Бури и сняг за Гергьовден; Заплатите скачат с 5% до края на годината; Хващат по интернет колите без данък

В края на май ДКЕВР ще е готова с разчетите за новите цени на тока; Акция „Джеймс Бонд” на матурите; БФС официално кандидатства за мачове от Евро 2020

Бури и сняг за Гергьовден; Заплатите скачат с 5% до края на годината; Хващат по интернет колите без данък

РЕПОРТЕР
Здравният министър си отива след изборите
Рокадата ще стане факт вероятно още след вота за европарламент, научи РЕПОРТЕР
Д-р Таня Андреева ще бъде отстранена от поста министър на здравеопазването, като вероятно мястото й ще заеме сегашната шефка на парламентарната здравна комисия - д-р Нигяр Джафер, научи РЕПОРТЕР от свои източници в правителството.

Очаква се промените да станат факт още след изборите за Европарламент - в края на май или началото на юни. 

Д-р Джафер отказа коментар пред вестника. 

Сред мотивите за отстраняване на д-р Андреева са лоша регулация на медицинските стандарти, неефективни здравни политики, ниско доверие от страна на Националната здравноосигурителна каса и др.  

Председателката на здравната комисия в парламента е зам.-шеф на парламентарната група на ДПС.

Андреева е депутат на БСП и бивш директор на „Шейново”. Тя оглави здравното ведомство на 29 май 2013 г.

Днес тя участва в неформална среща на министрите на здравеопазването на държавите членки на ЕС, която се провежда в гръцката столица Атина.

В дневния ред са предвидени дискусии върху иновациите в здравеопазването и решенията на електронното здравеопазване; здравната миграция и влиянието на икономическата криза върху здравеопазването.

Цацаров отстранява Веселин Пенгезов
Прокуратурата погва началника на кабинета на Орешарски Мария Дивизиева
Главният прокурор Сотир Цацаров поиска от Висшия съдебен съвет да отстрани от длъжност председателя на Софийски апелативен съд Веселин Пенгезов заради повдигнати обвинения за източване на евросредства.

Пенгезов е подсъдим по четири престъпления за длъжностно присвояване на 700 хил. лева от проект по програма оперативна програма „Административен капацитет”.

Проектът е за изграждане на информационна система на военните съдилища и е спечелен преди 6 години от Военно-апелативния съд, чийто председател е бил Пенгезов. Одит на Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ) обаче установява злоупотреби при разходването на средствата.

В три от обвиненията Пенгезов е посочен като помагач на полк. Петър Петков за извършване на длъжностно присвояване, а четвъртото му обвинение е за военно длъжностно престъпление по проекта.

Петков, който е председател на Военноапелативния съд, също получи обвинение за злоупотреба с евросредства.

Обвинение ще бъде повдигнато и на началника на кабинета на Пламен Орешарски Мария Дивизиева. По това време тя е зам.-министър на държавната администрация и шеф на оперативната програма, а според обвинението е съветвала Пенгезов и Петков как да прикрият злоупотребите.

ДНЕВНИК
В края на май ДКЕВР ще е готова с разчетите за новите цени на тока
В края на месец май или началото на юни очаквам комисията да бъде готова с разчетите за новите цени на тока. Това каза председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) Боян Боев в отговор на въпрос какво показват разчетите за новите цени на тока, цитиран от агенция "Фокус".

След това ще се проведе едно по-широко обсъждане и на всички ще бъдат представени разходите по веригата и как те се отразяват върху цените.

Той отказа да коментира какво увеличение на цената са поискали от Националната електрическа компания (НЕК) и останалите дружества по веригата. "Всички искат повишение, нашата работа е да седнем и да анализираме техните разходи, начина, по който се определят - при всеки е различно, и тогава да вземем нашето решение", каза Боев.

По думите му срещу всяко увеличение или намаление на цената стоят разходи, които дружеството е доказало или следва да докаже, чак след това се преценява дали тяхното предложение за промяна в цената отговаря на истината.

В края на март и трите електроразпределителни дружества внесоха предложенията си за цената на тока, която ще е валидна от 1 юли. ЕВН поиска поскъпване от 7.9 на сто, ЧЕЗ настоя за структурна промяна във формирането на цената. В началото на април председателят на ДКЕВР Боян Боев коментира, че ЕРП-та искат 14% скок в цената на дневния ток и двойно по-голям на нощния.

От АЛДЕ са настоявали Пеевски да не бъде кандидат за евродепутат, дистанцират се от него
Ги Верхофстад, лидерът на групата на Алианса на либералите и демократите в Европейския парламент, се е провалил в опитите си да убеди българския член в АЛДЕ ДПС да не поставя "спорния депутат" Делян Пеевски в листата си, съобщи EurActiv.

