Добрич е домакин на балетния конкурс "Анастас Петров"

Добрич ще бъде домакин на шестнадесетата национална среща на младите балетни изпълнители "Анастас Петров". Конкурсът ще се проведе на 14 и 15 юни в Драматичен театър "Йордан Йовков" под патронажа на кмета на Добрич Детелина Николова.

Добрич е домакин на балетния конкурс "Анастас Петров"

Националната среща се организира и провежда от Община град Добрич и фондация „Международен балетен конкурс-Варна” с подкрепата на Министерство на културата и с любезното съдействие на Драматичен театър „Йордан Йовков“. Срещата е национален балетен конкурс, в който ще вземат участие млади балетисти от професионалната балетна трупа на Софийска опера, Нов български университет и учениците от средните училища по изкуствата от София, Бургас и Варна. Участниците в конкурса се състезават в две възрастови групи: старша и младша възраст, от 15 до 26 години. Конкурсът ще се проведе в два състезателни тура: І-ви тур - Класическа хореография, ІІ тур - Класическа и съвременна хореография.



Състезателите ще бъдат оценявани от жури, в което са  включени наши изтъкнати дейци на балетното изкуство: Ясен Вълчанов – председател на журито и Веса Тонова, Диляна Никифорова, Анна Донева, Любомир Кацаров – членове на журито.

Ще бъдат връчени Голяма награда „Анастас Петров”; една специална награда за артистичност от Фонд „Нина Кираджиева”; първа, втора и трета награда в двете възрасти; две поощрения за съвременна хореография и две поощрения за резултатна педаготическа работа.

Откриването е на 14 юни, събота, от 18.00 часа в Драматичен театър "Йордан Йовков", а след него е първият тур на конкурсната програма. Вторият е в неделя, от 17.00 часа, след което ще бъдат обявени лауреатите.