3000 катаджии дебнат на пътя; Отпуските пак без давност; Край на четенето за матурите

Чужденци орат пясъка ни за злато; Три места за един кандидат-студент; От 1 май българинът ще работи за себе си; С 3.12 евро на ден издържаме затворник

3000 катаджии дебнат на пътя; Отпуските пак без давност; Край на четенето за матурите

24 ЧАСА
20 години медиен фестивал, 45 години - курорт Албена
За първи път тази година медиите няма да се състезават в конкурс, но фестивалът "Медиамикс 2014" пак ще раздаде награди. Поводът е юбилейното му 20-о издание. Затова ще бъдат отличени знаковите постижения в телевизията, радиото, печата и онлайна през изминалите 20 години.

Като модератори и лектори ще участват Цветанка Ризова, Асен Григоров, шефът на Съвета за електронни медии Георги Лозанов и ръководителят на представителството на Европейската комисия Огнян Златев. Мотото на фестивала е "20 години огледало на медиите". По традиция той ще е от 4 до 7 юни в курорта Албена, който празнува 45 години от създаването си.

Погребаха удавеното детенце край Винево до майка му и баба му, оставиха място за дядото
4-годишният Мерт бе погребан след 17:00 часа във вторник във Винево. Тялото на най-малкия член на изчезналото във водния ад семейство Рамаданови бе открито 6 часа и половина по-рано в тинята на зловещия язовир край Винево.

„Трагедията е голяма. Гробът на малкия Мерт е до гробовете на майка му и баба му. Оставили сме място и за гроб до тях на дядото Мюмюн, чието тяло и днес не открихме", споделя пред 24rodopi.com Мустафа Ахмед, един от близо 200 доброволци, които от 5 дни търсят телата на изчезналите в нощта на четвъртък срещу петък 4-ма от семейство Рамаданови.

Техният автомобил „Опел" бе погълнат на моста край селото от 5-метрова вълна от вода, кал и дървета малко след 22.30 часа. Рамаданови били на гости на близки по тъжен повод – самоубил се техен родственик.

ТРУД
Три места за един кандидат-студент
Три свободни места за един първокурсник има в университетите. С други думи броят на кандидат-студентите няма да стигне, за да се запълнят местата във вузовете. Випускът от абитуриенти тази година е 59 000, а броят на местата във висшите училища е 77 000. От всички зрелостници кандидатстват едва половината, дори като се добавят тези, които не са приети от предните години, броят им пак няма да стигне. Да не забравяме, че не всички успяват да издържат изпитите.

“Ако трябва да се пошегувам, този випуск ще ни се види голям през 2015-2016 година, когато броят на зрелостниците ще е около 32 000-35 000”, каза ректорът на ЮЗУ проф. Иван Мирчев.

От 1 май българинът ще работи за себе си
В деня на труда 1 май българинът ще започне да изкарва пари за себе си и ще спре да работи само за държавата. Тогава настъпва т.нар. ден на свободата от правителството, който всяка година се изчислява от Института за пазарна икономика (ИПИ).

Датата 1 май е фигуративна, като показва кога държавната хазна ще се попълни, ако всичко изработено бъде моментално изземвано от данъчните, обясняват от ИПИ.

В повечето държави от ЕС гражданите трябва да работят доста по-дълго за държавата в сравнение с България. У нас денят на свобода от правителството традиционно настъпва в края на април или началото на май. По-ранното му изместване през последните 5-6 години според икономистите се дължи на свитите заради кризата приходи и поддържането на бюджетен дефицит.

“Казано по друг начин, държавата уж изземва по-малко, но наличието на дефицит показва, че част от разходите не се финансират с текущи приходи, а с резерви и заеми. Заемите обаче рано или късно трябва да се платят”, коментират икономистите. Според сметките им покриването на дефицита тази година ще отнеме още 5 дни, които ще се “отработват” в бъдеще, когато кредитите се връщат.

