Българите съвсем затегнаха коланите; С 14 евро расте заплатата през 2015 г.; Шопската салата №1 в Европа

Григор Димитров надви Бердих и се класира на 1/4 финал; Откриха грешка в миниматурата; Фирми мамят гурбетчии по полска схема

Българите съвсем затегнаха коланите; С 14 евро расте заплатата през 2015 г.; Шопската салата №1 в Европа

24 ЧАСА
Планират бърза поправка на матурите, за да се кандидатства във ВУЗ
Скалата за превръщането на точките в бележки тази година за първи път ще бъде обявена в деня на изпита, а не както през миналите години - след като са ясни резултатите на абитуриентите.

Това изненадващо обяви първо в интервю за "24 часа" министърът на образованието проф. Анелия Клисарова.

"С въвеждането на матурите се случваше така, че след провеждането им се оценяваха тестовете със съответните точки и склата беше адаптирана така, че определен брой да гарантира тройката. А оттам нагоре с дадена стъпка да се гарантира отличният успех. По този начин ние адаптирахме скалата или минимума за тройка за вземане на изпита и за диплома за средно образование в зависимост от резултатите, които получавахме.

ТРУД
Фирми мамят гурбетчии по полска схема
Командироването на гурбетчии в Германия е най-актуалната пазарна ниша, в която се вихрят измамници на трудовия пазар. Това предупреди Рюдигер Винтер, шеф на хамбургската организация “Труд и живот”. Според българското законодателство наши фирми без проблем могат да пращат работници в командировка в Германия и други страни от ЕС, ако са подписали договор като подизпълнители на местни компании. По тази схема обаче на гурбетчиите се плащат ниски заплати като в България.

По закон, ако командировката е по-дълга от 30 календарни дни, българският работодател трябва да плаща на служителите си поне минимална заплата за съответния бранш в страната, където ги изпраща. Въпреки това гурбетчиите получавали под минималните за Германия ставки. При законната 40-часова работна седмица един строител в Германия трябва да се разписва за поне 1600 евро месечно. Реално обаче командированият получава колкото в България - около 500 евро.

СТАНДАРТ
Шопската салата е №1 в Европа
Шопската салата стана номер 1 на Стария континент. Седмица преди евровота Европейският парламент стартира класация на националните ястия на страницата си във Фейсбук.

Във временното класиране води шопската салата с 4799 гласа, следвана от литовската студена супа с 1212 гласа и румънските зелеви сарми със 768 гласа. Страната ни участва и с редица други ястия като мусака, баклава, супа топчета, сирене по шопски, боб по манастирски, таратор, баница и други.

Фурор в родните форуми обаче предизвика рецептата за шопската салата на Фейсбук страницата на Европарламента. Експерти съветват да я приготвим, като нарежем четири домата, една голяма и необелена краставица, четири чушки - по наш избор зелени или червени, и дали да бъдат сурови или печени, лук, магданоз, слънчогледово олио, оцет. Според част от родните сайтове дори имало съвет лукът да е белен. "Поставете олиото, оцета, солта и черния пипер в буркан с капак на винт. Затворете добре и го разклатете, докато съставките се смесят. Разбъркайте дресинга със зеленчуците и ги сложете в купа за сервиране.

Покрийте всяка порция с натрошено сирене и сервирайте в охладени чинии", съветват европейските майстори готвачи. Зевзеци веднага се захванаха да коментират по родните форуми рецептата. "Я мое и да сам шоп, ама краставицата я белим", "Друсана шопска салата по европейски. Ко не е друсана, не фаща", "А мен повече ме притеснява необелената краставица - държат явно да погълнем повече отровица, та да се свърши с тоз балкански синдром", "Това за черния пипер не го знаех, като си помисля колко години съм яла грешна шопска салата", бяха само част от злъчните коментари.

НОВИНАР
Григор Димитров надви Бердих и се класира на 1/4 финал
Григор Димитров в навечерието на рождения си ден успя да си направи сам чудесен подарък, побеждавайки шестата ракета в света Томаш Бердих с 6-7 (3-7), 6-2, 6-2. Българската звезда утре навършва 23 години и навръх рождения си ден ще излезе на корта в Рим в спор за място на полуфиналите на Мастърса в италианската столица.

