Зрелостниците от добричка област получиха 4,99 на матурата по математика и 4,29 по български

Средната оценка от държавния зрелостен изпит по български език и литература, както и по математика се запазват на нивото от миналата година, съобщи началникът на Регионалния инспекторат по образование Дариела Вълканкина.

Зрелостниците от добричка област получиха 4,99 на матурата по математика и 4,29 по български

Положителна тенденция е, че завършващите средното си образование са предпочели по-сложния втори модул на матурата по български, където въпросите са отворени и се изискват повече разсъждения от учениците. Отличните оценки в тази дисциплина са 137, като пълните шестици са 5 и всички са на възпитаници на Езикова гимназия „Гео Милев“ в областния град. Там е и най-голям броят на отличните оценки – 70. Двойките са 32. Най-висок бал е регистриран в двете училища на Ген. Тошево – 4,75. Средният успех на зрелостниците в Добрич е 4,32. Това ни нарежда и малко над средното ниво за страната по владеене на български език.



Първи по успех в областния град са абитуриентите на Езикова гимназия със средна оценка 5,23 по БЕЛ и 5,30 по математика.

Частната гимназия „Леонардо да Винчи“ се нарежда на второ място по БЕЛ със средна оценка от 4,89, следвана от Финансово стопанска гимназия „Васил Левски“ с 4,56. 

Най-висок резултат от държавния зрелостен изпит за областта 5,63 е в СОУ „Н. Й. Вапцаров“ – Ген. Тошево и СОУ „Стефан Караджа“ – Каварна. На второ място с 5,40 се нарежда СОУ „Христо Ботев“ – Балчик, следвано от ЕГ „Гео Милев – Добрич. Специализираната Природоматематическа гимназия „Иван Вазов“ – Добрич е с оценка 4,83.