Осите полудяха, нападат хора; Социологически хаос преди вота; 700 000 са панелките в България, няма данни колко са опасните

Всеки втори българин се разболява от работа; Само четирима преписвачи на матурата; Пак субсидии за джипове и джетове в селски проекти

Осите полудяха, нападат хора;  Социологически хаос преди вота; 700 000 са панелките в България, няма данни колко са опасните

24 ЧАСА
България изнася авточасти за 400 млн. лв. на година
2 млрд. лв. - на толкова се оценява българският износ на автомобилни компоненти през последните 5 г., показват данните на производителите и на агенцията за инвестиции. Това прави средно по 400 млн. лв. на година.

Напоследък страната ни стана особено привлекателно място за производителите на авточасти. Броят на заводите се увеличи неколкократно, а тепърва предстоят още първи копки.

"Автомобилният сектор в България е един от приоритетните с висок потенциал за развитие. И интересът от чуждестранни инвеститори е огромен", обясниха от агенцията за инвестиции.
В момента се работи по няколко нови вложения, но все още детайлите по тях не са финализирани. Ето защо е рано да бъдат оповестявани.

ТРУД
Всеки втори българин се разболява от работа
Българинът вече не вярва на народната поговорка, че трудът е здраве. Всеки втори у нас смята, че работата уврежда здравето му. На това мнение са близо 1,5 млн. души, или 51,6% от всички заети, показва анкета на Националния статистически институт (НСИ). Най-честите фактори за заболяванията са неудобните работни пози и движения и рискът от трудова злополука.

Над 376 000 души твърдят, че на работното си място са изложени на фактори, които могат да повлияят неблагоприятно върху психичното им здраве. Тук основният риск е напрежението, породено от липса на време или претоварване с работа. Други причини, които се посочват от малка част от работещите, са насилие, заплахи от тормоз и грубо отношение.

700 000 са панелните апартаменти в България, няма данни колко са опасните
Близо 2 милиона българи живеят в стари панелни жилища, но няма данни колко от тях са опасни, съобщи bTV. Масово панелките са без технически паспорти. Част от фасадите се рушат и имат нужда от спешен ремонт, но собствениците не искат да влагат пари.

През последните месеци инцидентите с пропаднали мазилки или части от фасади на жилищни блокове зачестиха. Известно е, че панелните жилища са стари - част от тях строени още през 50-те - 60-те години на миналия век. В тях живеят над 1 милион и 700 хиляди души. Разпределени са в повече от 700 хиляди апартамента - в цялата страна.

НОВИНАР
Германия затяга контрола над миграцията
Спират детските помощи за социалните "туристи"
Сурови санкции заплашват мигрантите от ЕС в Германия, които дръзнат да предприемат социални злоупотреби. Правителството на Федералната република е изготвило обстоен каталог с мерки, които ще бъдат включени в законопроект.

Всеки, който е подал неверни данни при попълването на разрешително за престой, го заплашват до три години затвор и парична глоба.

При подобни злоупотреби се предвижда спирането на детски помощи, които пък ще се получават само при представяне на данъчно-идентификационен номер.

Ограничава се и правото на престой при търсене на работа. Срокът за това се заковава на шест месеца, а за по-дълго време може да се кандидатства само, ако мигрантът има обосновани изгледи за работа.

Всички тези мерки правителството на Федералната република възнамерява да наложи заради огромния поток от хора, които се изсипват в нея.

Само за 2012 г. в страната са влезли 400 000 души. Повечето от тях са от централните и източноевропейските страни, като България, Румъния и Полша.

МОНИТОР
След драконовските мерки
Хванаха само четирима преписвачи на матурата
Днес е втората порция изпити за гимназисти и зрелостници
Квестори са хванали четирима преписвачи на матурата по български език и литература вчера. Това съобщиха от просветното министерство. Двама от нарушилите са от София и са използвали мобилните си телефони, въпреки че устройствата се събираха от квесторите преди изпита. Третият преписвач е заловен в училище в Софийска област, а четвъртият, опитал се да измами пазачите, е от Кюстендил.

„Те са били отстранени от изпита”, обясни министърът на образованието проф. Анелия Клисарова.

Както „Монитор” писа, квесторите в Пловдив установили техническата грешка, заради която ученици са получили един лист по-малко от теста. Изпитът е бил спрян, докато се разпечатат липсващите страници, след което времето на зрелостниците е било удължено с 15 минути. Дванайсетокласниците трябваше да пишат интерпретативно съчинение или есе на тема „Животът и изкуството” върху стихотворението „Кино” на Никола Вапцаров. Днес се провежда втората задължителна матура по предмет по избор за зрелостниците и по математика за седмокласниците. Резултатите от държавните изпити трябва да излязат до 9 юни, а от миниматурата до 4 юни.

Безплатен интернет на спирките във Варна
Безплатен безжичен интернет на автобусните спирки ще използват пътниците във Варна. За момента WI-FI се предлага в 60 автобуса, обясни вчера варненският градоначалник Иван Портних. Той показа новата система за контрол на трафика на автобусите на градския транспорт. Варненци вече могат да следят онлайн кога ще дойде рейсът, къде се намира и има ли закъснение от графика на сайта varnatraffic.com. Системата вече е монтирана на 60 автобуса, а до края на седмицата GPS ще следи още толкова превозни средства.