"Движението за права и свободи постави на второ място в листата си Пеевски, който е спорен бизнесмен, въпреки критиките и у дома и в Брюксел", пише изданието. Верхофстад се е опитал да убеди ДПС да не създава напрежение, като номинира Делян Пеевски, разказаха източници пред медиата.

Бившият белгийски премиер, който е кандидатът на АЛДЕ за председател на Европейската комисия, е предал посланието си и в директен разговор с Филиз Хюсменова, която в момента е евродепут и е първа в листата на ДПС, както и в телефонен разговор с председателя на българската партия Лютви Местан.

EU liberals distance themselves from Bulgarian MEP candidate   
Въпреки това Верхофстад не е бил послушан и Пеевски беше поставен на второ място в листата, което ще му гарантира мястото на евродепутат.

СЕГА
Прокуратурата се прицели в шефа на кабинета на Орешарски
Според разследващите Мария Дивизиева си е затворила очите за нагласена обществена поръчка на Военноапелативния съд
Прокуратурата се готви да повдигне обвинения на Мария Дивизиева, началник на кабинета на премиера Пламен Орешарски, съобщиха неофициално оттам вчера. По същото разследване вчера бяха обвинени председателите на Софийския апелативен съд ген. Веселин Пенгезов и на Военноапелативния съд - полк. Петър Петков. Те получиха обвинения за длъжностно присвояване и представяне на неверни данни с цел получаване на средства от ЕС по случай от 2009 г. Уличени са, че преправили документи с фалшиви дати, за да оправдаят липсата на обществена поръчка по проект за 733 хил. лв. за изграждане на информационна система за прозрачност във военните съдилища.

Според официално съобщение на прокуратурата преди 5 години като зам.-министър на държавната администрация и директор на управляващия орган на Оперативна програма "Административен капацитет" (ОПАК) Дивизиева "поела ангажимент, че това отклонение ще бъде неглижирано и няма да бъде отчетено и санкционирано". Според прокуратурата в нейно присъствие е "решено да се изготви документация със задна дата", която да доказва, че уж са били проведени малки обществени поръчки, като цялата сумата се разбие изкуствено на по-малки. От държавното обвинение смятат, че тя е трябвало да подаде сигнал в прокуратурата, вместо да прикрива нарушението.

БФС официално кандидатства за мачове от Евро 2020
Българският футболен съюз внесе официално цялата документация по кандидатурата си за домакинство на мачове от финалите на Евро 2020, съобщава сайтът на Българския футболен съюз.
България е сред 19-те европейски държави, които имат шансове да получат срещи от финалите на шампионата на Стария континент, с което ще бъдат отпразнувани 60 години от провеждането му за първи път.
Първоначално към идеята на президента на УЕФА Мишел Платини различни градове да приемат мачове от Евро 2020 в един паневропейски футболен фестивал интерес проявиха 32 страни. След изтичането на срока за внасяне на кандидатури на 25 април тази година останаха 19 града от 19 национални асоциации. Крайното решение за това кои 13 ще приемат мачовете от финалите на Европейското първенство ще бъде взето на заседание на заседание на Изпълнителния комитет на УЕФА на 19 септември в Женева (Швейц).

МОНИТОР
Спират wi-fi достъпа в школата за зрелостния изпит
Акция „Джеймс Бонд” на матурите
Преписвачите на „слушалка” като препарирани - пишат, без да спират
Квесторите влизат в акция „Джеймс Бонд” на предстоящите матури. След като през  последните години микрослушалките за преписване, подобни на устройствата, използвани във филмите за агента Джеймс Бонд, набраха такава популярност, учителите вече отлично са изучили знаците, по които преписвачите се издават. Това разказаха столични директори на училища пред „Монитор”.

„Учениците да не се изкушават да използват такава техника, защото има специфично поведение, което ги издава”, коментира директорът на 51-во СОУ Асен Александров. Той разказа как преписвачите стоят като препарирани и пестят всяко движение, за да не им се размести слушалката. Ако пък имат лош късмет и това се случи, започват да се пипат по ушите. Друг симптом на преписвача е непрекъснатото и ритмично писане. „Те пишат, без да спират, спазвайки определен ритъм, не прекъсват да помислят, както обикновено зрелостниците правят”, обясни още Александров. Той допълни, че това е така, защото преписвачите нямат обратна връзка, с този, който им диктува и

скоростта на писане е тренирана и отиграна

преди това.

