Коктейл „Молотов" в салатите; Вдигнаха летвата за бързите заеми

Жандармерията ще пази бюлетините, пишат още вестниците днес

Коктейл „Молотов" в салатите; Вдигнаха летвата за бързите заеми

Заеми.


"Стандарт":

Вдигнаха летвата за бързите заеми

Фирмите за бързи кредити у нас ще трябва да се съобразяват с ново четири пъти по-строго изискване за минимален капитал. Това става ясно от решение на БНБ за промяна на Наредба номер 26 за финансовите институции, което вчера е прието от Управителния съвет на централната банка. Новият минимално изискуем капитал за развиване на дейност с бързи кредити у нас скача на 1 млн. лева, като сумата може да бъде набрана само със собствени парични средства на съдружниците и акционерите. Новият праг е четири пъти по-висок спрямо настоящото изискване за минимален капитал от 250 хил. лв. С измененията текстовете на наредбата се привеждат в съответствие с промените на Закона за кредитните институции, както и с най-новите международни стандарти за борбата с изпирането на пари, гласят мотивите на БНБ. Всичко това ще принуди всички небанкови институции у нас да се пререгистрират в БНБ.

Отрови.

"Монитор":

Коктейл „Молотов" в салатите

Истински коктейл „Молотов" от нитрати и пестицити има в плодовете и зеленчуците. Дали нивото на химикалите в тях е нормално или е над допустимите норми купувачът на практика няма как да разбере, предупредиха лекари.
Престоялите салати са канцерогенни, те отключват рак. Това заяви вчера проф. Донка Байкова - преподавател по хранене и диететика в Медицинския университет в София и заместник-председател на Българското дружество по диететика. Причината на практика са нитратите, просмукали се в марулите, лука, репичките и зелето от азотните торове, с които се третират насажденията за по-високи добиви=

Вот.

"Дума":

Жандармерията ще пази бюлетините

Бюлетините за предстоящите евроизбори ще бъдат транспортирани до областните центрове, а освен кола на полицията, те ще бъдат охранявани и от автомобили на жандармерията. Това съобщи вчера главният секретар на МВР Светлозар Лазаров, който заедно с шефа на "Националната полиция" Тодор Гребенаров представи мерките за обезпечаване на обществения ред, сигурността и законосъобразността на вота.
В понеделник външното министерство е получило първите изборни книжа. Тази сутрин в 9 ч. и първите 5 области ще получат бюлетините си. Лазаров припомни, че бюлетините вече се печатат в БНБ "с оглед недопускане събития, които са се случвали в близкото минало".