Точно преди седмица Бердих отстрани Гришо в Мадрид, но днес представителят ни, подкрепян от мощна българска агитка успя да вземе реванш от чеха. В първия сет Бердих поведе с 2-1 с пробив в третия гейм, а Григор успя да го върне в последния момент, пише БГНЕС. Бердих водеше с 5-4, когато пред нашия тенисист се отвориха две възможности и той оползотвори втория брейкбол. Стигна се до тайбрек, в който Димитров поведе с 3-1, но след това Бердих наниза шест поредни точки.

Втората част започна отлично за българина – ранен пробив в първия гейм, после още един в петия и в крайна сметка 6-2. В решителния трети сет Григор направи пробив в петия гейм и поведе с 3-2, след което успя да го затвърди, макар и това да стана много трудно. После българинът направи още един пробив, дръпна с 5-2 и не сбърка при своето подаване - 6-2 и точка на спора след два часа и 25 минути битка на корта

Така Гришо не последва съдбата на своята приятелка Маша Шарапова, която по-рано днес напусна надпреварата след загуба от Ана Иванович. За място в полуфиналите съперник на първата ни ракета ще бъде Томи Хаас. Немецът поднесе изненада, отстранявайки третия поставен Станислас Вавринка в три сета 5-7, 6-2, 6-3. Димитров и Хаас досега са си разменили по една победа, като и двата мача са играни на твърди кортове. С класирането си за ¼ финалите в Рим Григор Димитров заработи 68 890 евро от наградния фонд и 180 точки за световната ранглиста.

МОНИТОР
Родители откриха грешка в миниматурата
МОН: Няма гаф, голяма част от децата са отговорили правилно
Родители и проверяващи учители са открили грешка в матурата на четвъртокласниците по „Човек и природа“. В учебника на децата бил посочен друг верен отговор на девета задача, а не този, който от МОН дали за правилен.

От министерството обаче са категорични, че няма грешка в изпита за външно оценяване. „Тестовете се изготвят на база учебна програма и държавни образователни изисквания за начален етап, т.е. гледа се дали в учебниците е отразено това, което учат децата. Тестът

не визира едно към едно

това, което пише в учебника“, обясни пред „Монитор“ Неда Кръстанова, директор на Центъра за контрол и оценка на качество на училищното образование, който изготвя тестовете за 4 клас. В задачата децата трябва да посочат коя от трите стрелки на схемата показва

преминаването на водата от течно в твърдо състояние. Отговор „А“ показва процеса на изпаряване на водата, отговор „Б“ - на преобразуване на парата в дъжд и отговор „В“ - преобразуването на водата в сняг. Единственият сигнал, който са получили в МОН за въпросната задача, е от

проверяващ учител от столично школо

„В сигнала се твърди, че верният отговор е „Б“, а не „В“, отчете Кръстанова.  От МОН вече са проверили над половината от тестовете на четвъртокласниците. Оказва се, че само 30% от учениците са се подвелии са дали отговор „Б“. „Над 60% са посочили верния отговор. Тъй че от гледна точка на статистика, задачата е надеждна и няма проблем“, смята Кръстанова.

Това не е първият гаф с мини матурите тази година. Както „Монитор“ писа, от МОН бяха пуснали на интернет страницата си миналогодишните верни отговори на теста по „Човек и общество”. Това вся смут в проверяващите учители в Добрич, които установили, че 90% от дадените отговори са грешни. Неправилните стояха на сайта 30 мин., а след това бяха подменени с истинските.

СЕГА
Прокуратурата изненадващо влезе в спецслужбите заради подслушването
Държавното обвинение за първи път проверява военното разузнаване. ДАНС и ДАТО вече били ревизирани
Прокуратурата започна изненадваща проверка на службите как използват и съхраняват специални разузнавателни средства (СРС). Държавното обвинение влезе в ДАНС, агенцията за подслушване ДАТО и военното разузнаване. Осем военни магистрати са проверявали как са били използвани СРС-тата там. "Щом прокуратурата се е намесила по този драстичен начин, очевидно има разследване или най-малкото проверка", коментираха пред "Сега" запознати с дейността и на прокуратурата, и на службите. От обвинението увериха, че проверки вече са били извършени в ДАНС и агенцията за подслушване ДАТО и проблеми не били открити.

Досега прокурори не са влизали във военното разузнаване. По времето на управлението на ГЕРБ беше направена финансова проверка. Тогава военният министър Аню Ангелов заяви, че са открити нарушения, които не са свързани с подслушването. Санкции обаче нямаше. От Министерството на отбраната потвърдиха за проверката, но военният министър Ангел Найденов отказа коментар.

