Учителите на уроци срещу агресията; Лекарите на протест на 15 май; Рекорден брой ухапани от кърлежи във Варна

Пускат домашно сирене вече и в ресторанта; Откриха петзвезден "хотел" от римско време; 14 млн. лв. въртят в приемните семейства

Учителите на уроци срещу агресията; Лекарите на протест на 15 май; Рекорден брой ухапани от кърлежи във Варна

24 ЧАСА
Пускат домашно сирене вече и в ресторанта
Предлагането на домашно сирене в ресторантите ще стане законно. Малки количества млечни продукти ще може да се произвеждат и продават не само от големите млекопреработвателни предприятия. Промени в наредбата за директни продажби допускат сирене и кашкавал от овче, козе и биволско мляко да може да се правят от мобилни мандри дори на самото пасище.

И в момента домашно сирене се предлага от някои ресторанти, но те рискуват глоба от агенцията по храните. Причината е, че според действащото законодателство млечни продукти за продажба могат да се правят само в регистрирани мандри, които трябва да отговарят на множество изисквания.

Новите правила ще важат след обнародването в "Държавен вестник" на промените в наредбата. Те допускат производството на млечни продукти от овче, козе и биволско мляко да се извършва и в т.нар. мобилни мандри. Те са новост за България, но от години се ползват например в Швейцария.

Мобилната мандра ще бъде на колела и може да се закача за автомобил

Така тя на практика ще следва стадото по пасищата. Прясно издоеното мляко веднага ще се преработва, което ще запазва високо качеството му.

ТРУД
Варненският исторически музей ще съперничи на Лувъра
Уникален проект за покриване на двора на Регионалния исторически музей във Варна впечатли вицепремиера Даниела Бобева при неделната визита в града. Върху площта от 2 дка през лятото се организират големи концерти за 600 души, изложби и дори сватби. През зимата обаче дворът е неизползваем, а и плочите от врачански варовик по земята плачат за подмяна.

Идейният проект, подготвен от архитектите Вили и Делян Жечеви, предвижда пространството да бъде покрито със специално нечупливо изолационно стъкло, поддържано от две огромни метални греди и алуминиеви профили. Половината от стъкления покрив ще се отваря лете, а дизайнът на конструкцията ще е ретро, за да се впише в стила на сградата, строена през 1898 г. за девическа гимназия. Зала с 1000 места, малка библиотека, ресторант и артзона за художници ще заемат остъкленото пространство, разказаха архитектите.

СТАНДАРТ
Махат от БДЖ 700 чиновници
Близо 700 чиновници от БДЖ трябва да бъдат съкратени, за да се спаси дружеството. Сега администрацията на закъсалата държавна компания наброява над 1200 души. "Според мен това число не трябва да е по-голямо от 400-500 души", заяви пред "Стандарт" транспортният министър Данаил Папазов. Целта на съкращенията е да убедят кредиторите, че "Холдинг БДЖ" полага усилия за намаляване на разходите. "До края на май ръководството трябва да ми представи ясна визия как администрацията ще достигне нормалното число за такива дружества", обясни Папазов.

Според него не може ремонтната дейност на БДЖ да е разпръсната на 12-13 места. Трябва да има една или две бази, в които да се извършва всичко.

Всичко това обаче е свързано с влагането на инвестиции, които не можем да вземем, преди да се договорим с кредиторите за разсрочване на дълга, коментира Папазов.

На предстоящото общо събрание на кредиторите трябва да се вземе решение за продажба на 25 дизелови мотриси и на 3407 стари товарни вагона. Нашата задача е в никакъв случай да не допуснем фалит на БДЖ и именно в това искаме да убедим и кредиторите, заяви още транспортният министър.

От много години слушам, че ще се съкращава администрацията, но никога това не е ставало и на практика винаги са махали обикновени служители, коментира Петър Бунев, председател на Синдиката на железничарите в България.

НОВИНАР
Откриха петзвезден "хотел" от римско време
В пътната станция Состра отсядали императори
Древноримска пътна станция от II век беше открита от екип на Националния исторически музей, съобщи неговият директор Божидар Димитров. Тя се намира на север от Троян по пътя, който някога е свързвал градовете Ескус (днешното село Гиген, Плевенско) и Филипополис.

