21 писма в жълтата кутия на общината, сигнал за 49 цветни таксита

Сигнал за нерегламентиран таксиметров превоз „от един наивен гражданин“ е постъпил в кутията за сигнали на граждани срещу корупция в общинска администрация. Тя беше отворена днес за 85-ти пореден път в присъствието на журналисти. Общо 21 писма се бяха събрали за половин година от предходното й отваряне.

21 писма в жълтата кутия на общината, сигнал за 49 цветни таксита

Три от сигналите бяха анонимни, което автоматично ги отхвърля от разглеждане, а други 5 – от познат автор, който редовно си кореспондира с общината чрез жълтата кутия, за да предлага неосъществими проекти като издигане на Айфелова кула и изграждане на подземна магистрала в Добрич. Отново нямаше сигнал по предназначение, т.е. срещу корумпиран общински служител.


Жалбоподателят, който сигнализира за 49 т.нар. цветни таксита, които нелегално превозват пътници на територията на цялата област, надлежно беше описал марките на колите и регистрационните им номера. Писмото е изпратено с копие до шефовете на КАТ и ДАИ. Общината ще сигнализира двете институции допълнително, заяви секретарят на местната администрация Румен Русев.

Два от сигналите се отнасяха до кооперативния пазар – за продажба на стоки в „нерегламентирани торбички“ и „брутално и агресивно поведение на една част от продавачите“. Подателят на втория сигнал предлага там също да се постави кутия за жалби на гражданите.

Един от сигналите беше за безотговорно и вандалско отношение към общинска собственост, а именно – унищожаване на зелена площ по ул. „Гоце Делчев“. Друг – за незаконни гаражи в ЖК „Строител“, трети за неравности и дупки по ул. „Георги Кирков“, в частта й край училище „Христо Ботев“.  Гражданин се интересува плащат ли данъци и наем ползвателите на гаражите около блок 51 в кв. „Балик“, друг сигнализира, че в общинско жилище живее човек, който не отговаря на условията за настаняване в „Жилфонд“. Постъпили са две предложения да се изградят стълбички по стръмнините на ул. „Димитър Ковачев“, за улеснение на пешеходците. Жена търси съдействие от общината за изплащане на трудово възнаграждение от земеделска кооперация в село Дропла. Постъпило е и искане за проверка на закусвалня по ул. „Христо Ботев“, за предназначението й като сграда, за площта, която заема, както и за нарушения при паркирането на автомобили около нея.

Две похвали – за служителка от счетоводството и за разкрасяването и чистотата в града са постъпили в кутията, като втората е придружена с молба да бъде премахнат стар „Москвич“, който загрозявал пейзажа по бул. „25 септември“. Тепърва сигналите ще бъдат проверявани.