Нашествие от кърлежи и плъхове; „Боржуа” и „фудбол” сред ученическите бисери; Откриха бактерии, по-опасни от СПИН

Пълни безсмислици в съчиненията на зрелостниците; Фалстарт на секссезона в Слънчев бряг; Григор Димитров започва срещу испанец в Мадрид

Нашествие от кърлежи и плъхове; „Боржуа” и „фудбол” сред ученическите бисери; Откриха бактерии, по-опасни от СПИН

24 ЧАСА
Митничар помагал на Килърите 3
Бандата на Килърите 3 е имала свои вътрешни хора в полицията и митниците. Благодарение на връзките си там босовете държали членовете изкъсо, разказват свидетели по делото, което вече е в спецсъда. Смята се, че Килърите 3 са били безмилостни и при най-малко съмнение. На техен език наричали убийството "скриване".

Преди 6 г. митничар е помогнал на Килърите 3 да заблудят властите, че перничанинът Теодор Неофитов-Ханс е напуснал България през ГКПП-Калотина. Той е застрелян с 3 куршума в главата и е заровен в гората.

Кон ритна дете и го уби
Дете на шест години е докарано тази вечер в Спешна помощ от ботевградското село Литаково, пише botevgrad.com. Според дежурния екип момченцето вече е било починало.
Родителите казали, че е било ритнато от кон, малко след това дошъл дядото, който пък твърдял, че детето е паднало от висока тераса.

Детето е починало от черепно-мозъчна травма, но не е имало видими следи и наранявания по лицето, а само оток в областта на шията, казаха дежурните в Спешна помощ.

На мястото пристигна и екип от криминалисти, които ще разпитат семейството, за да се уточнят обстоятелствата, при които е настъпил инцидентът.

ТРУД
БСП дава заден за хипермаркетите
Санкциите, които ще се налагат на големите търговски вериги при въвеждане на непосилни условия в договорите с родни производители, ще бъдат в пъти по-малки от глобите за други прояви на нелоялна конкуренция или злоупотреби с господстващо положение на пазара.

Става въпрос за санкции, които Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) ще може да налага, когато дадена верига хипермаркети забранява на свои доставчици да продават стоките си при нейни конкуренти или ги товари с такси за допълнителни услуги. Глобите ще бъдат въведени с промени в Закона за защита на конкуренцията, които трябва да бъдат окончателно приети от парламента след празниците.

Преди поправките да влязат на второ четене в пленарната зала, депутати от БСП планират да внесат корекция в тях, научи "Труд". С нея ще се регламентира, че размерът на санкциите може да бъде до 10 % от оборота за конкретната стока, който търговската верига е натрупала през предходната година. Така ако верига хипермаркети забрани на доставчик на сирене да разпространява стоката си и в други магазини, глобата ще може да бъде до 10 на сто от оборота от продажбата на сирене.
Ако тази поправка не бъде направена, търговските вериги щяха да бъдат застрашени от много по-солени санкции за некоректност към доставчиците си - до 10% от целия оборот за предходната година. Според последните публикувани отчети оборотите на големите търговски вериги у нас варират между 500 млн. и 1 млрд. лв. на година.

Депутати от левицата обаче обясниха пред "Труд", че подобни глоби са прекалено високи и излишни. С поправката санкциите, които ще се налагат, могат да се окажат съвсем ниски.

Промените в закона предвиждат още търговските вериги да съгласуват с КЗК типовите договори или общите условия, при които работят с доставчиците. С текстовете се въвежда и понятието "значителна пазарна сила". Депутати обясниха още, че дефиницията ще се прецизира между двете четения на законопроекта.

Фалстарт на секссезона в Слънчев бряг
Фалстарт на новия секссезон край морето претърпяха най-нетърпеливите жрици на любовта в Слънчев бряг, показа проверка на “Труд”.

Щом научиха, че в курорта са пристигнали първите туристи, компаньонки от вътрешността на страната веднага заеха позиции в комплекса. През април и май обаче на почивка у нас обаче идват предимно по-възрастни хора, които не се вълнуват особено от женските ласки. В конкретния случай - първата организирана група е от 700 австрийски пенсионери, повечето от които са пристигнали семейно. Затова и жриците не получили радушен прием от туристите.