Няма промяна в правилата за провеждане на тазгодишните матури, обясни пред „Монитор”, шефката на столичния просветен инспекторат Ваня Кастрева. „Ще разчитаме основно на съвестното отношение на квесторите. Единици ще бъдат и училищата в София, които ще спират интернета чрез специални устройства”, добави тя. Един  такъв заглушител струва около 300 - 400 лв.
58 442 зрелостници ще се явят на матура

по български език и литература на 21 май. За втория държавен зрелостен изпит, който ще се проведе на 23 май, пък са подадени 60 182 заявления. Това на практика означава, че на тази матура ще се явят и младежи, които вече са завършили 12-и клас. Както винаги, географията е най-желаният предмет за втора матура. 16 659 зрелостници са заложили на нея. На второ място е биологията с 16 414 желаещи. Следват английски език - 11 462 зрелостници, философският цикъл - 5739, математика - 3950, история и цивилизация - 2568, немски език - 1115, френски език – 563. Най-малко са предпочелите матурата по италиански език – едва 122. На трета матура по желание ще се пробват едва 623 абитуриенти. Болшинството от тях са избрали английски език и математика.

Бизнесът прогнозира
Заплатите скачат с 5% до края на годината
Синдикатите искат 1400 лв. средно възнаграждение до 2017 г.
Заплатите в частния сектор тази година ще се увеличат средно с 4 – 5 на сто. Това прогнозират от Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ). „Това показват нашите прогнози, но дали ще се случи, зависи от това как ще се развие икономиката”, обясни председателят на АИКБ Васил Велев. Ръст в парите щял да има само в секторите, които реално

увеличат производителността си

Велев цитира последните данни на НСИ за размера на средната заплата през първото тримесечие на 2014 г., според които ИТ специалистите продължават да са най-добре платените кадри. „Средното възнаграждение е над 1800 лв., но въпреки това има недостиг на кадри. Това е така, защото студентите не искат да учат тази специалност, казват, че им е трудно”, обясни Велев.

От КНСБ обаче настояват за по-високо увеличение на възнагражденията, защото работниците произвеждали повече, отколкото получавали като заплащане. „В някои сектори

ръстът може да бъде с 20%

в други – с 3 на сто”, отбеляза лидерът на синдиката Пламен Димитров на конференция „Заплащането на труда в България”. От профсъюза представиха и проучване за обществената нагласа към цената на труда, според което заплатите във всички сектори трябва да бъдат увеличени с 50 на сто. Според гражданите най-голямо увеличение трябва да има за медицинските сестри и лекарите, а най-малко за съдиите и служителите в общинските администрации. Синдикатите настояват от догодина минималната заплата да бъде увеличена на 400 лв.

НОВИНАР
91 на сто от студентите са в риск от експлоатация
Можем да изискаме договор на български език
91 на сто от българските студенти са в риск от трудова експлоатация, ако решат да заминат на лятна бригада в чужбина. Това сочи представително проучване на фондация „Кампания А21, проведено сред студенти от 7 университетски града в страната. От организацията са се представили за фирма, която предлага временна работа извън страната, като задали заблуждаващи въпроси на младите хора.

Оказва се, че 53 на сто от студентите биха подкрепили работодателите си и биха работили и в извънработно време, извършвайки дейност, която в договора им се вписва просто като "друга". Тоест работодателят не уточнява нито каква е тя, нито каква е нейната продължителност, нито какво ще бъде допълнителното заплащане.

„Изобщо не отиваме към незаконните и неприятните неща, но в рамките на закона той може да те накара да правиш абсолютно всичко, ако ти си се съгласил и си подписал договор, в който пише „друга дейност”, обясни пред Дарик Михаил Стефанов от фондацията.

Не стига това, но работодателят може да поиска неустойка, ако служителят му откаже да я извършва, дори може да го уволни. Така например, ако сте наети да работите на рецепция, работодателят ви може да изиска от вас да чистите и тоалетните, както и да държи да работите по 14-16 часа на ден с оправдание, че още не ви е намерил помощник. Това е много строен модел, който често се използва от експлоататорите, категоричен е той.

Жаби потекоха и от чешмите в Етрополе
Освен в Ихтиман жаби текат от чешмите и в Етрополе. За нетрадиционната консистенция съобщи зам.-кметът на града Венета Гергова пред Дарик.

По думите й вместо чиста вода много често чешмите бълват трева, кал и жаби. Поради тази причина никой не пиел тази течност и дори се опасяват, че може да избухне епидемия.


От местното ВиК посочиха, че преди месец е извършен ремонт на водопреносната мрежа и вече са отстранени проблемите, за които жителите алармират.


Гергова посочи, че жалбите не спират въпреки уверенията на служителите. Според разказите жаби и червеи излизат от канала.