По данни на ИПИ през 2014 г. българите ще изработят средно по 228 млн. лв. за един календарен ден, измерено чрез очаквания БВП. Това означава, че през текущата година са необходими 120 дни, за да се изработят предвидените над 27 млрд. лв. национални приходи в бюджета.

Най-много време през 2014 г. българите ще отделят, за да попълнят приходите от ДДС - 36 дни. За акцизи ще са нужни 19 дни. За осигуровки - 27 дни, като от тях за социално осигуряване - 19, а за здравно - 8. Приходите от подоходните данъци ще бъдат попълнени за 12 дни, а тези от корпоративни - за 7. Други 7 дни ще се работи, за да се платят държавните и общинските такси. Имуществените данъци ще отнемат 3 дни.

СТАНДАРТ
3000 катаджии дебнат на пътя
Допълнителни мерки за безопасност по пътищата вземат от полицията за празниците от 1 до 6 май. Заради шестте почивни дни по Гергьовден очаквано много българи ще тръгнат на път. Полицейски екипи ще дежурят на изходите на София и големите градове, както и по местата от пътната инфраструктура, където се извършват ремонти.

Полицаите ще пренасочват движението така, че да не се образуват излишни задръствания и тапи, които допълнително изнервят шофьорите. Патрулките ще се забелязват отдалеч, защото ще бъдат с пуснати буркани.

"Разпоредено е в районите с временна организация на движението полицейското присъствие да бъде обозначено с включени светлинни сигнали на служебните автомобили", обясни шефът на Пътна полиция комисар Антон Антонов.

Специално за тези празници ще има и масирана акция, която е насочена особено към контрола на неправоспособни водачи, шофирането след употреба на алкохол и с несъобразена скорост. От Пътна полиция призовават шофьорите да бъдат много бдителни и особено сдържани на пътя, а в случай на леко ПТП веднага да преместят автомобилите встрани от пътната лента, да освободят движението, за да не се получават задръствания и нови катастрофи.

От МВР съветват да се избягват пиковите часове с най-голям трафик на 30 април, 1 и 6 май, както и при възможност да се тръгва в по-ранен час, особено ако ви предстои дълъг път. Очаква се отново трафикът по магистралите да е силно интензивен. Като само на магистрала "Тракия" се предвижда да преминават над 5000 автомобила на всеки час при нормален капацитет на аутобана от 3600 автомобила.

Независимо от подобряването на организацията на движение очакванията за огромни задръствания са при виадукта "Бебреш" на магистрала "Хемус" и виадукта при 67 км на магистрала "Тракия", където движението се извършва двупосочно заради ремонти. Предвидено е временно да се осигурят по две ленти за движение, както и да се спрат тежкотоварните камиони в дните на най-голям трафик.

Тировете ще бъдат отклонявани през Костенец, Белово и Пазарджик за магистрала "Тракия". При "Хемус" и главния път за Гърция Е79 обаче няма обходни маршрути и там камионите ще биват отбивани за по няколко часа. "В зависимост от конкретните възможности между 5 и 8 наряда от областна дирекция ще бъдат ангажирани с обезопасяване на движението", посочи комисар Антонов. Допълнително изпитание за шофьорите ще е времето, тъй като метеорологичните прогнози за празничните дни предвиждат множество валежи в цялата страна. Пътищата ще са мокри и хлъзгави.

Отпуските пак без давност
2-годишната давност на платения отпуск може да отпадне. Това ще обсъждат работодатели и синдикати в съвета за тристранно сътрудничество в следващите седмици.

"За" отпадането на давността се обявиха синдикатите. Работодателите обаче засега са на различни мнения. "Не приемаме премахването на давността. Този отпуск се дава, за да може хората да си починат, а не да им се изплаща на ръка", коментира председателят на БТПП Цветан Симеонов. Според други бизнес организации обаче липсата на това ограничение не е голям проблем. "Трупането на неползван отпуск е проблем на държавната администрация, в частния сектор като цяло не се наблюдава", коментираха представители на работодателски организации.

