Изграждат фабрика за рапани в Каварна, отварят 157 работни места

Първа копка на фабрика за преработка на рапани беше направена в Каварна днес. Инвеститорът е варненската фирма „ЕЛЕКТА 03“ ООД.

Изграждат фабрика за рапани в Каварна, отварят 157 работни места


Общият размер на вложението е 1,5 млн. лв., като 440 061 хил. лв. са съфинансиране по проект, одобрен от Местна инициативна рибарска група „Шабла – Каварна – Балчик“ по Оперативна програма за развитие на сектор „Рибарство“.


На първата копка присъстваха Любов Георгиева – управител на „ЕЛЕКТА 03“, Атанас Чолаков – началник отдел „Рибарство и контрол“ в ИАРА Добрич, Цонко Цонев – кмет на община Каварна, представители на общинска администрация, Теодора Георгиева – координатор на МИРГ „Шабла – Каварна – Балчик“ и Николай Урумов.


Фабриката ще бъде разположена на площ от 576 кв. м. Проектът се реализира в ромския квартал „Хаджи Димитър“ в Каварна, като основните работници ще бъдат наети от бюрото по труда и от свободния пазар, което значително ще намали безработицата в общината, съобщават от пресцентъра на морския град. Плановете на инвеститора са до три месеца фабриката да заработи с пълен капацитет.

По индикатор разкриване на работни места, това е най-големият проект  по оперативна програма в сектор „Рибарство“, съобщават още от община Каварна.