Въглищна газификация - Добруджа отново под смъртоносна заплаха!

Статия на Синтия Недялкова от Гражданска инициатива против проучването и добива на шистов газ по метода хидравлично разбиване

Въглищна газификация - Добруджа отново под смъртоносна заплаха!

Днес се навършва една година от  участието на група ентусиасти от Добрич в протеста против хидравличното разбиване, организиран на границата ни с Румъния и в самата Румъния, Мангалия! Смея да вярвам, че този протест имаше огромно значение за масовизиране на протестите в Румъния, защото имаше широк отзвук от български и  румънски медии! Протестът беше отразен в международния медиен обмен! Благодарим още веднъж на гражданите, които отделиха от времето и средствата си, за да стане това възможно!



Днес, година по-късно, ние сме свидетели на изключително силна съпротива в Румъния, която за съжаление, все още не е довела до налагане на забрана на тази пагубна за природата и хората технология, наречена хидравлично разбиване! Днес, повече от всякога, ние подкрепяме румънските граждани в борбата им за общите ни води и повече от всякога търсим сметка на управляващите, пък и на опозицията в България, които не направиха нищо, за да предотвратят опасни дейности на общата ни граница, които са в противовес на множество международни конвенции и споразумения! Напротив, заети изцяло със собственото си оцеляване във властта, политиците ни, ни обърнаха гръб и дори в Европейските институции потвърдиха облекчаване на режима за хидрофракинг!

Днес Шеврон закрива офиса си в България, но това не означава, че закрива дейността си! Пък и те са само на 20 км от другата страна на границата ни с Румъния. Шеврон обаче имаха неблагоразумието да обявят публично намеренията си да търсят шистов газ и поради тази причина и в резултат на безотговорната им и престъпна дейност в други държави, те се превърнаха у нас в синоним на шистов газ!

Днес  другите добивни компании, вече не говорят за шистов газ, а говорят за газ и нефт, за да не „дразнят обществото”, както решиха на една научна конференция! Ние винаги сме казвали, че националността на добивните компании, „шетащи” на територията ни, няма никакво значение! В случая, тревожна е продължаващата дейност на Русгеоком на територията на с. Рогозина, където трябваше да се прави проучване за шистов газ! Какво става в Долни Луковит? Никой от нас, заинтересованите от истинската дейност на тези фирми, не може да се добере до докладите за инвестиционните им намерения! Представете си! А всички говорят за контрол над опасните процеси!  

Практически контролът е невъзможен!   

Днес ние питаме, какво е другото опасно начинание, което се подготвя за Добруджа?   

Какво е това въглищна газификация, която ни се подготвя?! Това звучи като нещо като инвестиция, която ще доведе Родината до просперитет! Но каква е социалната цена на този експеримент? Отговорът е във същността на процеса, а именно подпалване на въглищния пласт, който се намира в Добруджа, с цел отделяна на газ метан! Нека някой да ми каже, че този процес може да бъде контролиран, господа сънародници! Въглищата в Добруджа са под или потопени във водоносния хоризонт под Добруджа! Това е подземното езеро, което ни снабдява с вода и благодарение, на което Добруджа е с най-плодородната почва в България! Ужасяващи са последиците от експеримента с подпалването на въглищата и веднага обяснявам защо:
1. Водата, която и без това е най-скъпата в България, ще пропадне или дори ще изчезне в образуваните подземни кухини! Цената и ще стане социално непоносима!
2. Водата със сигурност ще бъде наситена със радиоактивни материали, сяра и други въглеводородни производни!
3. Задължително ще се получи пропадане на земните пластове, отново благодарение на кухините, образувани от разрушаване на въглищният пласт!
4. Пламъци излизат от земята и пропадат хора и машини в огнения ад, получил се в Австралия, където методът е прилаган и вече е спрян!

Някой вярва ли, че този процес може да бъде контролиран? Ние не! В България дори видимите процеси  не се контролират, може би поради безхаберие, може би поради нежелание или поради политическо пристрастие!

Село  Вранино, в близост до Каварна, ще е първата точка, където ще се сондира за въглищна газификация! Това се знае със сигурност!

Проектът за въглищна газификация е „пилотен, експериментален” по програма на изследователския фонд за въглища и стомана на Европейската комисия!

Себестойността на този експеримент е над три милиона евро, като 60% се финансират от Европейския съюз. Овъргаз е  ръководител и координатор на проекта в съучастие по някакъв начин с Парк Плейс Енерджи. Участващи в изпълнението на проекта са фирми и научни институти от Великобритания, Гърция, Германия, Португалия и „забележете” Минно-геоложкия институт към БАН!

Защо в нито в една от тези държави, от където са тези институти и в нито една друга държава от ЕС, който щедро финансира този експеримент, не се проведе и практическото му приложение! Скъпи сънародници, сигурно всички си отговаряте на този въпрос! Защото разграденият двор се нарича България!
 
Съучастието на български, европейски, американски и  руски фирми е потвърждение на казаното по-горе, „че добивните компании нямат националност” и че единственото нещо, което ги интересува е да се доберат до подземните ресурси, там където ги има и там където ги допуснат!

Скъпи, сънародници, ние сме заплашени от геноцид, този път, може би още по-страшен, дори от шистовия газ! Молим всички да се информират що е то ”подземна въглищна газификация”. Достатъчно материали има по тази тема в интернет! Нека окажем информирана съпротива на тази поредна лудост, допусната в земите ни!

Молим националните медии да ни помогнат в неравната борба срещу дезинформацията от заинтересованите страни! Всички, някак си, се успокоихме, че има мораториум в България! Това е факт. Той забранява и този метод, но това не пречи дейностите в тази посока да добиват все по-завършен вид. Натискът върху мораториума е огромен, включително на ниво Европейска Комисия! А подготвянето на „трансатлантическото търговско споразумение между САЩ и Европейския Съюз”, което трябва да е влязло в сила и важи до 2017г. ще обезсили  напълно националните законодателства!

Скъпи сънародници, нека опазим водата си, ресурсът, от който в най-голяма степен зависи животът ни! Същите тези Европейски институции не предвиждат средства за прочистване на водите до 2030г. Казвахме преди, казваме и сега: Малките хора сме изправени срещу големите пари! Само от нас самите зависи да се защитим!

Още веднъж искаме да подчертаем, че ние не сме против диверсификацията на газовите доставки, но има толкова други начини това да се случи, за които се говори, но нищо не се направи вече години, а услужливо се поддадохме на натиска за шистов газ или газ от въглища!

Поздравяваме всички с Международния ден за опазване на природата!

Синтия Недялкова - Гражданска инициатива против проучването и добива на шистов газ по метода хидравлично разбиване