Двегодишната давност на платения отпуск бе въведена по време на управлението на ГЕРБ. Целта бе да се прекрати практиката на натрупване на стотици дни неползвана почивка, които после работодателят трябва да изплати при пенсиониране или напускане на служителя. Тогава всички фирми и институции бяха задължени до 31 декември да изготвят график, по който през следващата година работниците ще излизат във ваканция. Правилото важи и досега.

НОВИНАР
Край на четенето за матурите
Записаха в аудиоформат произведенията от конспекта
Зрелостниците вече няма да стоят пред учебниците.

Аудиозаписи слагат край на четенето за матурите. Българска продуцентска компания направи записи на произведенията от конспекта по български език и литература.

Младежите ще могат да прослушват не само задължителните книги от списъка за изпитите, а и анализи на литературните творби. Така тийнейджърите ще могат да се подготвят за матурите със слушалки, докато се разхождат в парка или се возят в автобуса.

„Доброто познаване на материала е ключово за успеха на матурите, произведенията са много, а аудиокнигите ще дадат на учениците възможност да ги опознаят в детайли, докато почиват, разхождат се по улицата или учат с приятели”, изтъкнаха от компанията, която е създадена от актьора Джони Пенков.

От два месеца у нас вече има и сайт за аудиокниги, в който са включени известни произведения. С гласа на актьора Стоян Алексиев например звучи романът на Иван Вазов "Под игото".
 
Тунел под Шипка ще има
Върховният административен съд потвърди оценката за въздействие на околната среда, което дава зелена светлина за строителството на обходния път на Габрово и тунела под Шипка.

Това обяви министърът на регионалното развитие Десислава Терзиева. Тя подчерта, че тези обекти са приоритетни за правителството.

Министърът и шефът на агенция „Пътна инфраструктура” Стефан Чайков провериха ремонт на 3-километров участък от пътя в кв. „Въбел” в Търговище. За ремонта са заделени близо 2,5 млн. лв., които са осигурени от спестените средства за зимно поддържане.

Министърът подчерта, че до края на годината за ремонтни дейности на пътната инфраструктура в област Търговище ще бъдат инвестирани около 15 млн.лв.

МОНИТОР
Стопаните пропищяха от иманяри
Чужденци орат пясъка ни за злато
Въоръжени са със скъпи металотърсачи
Иманяри разорават плажа в Слънчев бряг, алармираха концесионерите на ивицата в най-големия черноморски курорт.

„В началото не ни правеха впечатление, но вече се превърнаха в бедствие. Всеки ден гоним по 5-6 човека, които буквално стоят пред трактора, който заравнява пясъка, и твърдят, че плажът е държавен и могат да си правят на него каквото искат”, коментира пред „Монитор” управителят на южния плаж в Слънчев бряг Кирил Спасов.

За него това е голям проблем, защото голяма част от ивицата е изчистена и заравнена като част от подготовката за сезона. Макар и плажът още да не се използва активно, в курорта вече има туристи. От ранни зори обаче жадните за злато и други ценности иманяри разкопават пясъка. Ново нашествие започвало през нощта. На служителите на южния плаж отговаряли, че не вършат нищо незаконно и отказвали да напуснат плажа, продължавайки да търсят ценности.

„Всеки ден машини и работници отстраняват пораженията и изглаждат пясъка. На следващия ден иманярите идват отново и продължават да копаят пясъка,

превръщайки плажа в „лунен пейзаж”

 - на всеки няколко метра зеят грозни „кратери”, твърди Спасов.

Лично той е разгонвал вчера търсачите по плажа.

„Има местни хора със самоделки, но има и чужденци със скъпи металотърсачи. Вчера за първи път видях и жена, беше на около 40 години”, обясни концесионерът.

Той не знаеше към кого точно да се обърне за помощ, но се надява органите на реда да вземат мерки и да спрат набезите на тези хора, защото има тенденция иманярите да посягат и на защитените пясъчни дюни.

