Година и 8 м. условно за смърт на пътя

Наказание 1 година и 8 месеца условно лишаване от свобода с 3 години изпитателен срок, наложи Окръжен съд – Добрич, на 35-годишния Николай Ефт. Матев от Добрич. Той бе признат за виновен за това, че на 14.10.2010 г. по пътя Добрич – Силистра, на около 2 км след разклона за с. Златия, община Добричка, при управление на товарен автомобил марка „Мерцедес”, е нарушил правилата за движение по пътищата и по непредпазливост е причинил смъртта на 58-годишен добричлия.

Година и 8 м. условно за смърт на пътя
Окръжен съд – Добрич наложи на Николай и административно наказание – лишаване от право да управлява моторно-превозно средство за срок от 3 години.

Съдебният състав присъди обезщетение за претърпени неимуществени вреди в размер на 40 хил. лв. за дъщерята и 20 хил. лв. за сина на пострадалия.

По молба на подсъдимия и след като той заяви самопризнания и даде съгласие да се ползват събраните в досъдебното производство доказателства при постановяване на присъдата му, делото бе разгледано като съкратено съдебно следствие. По реда на тази съдебна процедура е определено и наложеното му наказание.

В обвинителния акт е посочено, че Николай М. работи като шофьор на товарен камион към софийско дружество. На 14.10.2010 г. около 6 ч. сутринта, заедно с друг служител на фирмата, тръгнали от Добрич за Русе с товарния „Мерцедес”. Подсъдимият управлявал камиона, а колегата му се возел на предната дясна седалка. По това време било още тъмно и колите се движели на къси светлини. По неустановена причина срещу товарния „Мерцедес” в неговото платно се движел лек автомобил „Форд Фиеста”. С намаляването на разстоянието между тях, лекият автомобил предприел маневра завиване на дясно, за да се прибере в своята лента за движение. В същото време и водачът на товарната кола, който бил възприел насрещно движещия се „Форд”, предприел спасителна маневра, като се отклонил в ляво по посока на своето движение. Сблъсъкът станал когато двете коли били навлезли в лявата лента за движение с по-голямата си част. Поради разликата във височината им, лекият автомобил се врязал дълбоко под кабината на товарния и бил притиснат към повърхността на пътното платно. В резултат на скоростта на движение и на голямата разлика в масите им, товарният автомобил започнал да го влачи пред себе си, като го притискал все повече към платното. В резултат на удара 58-годишният водач на „Форда” е починал на място.

Автотехническата еспертиза е установила, че „Мерцедесът” се движел със скорост от 76 км в час, въпреки че в тази зона имало ограничение на скоростта от 40 км в час. Осъзнавайки това, непосредствено след произшествието, Николай извадил тахошайбата на товарната кола, а после заявил, че ще я предаде, ако си спомни, къде я е сложил.

Предвид наличието на съпричиняване на инцидента, от страна на пострадалия, представителят на държавното обвинение пледира днес Николай да бъде наказан с 1 година и 4 месеца условно лишаване от свобода с 3 години изпитателен срок. Той поиска подсъдимият да бъде лишен от право да управлява моторно-превозно средство за срок от 1 г. и 6 месеца.

Представителят на гражданските ищци поиска малко по-високо наказание с аргумент, че съпричиняването от страна на пострадалия е по-малко от 50%. Адвокатът пледира за обезщетение за неимуществени вреди в размер на 90 хил. лв. за дъщерята на пострадалия и сина му, и допусна и по-малък размер от предявените 90 хил. лв. за сина му.

Защитникът на Николай Матев пледира за наказание от 1 година условно лишаване от свобода и административно наказание в същия размер, предвид наличието на смекчаващи обстоятелства.

Присъдата на Окръжен съд – Добрич, подлежи на обжалване и протест в срок от 15 дни.