За момента системата работи за 60 автобуса, като се очаква до края на седмицата превозните средства, на които е монтиран GPS, да станат общо 120. „Когато седне в автобуса, водачът се идентифицира безконтактно с карта, като по този начин във всяка една минута е ясно кога и къде се намира той. Така се помага на ръководството да упражнява по-ефективен контрол. GPS устройствата са улеснение и за самите водачи, тъй като на екрана се изписва тяхното движение и много по-лесно могат да видят как са спрямо графика”, обясни кметът.

Той уточни, че инвестицията е поета изцяло от мобилен оператор, като общината плаща само 1500 лв. месечно за поддръжка на системата.

СЕГА
Агроминистерството пак разреши субсидии за джипове и джетове в селски проекти
На фонд "Земеделие" е наредено да приема проекти с покупка на транспортни средства въпреки критиките на Брюксел
Управляващите са на път да сътворят продължение на скандала с луксозни коли, яхти и вертолети, купени с евросубсидии по Програмата за развитие на селските райони (ПРСР). В края на миналата година стана ясно, че Брюксел не приема харчене на пари на европейските данъкоплатци за скъпо струващи возила. След интензивна размяна на кореспонденции с Брюксел и под заплаха за санкции София най-накрая обеща да прекрати субсидиите за луксозни транспортни средства и да не одобрява проекти, включващи подобни придобивки. Вчера обаче стана ясно, че фонд "Земеделие" и агроминистерството си оставят вратички и това може да доведе до спиране на средства от Брюксел.

От Държавен фонд "Земеделие" (ДФЗ) вчера се похвалиха, че са одобрили за финансиране 232 проекта за над 50 млн. лв. по Програмата за селските райони. В прессъобщението изрично се подчертава, че сред тях няма предложения, включващи скъпи автомобили. Проектите били за строеж и ремонт на къщи за гости, вилни селища, ханчета, спортно-развлекателен център, магазин за хранителни стоки, фурна за печене на хляб на дърва, цех за PVC тръби и метални конструкции и др. Но между другото се споменава, че на следващ етап все пак ще бъдат разглеждани и проекти, които предвиждат покупка на транспортни средства. Тези предложения предстои да се оценяват и класират в състезание за близо 91 млн. лева, признаха от ДФЗ. От фонда поясниха пред "Сега", че оценката ще става по критерии, спуснати от земеделското министерство и че няма да се одобряват разходи за луксозни возила.

Скандалното в този развой е, че Европейската комисия вече обясни, че по принцип пазаруването на леки коли, джипове и джетове не води до разцвет на селските райони и затова няма причина да се субсидира. Това стана пределно ясно, когато земеделското министерство започна да води пазарлъци с Брюксел за определяне на лимит от 47 000 лева, в рамките на който да може да се купуват возила по агропроекти. Брюксел каза "не" и предупреди, че няма да даде и един евроцент за такива проекти, а ако България толкова държи, може да ги дотира от своя национален бюджет.

Социолозите се колебаят между 4 и 6 партии в Европарламента
Последните проучвания мерят активност от 35-38 процента
Социолозите влязоха в задочен спор за броя на партиите с шанс за Европарламента на вота в неделя. Пет партии са с най-големи възможности да излъчат представители в ЕП според проучване на "Алфа Рисърч", поръчано от в. "Дневник" (dnevnik.bg). "Екзакта Рисърч груп" очаква пробив на 6 партии. "Галъп" пък прогнозира, че формациите ще са 4.

Определяща за резултатите и в трите случая е избирателната активност. Според първата агенция до урните ще отидат 2.6-2.7 млн. души, което е 38% от всички с право на глас, ако се стъпи върху миналогодишните списъци с 6.9 млн. избиратели. Прогнозата на "Галъп" е за по-слабо участие - около 2.5 млн. души. Приблизително същата активност - около 35%, очертава и "Екзакта". Избирателната бариера е 5.88%, а агенциите изчисляват, че цената на един мандат ще е около 150 хил. гласа.

Проучването на "Алфа Рисърч" дава шанс за един евродепутат и на Реформаторския блок за разлика от "Галъп". Освен това регистрира отчетливо предимство на ГЕРБ пред БСП с разлика от един мандат (6:5). "Галъп" поддържа прогнозата си за пълен паритет между първите две партии (6:6), като допуска възможността ДПС да спечели 4, а не 3 места при пълна мобилизация на електората и по-ниска активност. И трите агенции отреждат двама евродепутати на коалицията около Николай Бареков. Според "Екзакта" освен РБ шанс за един евродепутат има и АБВ.

Според европейския класификатор на "Алфа Рисърч" групата на дясната ЕНП ще се сдобие със 7 мандата (ГЕРБ+РБ), тази на лявата ПЕС с 5, либералите и демократите от АЛДЕ ще спечелят 3 български гласа (ДПС), а двамата представители на "България без цензура" няма да принадлежат към никоя политическа фракция. От агенцията уточняват, че мерят подкрепата за политическите сили само сред решилите да гласуват на 25 май. Социолозите са установили, че едномесечната предизборна кампания е увеличила готовността на гражданите да гласуват с 4-5 процента.

