Зърнопроизводители от Добруджа излизат на протест

Фермерите искат оставката на министър Мирослав Найденов.

Зърнопроизводители от Добруджа излизат на протест

Земеделски производители от Добричка област ще излязат на протест в понеделник, 21 март от 10 часа, съобщи говорителят на Добруджанския съюз на зърнопроизводителите Орлин Панев. Фермерите ще изкарат земеделска техника по целия околовръстен пръстен на Добрич. Главният пункт на протеста ще бъде изходът за гр. Ген. Тошево, където ще се оповестят исканията на зърнопроизводителите и ще се настоява за оставка на министъра на земеделието и храните Мирослав Найденов.


 

Протестиращите ще настояват за ясни правила, които да гарантират условия за развитие на конкурентноспособно и устойчиво земеделие. Искаме още точни правила за подпомагането в селското стопанство, при регистрация в системата ИСАК, при използване на държавния поземлен фонд, каза още Орлин Панев.

 

Производителите от Добруджа са недоволни от забавянето на националните доплащания и европейските средства. В обръщението на Националната асоциация на зърнопроизводителите се припомня, че сектор „Земеделие” осигурява  поминък на над 300 000 души. Рентата, която се изплащана собствениците на земя, възлиза на около 700 милиона лева. Земеделието формира 10% от БВП и има основен дял във формирането на външно-търговското салдо на страната, припомнят още от съюза.

 

Протестът се организира от Националната асоциация на зърнопроизводителите и ще обхване цялата страна. Към момента едва около 20% от членовете на Добруджанския съюз на зърнопроизводителите са получили европейска субсидия и нито един национална. В регионалната структура членуват над 130 души, които обработват 600 хил. дка земя в Добруджа.