“Явно проститутките са неопитни. Старите пушки си знаят, че преди юни няма смисъл да бият път до морето. Виж във Варна сега е по-оживено покрай международната регата (“Тол шипс” - б.р.). Там проститутките може и да изкарат някой лев”, коментираха бармани от Слънчев бряг.

Действително, мургави жрици на любовта се оферираха още от първия ден на регатата във Варна. Най-активни са били около борда на пакистанския ветроход “Рах навар”.
70% от участващите кораби са руски. Техните екипажи търсят предимно алкохол и не смеят да се забъркват с жени, защото са представители на военния флот на Русия и могат да бъдат наказани жестоко, ако ги хванат в “нежна” компания. Според хотелиери и туроператори не само сервитьори, бармани и пикола, но и голяма част от опитните компаньонки тази година са се изнесли към чужбина, където цените са по-високи, което веднага се отразило и на качеството на сексуслугите. В Слънчев бряг м.г. ценоразписът падна от 100 на 50 евро и накрая на 50 лв. за секс на плажа. Фелациото струва 20 лв.

Причините за поевтиняването бяха две - дъмпинг на циганки от Сливен и липсата на интерес от страна на туристите, дошли у нас заради евтиния алкохол.

Тази година жриците няма да носят цветни лещи за очи. Миналото лято те бяха заложили на “сините” очи, които им придавали “дълбочина на погледа”. Сега вместо на визията, проститутките залагат на езиковите умения, за да привличат клиенти от Албиона и Германия.

Тъй като продължават случаите на обрани туристи след секс с проститутки, все повече служители от развлекателния бизнес край морето отново поискаха легализиране на най-древната професия. Такъв опит имаше по време на тройната коалиция, но “Труд” научи, че проблемът не е обсъждан в ръководството на БСП. За да има позиция на партията, трябвало въпросът да бъде обсъден от Изпълнителното бюро.

В ГЕРБ също не е имало дискусия, но депутати от партията смятат, че подобни промени в законодателството “много трудно биха били подкрепени”. И припомниха, че бившият МВР шеф Цветан Цветанов бе твърдо против подобна идея, когато ГЕРБ беше на власт.

СТАНДАРТ
Две жени загинаха в бус на ужасите
Две жени загинаха при зверска катастрофа край русенския град Сливо поле.
Те пътували в микробус по редовна линия от крайдунавския град към Силистра. Бусът марка Мерцедес бил пълен на макс с 18 пътници, сред които и деца. Броени минути след като возилото потеглило от Русе, жена се оплакала, че й е задушно и поискала да се включи климатикът или да се отворят прозорци, за да не й прилошее.

Молбата й предизвикала лек смут сред пътниците. Така 20-ина минути, след като потеглили от Русе, шофьорът се обърнал да види какво се случва. В този момент обаче изгубил управление над колата и тя изхвърчала от пътя. По разкази на очевидци микробусът няколко пъти се превъртял по ливада. Част от пътниците изхвърчали от колата. Двете възрастни жени загинали на място. "Всичко се случи за секунди", разказаха потресени пътници. Сигналът за трагедията е подаден в полицията в 14,01 часа. Три линейки от Русе и медицински екип от Сливо поле веднага тръгнали към мястото на инцидента. Те са откарали в болницата в областния град 9 от пострадалите пътници. Сред тях има две деца. Едното е 8-годишно момиче, което е със счупена ръка и контузия на главата. Другото дете е момче на 14 г. с наранявания по цялото тяло. Според очевидци момиченцето е било затиснато от ламарините на микробуса и се наложило случайни минувачи и пристигналите спасителни екипи да вдигнат возилото, за да го извадят. Веднага след инцидента към болницата в Русе прииждаха роднини, за да видят има ли техни близки сред пострадалите.

Шофьорът е 49-годишен, който също е сред пострадалите. Той е опитен водач и е инструктор. Засега няма информация той да е тежко ранен.

