Кадафи прекратява военните операции

Либия ще прекрати военните операции срещу бунтовниците, стана ясно след изявление на министъра на външните работи на страната. Малко по-рано обаче Кадафи и синът му Сейф ал Ислам заявиха, че имат готовност да се бият срещу международните сили.

Кадафи прекратява военните операции
Докато западните сили се готвят да ударят силите на либийския лидер Муамар Кадафи, той се отказа да разгромява бунтовниците. Войските му са обградили бунтовниците в Бенгази и се готвеха за финална офанзива, но след решението на ООН да бъдат нанесени удари по силите на Кадафи, той явно е омекнал.

В резолюцията, която бе гласувана в ООН и чрез, която се разрешават удари срещу Кадафи се иска незабавно прекратяване на огъня. За това настояват единодушно всички страни членки на ООН.

Вероятно по този начин Кадафи се опитва да спечели време, тъй като преди решението на ООН не беше склонен на никакви отсрочки. На няколко пъти той заяви, че смята бунтовниците за членове на Ал Кайда и, че няма да спре докато не ги унищожи.

Същевременно все повече сили се присъединяват към Великобритания и Франция, които са в основата на операцията по затварянето на небето над Либия. Италия обяви готовност да участва, а Полша ще предостави логистична подкрепа. Германия заяви, че не иска да поставя под риск немски войници, а Турция се обяви изцяло против операции.

Страните членки на Арабската лига обаче подкрепят ударите срещу Кадафи.  Вероятно някои от тях, като Саудитска арабия например, ще вземат и военно участие.

Междувременно Европа забрани всички граждански полети за Либия, очаква се това да сторят САЩ и повечето арабски страни.