Станцията е била важно място за почивка на високопоставени лица, включително и императори и техни роднини. В нея археолозите откриха монети на Хонорий, част от златен накит, теракотена фигура на бог Пан и костни игли.

„Подчертаният лукс на комплекса може да бъде оприличен с богат днешен петзвезден крайпътен мотел”, обясняват от музея. Освен самата пътна станция на археолозите е известен и античен мавзолей, гробище, укрепен военен лагер и светилище на Тракийския конник, които са достъпни за културен туризъм.

Останките от крайпътната станция са намерени от екипа на д-р Иван Христов, зам.-директор на НИМ, в махалата Ломешки ханчета. Археолозите проучват останките от три големи верижно подредени помещения, разположени в североизточната част на станцията, която според учените е била на площ от 2 декара.

Сградите са били отоплявани с така наречената хипокаустна система, която включва подово отопление, но въздухът загрява и стените на стаите. Към тях има и басейн с топла вода, който разполага със седалки и пейки в ниши.

Иван Христов и екипът му са открили и система от канали, по които е била пренасочвана вода от река Осъм. Станцията е датирана точно благодарение на монета на императрица Фаустина Млада, отсечена в град Филипополис.

Тя е била съпруга на Марк Аврелий и по нейно време били възстановени старите пътни станции, изградени от император Нерон. От НИМ разкриха още, че община Троян има намерение да закупи частния имот, в който се правят разкопките, и да превърне руините на станцията в действащ музей на открито.

МОНИТОР
Рекорден брой ухапани от кърлежи във Варна
Рекорден брой ухапани от кърлежи отчитат от местната здравна инспекция във Варна. Затоплянето на времето, съчетано с обилни валежи, способства зa появата им, коментират специалисти. За периода 25 април - 9 май във Варна са отчетени 46 случая на ухапани от кърлежи само в морския град, сочи справката на Регионалната здравна инспекция. Макар данните да са за срок от почти две седмици, броят на пострадалите е рекорден в сравнение с регистрираните случаи преди това. Според сравнението с данните на РЗИ - Варна, през предходния 7-дневен отчетен период само 13 души са били ухапани от кърлежи. Хубавото е, че няма регистрирани заболели от лаймска болест и марсилска треска. В инспекцията са постъпили 11 проби за видово определяне на кърлежи. Повечето от тях са носители на лаймска болест, казаха още от инспекцията.

Специалистите от РЗИ - Варна са издали и заповед, с която са потвърдили предписанието за спиране дейността на закрит плувен басейн. Това е станало при една от 545-те инспекции, извършени от експертите в периода до 9 май. Служителите на държавния здравен контрол във Варна са съставили още 3 акта на физически лица за пушене в закрити помещения и 3 акта за неспазване на здравните изисквания в салон за красота.

МОН харчи за подготовката им над 9 млн. лв.
13 000 учители на уроци срещу агресията в час
Мобилна група психолози ще работи с деца, жертви на насилие
13 000 учители ще бъдат обучени да разпознават дали децата в класа им са жертва на насилие или самите те са агресори. Това предвижда проектът „Обучение на педагогически специалисти за превенция на училищното насилие, агресията и други негативни прояви” на образователното министерство. Преподавателите ще бъдат обучени да се справят с агресията на учениците си и как да реагират при конфликт сред децата, така че да бъдат избегнати усложнения.

Обучението се състои в лекции и практически задачи,

в които преподавателите трябва да решат как да постъпят”, обясни пред „Монитор” учителката Мария Николова, която преди месец е преминала през курса. Проектът струва малко над 9 млн. лв. и се финансира по ОП „Развитие на човешките ресурси”. Обученията трябва да приключат в края на август, като за първите 3 месеца на годината през него са преминали 6494 учители. Курсовете трябваше да започнат още миналата година, но заради обжалване на изпълнителя на обществената поръчка се е стигнало до забавяне. Освен това МОН провежда обучение и на 56 психолози, които ще работят в мобилни групи към всеки един от областните инспекторати по образование. Тяхната задача ще бъде да работят с деца, жертви на насилие или трафик. Част от тях ще оказват психологическа помощ на учениците със специални образователни потребности, които имат проблеми с адаптацията в масовите училища. Мобилните групи ще работят и с децата, които са отпаднали от образователната система.