Бивш футболен съдия е собственик на фирмата превозвач "Хари 3", чийто микробус катастрофира край Сливо поле. Харалан Хараланов от силистренското село Калипетрово регистрирал компанията си за превози в далечната 1991 г. През 23 години история дружеството се е утвърдило като най-голямата фирма за пътнически превози в региона. Нейни автобуси обслужват линиите за Варна, Русе, Добрич, Шумен, пътуват до всички общини в Силистренско.

Вчера никой представител на "Хари 3" не пожела да коментира катастрофата край Сливо поле.

Това е втори инцидент с кола на компанията. През 2010 г. в дните на Коледа автобус на "Хари 3" със 17 пътници се подпали, докато пътува по линията Русе-Силистра, но шофьорът успя да изведе пасажерите от колата ковчег и пламъците унищожиха единствено багажа на клиентите. Хората в Силистра твърдят, че "Хари 3" е коректна фирма и шофьорите й са опитни.

17-годишен загина в катастрофа, след като куче изскочи на пътя
18 годишен младеж с три месеца шофьорски стаж катастрофира и уби приятел, а други три момчета са тежко ранени.
Инцидентът станал в петък около 2,30 след полунощ на шосето между Кубрат и близкото село Задруга.

Единайстокласникът Емре Х. от Кубрат карал семейната кола „Алфа Ромео", в която с него пътували още четирима младежи. Те отивали да се забавляват на дискотека в общинския център. На главен път ІІ-49 пред колата изневиделица изскочило скитащо куче. Неопитният шофьор загубил контрол над возилото и ударил колата в крайпътно дърво. От удара автомобилът изхвръкнал от асфалта и се преобърнал в горската местност край шосето.

На място е загинал 19 годишния М.Р. от Кубрат, който пътувал на мястото до шофьора и се возел без предпазен колан. Двама от пасажерите, Ш.И от село Бисерци и С.К. от Кубрат, и двамата на по 17 години, са настанени в болницата в Разград с тежки черепно–мозъчни травми и животът им е в опасност. Петият пътник, 22 годишният С.С. от Кубрат, е със счупена ръка. Най-леко пострадал се оказал шофьорът, който е с охлузни рани, но след преживяното е в шоково състояние.

Още не е ясна причината за инцидента на пътя. Пострадалите обясняват, че появилото се изневиделица куче  е причина за случилото се. Предстои разследването да покаже, дали младият шофьор е седнал зад волана трезвен, както и съобразена ли е била скоростта му с обстановката на пътя.

НОВИНАР
Откриха бактерии, по-опасни от СПИН
Учени откриха нови бактерии, които представляват по-сериозна и по-бързо разрастваща се опасност от епидемията от СПИН през 80-те години на миналия век.

Смъртоносни в недалечно бъдеще могат да се окажат дори лека инфекция или рана от ожулване, предупредиха от Световната здравна организация (СЗО).

Причината е, че антибиотиците стават все по-безпомощни пред съвременните бактерии. "Постантибиотичната ера, в която възпаленията и дребните наранявания ще убиват, далеч не е апокалиптична фантазия, а съвсем реална опасност за ХХI век," твърди доктор Кеиджи Фукуда, който е зам. генерален секретар на организацията. Докладът за антимикробната резистентност се фокусира върху данни от 114 държави.

Специално внимание било обърнато на 7 различни вида бактерии, които причиняват диария, пневмония, инфекции на уринарния тракт и гонорея. Проучването на информацията показало, че във всички краища на света се наблюдава устойчивост на бактериите срещу антибиотично лечение, като тази резистентност постоянно се увеличава.

Нещо повече - през последните 30 години не са създавани нови антибиотици, макар заразите да мутират. Прекомерната употреба на тези вещества също може да доведе до резистентност, тъй като организмът привиква към тях и те вече не действат при лечението.

Една от препоръките на Световната здравна организация е да се намали лечението с антибиотици. В противен случай перспективата е болести, които десетилетия наред са били бързо и напълно лечими, да станат смъртоносни.

Разкриха тайната на вкусната баница
Стари майсторки на баницата разкриха семейните тайни за вкусния деликатес.

Това се случи на Фестивала на баницата, който се проведе в петък в Разлог. Кулинарното събитие бе директно на площад "Преображение", където жени, точещи баници от половин век, се събраха, за да предадат традицията на по-младите наследници в региона.

