Разпитаха Румен Петков по сигнал за купуване на гласове, 4 партии печелят мандати в ЕП

Водеща тема за вестниците в понеделник е разпитът на Румен Петков в СДВР заради подозрение за купуване на гласове.

Разпитаха Румен Петков по сигнал за купуване на гласове, 4 партии печелят мандати в ЕП

„Бившият вътрешен министър Румен Петков е бил привикан в сградата на СДВР. Политикът, който е част от движението на президента (2002-2012 г.) Георги Първанов, е давал обяснения по прокурорска преписка. Това съобщи пресаташето на СДВР Петя Ангелова.
По думите й Петков е бил в сградата около 8:00 часа. Засега обаче няма информация от коя прокуратура е преписката, заради която бившият вътрешен министър е бил привикан, нито с какво е свързана тя..." - в. „Стандарт".

„Бившият вътрешен министър и активист на АБВ Румен Петков е бил извикан тази сутрин в сградата на Столичната дирекция на полицията, съобщи БНР.
По-късно Би Ти Ви съобщи, че разпитът е във връзка със сигнал за купуване на гласове в Плевенско, а БНТ посочи, че Петков е извикан като свидетел. Преписката е засекретена и затова Петков отказал коментар по темата. Според източници на телевизията полицията показала на активиста на АБВ снимки на хора.
За момента по случая няма образувано досъдебно производство.
Петков, който е и бивш кмет на Плевен, участва активно в кампанията за евроизборите на политическия проект АБВ, създаден от президента (2002 г. - 2012 г.) Георги Първанов.
Пред агенция "Фокус" Петков обясни, че вчера късно вечерта е бил поканен да дойде тази сутрин на разговор в Столичната дирекция. "Аз предупредих изрично служителя, че най-вероятно ще има медии, но той не допусна такова нещо. Така че първият въпрос, разбира се, е не защо те са поканени, за да окепазят, но първият въпрос е кой е авторът на сценария, защото сценарият е много пошъл и много подъл", казва Петков.
Според него, медиите са били извикани да дойдат пред полицията. "След като по засекретени преписки се викат журналисти, представяте си за какъв цинизъм става дума", допълни бившият вътрешен министър." - в. „Дневник".

„Бившият вътрешен министър Румен Петков е бил разпитан в СДВР заради сигнал за купуване на гласове. Това съобщиха от Софийската градска прокуратура. По случая е образувана прокурорска преписка. Сигналът е подаден в София, но е за купуване на гласове в региона на Плевен. По този повод около 8 часа Петков е извикан в СДВР. Пред "Нова телевизия" той заяви, че преписката, по която е викан, е засекретена и не може да даде повече подробности. В последните седмици Петков отправи серия критични въпроси към премиера Пламен Орешарски.
„Много силно се надявам, в кратък срок прокуратурата да обяви кои са хората, поканили на засекретена преписка журналисти. Защото тук цинизмът е ясен - преписката се засекретява, за да не мога аз да говоря, от друга страна - викаме журналистите, за да кажат: „Румен Петков го разпитват". Този цинизъм трябва да е ясен за обществото. И ако прокуратурата не обяви бързо кои са извикали журналистите, а това е много лесно установимо - това означава, че прокуратурата е част от схемата за опозоряване", подчерта той.
Румен Петков допълни, че след разговора в СДВР е останал с впечатления, че повече няма да бъде викан за разговор - служителите на дирекцията са подходили изключително професионално и коректно.
„Нелепостта е видима с просто око. Но аз пак казвам, надявам се да бъде разсекретена преписката или поне в частта, която засяга мен и се надявам прокуратурата да стигне до тези, които са извикали журналистите на засекретена преписка. Т.е. секретността е нарушена от прокуратурата или от МВР", каза още Румен Петков.Вчера вътрешният министър Цветлин Йовчев съобщи във Варна, че вече има сигнали за купуване на гласове на предстоящия евровот. По тях работи група, включваща представители на прокуратурата, полицията и ДАНС. "Имаме създадена организация и мисля, че в голяма степен ще предотвратим тези негативни практики на изборите", допълни Йовчев, цитиран от БГНЕС." - в. „Сега".

Като цяло вестниците се фокусират върху предстоящия евровот в неделя.

„Битката за първото място между БСП и ГЕРБ продължава да е изключително оспорвана. Ако евроизборите бяха днес със сигурност за БСП биха гласували 17,9%, за ГЕРБ- 17,6%, за ДПС - 8,3%, за ББЦ - 6,7%. Това показва проучване на агенция "Афис", цитирана от БГНЕС.
Получените данни свидетелстват, че потенциалната подкрепа за двете водещи формации е на кантар, но предвид на спадащия интерес към предстоящото събитие и очертаващата се сравнително ниска избирателна активност БСП има известно предимство пред основния си съперник.
Агенция "Афис" допуска и колебаещи се, но възможни избиратели за всяка една от партиите, както и колебаещи се, но слабо вероятни. След като се допълнят и тези избиратели, евровотът би изглеждал така: ГЕРБ - 25,3%, БСП - 24,6%, ББЦ - 13,4%, ДПС - 12,8%. Левите избиратели са сравнително по-мобилизирани и организирани в подкрепата си за предпочитаните партии.
При очакваната сравнително ниска избирателна активност - 30-35% от реалните избиратели или около 2,1 до 2,4 млн. гласуващи, много вероятно е 17-те мандата за Европейския парламент, които се полагат на България, да се разпределят само между първите четири партии..." - в. „Сега".