От 1 юли всички преподаватели до 35-годишна възраст ще получат

увеличение на заплатите с между 30 лв. и 50 лв.

потвърди вчера Клисарова. Тя допълни, че държавата ще възстановява разходите за бензин на пътуващите със собствени автомобили учители в малки населени места. „По този начин искаме да улесним достъпа на учителите до училище, защото има места, където няма обществен транспорт и учителите пътуват със собствени коли, което е доста скъпо за тях”, обясни Клисарова. Както „Монитор” пръв писа, МОН ще плаща 85% от пътните разходи, а останалите 15 на сто могат да се поемат от училището или общината, в случай че бюджетът им го позволява.

ПРЕСА
Държавата ще плаща горивото на учителите
''Средствата са отделени и всеки кмет ще направи съответните разчети. В наредбата ще бъде точно указано колко процента и как се правят заплащанията'', съобщи министърът на образованието Анелия Клисарова
''Държавата е заделила средства за заплащане на горивото на учителите, които се налага да пътуват до работните си места с личните си автомобили''. Това съобщи образователният министър Анелия Клисарова по време на празнична литургия в столицата. Министърът уточни, че покриването на пътните разходи на учителите ще стане възможно с нова проектонаредба, а целта е да бъдат подпомогнати тези от преподавателите, които пътуват до отдалечени училища, където няма междуселищни автобуси. С между 30 и 35 лв. пък се очаква да бъдат увеличени стартовите заплати на младите учители от 1 юли тази година.

В България има училища, до които няма обществен транспорт, обясни Анелия Клисарова и допълни, че придвижването до тях затруднява финансово учителите: „Учителите пътуват със собствени коли, което е доста скъпо за тях. Това е да облекчим техния достъп. Това ще бъде наредба. Средствата са отделени и всеки кмет ще направи съответните разчети. В наредбата ще бъде точно указано колко процента и как се правят заплащанията".

Министърът добави още, че системата, по която се оценяват матурите, също ще претърпи промени. „Тази година искаме да сложим т.нар. летва, т.е. колко е минимумът за тройка. Това ще гарантира качество, така че да могат всички, които са си взели матурите, да сме убедени, че те наистина са грамотни. То се прави анализ, след като се направят тестовете и се взема един минимум от определен брой точки, което вече е 3 и съответно се правят разчетите за останалите бележки. Скалата ще е ясна в деня на провеждане на матурите, преди резултатите", допълни министър Клисарова.

СЕГА
Свързани фирми печелят проектите за фотоволтаици по селската програма
Компаниите избягват ограниченията чрез регистрация на името на младежи
Свързани фирми са оплели процедурите за изграждане на фотоволтаични централи по Програмата за развитие на селските райони (ПРСР). От публичния регистър на сключените договори личи, че част от компаниите са ползвали един и същ проект, като са го прокарвали нееднократно през свързани с тях фирми. Формални нарушения на правилата обаче няма, защото ограниченията са заобикаляни чрез регистрацията на компаниите на други лица, често младежи.Това показва проверка на "Сега" за сключваните договори за изграждане на фотоволтаични централи по ПРСР.

Програмата финансира проекти по две от мерките - за развитие на неземеделски дейности и за подкрепа за създаване на микропредприятия. Както "Сега" писа, голяма част от договорите по тези мерки са именно за фотоволтаични централи.

Наличието на свързани фирми изпъква при проверка на населеното място, за което са одобрявани проектите, както и при сверяване на мощността на предложената фотоволтаична централа. Засичането при такова припокриване по правило води до свързани фирми.