Сред най-атрактивните баничарки бяха Бакина Гахова и Дешка Кротева, които приготвят традиционната храна "с чекане" (цвекло). За да покажат какво са научили от майките и бабите си, жените направиха сладка и солена баница. Иванка Максимова разточи заедно със 7-годишната си племенница Виктория друг вид, който също бе оценен достойно от множеството.

За щастие на посетителите всички опитаха от вкусните тестени шедьоври, сред които имаше деликатеси с локум и ябълка, сирене, яйце и масло, булгур и още много други екзотични смески.

Събралите се на мегдана мъже констатираха, че баницата с месо и цвекло върви с ракия. Старците се бяха подготвили и стратегически изчакаха изпичането на деликатесите с плетена дамаджана.

МОНИТОР
На националното състезание по български език
„Боржуа” и „фудбол” сред ученическите бисери
Пълни безсмислици в съчиненията на зрелостниците
„Боржуа”, „фудбол” и „парламентисти” са част от бисерите, с които са блеснали учениците на провелото се Национално състезание по български език и литература за зрелостници. При проверката на съчиненията преподавателите установили, че голяма част от гимназистите се

затрудняват при изписването на елементарни думи

Те често бъркат „о” с „у”, „е” с „и”, „д” с „т”, „з” със „с” или се чудят къде да сложат „е” при променливото „я”. Така например някои от участниците в състезанието са измислили два варианта на думата „парламентаристи”, пишейки я „парламенталисти” или „парламентисти”. Други от младежите са прекръстили „пансиона” на „пенсион”, а „бутилките” на „бутиулки”. Греши се и изписването на „д”/”т”, като пример за това е „привързаници на фудбола”, вместо вярното „привърженици на футбола”, посочи тъжните бисери гл.ас. д-р Теофана Гайдарова от ПУ „Паисий Хилендарски”, която е била председател на кандидатстудентския изпит в университета през различни години. Дванайсетокласниците често бъркат и думи, като „лакътуша”, вместо правилното „лъкатуша”, „боржоазен” или „боржуазен” вместо „буржоазен”, „лафкаджии” и „лафкаджий” вместо „лавкаджии”, „одеало” вместо „одеяло” и „разцъвтяли”, вместо „разцъфтели”.

Често срещано явление е и

непознаването на фразеологизмите

което води до пълни безсмислици в съчиненията на гимназистите от цяла Южна България, явили се на състезанието. Гл.ас. д-р Теофана Гайдарова дава като пример следния ученически бисер: „Сгащва го началникът в бара и го пита какво прави по време на работа там, а нашият го гледа като топъл хляб (вместо като ударен с мокър парцал)”. Грешката била допусната не в една, а в няколко конкурсни работи, обясни д-р Гайдарова. Като печална преценка за състоянието на нашата страна и отношението към нея пък един от участниците написал: „Иван четеше вестници, в които пишеше само лошо за България. Те го караха да се срамува. Четеше книги, които го караха да се гордее, че е българин”.

„По мои наблюдения на практика в гимназиите децата изобщо не учат граматика на българския език, с изучаването на която приключват в 7-и клас. И след това се получава един голям луфт, а в 12-и клас се подготвят единствено за матуритетните въпроси, които са свързани само с отделни фрагменти от материала по роден език”, каза д-р Гайдарова. Предложението й е в гимназиалния етап българският език и литературата

да се изучават като отделни предмети

както и да се работи повече за създаване на комуникативно-речевите умения, за да се повиши грамотността на българския ученик.

В националното състезание все пак са участвали и много добре подготвени гимназисти, които ще бъдат наградени, а получилите отлични оценки ще бъдат записани за студенти във Филологическия факултет на университета.

Заради топлата зима и влажната пролет
Нашествие от кърлежи и плъхове
Гризачите щъкат, примамени от храната в кофите
Кърлежи, мишки и плъхове плъзнаха по празниците. Тази година те подраниха. Популацията им е изключително висока заради топлата зима и влажната пролет. Това заяви за „Здравей, България” по Нова телевизия  проф. д-р Тодор Кантарджиев - директор на Националния център по заразни и паразитни болести и национален консултант по микробиология.