От иманяри се жалват и останалите концесионери

на плажове на юг. Ровели пясъка по цяло лято, през есента и пролетта, само през зимата нямало набези. Металотърсачите засичали много златни ланци, синджири, пръстени и обеци, както и монети. Под пясъка се намирали още часовници, мобилни телефони и дори цифрови фотоапарати, но това било рядкост.

„При нас са най-активни през лятото, когато има най-голям наплив, и в края на сезона, когато си отидат и последните туристи, каза за „Монитор” концесионерът на плажа в Созопол Цоньо Христов.

Търсят двореца на Константин Велики
Музей със стъклен похлупак ще показва римски артефакти
Следващата пролет общината ще започне разкопките под столичния площад „Св. Неделя”, където археолозите се надяват да открият двореца на император Константин. „Идеята е догодина да започнем проучванията с разрези в земята, за да видим какво лежи под базиликата”, обясни зам.-кметът по образование и култура д-р Тодор Чобанов.

Предположенията на археолозите са, че там лежат три големи обществени сгради, от които някога се е управлявала антична Сердика. Според една от хипотезите те са били резиденциите на градските управители. Възможно е една от тях да е била дворецът на император Константин Велики. Друго предположение е, че там е преториумът - седалището на военния управител. Обикновено около тези сгради се оформял и форумът. Твърде вероятно е и в някои от руините на римските сгради
да е монетарницата на Сердика.

СЕГА
НАП плаши данъкоплатците с бързи запори върху заплатите
Въпреки собствените си грешки в данъчната кампания приходната агенция реши да действа ударно спрямо неплатилите в срок
На фона на куп проблеми около данъчното законодателство и грешки на самата данъчна администрация Националната агенция по приходите втвърди тона към данъкоплатците. Ден преди крайния срок за подаване на данъчните декларации и плащането на дължимия за 2013 г. данък от НАП предупредиха, че тази година ще са безкопромисни по отношение на откриването на процедури за принудително изпълнение спрямо неплатилите в срок длъжници. Списъкът с мерки включва налагането на запори върху заплатите, а при по-големи задължения - и запор върху имуществото. В същото време проблемите с кампанията идват от законодателни промени, за които самите управляващи неофициално признаха, че следва да бъдат отменени.

За намерението на НАП да бъде безкомпромисна в предприемането на мерки срещу неплатили в срок данъкоплатци съобщи пред Дарик радио говорителят на приходната агенция Росен Бъчваров. "Тази година, за разлика от други, ще има максимум два-три дни период от време от обработването на данъчната декларация до съпоставянето с плащането й. И ако няма такова, започва процедура по събирането на средствата", заяви Бъчваров.

Пациентите няма да плащат при прекъсване на лечението
Новите лекарства ще влизат в позитивния списък на 12 месеца
Пациентите няма да са задължени да заплащат лечението си, ако независимо от причината преждевременно напуснат болницата. Това гласи решение на Върховния касационен съд от 14 декември м.г. То влезе в сила от вчера - деня на обнародването му в "Държавен вестник". Делото срещу наредба на здравното министерство беше заведено след протест от прокурора Георги Камбуров от Върховната административна прокуратура.

Задължението на пациентите да попълват декларация при предсрочно напускане на лечебното заведение е въведено с промяна в наредбата за изискванията към устройството и вътрешния ред на болниците през 2011 г. Тогава министър на здравеопазването бе Стефан Константинов. В част от документа болните или родителите им изрично посочват, че ще платят всички медицински процедури и изследвания, ако здравната каса, министерството или други финансиращи органи откажат да го сторят. Прокуратурата настояваше да отпадне текста: "Наясно съм, че следва да заплатя всички извършени медицински действия/процедури/изследвания и други, в случай че с напускането си създавам пречка за заплащане от страна на Националната здравноосигурителна каса, Министерството на здравеопазването и други финансиращи институции на осъществената ми до момента от болницата медицинска помощ". Едно от основанията за признаването на лечението по клинична пътека от здравната каса е пациентът да е бил физически в болницата през цялото време на лечението.

