Дамска хорова формация „Мистика“ и Хор „Виктория“ от Москва се представят в Добрич

На 19 юни /четвъртък/ в Огледална зала „Нели Божкова“ от 18 часа ще се състои концерт с участието на Дамска хорова формация „Мистика“ с диригент Росица Дурмушлийска и Хор „Виктория” – Москва, Русия с диригент з.д.к. Светлана Горлач – лауреат на Х Международен хоров фестивал „Маестро Захари Медникаров” - Добрич – Албена 2013. Програмата включва български, руски и западноевропейски автори.

Дамска хорова формация „Мистика“ и Хор „Виктория“ от Москва се представят в Добрич

Хор „Виктория“ води началото си от детска хорова студия „Виктория”, която е основана от Светлана Горлач към Двореца на културата на автомобилен завод „Ленински комсомол”. От 1993 г. Светлана Горлач работи с детски хор „Виктория” в Детска школа по изкуствата „Балакирев”. Хорът е главно звено на хоровия отдел на школата и един от водещите хорови колективи в Москва. Съставът има активна концертна дейност и многократно е бил Лауреат на музикални фестивали и конкурси в Москва и Русия. Хор „Виктория” представя руското хорово изкуство във Франция, Германия, България, Китай, Австрия, Сърбия, Словакия, Унгария, Италия.   


Светлана Горлач е Заслужил деятел на културата на Русия, Президент на Асоциацията на московските хорове, член на Президиума на международния съюз на музикалните дейци и член на Президиума на управителния съвет на музикалните общества в Москва. През 2011 г. с указ на президента на Руската федерация Дмитрий Медведев е наградена за заслуги в развитието на националната култура и изкуство с орден „За заслуги пред Отечеството” – II степен.    

Дамска хорова формация "Мистика" е сформирана през 2004 г. от бивши хористи на маестро Захари Медникаров непосредствено след негово юбилейно честване. За изминалите десет години съставът има над 120 концерта у нас и в чужбина и участия в международни музикални фестивали и форуми. Със своите изяви той издига авторитета на град Добрич и дава своя принос в културния живот на страната.  Репертоарът на формацията включва ортодоксална музика, кантати, български фолклор.   

Основател и диригент на "Мистика" е Росица Дурмушлийска. Тя е завършила Музикалната Академия в град Пловдив в класа на маестро професор Иван Спасов. От 1985 г. е диригент на Детски хор "Маестро Захари Медникаров". От 1994 до 2004 г. е дирижирала и Смесен хор "Добруджански звуци" гр. Добрич. През 2009 г. Росица Дурмушлийска е удостоена с титлата "Маестро" на Международния фестивал на църковната музика в гр. Велико Търново.