43 къщи са жертва на наводнението в Добрич, днес приключват огледите

Шест комисии за оценка на щетите от наводненията са сформирани от Община Добрич с помощта на камарата на строителите в България.

43 къщи са жертва на наводнението в Добрич, днес приключват огледите

Днес те ще извършат окончателен оглед на имотите и след приключването му ще изготвят индивидуални оценки на пораженията, съобщи зам.-кметът Иван Колев. 727 заявления са подали граждани, чиито жилища са пострадали от пороя. Досега са обходени 587 от тях, съобщи секретарят на общината Румен Русев. Срутените къщи са 16 и в момента се разчистват, за събаряне са 27, а за укрепване – 18, са констатирали специалистите. Очаква се днес или утре да бъдат връчени заповедите за напускане на негодните за обитаване домове.



В общината са постъпили 40 молби за временно настаняване на 150 души в общински жилища.  „Жилфонд инвест“ разполага с 24 свободни квартири, които обаче са в окаяно състояние и въпреки, че се работи по ремонтирането им е необходима още седмица за привеждането им в нормален за живеене вид, съобщи управителят на общинското дружество Илия Михайлов. Във възстановяването им са се включили варненски фирми – дарители, които предоставят маси и табуретки, комплекс „Златни пясъци“, откъдето изпратиха легла и матраци, а постелките са от БЧК. Зам.-кметът Иван Колев категорично опроверга слуховете, че хората, които бъдат настанявани там ще трябва да плащат разходената вода и електроенергия от бивши наематели – длъжници. „Те ще бъдат настаняван по общия ред и ще плащат само за  собствените си разходи“, каза той.

Продължава почистването на засегнатите райони, както и дезинфекцията им. Регистрираните доброволци вчера са били 80 души, съобщи Румен Русев, но уточни, че много от тях не се обаждат в общината, а директно отиват да помагат на терен.