Според съда обаче клаузата няма връзка с обществените отношения, които са регламентирани в наредбата за устройството и вътрешния ред на болниците. Правото на пациента да откаже по всяко време предложената медицинска помощ е уредена в Закона за здравето и в този случай лекарите не носят отговорност за евентуалното забавяне на лечението, смятат висшите магистрати.

ДНЕВНИК
Депутатите облекчиха условията за концесия на плажовете
Депутатите облекчиха условията за концесии на плажовете като гласуваха на второ четене промени в Закона за устройство на Черноморското крайбрежие ден преди празничните дни. В същото време парламентът окончателно отхвърли предложенията, инициирани от природозащитниците, които да спрат строителството в защитени зони от Натура 2000 на плажа и да предотвратят случаи като този с Карадере.

Гласуваните промени предвиждат концесионните договори за плажовете да се подписват за 20 години. Отхвърлено беше предложението на Янаки Стоилов от БСП заварените договори да бъдат удължени.Предвидено е още наемната цена да се определя във всеки конкретен случай в зависимост от икономическата изгода на концесионера или наемателя.

Преместваеми обекти за търговски, увеселителни и други дейности да могат да се поставят и на 100 м плажна ивица от брега – т.нар. на зона А на Черноморското крайбрежие, гласят приетите поправки. Сергии ще могат да се поставят върху 2% от общата площ на плажа. Досега ограничението беше търговски обекти да има върху 1% от активната площ, но увеличението е четирикратно на практика, защото се взима за база общата площ, предупреждават експерти.

Черноморските общини сами ще определят периода за забрана на строителните дейности, както гласи приетото предложение на ГЕРБ.

Най-късно до 1 март всяка година, по предложение на кмета, общинските съвети ще определят периода и курортите, в които се забраняват строителни и монтажни работи. Ако общинският съвет не приеме такова решение, строителството ще бъде забранено от 15 май до 1 октомври, както беше досега.

Всички без ГЕРБ отхвърлиха ветото върху закона за земеделските земи
Със 127 гласа за, без против и въздържали се Народното събрание отхвърли ветото на президента Росен Плевнелиев върху промените в Закона за земеделските земи. С тях се въвеждаше изискването за пет години уседналост за придобиване правото на собственост върху тях.

Светла Бъчварова от БСП подчерта, че България е единствената държава в ЕС, в която липсва законодателство, което защитава земята като национално богатство. Според нея несъстоятелни са аргументите на президента, според когото така приетите текстове ограничават правата на българските и европейските граждани и могат да доведат до санкции за страната.

По думите на Бъчварова ограничителната норма за 5 г. уседналост може да засегне само хората, които са придобили наскоро българска гражданство и не са живели тук толкова дълго време. Цените на земята са значително по-ниски и това създава условия да се изкупува на безценица от лица, които не живеят в България, каза депутатът от БСП.

От становището на земеделската комисия се разбра, че съюзите на зърнопроизводителите и на земеделските кооперации подкрепят измененията.

РЕПОРТЕР
Опровергаха слуховете за оставка на здравния министър
Никога не е обсъждано подобно нещо, каза д-р Джафер, шеф на комисията по здравеопазване
Допълнителна проверка на РЕПОРТЕР опроверга слуховете, разпространени от шефове на пациентски организации, че се подготвя отстраняване на здравния министър д-р Таня Андреева.

С 3.12 евро на ден издържаме затворник
България отделя по 3.12 евро на ден за издръжка на един затворник, което е най-малко в Европейския съюз. Това се посочва в доклад за 2012 г. на Съвета на Европа, изготвен съвместно с Университета на Лозана за криминология и наказателно право.

Страната ни обаче е сред държавите в ЕС, в които се отчита най-голям спад на броя на затворниците за периода 2011-2012 г. - 3.7 на сто.

Минимумът в Европа за затворническа издръжка е определен на 3 евро. На Стария континент по-малко средства от България отделя само Украйна - 3.06 евро.

Най-скъпо за затворник в ЕС пък плаща Швеция - 621 евро, а като цяло в Европа - Сан Марино - 750 евро разходи на ден за затворник.