Диалогът със зърнопроизводителите не е провален и никога не е прекъсвал

Диалогът със зърнопроизводителите не е провален и никога не е прекъсвал. Това обяви министърът на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов в Министерски съвет, където заедно с вицепремиера и министър на финансите Симеон Дянков очакваха на среща представителите на Националната асоциация на зърнопроизводителите.

Диалогът със зърнопроизводителите не е провален и никога не е прекъсвал

Вицепремиерът каза, че в последния месец цените на пшеницата на международните пазари са паднали доста, което предполага и падане на цените на хляба в България. „Ако нашите зърнопроизводители и търговци се държат както в другите страни по света и при пазарна икономика, трябваше вече да е видимо и падане на цената на хляба у нас”, обясни Симеон Дянков.

Във финансовото министерство вече е поръчан анализ, за да се види каква е световната тенденция в последните три-четири седмици и с колко е паднала цената. По думите на Дянков спадът е с близо 100 лв. на тон за пшеницата. Според него подпомагането в земеделието трябва да е справедливо. Субсидии трябва да има не само за зърнопроизводството, но и за животновъдите, за производители на зеленчуци, рози и т.н.


 

„Трябва да има регламент, който да се разработи за в бъдеще, какво става, когато в някои сектори има свръхпечалби определена година заради световното развитие на този сектор. Миналата година за зърнопроизводителите имаше свръхпечалби, тази също се очертава да е подобна и следователно тези хора, които сега нагнетяват напрежението, са получили милиони левове над това, което се очакваше”, обясни вицепремиерът Дянков. За акциза на горивата изчаквахме да говорим с животновъдите, за да не се праща в Брюксел една нотификация за зърно, а след това друга за животновъдите, допълни той.

Министър Найденов подчерта, че в ЕС има минимални ценови нива на пшеницата - 101 евро на тон. Когато цената е под тази, съюзът реагира на пазара с интервенция и започва да изкупува, за да защити минималната цена. Но когато пшеницата се реализира не на 200 лв. на тон, а на 500 – 550 лв., това вече е много голяма печалба, каза той. За зърнопроизводителите са осигурени 300 млн. лв. национални доплащания от бюджета за 2011 г. и към 600 млн. лв. европейски средства за обработваема площ. Така са лишени някои от останалите сектори в земеделието, като животновъдството, зеленчукопроизводството, производството на някои традиционни култури, смята земеделският министър. Затова очаквахме от зърнопроизводителите нещата да стават на базата на диалог и разговори, а не на базата на демонстриране на техника, която е изкарана на улицата, допълни той.