Заради дъждовете очакваме напаст и от всякакви други кръвосмучещи, допълни специалистът и подчерта, че не бива да се подценяват и комарите.

Той уточни, че още преди месеци директорите на районните здравни инспекции са предупредили и предписали на

кметовете да започнат  пръскане срещу кърлежите

Фирмите трябва да го извършват под контрола на служител от съответната РЗИ, без да разреждат многократно разтворите, което е по-евтино и екологично, но неефикасно. Затова държавата трябва да си изпълнява контролната роля, категоричен бе професорът.

Д-р Кантарджиев предупреди да сме особено внимателни при излизане сред природата в празничните дни. Колкото по-рано се свали кърлежът,  толкова по-добре. Майките да оглеждат децата си да няма полепнало кръвосмучещо по тях. В тревите да газим само

с високи обувки и дълги чорапи в светли цветове,

за да се види, ако има полазила гадинка, препоръча професорът. Той припомни, че в градовете бездомните кучета, а в селата – овцете и козите, са основните приносители на кърлежите. От тях човек може да се зарази с лаймска болест, марсилска треска, ку-треска и кримска-конго хеморагична треска.

Мишките и плъховете също са увеличили популацията си. Те са се развъдили най-много в централната част на столицата. Има ги в изобилие и в шахтите под и около НДК.

Причината е, че стопаните на частните кооперации и къщи не викат два пъти годишно фирмите по дератизация, за да пръскат срещу гризачите, обясниха от Столичната регионална здравна инспекция. Наличието на подходящи убежища, както и храната от кофите, създават благоприятна среда за тяхното размножаване. За една година женски гризач може да роди над 50 малки. За да не се промъкват плъховете в домовете, от инспекцията препоръчаха гражданите да замрежват прозорците и да замазват пролуки около тръбите, защото това са тунелите и местата, през които мишките и плъховете преминават от едно място на друго.

ДНЕВНИК
Над 40 души са загинали и десетки са ранени при сблъсъци и пожар в Одеса
Активисти на "Десен сектор" и на "Самоотбрана" от Харков и Киев, предизвикали масовите безредици в Одеса, са подпалили сградата на областния съвет на профсъюзите в града, предадоха руски и световни агенции. От вратите и прозорците на сградата излизат пламъци, чуват се взривове, хора скачат дори от втория етаж.

В следствие на пожара, който обхвана втория и четвъртия етаж на сградата на профсъюзите в Одеса, са загинали 38 души, съобщи "Ройтерс". От министерството на вътрешните работи на Украйна съобщават за 50 ранени, сред които и 10 пазители на реда.

Някои (30 души) са били задушени от дима, а други (8 души) са загинали, след като са скочили от прозорците на сградата.

Пред сградата гори и палатков лагер, обособен от активисти, събиращи подписи за провеждането на референдум за федерализацията на Украйна и за статута на руския език. Има сблъсъци в района и липсва милицията, Бърза помощ или коли на пожарната служба.

Според украинското министерство на вътрешните работи пожарът е с криминален произход, предаде агенция "Франс прес".

Преди това в сблъсъци на проруски и прокиевски активисти в Одеса загинаха четирима души и бяха ранени 15 души. Сред ранените има трима милиционери, сред които заместник-началникът на одеската милиция Дмитро Фучуджи, както и трима журналисти.

Григор Димитров започва срещу испанец в Мадрид
Най-добрият български тенисист Григор Димитров ще срещне испанеца Пабло Карено Буста в първия кръг на турнира от сериите "Мастърс" на червени кортове в Мадрид.

Новият шампион от Букурещ е поставен под номер 12 в основната схема на турнира, съперникът му заема 60-а позиция в световната ранглиста.

22-годишният Буста участва в Мадрид с "уайлд кард" и има загуба в единствения мач между него и българина до момента – с 4:6, 1:6 в първия кръг на квалификациите на турнира в Марбург, Германия, през 2010 г.

При нов успех над испанеца, във втория кръг Димитров ще играе с победителя от мача между румънеца Мариус Копил и друг представител на домакините - Марсел Гранойерс.

През миналата година в испанската столица хасковлията победи тогавашния номер 1 в света Новак Джокович във втория кръг, след което отпадна от швейцареца Станислас Вавринка.