Подкрепа за ГЕРБ заявяват 27.3% от решилите да пуснат бюлетина в неделя. БСП събира симпатиите на 23.6%, като не добавя нови гласове в хода на кампанията, отбелязват от "Алфа Рисърч". При ДПС е налице пълна мобилизация на електората до 13.4 процента. А скъпата кампания на ББЦ е удвоила подкрепата й за последния месец - от 4.9% на 10.5 на сто според агенцията на Боряна Димитрова. РБ събира 5.9%, което му дава шанс за един представител в ЕП. Под чертата остават АБВ (5.3%), "Атака" (4.1%), НФСБ (3.9%).

За ГЕРБ "Екзакта" дава 28.5 процента подкрепа (6 евродепутата), БСП - 24% (5), ДПС - 11.3 на сто (2-3), ББЦ - 11.1% (2-3), за Реформаторския блок - 6.2% (1), за АБВ - 5.8% (0-1).

Според "Галъп" потенциалът на ГЕРБ е по-голям, отколкото на БСП, но тези гласове не изглеждат достатъчно мобилизирани засега. Агенцията предвижда около 590 хил.-690 хил. гласа за БСП и 550 хил.-650 хил. за ГЕРБ. Това отговаря на 5-6 мандата за двете най-големи формации. "Победителят на предстоящите евроизбори в България ще зависи от избирателната активност", отбелязват от агенцията. ДПС остава твърдо на третото място с около 400 хил. гласа, следвана от коалицията около "България без цензура" и ВМРО с очакван резултат около 200 хил. гласа и 1-2 мандата.

РЕПОРТЕР
Осите полудяха, нападат хора
Жегата след падналите дъждове и задушното време побърка осите, наред с изпълзелите още преди седмици кърлежи и змии. Въпреки че истинското лято не е дошло, осите и стършелите вече започнаха да жилят - отделенията по токсикология към болниците в страната отчетоха първите пострадали, показа проверка на РЕПОРТЕР.

Последният случай е на жена във Варна, която била нажилена по главата. Лекарите от Военноморската болница обясняват, че сравнително ранното време няма значение, тъй като сега е истинска жега.

Токсиколозите все пак очакват тази година да бие миналогодишната рекордна популация на кърлежи и оси, като основната предпоставка остава времето.

Фирмите за унищожение на инсекти пък в момента удрят джакпота. Освен че махат стари гнезда, хората се оплакват и от пресни-пресни кошери.

Унищожаването им обаче не излиза много евтино – средно 50-60 лв., като най-засегнати са хората в покрайнините на градовете, близо до гори и растителност.

Освен по джоба жилещите насекоми удрят и по здравето, предупреждават специалистите. Ако ужиленият получи обрив, дискомфорт или задух, трябва задължително да потърси лекарска помощ, като внимателни трябва да са и тези, които имат проблеми със сърцето.

В същото време опасността от кърлежите не е намаляла, като най-сериозно е положението в Монтанско, където вече има болни от лаймска болест.

Както РЕПОРТЕР писа, основната заплаха доскоро за Смолян – змиите, се превръща в проблем и за Варненско, където пепелянка ухапа тийнейджър и го прати в болница.

Социологически хаос два дни преди вота
ГЕРБ води според „Алфа рисърч” и „Екзакта”, БСП печели по данни на ИМП и Галъп
Сериозни разлики в електоралните нагласи прогнозираха четири социологически агенции два дни преди изборите за европейски депутати.

В две от проучванията, на „Алфа рисърч” и „Екзакта”, като основен фаворит за изборна победа е посочена ГЕРБ с резултат съответно 27.3% и 28.5%. Според прогнозите на „Галъп интернешънъл” и Инситута за модерна политика вотът ще бъде спечелен от БСП със съответно 18.3% и 20.8%.

Разлика в прогнозите за вота се наблюдават и по отношение на по-малките партии. Резултатът на ДПС варира от 7.1% до 13.4%, този на „България без цензура” от 7.2% до 11.1%, а процентите за Реформаторския блок варират от 2.6% до 6.2%.
За кого ще гласувате на евроизборите?

Според „Алфа рисърч” ГЕРБ ще излъчи 7 представители в европарламента, а БСП, ДПС и ББЦ съответно 5, 3 и 2. Според „Галъп” мандатите са по 5 или 6 за БСП и ГЕРБ, като това зависи от избирателната активност, а ДПС и ББЦ ще вземат между 3-4 и 1-2 мандата. Местата в Брюксел за ГЕРБ са 6 според „Екзакта”, 5 за БСП, 2-3 за ДПС и ББЦ, а шанс за евродепутати имат още Реформаторския блок и АБВ.

Сравнително единодушни са социолозите за избирателната активност за вота, като прогнозите варират между 35-40%. При това положение бариерата за излъчване на евродепутат ще е около 150 хил. гласа.