Връщат таксите за незаконни дългове; 8-метрова вълна по Янтра; Китайци строят тунела под Шипка

Партия на клошари искала регистрация; БСП вече не харесва експертния кабинет; 20% ръст на надниците в Спешна помощ

Връщат таксите за незаконни дългове; 8-метрова вълна по Янтра; Китайци строят тунела под Шипка

ДНЕВНИК
След множество поражения пороите в страната ще продължат още десет дни
Поройните дъждове през изминалите няколко денонощия са нанесли щети в няколко области в България, като сред най-засегнатите са общините Велико Търново, Търогвище, Шумен, Русе, Бургас и Калиакра. По данни на Националния институт по метеорология и хидрология количеството валежи е надвишило месечната норма и се очаква след кратко затишие поройните дъждове и градушки в страната да продължат още десет дни, предаде БНТ.

Лекарският съюз иска заплати между 1500 и 4500 лв. в Спешната помощ
Българският лекарски съюз (БЛС) настоява поетапно от тази година да започне увеличение на заплатите на работещите в Спешната помощ като в рамкитена година и половина началната заплата на младите лекари да достигне 1500 лв, а на опитните специалисти - 4500 лв. Това съобщи председателят на съсловната организация Цветан Райчинов пред медиите, цитиран от БТА..

По-рано днес зам-министърът на здравеопазването Бойко Пенков съобщи, че ведомството иска догодина в бюджета за заплати на спешните медици да бъдат предвидени допълнително 20 млн. лв., с което заплатите ще нараснат с 20 на сто.

СЕГА
Почина Таня Масалитинова
Известната актриса Таня Масалитинова почина на 92 години, съобщи БНТ.
Масалитинова е родена на 2 септември 1921 г. в Прага и е дъщеря на известния театрален деец, артист и режисьор Николай Масалитинов. Тя завършва гимназия за чужди езици в София. В началото на 40-те години на ХХ век следва в Художествената академия, след което и Държавната театрална школа през 1945 г. От средата на 40-те години става актриса на щат в Народен театър "Иван Вазов", от където се пенсионира през 1989 г. След това за известно време продължава да играе на сцените на театър "Сълза и смях", Театър 199 и в Габровския театър.
Сред известните й роли в киното са във филмите "Точка първа", "Рицар без броня", "Сбогом, приятели!" и "Ненужен антракт". През 2005 г. Таня Масалитинова получава "Аскеер" за цялостен принос към българския театър.

МОНИТОР
През следващата година
20% ръст на надниците в Спешна помощ
Здравното министерство поиска 20 млн. лв. за увеличението
Допълнителни 20 млн. лв. към бюджета си за 2015 г. е поискало МЗ от оглавяваното от Петър Чобанов финансово министерство. Парите трябва да послужат за увеличение с 20% на заплатите в Спешната помощ. Това съобщи зам.-министърът на здравеопазването Бойко Пенков, който коментира кризата в столичната Бърза помощ, където близо 100 служители подадоха колективна оставка. До бунта им се стигна, след като от МЗ обявиха, че уволняват ръководството на звеното, начело с Георги Гелев, заради закъсняла линейка при трагичния инцидент с фотографката Елизабет Димитрова. За последно ръст на заплатите на спешните медици имаше в средата на 2012 г. Тогава техните възнаграждения

бяха вдигнати с 18%

В момента базовите заплати в столичния център за Спешна помощ например варират от 600 лв. до 800 лв. според специалността и прослуженото време. Отделно медиците вземат по 10 ст. на час при дежурства.

„Около 100 млн. лв. се плащат годишно за заплати и осигуровки в Спешната помощ. За 10% увеличение са нужни около 10 милиона. Поискали сме от МФ 20 милиона, за да гарантираме 20% увеличение в Бюджет 2015. Това са ходовете, които сме направили до момента, за да се справим с кризата”, посочи в ефира на Нова ТВ Пенков. Той отчете, че в случая с Елизабет Димитрова линейката е пристигнала около 30 минути след подаването на сигнала. „Лекарите не са могли да направят нищо, след като са констатирали настъпила смърт. Ако са дошли навреме и е имало признаци на живот, тогава се провеждат в пълен обем реанимационни мероприятия. Те са длъжни да го направят. Единият пропуск е, че екипът не е проверил как е заредена линейката при тръгване. Много малко средства са инвестирани в апаратура. Едва 20 000 лв. за нова, а 140 000 лв. за ремонти. Тази година

ще се инвестират около 22 млн. лв.

