29 ухапани от кърлежи и 5 с лаймска болест

В РЗИ - Добрич са постъпили съобщения за 29 лица, ухапани от кърлежи към края на май т.г. срещу 35 за същия период на 2013 г.

29 ухапани от кърлежи и 5 с лаймска болест

Регистрирани са петима заболели от лаймска болест в областта. Няма регистрирани случаи на марсилска треска. За същия период на 2013 г. са регистрирани 2 случая на лаймска болест и 3 на марсилска треска, а за цялата 2013 г. - 16 заболели от лаймска болест и 10 от марсилска треска.



От РЗИ - Добрич са издадени предписания до кметовете на общини и „В и К“ за извършване на профилактични дезакаризационни и дератизационни мерки, във връзка с които се провеждат обработки след окосяване на  зелените площи, които са общинска собственост във всички общини и детски градини. Това не означава, че паразитите са 100% унищожени, затова не трябва да пренебрегваме превантивните мерки, предупреждават специалистите.

При разходка в парковете, излет в природата или косене и почистване на затревени площи, е изключително важно носенето на  подходящо облекло, както и използването на препарати (репеленти), които отблъскват паразитите. Задължителен е и огледът на тялото след това.

Наложителен е редовен оглед и обезпаразитяване на домашните животни.
Кърлежите трябва да се отстраняват с пинсета, така че да не се скъса хоботчето. Задължително е пинсетата и мястото на забиване да бъдат дезинфекцирани. Затова препоръчваме това да става в лечебно заведение, тъй като там ще се постави и инжекция против тетанус.

В продължение на 30 дни след премахване на кърлежа, ухапаният се наблюдава за зачервяване, отток или болка на локалното място, или температура, ставни и мускулни болки, главоболие, обрив по тялото. При поява на симптоми е необходимо да се потърси медицинска помощ.