Българите съвсем затегнаха коланите
Домакинствата стават все по-предпазливи в потреблението си, показва поредната статистика на НСИ, обявена вчера. През първото тримесечие на т.г. спестените на влог пари са се увеличили над два пъти в сравнение със същия период на 2013 г. - от 11.53 на 26.79 лв. на човек. Същевременно изтеглените заеми са намалели почти пет пъти - от 42 лв. на човек преди година на 9 лв. сега. Като цяло харчовете на домакинствата не се увеличават съществено и ръстът на доходите изпреварва този на разходите. Средният доход на човек за първото тримесечие на тази година е малко над 1177 лв. Това е с 69 лв. повече спрямо същия период на миналата година. Разходите пък са 1030 лв., със 7 лв. повече спрямо м.г. Най-сериозно е увеличението на парите за транспорт - на човек средно се падат по над 74 лв., или с осем лева повече. Традиционно се увеличава сумата за храна и безалкохолни напитки (с 20 лв. до 348 лв.) и за алкохол и цигари (със 7 лв. до 44 лв.). Разходите за данъци пък са се увеличили с над 3 лв. - до над 57 лв. средно на човек в семейството. Социалните осигуровки са с около 2 лв. повече - средно по 72 лв. на човек в началото на годината. Увеличават се и регулярните трансфери към други домакинства - на човек се падат вече по близо 15 лв., при 12 лв. година по-рано.

На фона на растящите разходи по различните пера харчовете за вода и ток са намалели с по 20 лв. на човек спрямо началото на 2013 г., но това вероятно се дължи не толкова на по-ниската цена, колкото на по-меката зима.

Доходът от заплата през първото тримесечие средно на човек от домакинството е 663 лв. Това е ръст от 10% спрямо същия период на миналата година. Полученото от втория по значимост източник на доходи в семейния бюджет - пенсиите, също се увеличава с над 6% до 310 лв. средно на човек. С по 4 лв. растат средно и доходите от самостоятелна заетост - до 74 лв. Полученото от социални помощи намалява - от 35 лв. на 33 лв. средно на лице. Сумата на изтеглените спестявания остава почти непроменена - малко над 20 лв. на човек.

ДНЕВНИК
Държавата ще даде 172.8 хил. лв. за машини за евровота
Над 1700 лв. ще струва наемът на една машина за гласуване за експерименталния машинен вот заедно с евроизборите в края на май. Цената включва и софтуер към машините, обучение на кадрите, които ще работят с тях, и на кадрите, които ще обобщават информацията и ще анализират резултатите.

Консорциумът "Обединение Машинно гласуване", в който влизат холандската компания "СмартМатик Интернешънъл Холдинг" и българската "Сиела Норма АД", е избран от Министерския съвет за доставчик на оборудването. Общата стойност на поръчката за сто машини е 144 хил. лв. без ДДС, или общо 172.8 хил. лв, показва справка в Агенцията по обществени поръчки.

РЕПОРТЕР
С 14 евро расте заплатата в България през 2015 г.
Увеличението на доходите в Румъния ще е с 37 евро за година, а в Хърватия – с 20 евро. Заплатите на сърбите намаляват
Средната брутна месечна заплата в България ще стане 420 евро тази година, а през 2015 г. ще достигне 434 евро. Прогнозата е на икономически анализ на банковата група Уникредит.

През 2013 г. средната брутна заплата в страната ни е била 413 евро.

България е с най-ниски средни доходи на населението в сравнение с останалите страни от Югоизточна Европа, обхванати от изследването. В Румъния през 2013 г. средната месечна заплата е била 507 евро, през тази година се очаква да е 526 евро, а през следващата - 563 евро.

В Сърбия през 2013 г. средното месечно възнаграждение е било 532 евро. През тази и следващата година обаче банковите анализатори прогнозират стойности съответно от 426 евро и 369 евро. В Хърватия заплатата през 2013 г. е била 1048 евро, а през тази и следващата се очаква да е 1050 и 1069 евро.

Доходите на българите са се увеличили с 6,2% в началото на тази година, спрямо 2013 г., отчита националната статистика. Така общият доход средно на лице от домакинство през първото тримесечие е 1 177 лв.

В същото време средният разход на лице от домакинство е 1 030 лв. и остава почти непроменен спрямо година по-рано.

Най-много българинът харчи за храна и жилище (енергия, горива, вода и др.) - 50.6% от всички разходи.