„...В общите електорални нагласи "България без цензура" печели 13,4%, а ДПС - 12,8%. И в този случай дистанцията от 0,6% между двете формации е в рамките на грешката и те практически са на кантар.
АБВ е пета с 6,8%, следвана от Реформаторския блок (РБ) и "Атака" с по 5,6% вот. В графата "други" попадат 5,1% от гласовете.
Социолозите са направили три прогнози въз основа на хипотеза за ниска, средна и висока избирателна активност.
При 30-35% активност до урните ще отидат 2,1-2,4 млн. избиратели. Тогава е много вероятно 17-те мандата за Европейския парламент да се разпределят само между първите четири партии - по 6 мандата за ГЕРБ и БСП, 3 за ДПС и 2 за "България без цензура", коментират от "Афис". При този вариант единствената изненада би била, ако традиционният скрит вот за ДПС не се окаже толкова висок, че да го доближи до резултата за ГЕРБ и БСП. При такова развитие ДПС може да получи и 4-и мандат за сметка на "България без цензура"...
При хипотеза за средна избирателна активност 35-40% от реалните избиратели, или около 2,4 до 2,8 млн. пред урните, по 1 мандат получават РБ и "Атака", като за "Атака" мандатът е сигурен, докато за Реформаторския блок е по-слабо вероятен, но възможен.
При хипотеза за висока активност 40-50%, или над 2,8 млн. гласуващи пред урните, което е най-малко вероятно, ГЕРБ би бил с водещ резултат, а ББЦ изпреварва ДПС. Сигурен мандат получава АБВ, а под бариерата, макар и близо до нея, остават Реформаторският блок и "Атака".
Според социолозите вероятността преференциалният вот да размести подреждането на листите на ГЕРБ, БСП и ДПС е нищожна. Това можело да се случи във вота за ББЦ и "Атака", като преференцията би била в полза на лидерите им, които и без това водят листите.
Единствено при РБ преференциалният вот може да размести листата, но под условие, че формацията печели евромандат, предварителните нагласи се реализират в полза на един от кандидатите в листата..." - в. „24 часа".

Всекидневниците проследяват и издирването на изчезналите в Стара планина младежи.

„Парапланери, управлявани от учители от трите школи за подготовка в Сопот, ще се включат в издирването на загубилите се трима младежи под връх "Ботев", каза по Нова телевизия кметът на града Веселин Личев. Тъй като хората не могат да се ориентират къде се намират, търсенето покрива огромен район с площ над 20 километра.
Добрата новина е, че времето в планината е добро, а загубилите се имам достъп до вода. Освен това били млади хора и можели да издържат.
Към момента в издирването са се включили планински спасители от отрядите в Карлово, Калофер, Сопот, Априлци и Пловдив. Трите момчета на по 20 години, двама от Велико Търново и един от Стара Загора, тръгнали към върха вчера, но се загубили.
Първият сигнал за тях е получен вчера в 18.17 часа от техен приятел, който не е бил с тях. Те са му се обадили, че са в района на голям водопад.
Били се запътили към хижа, но в 9:40 часа признали, че не знаят къде се намират." - в. „Дневник".

„Добрата новина е, че времето в планината е добро, а загубилите се имат достъп до вода. Освен това били млади хора и можели да издържат. Третата вечер в планината на открито обаче може да се окаже фатална, затова търсенето ще продължи с нова сила,  каза още кметът.
Според хора от спасителната операция нов контакт с тях не може да бъде осъществен, вероятно защото са се изтощили батериите на телефонните им апарати..." - в. „Труд".

„Парапланери ще се включат в издирването на тримата младежи, които се изгубиха под връх Ботев.
Христо и Веселин са от Велико Търново, а Виктор - от Стара Загора.
"Момчетата са невредими. Спасителният екип от Сопот е най-добрият и добре оборудван в Стара планина и съм сигурен, че ще бъдат намерени скоро," каза кметът на Сопот Веселин Личев. За последно спасителите са говорили с издирваните по телефона около 8 часа вчера сутринта. При тях е бил бащата на едно от момчетата. После контактът е прекъснал, вероятно заради изтощените
батерии на джиесемите.
Младите мъже оставили в събота колата си на местността Паниците, но вместо да тръгнат към хижа "Рай", объркали посоката и поели към връх Ботев. Към 19 ч се обадили на хижаря и обяснили къде се намират. Той им казал, че са на много отдалечено място. Веднага е сезирана "Спасителна служба" - София и спасителен екип в Карлово.
Около полунощ в събота хижарите на "Рай" са запалили голяма лампа, за да може да има ориентир за момчетата. Било им е казано да не мърдат оттам, където се намират и да запалят огън, за да могат да ориентират спасителите си. Момчетата са пренощували в пещера..." - в. „Стандарт".

„Клетката, която последно е била използвана от трите момчета, обадили се по телефона, за да потърсят помощ след като се загубиха в централния Балкан, е била локализирана от мобилния оператор.
Мястото, където ще се насочат и спасителите е между връх Триглав в района на казанлъшкото село Тъжа и хижа „Рай"- на разстояние от около 30 километра.
Въпреки усилията на спасителите, Виктор от Стара Загора и Веселин и Христо от Велико Търново остават в неизвестност. Издирването им приключва с настъпването на нощта.
Днес в издирването ще се включат още 50 спасители от Троян и Сопот." - в. „24 часа".