки, 29 от които с жени. 2 от тях са завършили с фатален край и още толкова с инвалидност, съобщи директорът на Инспекцията по труда Младен Мартинов.


Най-много злополуки има в икономическите сектори растениевъдство, животновъдство и лов, производство на хранителни продукти, ВиК, ресторантьорство, образование, хуманно здравеопазване и спорт. За тази година още в първите месеци надхвърлихме смъртните случаи от миналата и те вече са 3, коментира Мартинов.


Основните причини за злополуките на работното място, според специалистите са неглижиране на обученията и инструктажите за безопасна дейност и прекалена самоувереност на работещите, водеща до безразсъдство. Аргументите в тази връзка са, че всички загинали по време на труд в областта са над 45-годишни, повечето с над 20 години стаж.