КАПИТАЛ
Лекарите излизат на протест на 15 май
Исканията им са за актуализация на бюджета на здравната каса
Съборът на съсловната организация на лекарите – Българският лекарски съюз (БЛС), реши, че на 15 май медиците ще участват в Деня на протеста на европейските лекари, а до края на май ще организират и национален протест. Исканията са за незабавна актуализация на бюджета на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) и отмяна на постановлението, с което болниците получават лимит за прием и работа всеки месец.

Лимити
Съборът натовари управителния съвет да оттегли подписите си от Националния рамков договор за 2014 г. Това е документът, с който медиците се споразумяват с НЗОК за обема и стойността на услугите, които трябва да извършат през тази година. Общо за прегледи и изследвания, както и за болнично лечение през 2014 г. са предвидени 1.445 млрд. лв. Още при подписването на рамковия договор беше ясно, че предвидените средства са с около 400 млн. лв. по-малко от реално необходимите за работата на здравната система в този й вид. Споразумението тогава стана факт, тъй като предвиждаше да бъдат заплащани нови дейности и беше начин да се увеличат цените на съществуващи медицински услуги.
Реално обаче работата на болниците няма как да бъде ограничена в рамките на бюджета и всеки месец клиниките приемат болни, чието лечение е средно 140 млн. лв., докато бюджетът за болници е 1.017 млрд. лв. Затова НЗОК реши вече да изчислява месечни лимити, над които да не могат да се приемат болни.

Задава се и национален протест
Точно това постановление БЛС настоява да бъде отменено, тъй като заплашва да остави болни без лечение, ако клиниката е изразходила средствата си, понеже е била предпочетена от повече пациенти. Според закона за бюджета на НЗОК тя няма право да изразходва повече средства извън предвидените в този документ освен ако парламентът не гласува актуализация.
Ако до 30 май няма нов бюджет, лекарите ще излязат на национален протест с искане за оставка на министъра на здравеопазването и управителя на здравната каса.
В момента те настояват за повече средства, за да се гарантира качествено здравеопазване, за прекратяване на корупцията, на репресиите върху лекарите и за достойно заплащане и условия на труд на българските лекари.

РЕПОРТЕР
14 млн. лв. въртят в приемните семейства
Настанени са 2110 деца
Средно 14 милиона лева се въртят в бизнеса с приемни родители. Средното възнаграждение, което държавата всеки месец дава на семейство, за да отглежда чуждо дете, е 700 лв. Последните данни на Агенцията за социално подпомагане, предоставени на РЕПОРТЕР, показват, че 2110 деца са настанени в 1601 приемни семейства. Още 473 семейства са одобрени и чакат да получат дете, което е изоставено, няма родители или социалните са го извели от дома му.  

Приемните родители се разделят на професионални и доброволни. Професионалните са изкарали курс и получават заплата от 510 лв. на месец да се грижат за едно дете, за второ сумата става общо 544 лв., а за трето – 578 лв.
Общо 2110 са децата, настанени в приемни семейства, а не в домове за сираци.
Снимка: Булфото

Възнагражденията са процент от минималната работна заплата, който расте за всяко следващо дете. Всеки месец те получават още пари в зависимост от възрастта на повереното им дете, които са предназначени за възпитаването му. За хлапе до 7 г. се дават 195 лв., от 7 до 14 г. – 227,50 лв., а до 18 г. – 260 лв.

Приемните семейства взимат еднократно и 325 лв. на година.

Доброволните получават горната сума плюс средно 200 лв. всеки месец.

Социалните отбелязват, че често в по-бедните райони има повече кандидати за приемни грижи. Такъв е примерът в Бургаско, а наскоро стана ясно, че от общо 28 приемни майки в Хасковско, 17 от тях са в село Динево, като основната причина били парите.

Експерт:  Да дават тези пари на родителите

Много по-добре ще е да дават тези пари на родителите, чиито деца може да бъдат отнети заради лошо финансово състояние, а не на приемни семейства. Това смята Любомир Даков от Асоциация за детско развитие Член 24, които предлагат промени в закона за закрила на детето. По думите му обаче за децата приемната грижа е много по-добра от който и да е дом за сираци.