обясни зам.-министърът. Той се спря детайлно и на действията на медиците, които защитиха своя ръководител. „Ако единственият аргумент е защото е освободен д-р Гелев, не мога да го разбера. Ако има други искания, аз съм открит да ги обсъдим”, гарантира Пенков.

„Ако Спешната помощ в София спре работата си за 15 минути, последиците ще са много сериозни”, предупреди междувременно в ефира на bTV бившият здраве министър Десислава Атанасова. Според депутата от ГЕРБ оставките на лекарите в звеното са вот на недоверие към настоящия министър д-р Таня Андреева.

Вчера лекарите от столичната Спешна помощ отново се събраха на символичен сутрешен протест пред сградата на центъра до Сточна гара, като обявиха, че подкрепят началника си и настояха за спешни мерки, които да подобрят условията им за работа.

Скъсан язовир наводни къщи в поповското село Априлово
8-метрова вълна по Янтра
Над 100 литра на квадрат паднаха в Русе и Шумен
Над 8,5-метрова вълна мина през Велико Търново по коритото на река Янтра и предизвика среднощно заседание на общинския кризисен щаб на града след падналите порои в в областта. Валежи от над 120 литра на квадрат паднаха в Русе и Шумен, а в Търговище, Габрово и Ловеч те бяха 10 пъти над нормите.

Стихия потопи поповското село Априлово, след като за поред път през последните 5 години язовирът е бил изпуснат неправилно. Придошлите води на река Черни Лом заляха десетина къщи, ниви и стопанска техника, а една от махалите с 28 жилища остана откъсната. Наложи се възрастни хора и малки деца да бъдат евакуирани от домовете им с лодки, а останалите да се борят с водата. Осигурена им е храна и вода, която стига до къщите с лодка или трактор. Храмовете в селото също са наводнени.

Според кмета на Попово Людмил Веселинов причина за наводнението за пореден път е язовирът в село Росина. Той смята, че

водата му не се изпуска своевременно и няма контрол

Поройните дъждове и градушки ще продължат още 7 до 10 дни, прогнозираха от Националния институт по метеорология и хидрология. Заради дълготрайните валежи нивото на реките и язовирите в областите Габрово, Велико Търново и Ловеч се е покачило. Всички специализирани служби в Северна България са били задействани за нормализиране на обстановката. В резултат на дъждовете са наводнени десетки къщи във Велико Търново, Търговище и Габрово.

От пороите пропадна част от моста между горнооряховските села Върбица и Горски долен Тръмбеш. Огромната дупка се е отворила вследствие на активизирало се от обилните дъждове свлачище в района, съобщи за Дарик кметът на община Горна Оряховица инж. Добромир Добрев. Мостът, който свързва двете села, е затворен за движение, а участъкът обезопасен. Използва се обходeн маршрут през Драганово.

Кметът на Велико Търново Даниел Панов увери, че ситуацията в града е стабилизирана и нивото на река Янтра се понижава. През нощта се е наложило свикване на общински кризисен щаб заради високи водни нива на реките. Мостът над Янтра при горнооряховското село Първомайци е бил затлачен миналата нощ от придошлите води на реката.

Три от дигите са били запушени от довлечени дънери и клони,

но вчера около 11 часа спасителните екипи са разбили и последната камара боклуци, препречили Янтра. Реките в района на Великотърновска област са поставени под постоянно наблюдение. Разположени са постове на най-ниските критични точки за преливане. Следи се състоянието и на мостовете при Горски Долен Тръмбеш и Леденик.

Излязла е от коритото си река Мътнишка край шуменския кварта Мътница, а разливът е наводнил 12 двора, селскостопански машини и стопански постройки. Наводнения има и в самия Шумен, за една смяна спасителите от пожарната са източвали водата от мази на седем места, отделно са работили и екипи на “ВиК”.