Николай Донев, ръководител на регионалния ВиК клон, посочи, че проблемът е стар и след подмяната на водопреносната мрежа и  пречиствателната инсталация е отстранен.

Според него жителите поддържат стари истории и показват части на жаби отпреди един месец. Регионалната здравна инспекция не е констатирала нарушения.

СТАНДАРТ
Бури и сняг за Гергьовден
Бури и сняг ни чакат през 6-те почивни дни в началото на май.
Идва втора порция потопи, затова по-добре дръжте чадърите си под ръка, съветват синоптиците. На приятно и сравнително топло време ще се радваме през периода 1-4 май, когато дневните температури ще бъдат между 15 и 20 градуса. Почти в цялата страна обаче в следобедните часове ще вали дъжд. Любителите на планинския туризъм трябва да внимават с разходките, особено по високите части, тъй като там ще вилнеят гръмотевични бури.

"Валежите ще са с летен характер, ще се изсипват между 15-30 л/кв. м, което е напълно нормално като количество. За нас обаче са необикновени поради проблемите с почистването на реките", коментира пред "Стандарт" синоптикът на "ТВ-МЕТ" Петър Янков.

През празничните дни повече проливни дъждове ще има в централните и източните части на страната, така че ако сте предвидили да прекарате свободните си дни в тези райони от страната, още имате време да размислите.
Ако сте решили да прекарате по-голямата част от ваканцията си сред природата, имайте предвид захлаждането, което започва от 5 май, и пригответе някоя друга връхна дреха. Именно тогава на Балканския полуостров навлизат студени въздушни маси и ще се усети леко понижаване на температурите, които ще бъдат между 13 и 18 градуса.

Ако пък решите да покорявате върховете на планините, ще трябва да се оборудвате със сериозна зимна екипировка. Метеоролозите предупреждават за възможни превалявания от сняг по високите части на Гергьовден. На 6 и 7 май ни очаква разкъсана облачност, отново със слаби превалявания. На 8-ми се предвиждат по-интензивни валежи, които ще се изсипят над Източна България. Тази година температурите през май ще са по-хладни и ще се движат между 18 и 22 градуса.

Хващат по интернет колите без данък
Колите, за които не е платен данък, вече няма да могат да минават на годишен технически преглед (ГТП). Проверката в пунктовете за ГТП дали за автомобила е платен данък вече ще става по електронен път чрез достъп до базата с данни за внесени налози в общините. Това е записано в проект за промяна на Наредба Н-32 за периодичните прегледи за проверка на техническата изправност на превозните средства, пусната за обществено обсъждане.

Ако в електронната система на общината липсват данни, че собственикът е платил данъка, ще се дава възможност за идентифициране и еднозначно маркиране на бележката за платен данък, предоставена от водача в пункта за ГТП, пише още в проекта. Промените се правят, тъй като досега често при покупка на автомобили те се регистрират в КАТ, но не и в общината. А при техническите прегледи се дават фалшиви бележки за платен данък или платежно нареждане за превод по банков пък в полза на общината на 10 лв., при положение че данъкът за колата е например 200 лв.

Автобусите и такситата вече ще минават на преглед, след като е платена и задължителната застраховка "Злополука" на пътниците, гласят още промените. Отпада изискването автобусите за превоз на деца до 22 места да имат устройство за ограничаване на скоростта. Няма да се изисква и в салоните на автобусите с над 22 места да има втори монитор. Вече няма да се изисква и наличие на тоалетна в автобусите. Това изискване ще остане само при превоз на ученици с автобуси над 22 места по маршрути над 100 км.

ТРУД
НАП чака 70 000 декларации за доходи в последния момент
Данъчните очакват да получат около 60-70 хил. годишни данъчни декларации за доходите през 2013 г. в последните два работни дни до крайния срок - 30 април, стана ясно след запитване на “Труд” до Националната агенция за приходите. До момента гражданите са подали около 450 000 декларации.

Формулярите се подават лично или чрез упълномощено лице в офиса на НАП по постоянен адрес на декларатора. Другият вариант е документът да се прати от пощенски клон с обратна разписка или на място в 352 пощенски станции, където служителите на “Български пощи” директно издават входящи номера. Ако декларацията се подаде по електронен път до 30 април, лицето може да ползва 5% отстъпка върху внесения в срок данък.

Освен че трябва да подадат формулярите до края на месеца, гражданите, които имат данък за довнасяне, трябва да го преведат на НАП по банков път в същия срок. Кодът за плащане е 110 000, а банковата сметка на съответния офис на данъчната агенция може да се намери на сайта.