Оставката на кабинета - подарък за ЧРД на Бойко; 70 процента от зрелостниците не познават запетайката

Преглед на печата: Станишев изненада БСП и ДПС - "уволни" Орешарски и парламента, Мира Радева: Както и да го смятам, отиват към 1 октомври

Оставката на кабинета - подарък за ЧРД на Бойко; 70 процента от зрелостниците не познават запетайката

24 часа



Оставката на кабинета - подарък за ЧРД на Бойко, но той го пропуска

Твърде вероятно е премиерът Пламен Орешарски да подаде оставката на воденото от него правителство навръх рождения ден на Бойко Борисов - 13 юни, коментираха в партийните централи. Това бе и една от допълнителните причини социалисти да отричат лансирания от лидера им Станишев вариант.

Самият Борисов обаче ще се прибере от САЩ в неделя следобед и ще изпусне момента с оставката.

Още един "подарък" за опозицията е включил в програмата председателят на парламента Михаил Миков. Депутатите ще гледат референдума по изборните правила още тази седмица, обеща той, след като по-рано отказваше да го включи в дневния ред на НС.

24 часа

Мира Радева: Както и да го смятам, отиват към 1 октомври

Възможни ли са избори през юли? Това е най-актуалният въпрос от вчера, след като лидерът на БСП Сергей Станишев поиска пред пленума на социалистите правителството да подаде оставка веднага след вота на недоверие в парламента и да се върви бързо към предсрочни парламентарни избори през юли.

Мира Радева: "Държавата е заплетена в такъв грандиозен скандал, че всеки с всеки е скаран. Виждам емоционални и панически ходове на управляващите. Избори в края на юли е абсурдна теза! Защото датата се определя от президента. Не е Станишев човекът, който ще направи това. Той може да пренарежда нещата в собствената си партия."

Труд

70 процента от зрелостниците не познават запетайката

70 на сто от зрелостниците не могат да слагат запетайки. Едва 29 на сто от общо 54 169 абитуриенти са успели да се справят със запетайките на задължителната матура по български език и литература.

За сравнение м.г. запетайки правилно са слагали 62% от завършващите ученици.
Писането на собствен текст продължава да е слабото място на учениците, сочат анализите на образователното министерство.

Едва 38% от дванайсетокласниците са дали свой текст на матурата, останалите са решавали само тестовите задачи.

Труд

Нинова: Не само лидерът трябва да носи отговорност

Смятам, че не само лидерът на БСП трябва да носи отговорност и когато искаш носене на отговорност, трябва да дадеш личен пример. Това каза пред журналисти депутатът от ПГ на Коалиция за България Корнелия Нинова, която подаде оставка като заместник-председател на ПГ на Коалиция за България.

Сега

Станишев изненада БСП и ДПС - "уволни" Орешарски и парламента

Кабинетът на Пламен Орешарски остана без политическа подкрепа, след като и лидерът на БСП Сергей Станишев го призова да подаде оставка. Началото на края бе положено от коалиционния партньор ДПС миналата седмица с констатацията, че мандатът на този кабинет е изчерпан. Вчера обаче Станишев призова премиерът и министрите да подадат оставка до края на седмицата веднага щом бъде гласуван вотът на недоверие, внесен от ГЕРБ. Станишев стъписа членовете на Националния съвет на БСП с искане за избори до края на юли.