СТАНДАРТ
Връщат таксите за незаконни дългове
ВКС иска да паднат високите тарифи на частните съдебни изпълнители
Гражданите да имат право да си върнат незаконно събраните дългове, както и таксите към тях. За това настоява Върховният касационен съд. Магистратите са изпратили предложението си до правосъдното министерство. Според тях е редно да се направят промени в закона, които да дават право на гражданите да си изваждат обратен изпълнителен лист срещу длъжностно лице, което им е събрало неправомерно дългове. Зам.-шефът на ВКС Красимир Влахов съобщи, че има много случаи, в които срещу граждани са образувани изпълнителни дела и са им събрани дългове, които те на практика не дължат. Проблемът най-често е, че гражданите не са успели бързо да си набавят документите, че не дължат определени суми и те са им събрани чрез съдебните изпълнители.

В момента законът дава възможност на гражданите да си извадят обратен изпълнителен лист срещу съдебните изпълнители, за да си възстановят вещите и парите, които са им събрани. Те обаче не могат да си извадят документ за платените на съдебното изпълнение такси. Така се оказва, че човекът вече си е изплатил дълга, но въпреки това му завеждат изпълнително дело, прибират му втори път парите и, когато той докаже, че всъщност не е дължал нищо, може да си възстанови само прибраната сума за погасяването на дълга, но не и таксата на съдебния изпълнител.

"А в случая става дума за стотици или хиляди левове, прибрани несправедливо", обясниха магистратите. Върховният касационен съд иска и драстично намаляване на таксите за частните съдебни изпълнители при доброволно погасяване на дългове, съобщи още зам.-шефът на съда Красимир Влахов вчера. Причината е очевидно несправедливите разлики с таксите за длъжниците на държавните съдебни изпълнители. Така например, ако държавен съдебен изпълнител заведе изпълнително дело срещу длъжник и той погаси в срок доброволно дълга си, ще плати единствено таксата от 20 лева за прекратяване на делото. Ако обаче същото нещо се случи с частен съдебен изпълнител, длъжникът ще плати много повече, защото в закона не пише изрично, че такса не се дължи при доброволно погасяване на дълга.

Така при доброволно погасяване на дълг от 5000 лева по дело, заведено от държавен съдебен изпълнител, дължимата сума е 20 лева. За същото нещо на частен съдебен изпълнител се дължат 100 лева плюс 8% върху горницата над 1000 лева.

Китайци строят тунела под Шипка
Държавната строителна компания в Китай иска да строи тунел под връх Шипка. Това стана ясно вчера след среща на областния управител на Габрово Николай Григоров и бъдещите инвеститори. От два месеца фирмата има разкрит клон в Букурещ и смята, че следващият ще бъде в България, заяви нейният маркетинг мениджър. Областният управител на Габрово пък е обяснил на представителите на компанията, че това е най-важният проект за областта.

ТРУД
БСП вече не харесва експертния кабинет
Преди предстоящия ремонт на кабинета в БСП заговориха, че са загубили евроизборите заради министри експерти.
"Една значителна част от членовете и симпатизантите на БСП очевидно не припознават правителството като кабинет, в който участва БСП." Това заяви военният министър и говорител на партията Ангел Найденов късно в петък, след заседанието на Изпълнителното бюро. По думите му това е един от въпросите, които предстоят да бъдат сериозно дискутирани на разговорите и с ДПС, и премиера Пламен Орешарски. "Това е и дълбокото убеждение на председателя на БСП Сергей Станишев." Източници на "Труд" твърдят, че Станишев бил втвърдил тона към кабинета и изразил критики към медийната му политика. Според него промените в правителството трябвало да покажат, че БСП е и мандатоносител, и управляващата партия.

Партия на клошари искала регистрация
Партия „Клошари - граждани за България и Европа" е поискала да бъде регистрирана миналата година, съобщи зам.-председателката на Върховния касационен съд Таня Райковска.

Съдът е отказал вписването на новата формация, заради нередности в документите. Тя обаче е набрала 562 членове. Нито един от тях не е клошар, а думата в названието на формацията е била поставена в знак на протест.

Райковска обясни, че тази година е имало изненадващо ниска активност на партиите преди избори. Обичайно имаме по 30-40 искания за вписване на промени в устави и ръководства, а сега бяха само 12, каза тя. По думите й освен, че чакат последния момент преди избори, за да впишат решенията на конгресите си, партиите рядко ползва адвокати, за да оформят документите си.